Staś Zawłocki Fish and Chips

Stanisław Zawłocki.jpg
Stanisław Zawłocki.jpg

Składniki:

400 g fileta z mintaja mąka

2 szklanki mleka

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sól pieprz

3-4 bataty

olej do smażenia

szczypta cukru

szczypta soli

majeranek

tymianek

szczypta papryki słodkiej

Sos a’la Staś

keczup

jogurt naturalny lub majonez

czosnek 2 ząbki

świeży koperek

sól

pieprz

papryka chili

cytryna

Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, odrobinę chili. Wszystko miksujemy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy mąkę, gdy jest za gęste dodajemy mleka lub wody. Ciasto zostawiamy na kilka minut.

Gotujemy wodę, lekko solimy i cukrzymy. Bataty obieramy, kroimy na duże słupki. Następnie wrzucamy na wrzątek i blanszujemy kilka minut. Wyciągamy i oblewamy zimną wodą. Po czym wykładamy na papier w celu wyschnięcia.

Wlewamy do garnka olej, tak, aby wrzucona ryba mogła pływać i podgrzewamy go.

Fileta kroimy na kawałki, mogą to być trójkąty, prostokąty lub kwadraty. Następnie moczymy je w cieście i wrzucamy na gorący olej. Rybę smażymy około 4-5 minut. Musi być lekko złota. Gdy jest gotowa wykładamy na papier.

W następnym garnku grzejemy olej w celu usmażenia batatów. Gdy są rumiane wykładamy na papier.

W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, gnieciemy 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, i odrobiną chili.

podziel się:

Pozostałe wiadomości