Przepisy z VIII odcinka - Kuchnia azjatycka

Image_1024 (59).jpg
Image_1024 (59).jpg

Sonia Rudolf

Moje Indie: Chicken Masala z garlic naan i krewetkami w pakorze

Składniki:

  • pierś z kurczaka 150g
  • przyprawa massala 20g
  • sól,pieprz do smaku
  • 200 g mąki
  • woda
  • czosnek ząbek
  • masło 20 g
  • krewetki garść
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 200 ml oleju
  • 200 ml śmietanka 12%
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml miodu

Kurczaka smażymy na patelni do zarumienienia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Zarumienionego kurczaka obtaczamy w przyprawach, można pokropić limonką. Wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 10-15 min. Pod koniec pieczenia dokładamy 20 g masła na kurczaka.

Wodę łączymy z mąką. dodajemy sól wyrabiamy ciasto i smażymy przed wydaniem na suchej patelni ok. 7-10 min. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem. Chlebek podajemy z masełkiem czosnkowym.

Do śmietanki dodajemy natkę pietruszki, miód i sól. Wszystko mieszamy i wydajemy w miseczce albo pod kurczakiem.

Krewetki obieramy i czyścimy. Mąkę łączymy z wodą do konsystencji ciasta na naleśniki i doprawiamy wg uznania. Krewetki moczymy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej do 180 st.

Sushi rybne

  • tuńczyk 150g
  • łosoś 150g
  • kiełki garść
  • wasabi 50g
  • imbir marynowane różowy 100g
  • ogórek zielony 1szt.
  • ryż 0,5kg
  • ocet ryżowy 100ml
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • glony nori 1op.
  • sezam 100g

Ryż płuczemy i gotujemy, aż będzie miękki w wodzie w proporcjach 1 do 1. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykrywką przez 15 min. Rozrabiamy zaprawę octową z 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżki cukru i 0,5 łyżki soli i mieszamy, zalewamy tym ryż i odstawiamy na 7 min. Ryby i ogórka kroimy w cienkie paski, słupki.

Ryż rozprowadzamy po nori, kładziemy ryby i ogórka, posypujemy kiełkami, prażonym sezamem, imbirem i zawijamy.

Sposób zawijania: kawałki ryb i ogórka kroimy w takie same słupki, na nori kładziemy obok siebie słupek z łososia, ryż uformowany w taki sam słupek, na to słupek z tuńczyka i ogórka. Zawijamy. Po przekrojeniu powinny powstać kwadratowe plastry.

Franek Lorenc

Czerwone curry z ryżem jaśminowym

Składniki:

  • pierś z kurczaka 200g
  • pasta curry czerwona 40g
  • marchewka 2szt.
  • kukurydza mini konserwowa 1 puszka
  • mleko kokosowe 400ml
  • ryż jaśminowy 200g
  • cebula czerwona 2szt

Cebulkę czerwoną usmażyć na oleju, dodać marchewkę, kukurydzę i pastę curry. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka, dodać do reszty składników i zalać mlekiem kokosowym. Chwilę pogotować wszystko razem. Ryż jaśminowy ugotować. Curry włożyć do miski i podawać z ryżem jaśminowym.

Sushi z tofu i awokado

1 rodzaj

Składniki:

  • awokado 2szt.
  • tofu 100g
  • skórka z ogórka
  • algi nori 1op.
  • ryż jaśminowy 200g

Ryż ugotować według przepisu, wyłożyć na algi. Awokado pokroić na kostki, tofu pokroić na paski, skórkę z ogórka pociąć na małe, krótkie paseczki. Tofu usmażyć na oleju. Awokado, tofu oraz ogórek wyłożyć na ryż, zawinąć i odczekać od 5 do 10 min, a następnie pokroić na kawałki od 2 do 3 cm.

2 rodzaj

  • awokado 2szt.
  • skórka z ogórka
  • tofu wędzone 100g
  • wasabi 30g
  • ryż do sushi 200g
  • algi nori 1op.

Ryż ugotować według przepisu, awokado pokroić na kostkę, skórkę z ogórka pokroić w paski, tofu uwędzone pokroić w paski. Ryż wyłożyć na algi i posmarować wasabi. Następnie wyłożyć awokado, skórkę z ogórka, tofu uwędzone i zawinąć. Poczekać od pięciu do 15 min, a następnie kroić w paski od 2 do 3 cm.

Gaja Suchocka

Sajgonki:

Składniki:

Farsz:

  • 400 gram wieprzowiny
  • 30 gram suszonych grzybów mun
  • 2 topinambury
  • 1 marchewka
  • 1 cebula dumka
  • garść świeżej kolendry
  • łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • papier ryżowy 1 op.

Sos:

  • sok z cytryny
  • łyżeczka soli
  • łyżka sosu rybnego
  • 50 ml wody
  • 1 papryczka chilli
  • marchew do ozdoby sosu

Przygotowanie:

Namoczyć grzybki mun w cieplej wodzie, zmielić wieprzowinę, zetrzeć marchewkę i topinambur, a następnie włożyć do ręcznika i rękami wycisnąć z tego wodę. Później włożyć to do dużej miski z sosem rybnym, dodać wieprzowinę, posiekaną cebulkę dymkę. Zieloną część cebulki posiekać z garścią kolendry, posiekać również grzyby i dodać do farszu.

Namoczyć papier ryżowy. Na jeden namoczony papier nakładać garść farszu i zawijać prawy bok na środek, lewy na środek a potem od dołu zawijać do góry. Tak jak krokiety. Następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Sushi:

  • ryż 200g
  • krewetki 5szt.
  • mango 1szt.
  • ogórek 1szt.
  • awokado 1 szt
  • glony nori 1op.
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • ocet ryżowy 30ml

Przygotowanie:

Ryż zagotować w proporcjach 1 do 1. Jak będzie ugotowany, dodać 2 łyżki octu, szczyptę soli i cukru. Odczekać 10 minut i gotowe.

Na macie bambusowej rozłożyć nori, na nori nałożyć ryż, resztę pokrojonych produktów. Zrollowac. Pokroić na kawałki. Do miseczki wlać sos sojowy, gotowe.

4.Ola Gądek

Sushi

Składniki:

  • 1 liść Nori
  • 1 ogórek zielony
  • sałata 1 główka
  • mango 1szt.
  • awokado 1szt.
  • łosoś 200g
  • 80ml sosu sojowego
  • pół łyżki miodu
  • 1 limonka
  • wasabi 30g
  • ryż 300g
  • 80ml octu ryżowego
  • cukier 40g

Ryż wypłukać na sitku i ugotować. Po ugotowaniu ryż wystudzić. Zrobić zalewę – wymieszać ocet ryżowy i cukier. Do przestudzonego ryżu dodawać przygotowaną zalewę, żeby nabrał smaku. Na matę dać liścia nori i wyłożyć ryż na prawie całą jego powierzchnię, zostawiając u góry pasek do zaklejenia rolki. Na środkową część nori wyłożyć pokrojone w paski: skórkę z ogórka, mango, awokado, łososia i sałatę. Wszystko to szczelnie zawinąć w rolkę, pokroić na małe kawałeczki i wyłożyć na talerz ozdobiony sałatą i koperkiem. Na talerz dodać wasabi. Na patelni zredukować sos sojowy, dodać miód i dolać trochę soku z limonki. Gotowy sos wlać do osobnego pojemnika.

Makaron z krewetkami

Składniki:

  • pół opakowania makaronu do spaghetti
  • 4 krewetki
  • 1 marchewka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki pół pęczka
  • oliwa z oliwek 100ml

W garnku zagotować wodę i gotować makaron przez 3-5 minut do miękkości. Marchewkę obrać, pokroić na cieniutkie plastry, dać na patelnię i zalać wodą i gotować do momentu aż stanie się miękka. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Krewetki delikatnie podsmażyć. Następnie wymieszać wszystko razem na patelni i smażyć przez około 1-2 minuty, aby krewetki były idealne. Wszystko wyłożyć na talerz i ozdobić podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.

