Kazik Józefowicz
Przystawka: carpaccio z buraka
Składniki:
• 3 małe buraki
• Suszona bazylia
• ocet balsamiczny,
• 50 g parmezanu w jednym kawałku (nie starty),
• garść rukoli i roszponki,
• orzechy włoskie,
• oliwa z oliwek
• szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Buraki gotujemy przez ok godzinę, żeby były al. dente. Kroimy w cienkie plasterki na mandolinie i układamy na talerzu tak, aby każdy kolejny plasterek nakładał się na poprzedni. Roszponkę mieszamy z rukola i układamy na środku talerza. Parmezan ścieramy na grube wiórki i posypujemy potrawę. Orzechy siekamy i również posypujemy. Na koniec polewamy sosem z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, bazylii, soli i pieprzu.
Danie główne: Ośmiornica w morzu czarnym
Składniki:
• 1 ośmiornica,
• 15 g małych krewetek,
• 1 cebula,
• 2 marchewki,
• 2 pietruszki korzeń,
• sok z połowy cytryny,
• 100 g masła
• 1 szalotka
• pół szkl. białego wina
Na makaron:
• 600 g mąka durum (pszenna typ 500),
• 1 jajko,
• 1 żółtko,
• 2 paczuszki atramentu z kałamarnicy,
• szczypta soli
Przygotowanie:
W dużym garnku gotujemy umyte nie obrane warzywa (1 cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki) pokrojone w grube kawałki, doprawiamy solą. Do wywaru wkładamy pokrojoną ośmiornicę (macki i kapelusz). Świeżą ośmiornicę gotujemy ok 1,5 g, jeśli mamy mrożoną, to ok. 1 godz. do miękkości.
Na maśle podsmażamy szalotkę, dodajemy krewetki i wino, gotujemy aby odparować całe wino. Ściągamy z ognia, po trochu dodajmy masło i skrapiamy cytryną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zagniatamy składniki na makaron, dodając po trochu wody. Na koniec dodajemy atrament z kałamarnicy (najlepiej zagniatać w rękawiczkach albo w robocie kuchennym). Robimy makaron tagliatelle i gotujemy.
Makaron wymieszany z kawałkami ośmiornicy i sosem wykładamy na talerz. Dekorujemy wg uznania.
Deser: crème brulee
Składniki:
• 50 g cukru,
• 6 żółtek,
• 1 laska wanilii,
• 250 g mleka,
• 250 g śmietanki 36%.
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza. Gotujemy mleko ze śmietanką, wydrążonym miąższem z laski wanilii i laską wanilii. W tym czasie żółtka ucieramy z cukrem. Po zagotowaniu mleka ze śmietanką wyjmujemy laskę wanilii i dolewamy do kogla-mogla z żółtek. Intensywnie mieszamy. Wlewamy do kokilek i wstawiamy do piekarnika na ok. 55 min.
Po upieczeniu studzimy, wkładamy do lodówki. Najlepiej, kiedy deser jest zimny. Po wyjęciu z lodówki posypujemy cukrem (ok. 1 płaskiej łyżeczki cukru na kokilkę) i opalamy palnikiem z odległości ok 10 cm, aby się nie spaliło a powstała cienka skorupka z cukru.