Kuba Jaworski
Stek na puree z ziemniaków, grillowane warzywa, krewetki
- polędwica wołowa
- 2 ziemniaki
- cukinia 10 plastrów
- 8 słupków papryki
- sól, pieprz
- 6 krewetek
- skorupki z krewetek
- ziele angielskie, liść laurowy
- masło
- białe wino 100 ml
- tymianek, rozmaryn
Steka marynujemy w soli i pieprzu. Dno naczynia żaroodpornego napełniamy oliwą, kładziemy paprykę. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 6 minut. Dołożyć do naczynia plastry cukinii, piec przez kolejne 8 minut. Krewetki wrzucić na patelnię z masłem, smażyć do uzyskania złotego koloru, dolać wina, na małym ogniu smażyć jeszcze minutę.
Steka smażymy na maśle na patelni, gdy zaczyna się przypalać, przełożyć na drugą stronę , smażyć do brązowego koloru. Dodać łyżkę masła, masełkować z rozmarynem i tymiankiem. Po chwili odwrócić stek na drugą stronę, dalej jeszcze chwilę masełkować. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, przełożyć do blendera, zblendować, można dosolić do smaku.
Do garnka z wodą włożyć skorupki z krewetek, dodać ziele i liść, gotować ok 6 minut. Dodać masło, poczekać, aż się roztopi.
Na talerzu zrobić kleksa z puree ziemniaczanego, położyć steka, obok położyć grillowaną cukinię i paprykę, dać kilka krewetek obok steka, wywar z krewetek przelać do sosjerki (można polewać nim danie). Udekorować rozmarynem tymiankiem na steku.
Lena Góra
Łosoś, puree groszkowe, frytki z ziemniaków, krewetki, gotowany stek
- mrożony zielony groszek
- 3 ziemniaki
- 2 krewetki
- kawałek steka wołowego
- filet z łososia
- śmietana 12%
- oregano, bazylia
- pieprz, sól
- wino białe, wino czerwone
- liść laurowy
- masło pół kostki
Groszek ugotować do miękkości. Odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy kieliszek śmietanki 12%, przyprawiamy solą i pieprzem, blendujemy na gładką masę.
Wlewamy trochę wody do garnka, dodajemy 4 łyżki wina czerwonego, całą szklankę wina białego, dodajemy obrane krewetki i skorupki z krewetek, dodajemy kawałek łososia, kawałki polędwicy, gotujemy, aż mięso straci swój kolor. Odcedzamy z płynu przez sitko.
Na patelnię z gorącym olejem wrzucamy obrane ziemniaki pokrojone na kształt frytek, smażymy do złotego koloru. Frytki doprawiamy solą, oregano i bazylią.
Filet z łososia obieramy ze skóry, smażymy na patelni z kieliszkiem białego wina, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do uzyskania różowego koloru.
Na talerzu robimy łezkę z puree, na puree kładziemy krewetki, obok kładziemy ugotowane mięso, obok kładziemy łososia, na niego natkę pietruszki, obok kładziemy frytki
Oliwia Piech
Przegrzebki zwinięte w boczek, puree z groszku, kaczka
- mrożony groszek
- szalotka
- masło
- sól pieprz
- ząbek czosnku
- pierś z kaczki
- 2 muszle z przegrzebków
- 4 przegrzebki
- sól, pieprz
- olej
- tymianek
- boczek w plastrach
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy posiekaną szalotkę, przesmażamy do zeszklenia. Mrożony groszek zalewamy wodą, odcedzamy. Groszek przerzucamy na patelnię, przykrywamy pokrywką, chwilę czekamy, podlewamy groszek wodą do tego czasu, aż zmięknie, cały czas pod przykryciem gotujemy. Jak groszek będzie miękki, doprawiamy solą i pieprzem, pokrywkę podnosimy, czekamy, aż cała woda wyparuje. Masę blendujemy, przekładamy do muszli.
Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w plastry boczku, między przegrzebki a boczek wkładamy listek tymianku. Smażymy na rozgrzanym oleju na patelni do uzyskania delikatnie przyzłoconego boczku. Boczek odwijamy, przegrzebki jeszcze raz dajemy na patelnię, dodajemy kawałek zimnego masła, masełkujemy. Przegrzebki zawijamy znowu w boczek, odkładamy.
Skórę kaczki nacinamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Na zimną patelnię kładziemy kaczkę skórą do dołu, smażymy, aż cały tłuszcz się wytopi, przewracamy na drugą stronę, smażymy jeszcze chwilkę, żeby się troszkę przypiekła. Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 10 minut. Kaczkę dajemy do odpoczęcia na 5 minut. Kroimy kaczkę na plasterki.
Muszle z puree dajemy na bok czarnego talerza, przegrzebki układamy na puree, 3 plasterki kaczki układamy na drugiej stronie.
Staś Zawłocki
Surf and turf
- pierś z kaczki
- 4 krewetki
- 4 ziemniaki
- marchewka
- świeży tymianek i rozmaryn
- cebula
- 2 kostki masła
- śmietanka 18% i 36%
- ser gouda
- oliwa
- whisky 50 ml
Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zarumienienia cebuli, dodajemy oczyszczone i pokrojone krewetki, podsmażamy, dolewamy 20 ml whisky, wyparowujemy alkohol, dodajemy tymianek i rozmaryn, przecedzamy przez sito. Odlewamy trochę sosu do miski, wrzucamy tam piersi z kaczki, zwijamy folią i wkładamy do lodówki na 10 minut. Ubijamy śmietankę 36%, dodajemy do niej powoli sos, cały czas mieszając.
