Składniki:
1 pierś indyka ok. 200 g masła 1 główka czosnku ziemniaki groszek zielony mrożony karczochy marynowane parmezan do smaku 1 dymka sos ostrygowy młoda marchewka miód pieprz, sól
Przygotowanie:
Posypaną solą i pieprzem pierś indyka wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z kostką masła i nieobranymi z łupinek ząbkami czosnku.
Pierś piekę około 1 godziny (w zależności od jej wielkości) w międzyczasie zmniejszając temperaturę, żeby nie przypalić masła i czosnku.
W czasie pieczenia indyka gotuję ziemniaki i robię z nich dwa purée - karczochowe i groszkowe. Jeśli będzie potrzeba dodam tarty parmezan do smaku.
Dodatki: dymka będzie zblanszowana z sosem ostrygowym, a marchewka skarmelizowana.
Podanie:
Mięso pokroję w plastry, poleję masłem i rozłożę na nim pieczony czosnek. Purée nałożę w postaci dwóch porcji. Położę na nich zblanszowaną dymkę. Obok będzie leżeć skarmelizowana marchewka. Całość posypię mielonym pieprzem.