Sonia Rudolf
Moje Indie: Chicken Masala z garlic naan i krewetkami w pakorze
Składniki:
- pierś z kurczaka 150g
- przyprawa massala 20g
- sól,pieprz do smaku
- 200 g mąki
- woda
- czosnek ząbek
- masło 20 g
- krewetki garść
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 200 ml oleju
- 200 ml śmietanka 12%
- garść posiekanej natki pietruszki
- 50 ml miodu
Kurczaka smażymy na patelni do zarumienienia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Zarumienionego kurczaka obtaczamy w przyprawach, można pokropić limonką. Wkładamy kurczaka do piekarnika i pieczemy 10-15 min. Pod koniec pieczenia dokładamy 20 g masła na kurczaka.
Wodę łączymy z mąką. dodajemy sól wyrabiamy ciasto i smażymy przed wydaniem na suchej patelni ok. 7-10 min. Masło mieszamy z posiekanym czosnkiem. Chlebek podajemy z masełkiem czosnkowym.
Do śmietanki dodajemy natkę pietruszki, miód i sól. Wszystko mieszamy i wydajemy w miseczce albo pod kurczakiem.
Krewetki obieramy i czyścimy. Mąkę łączymy z wodą do konsystencji ciasta na naleśniki i doprawiamy wg uznania. Krewetki moczymy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej do 180 st.
Sushi rybne
- tuńczyk 150g
- łosoś 150g
- kiełki garść
- wasabi 50g
- imbir marynowane różowy 100g
- ogórek zielony 1szt.
- ryż 0,5kg
- ocet ryżowy 100ml
- sól do smaku
- cukier do smaku
- glony nori 1op.
- sezam 100g
Ryż płuczemy i gotujemy, aż będzie miękki w wodzie w proporcjach 1 do 1. Po ugotowaniu zostawiamy pod przykrywką przez 15 min. Rozrabiamy zaprawę octową z 7 łyżek octu ryżowego, 1 łyżki cukru i 0,5 łyżki soli i mieszamy, zalewamy tym ryż i odstawiamy na 7 min. Ryby i ogórka kroimy w cienkie paski, słupki.
Ryż rozprowadzamy po nori, kładziemy ryby i ogórka, posypujemy kiełkami, prażonym sezamem, imbirem i zawijamy.
Sposób zawijania: kawałki ryb i ogórka kroimy w takie same słupki, na nori kładziemy obok siebie słupek z łososia, ryż uformowany w taki sam słupek, na to słupek z tuńczyka i ogórka. Zawijamy. Po przekrojeniu powinny powstać kwadratowe plastry.
Franek Lorenc
Czerwone curry z ryżem jaśminowym
Składniki:
- pierś z kurczaka 200g
- pasta curry czerwona 40g
- marchewka 2szt.
- kukurydza mini konserwowa 1 puszka
- mleko kokosowe 400ml
- ryż jaśminowy 200g
- cebula czerwona 2szt
Cebulkę czerwoną usmażyć na oleju, dodać marchewkę, kukurydzę i pastę curry. Na oddzielnej patelni usmażyć kurczaka, dodać do reszty składników i zalać mlekiem kokosowym. Chwilę pogotować wszystko razem. Ryż jaśminowy ugotować. Curry włożyć do miski i podawać z ryżem jaśminowym.
Sushi z tofu i awokado
1 rodzaj
Składniki:
- awokado 2szt.
- tofu 100g
- skórka z ogórka
- algi nori 1op.
- ryż jaśminowy 200g
Ryż ugotować według przepisu, wyłożyć na algi. Awokado pokroić na kostki, tofu pokroić na paski, skórkę z ogórka pociąć na małe, krótkie paseczki. Tofu usmażyć na oleju. Awokado, tofu oraz ogórek wyłożyć na ryż, zawinąć i odczekać od 5 do 10 min, a następnie pokroić na kawałki od 2 do 3 cm.
2 rodzaj
- awokado 2szt.
- skórka z ogórka
- tofu wędzone 100g
- wasabi 30g
- ryż do sushi 200g
- algi nori 1op.
