Składniki:
ser camembert żółta papryka pomidorki koktajlowe 300 g mięsa mielonego wieprzowego 2 duże ziemniaki 200 ml jogurtu naturalnego świeży koperek 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki pszennej tortowej łyżka oliwy z oliwek pół ząbku czosnku 2,5 butelki oleju majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
- Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli, pieprzu, majeranku oraz jedno rozbite jajko. Podgrzewamy olej w garnku. Lepimy z mięsa kuleczki (stosunkowo małe). Wkładamy kuleczki do nagrzanego oleju. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pulpeciki są już gotowe. Wykładamy pulpeciki na ręcznik papierowy, by odsączyć olej.
- Kroimy ser camembert w dosyć dużą kostkę. Robimy panierkę (zamaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej) i całość powtarzamy dwa razy. Wrzucamy do nagrzanego oleju i dosyć często je obracamy, by nie pękły. Camembert jest gotowy, kiedy się zarumieni. Kładziemy na ręcznik papierowy.
- Myjemy dwa ziemniaki, obieramy. Kroimy na grube paski. Wrzucamy do nagrzanego oleju. Wyjmujemy je, gdy są gotowe i kładziemy na ręcznik papierowy.
- Paprykę myjemy, kroimy na dużą kostkę. Na patelni, na oliwie smażymy, aż się podpiecze.
- W osobnej miseczce mieszamy jogurt naturalny z pokrojonym drobno koperkiem i wcześniej przez praskę przeciśniętym czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki.
- Na wykałaczki do szaszłyków po kolei nakłuwamy pomidorka, ser camembert, pomidorek itd.
- Na kolejną wykałaczkę do szaszłyków nakłuwamy paprykę, pulpeciki, paprykę itd.
- Podajemy frytki z sosem oraz dwa rodzaje szaszłyków.
podziel się: