Selma Moustaid - Łuczak Udko z kurczaka po marokańsku

Selma Moustaid-Łuczak.jpg
Selma Moustaid-Łuczak.jpg

Składniki:

udko z kurczaka serca drobiowe wątróbki drobiowe pęczek natki pietruszki świeża kolendra 1 szt. cebuli czerwonej czosnek oliwa z oliwek cytryna kawałek świeżego imbiru słodka papryka, kurkuma, ostra papryka sól, pieprz woda oliwki zielone bez pestek pomidor mięta

Przygotowanie:

Natkę pietruszki i kolendrę posiekać i wrzucić do miski, dodać cebulę drobno pokrojoną, starty czosnek i oliwki pokrojone w kółka, serca oraz wątróbki pokrojone w kostkę. Wsypać przyprawy, każdą po łyżeczce i pół łyżeczki pieprzu. Wymieszać, podsmażyć na patelni 6 minut, dodać sok z połowy cytryny połowy. Mięso oddzielić od kości, napełnić farszem z patelni, zamknąć wykałaczkami i włożyć do garnka. Podsmażyć lekko z obu stron i podlać wodą, następnie wyciągnąć udka, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika na 30 minut. Zdjąć folię i zostawić na 10 minut, potem wyciągnąć z piekarnika, usunąć wykałaczki wyłożyć na talerz. Udekorować.

podziel się:

Pozostałe wiadomości