Ryż ugotować według przepisu, awokado pokroić na kostkę, skórkę z ogórka pokroić w paski, tofu uwędzone pokroić w paski. Ryż wyłożyć na algi i posmarować wasabi. Następnie wyłożyć awokado, skórkę z ogórka, tofu uwędzone i zawinąć. Poczekać od pięciu do 15 min, a następnie kroić w paski od 2 do 3 cm.
Gaja Suchocka
Sajgonki:
Składniki:
Farsz:
- 400 gram wieprzowiny
- 30 gram suszonych grzybów mun
- 2 topinambury
- 1 marchewka
- 1 cebula dumka
- garść świeżej kolendry
- łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- papier ryżowy 1 op.
Sos:
- sok z cytryny
- łyżeczka soli
- łyżka sosu rybnego
- 50 ml wody
- 1 papryczka chilli
- marchew do ozdoby sosu
Przygotowanie:
Namoczyć grzybki mun w cieplej wodzie, zmielić wieprzowinę, zetrzeć marchewkę i topinambur, a następnie włożyć do ręcznika i rękami wycisnąć z tego wodę. Później włożyć to do dużej miski z sosem rybnym, dodać wieprzowinę, posiekaną cebulkę dymkę. Zieloną część cebulki posiekać z garścią kolendry, posiekać również grzyby i dodać do farszu.
Namoczyć papier ryżowy. Na jeden namoczony papier nakładać garść farszu i zawijać prawy bok na środek, lewy na środek a potem od dołu zawijać do góry. Tak jak krokiety. Następnie smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Sushi:
- ryż 200g
- krewetki 5szt.
- mango 1szt.
- ogórek 1szt.
- awokado 1 szt
- glony nori 1op.
- cukier do smaku
- sól do smaku
- ocet ryżowy 30ml
Przygotowanie:
Ryż zagotować w proporcjach 1 do 1. Jak będzie ugotowany, dodać 2 łyżki octu, szczyptę soli i cukru. Odczekać 10 minut i gotowe.
Na macie bambusowej rozłożyć nori, na nori nałożyć ryż, resztę pokrojonych produktów. Zrollowac. Pokroić na kawałki. Do miseczki wlać sos sojowy, gotowe.
4.Ola Gądek
Sushi
Składniki:
- 1 liść Nori
- 1 ogórek zielony
- sałata 1 główka
- mango 1szt.
- awokado 1szt.
- łosoś 200g
- 80ml sosu sojowego
- pół łyżki miodu
- 1 limonka
- wasabi 30g
- ryż 300g
- 80ml octu ryżowego
- cukier 40g
Ryż wypłukać na sitku i ugotować. Po ugotowaniu ryż wystudzić. Zrobić zalewę – wymieszać ocet ryżowy i cukier. Do przestudzonego ryżu dodawać przygotowaną zalewę, żeby nabrał smaku. Na matę dać liścia nori i wyłożyć ryż na prawie całą jego powierzchnię, zostawiając u góry pasek do zaklejenia rolki. Na środkową część nori wyłożyć pokrojone w paski: skórkę z ogórka, mango, awokado, łososia i sałatę. Wszystko to szczelnie zawinąć w rolkę, pokroić na małe kawałeczki i wyłożyć na talerz ozdobiony sałatą i koperkiem. Na talerz dodać wasabi. Na patelni zredukować sos sojowy, dodać miód i dolać trochę soku z limonki. Gotowy sos wlać do osobnego pojemnika.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- pół opakowania makaronu do spaghetti
- 4 krewetki
- 1 marchewka
- 1/4 papryki czerwonej
- 3 pomidorki koktajlowe
- natka pietruszki pół pęczka
- oliwa z oliwek 100ml
W garnku zagotować wodę i gotować makaron przez 3-5 minut do miękkości. Marchewkę obrać, pokroić na cieniutkie plastry, dać na patelnię i zalać wodą i gotować do momentu aż stanie się miękka. Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Krewetki delikatnie podsmażyć. Następnie wymieszać wszystko razem na patelni i smażyć przez około 1-2 minuty, aby krewetki były idealne. Wszystko wyłożyć na talerz i ozdobić podsmażonymi pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.
Mateusz Książko
Kurczak po indyjsku z warzywami
- filet z kurczaka 200g
- anyż 2 gwiazdki
- cynamon, sól, pieprz do smaku
- curry, gałka muszkatołowa do smaku
- sos ostrygowy do smaku
- olej 0,5l
- mini bakłażan 2 szt.
- marchewka 2 szt.
- marynowany imbir 100g
- kalafior 0,5 szt.
- białe wino 100ml
- sok z pomarańczy 50ml
- sos rybny 30ml
- pół papryczki chili
Składniki sypkie wymieszać razem. Otoczyć w nich kurczaka. Zostawić na 10 minut. Potem polać go sosem ostrygowym, wyjąć i umyć. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć kurczaka do uzyskania złotego koloru. Doprawić solą i pieprzem.
Olej, mini bakłażan, marchewka, marynowany imbir, kalafior.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju. Dodać je do kurczaka, wszystko zalać winem białym, doprawić cynamonem, anyżem, gałką muszkatołową, sokiem z pomarańczy, sosem rybnym, dodać papryczkę chili. Wszystko zagrzać na patelni do połączenia smaków. Chwilkę pogotować.
Na talerz wyłożyć kurczaka z warzywami, ozdobić natką pietruszki.
Dorsz a la Wietnam
- pak choi 1 szt.
- marchew 1 szt.
- brokuł 1 szt.
- mini bakłażan 2 szt.
- kukurydza w syropie 1 puszka
- sos sojowy 50ml
- 0,5l oleju
- białe wino 100ml
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć je na patelni na oleju wraz z sosem sojowym. Następnie zalać warzywa białym winem i zredukować.
- filet z dorsza 200g
- liście bananowca kilka szt.
- sos ostrygowy 50ml
- sól, pieprz do smaku
- curry, cynamon, anyż do smaku
- śmietana 22% 100ml
- koperek
Rybę wyfiletować i zdjąć z niej skórę. Doprawić. Owinąć liśćmi banana, polać sosem ostrygowym. Piec w 180 stopniach w piekarniku przez 14 minut.
Pokrojonego na kawałki dorsza wsypać na warzywa z patelni, zalać białym winem, dodać curry, cynamon, zielony anyż, śmietanę 22%, wszystko zagotować.
Danie wyłożyć na talerz, udekorować koperkiem.
Natalka Tokarska
Makaron w sosie teryiaki
Sos:
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sos sojowy
- łyżka masła
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka cukru trzcinowego
- makaron udon
Czosnek i imbir obrać, zetrzeć na tarce, przesmażyć na maśle do zrumienienia. Zalać sosem sojowym wg uznania. Dodać miód i cukier, dobrze wymieszać.
Makaron udon gotować 3-5 minut.
Warzywa:
- brokuł 1 szt.
- papryka czerwona 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- cebula czerwona 2 szt.
- groszek zielony 100g
- cukinia 1 szt.
- pierś z kurczaka 200g
- sól, pieprz do smaku
- zioła
- masło
- sezam 50g
- orzeszki ziemne 50g
Warzywa pokroić w paski, przesmażyć w woku na łyżce masła. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka pokroić w kosteczkę. Obsmażyć z przyprawami sól, pieprz, zioła, wg uznania na maśle.
Kurczaka zalać sosem, dodać warzywa i makaron, dobrze wymieszać. Podawać na talerzu z sezamem i orzeszkami ziemnymi.
Curry z ryżem
Sos curry:
- łyżka pasty curry czerwonej
- gałązka trawy cytrynowej
- liście limonki
- 150 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz do smaku
Pastę curry przesmażyć na patelni, dodać mleko kokosowe, wymieszać. Dodać trawę cytrynową i liście limonki, gotować na wolnym ogniu.
Ryż:
- ryż jaśminowy 2 woreczki
- łyżeczka soli
- 100 ml wody
Wodę z solą zagotować, wsypać ryż i gotować 15 minut.
Warzywa:
- cukinia 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- cebulka dymka 2 szt.
- brokuł 1 szt.
- masło 200g
- pierś z kurczaka 200g
- przyprawa curry
- limonka 1 szt.
Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Warzywa smażyć do miękkości.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą curry.
Do sosu dać warzywa i kurczaka, połączyć, dodać ryż. Dolać soku z połowy limonki. Serwować na talerzu ozdobionym kolendrą.