Mateusz Książko

Kurczak po indyjsku z warzywami

  • filet z kurczaka 200g
  • anyż 2 gwiazdki
  • cynamon, sól, pieprz do smaku
  • curry, gałka muszkatołowa do smaku
  • sos ostrygowy do smaku
  • olej 0,5l
  • mini bakłażan 2 szt.
  • marchewka 2 szt.
  • marynowany imbir 100g
  • kalafior 0,5 szt.
  • białe wino 100ml
  • sok z pomarańczy 50ml
  • sos rybny 30ml
  • pół papryczki chili

Składniki sypkie wymieszać razem. Otoczyć w nich kurczaka. Zostawić na 10 minut. Potem polać go sosem ostrygowym, wyjąć i umyć. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć kurczaka do uzyskania złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem.

Olej, mini bakłażan, marchewka, marynowany imbir, kalafior.

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać je do kurczaka, wszystko zalać winem białym, doprawić cynamonem, anyżem, gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, sosem rybnym, dodać papryczkę chili. Wszystko zagrzać na patelni do połączenia smaków. Chwilkę pogotować.

Na talerz wyłożyć kurczaka z warzywami, ozdobić natką pietruszki.

Dorsz a la Wietnam

  • pak choi 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • brokuł 1 szt.
  • mini bakłażan 2 szt.
  • kukurydza w syropie 1 puszka
  • sos sojowy 50ml
  • 0,5l oleju
  • białe wino 100ml

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć je na patelni na oleju wraz z sosem sojowym. Następnie zalać warzywa białym winem i zredukować.

  • filet z dorsza 200g
  • liście bananowca kilka szt.
  • sos ostrygowy 50ml
  • sól, pieprz do smaku
  • curry, cynamon, anyż do smaku
  • śmietana 22% 100ml
  • koperek

Rybę wyfiletować i zdjąć z niej skórę. Doprawić. Owinąć liśćmi banana, polać sosem ostrygowym. Piec w 180 stopniach w piekarniku przez 14 minut.

Pokrojonego na kawałki dorsza wsypać na warzywa z patelni, zalać białym winem, dodać curry, cynamon, zielony anyż, śmietanę 22%, wszystko zagotować.

Danie wyłożyć na talerz, udekorować koperkiem.

Natalka Tokarska

Makaron w sosie teryiaki

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • łyżka masła
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • makaron udon

Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle do zrumienienia. Zalać sosem sojowym wg uznania. Dodać miód i cukier, dobrze wymieszać.

Makaron udon gotować 3-5 minut.

Warzywa:

  • brokuł 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • cebula czerwona 2 szt.
  • groszek zielony 100g
  • cukinia 1 szt.
  • pierś z kurczaka 200g
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła
  • masło
  • sezam 50g
  • orzeszki ziemne 50g

Warzywa pokroić w paski, przesmażyć w woku na łyżce masła. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Obsmażyć z przyprawami sól, pieprz, zioła, wg uznania na maśle.

Kurczaka zalać sosem, dodać warzywa i makaron, dobrze wymieszać. Podawać na talerzu z sezamem i orzeszkami ziemnymi.

Curry z ryżem

Sos curry:

  • łyżka pasty curry czerwonej
  • gałązka trawy cytrynowej
  • liście limonki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz do smaku

Pastę curry przesmażyć na patelni, dodać mleko kokosowe, wymieszać. Dodać trawę cytrynową i liście limonki, gotować na wolnym ogniu.

Ryż:

  • ryż jaśminowy 2 woreczki
  • łyżeczka soli
  • 100 ml wody

Wodę z solą zagotować, wsypać ryż i gotować 15 minut.

Warzywa:

  • cukinia 1 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • cebulka dymka 2 szt.
  • brokuł 1 szt.
  • masło 200g
  • pierś z kurczaka 200g
  • przyprawa curry
  • limonka 1 szt.

Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Warzywa smażyć do miękkości.

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą curry.

Do sosu dać warzywa i kurczaka, połączyć, dodać ryż. Dolać soku z połowy limonki. Serwować na talerzu ozdobionym kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości