Staś Baumiller - INDYK W MAŚLE Z DWOMA PUREE

Stanisław Baumiller.jpg
Stanisław Baumiller.jpg

Składniki:

1 pierś indyka ok. 200 g masła 1 główka czosnku ziemniaki groszek zielony mrożony karczochy marynowane parmezan do smaku 1 dymka sos ostrygowy młoda marchewka miód pieprz, sól

Przygotowanie:

Posypaną solą i pieprzem pierś indyka wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z kostką masła i nieobranymi z łupinek ząbkami czosnku.

Pierś piekę około 1 godziny (w zależności od jej wielkości) w międzyczasie zmniejszając temperaturę, żeby nie przypalić masła i czosnku.

W czasie pieczenia indyka gotuję ziemniaki i robię z nich dwa purée - karczochowe i groszkowe. Jeśli będzie potrzeba dodam tarty parmezan do smaku.

Dodatki: dymka będzie zblanszowana z sosem ostrygowym, a marchewka skarmelizowana.

Podanie:

Mięso pokroję w plastry, poleję masłem i rozłożę na nim pieczony czosnek. Purée nałożę w postaci dwóch porcji. Położę na nich zblanszowaną dymkę. Obok będzie leżeć skarmelizowana marchewka. Całość posypię mielonym pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości