Przepisy z wielkiego FINAŁU! Staś Zawłocki

Staś w wielkim finale MasterChefa Juniora
Staś w wielkim finale MasterChefa Juniora

Przystawka: przegrzebki z puree z zielonego groszku

  • 4 przegrzebki
  • 150 gram groszku zielonego
  • ok. 4 łyżek masła klarowanego
  • boczek w plastrach
  • pomidorki koktajlowe
  • 1 kostka masła

Blanszujemy groszek, następnie blendujemy go na gładką masę z dodatkiem masła, soli i pieprzu.

Na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe i boczek.

Smażymy przegrzebki, żeby w środku były marmurkowate.

Talerz: na talerz dajemy puree z groszku, na to kładziemy po 1 przegrzebku, 1 kawałku boczku oraz jednym pomidorku koktajlowym.

Danie główne: Kaczka z puree z dyni

  • filet z kaczki
  • 1 kostka masła
  • 5 pomarańczy
  • 1 główka czosnku
  • anyż
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • dynia
  • 4 gruszki
  • miód
  • wino czerwone

Pokrojoną w małą kostkę dynię dusimy w garnku z dodatkiem wina. W osobnym garnku karmelizujemy na miodzie gruszki i pomarańcze pokrojone w kostkę. Na następnej patelni wlewam sok wyciśnięty z pomarańczy, dodaję miodu oraz pieprzu i redukuję. Skórę piersi kaczki nacinam i kładę na zimną patelnię i włączam gaz.

Gdy skórka będzie chrupka, przewracam na drugą stronę i podsmażam przez minutę. Następnie wkładam do piekarnika na 7 minut 180 stopni. Gdy dynia będzie miękka, to miele ja z dodatkiem masła, soli i pieprzu.

Talerz: Robię łezkę z puree z dyni, na to kładę pokrojone trzy kawałki piersi z kaczki, blisko kaczki kładę karmelizowane owoce, kaczkę polewam sosem.

Deser: fondant czekoladowy, lemon curd i lody pomarańczowo waniliowe

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła + do posmarowania foremek
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki + do posypania foremek
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • sok z 4 cytryn
  • laska wanilii
  • 1 litr azotu

Do miski wbijamy 3 jajka, łyżkę maki, 4 łyżki cukru i rozpuszczoną czekoladę z masłem i cały czas mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, przelewamy ją do foremek nasmarowanych masłem i obsypanych mąką. Zagotowuję sok z cytryn, w misce robię kogiel-mogiel z żółtek i cukru. Zagrzany sok przelewam do żółtek i cały czas mieszam na kąpieli wodnej. Zagotowuję śmietankę z odrobiną lemon curd oraz 1 laska wanilii. Przelewam do miksera i mieszam. Po 30 sekundach wlewam azot. Wkładam do zamrażarki.

Fondanty wkładam do piekarnika na 8 minut do 180 stopni.

Talerz: Na środek kładę fondanta, na niego 2 maliny, obok lody i robię łezkę z reszty lemon curd.

podziel się:

Pozostałe wiadomości