Składniki:
400 g fileta z mintaja mąka
2 szklanki mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól pieprz
3-4 bataty
olej do smażenia
szczypta cukru
szczypta soli
majeranek
tymianek
szczypta papryki słodkiej
Sos a’la Staś
keczup
jogurt naturalny lub majonez
czosnek 2 ząbki
świeży koperek
sól
pieprz
papryka chili
cytryna
Przygotowanie: Wsypujemy mąkę do miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, sól, pieprz, odrobinę chili. Wszystko miksujemy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy mąkę, gdy jest za gęste dodajemy mleka lub wody. Ciasto zostawiamy na kilka minut.
Gotujemy wodę, lekko solimy i cukrzymy. Bataty obieramy, kroimy na duże słupki. Następnie wrzucamy na wrzątek i blanszujemy kilka minut. Wyciągamy i oblewamy zimną wodą. Po czym wykładamy na papier w celu wyschnięcia.
Wlewamy do garnka olej, tak, aby wrzucona ryba mogła pływać i podgrzewamy go.
Fileta kroimy na kawałki, mogą to być trójkąty, prostokąty lub kwadraty. Następnie moczymy je w cieście i wrzucamy na gorący olej. Rybę smażymy około 4-5 minut. Musi być lekko złota. Gdy jest gotowa wykładamy na papier.
W następnym garnku grzejemy olej w celu usmażenia batatów. Gdy są rumiane wykładamy na papier.
W miseczce mieszamy 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, gnieciemy 1-2 ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, i odrobiną chili.