Obieramy ziemniaki, kroimy w plasterki, smażymy na rozgrzanej oliwie na patelni. Kroimy ser w plasterki o takiej samej grubości, co ziemniaki. Podsmażone ziemniaki kładziemy do ringa i przekładamy na papier do pieczenia na blaszce, dodajemy plasterek sera, ziemniaka, sera, ziemniaka, na górę kładziemy 2 łyżki śmietany 18%. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez 10 minut.
Wyciągamy kaczkę, nacinamy skórę, dajemy na zimną patelnię od strony skóry, jak skóra się przyrumieni, przewracamy na drugą stronę, smażymy przez 1,5 minuty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni na 7 minut.
Śmietankę 18% podgrzewamy w rondelku, dorzucamy dużo tymianku, dolewamy pozostałą whisky, mieszamy przez 3 minuty, przelewamy przez sito, wlewamy do syfonu, nabijamy 2 naboje, wkładamy do lodówki.
Na środek talerza dajemy dużą ilość sosu ze śmietanki, na to przekrojoną na pół kaczkę, obok ziemniaki z serem, dekorujemy tymiankiem i na ziemniak z serem kładziemy piankę z syfonu.
Kazik Józefowicz
Fish and stek
- kostka masła
- stek z antrykotu
- szalotka
- dorada w całości
- cytryna
- czosnek
- 150 g groszku
- śmietanka 18%
- sól, pieprz
- rzodkiew w całości
- majonez
- kminek
- gałka muszkatołowa
- świeże zioła
- białe wino wytrawne
Wysypujemy sól i pieprz na deskę i obtaczamy steka z obu stron, zawijamy w folię, odkładamy. Rybę nacinamy w poprzek, do środka wkładamy czosnek, kropimy sokiem z cytryny, cytrynę też wkładamy w nacięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, następnie zwiększamy temp. do 200 stopni na 5 minut, wyłączamy piekarnik. Zostawiamy doradę piecu.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z masłem, jak się zeszkli, dolewamy trochę wina, redukujemy. Gdy wino wyparuje, ściągamy z ognia, pomału dajemy kawałki masła, mieszamy. Jak masło się rozpuści, odstawiamy
Groszek gotujemy do miękkości, odcedzamy, przekładamy do blendera, dodajemy trochę masła, śmietanki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, blendujemy. Następnie przecedzamy przez sito.
Stek rozwijamy z folii, płuczemy, wycieramy, smażymy na patelni z odrobiną oliwy po 3 minuty z każdej strony.
Rzodkiew ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy majonez, sól, pieprz, gałkę, kminek, wymieszać.
Na brzegu talerza kładziemy stek, obok doradę, polewamy sosem, obok puree z groszku, robimy łezkę, obok kładziemy surówkę z rzodkwi. Ozdabiamy świeżymi ziołami.
Maciek Piechowiak
Stek wołowy z puree z brokułów i krewetkami w sosie pomidorowym
- cały brokuł
- passata pomidorowa szklanka
- ¼ szklanki wody
- polędwica wołowa
- kostka masła
- 4 pomidory
- pół papryki
- 6 krewetek
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- cukinia
Szklankę passaty wylewamy na patelnię. Kroimy paprykę w małą kostkę, dorzucamy na patelnię, zagotowujemy wodę. Pomidory nacinamy u góry, wkładamy do gotującej się wody na 2-5 minut. Z pomidorów wycinamy środek, siekamy, wrzucamy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, dolewamy pół szklanki wody, redukujemy.
Zagotowujemy wodę, z brokułu wycinamy twarde części i wrzucamy do wody, gotujemy do miękkości. Odcedzamy, blendujemy z dodatkiem łyżki masła.
Krewetki podsmażamy na oliwie na patelni chwilkę, odstawiamy
Sos pomidorowy przelewamy przez sito i znowu wrzucamy na patelnię. Dorzucamy krewetki i jeszcze chwilę dusimy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, dajemy steka, doprawiamy solą. Smażymy z obu stron po ok 3,5 minuty.
Cukinię kroimy w plasterki, podsmażamy na suchej patelni
Na talerzu robimy łezkę z puree i sosu, Na puree kładziemy cukinię, a na sos krewetki. Na środek dajemy usmażonego steka. Ozdabiamy tymiankiem.
Jagoda Łaganowska
Kaczka z krewetkami i sosem winnym
- pierś z kaczki,
- skrawki wybranego czerwonego mięsa,
- 3 krewetki,
- pół papryki czerwonej,
- pół kostki masła,
- mała marchewka,
- pół gałązki selera naciowego,
- mała szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- garść natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy,
- 200 ml białego wina,
- 3 gałązki tymianku,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- sól, pieprz
Obierz i oczyść krewetki. Łupiny od krewetek i skrawki mięsa zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu przez 30 minut. Paprykę obrać i pokroić w paski. Usmażyć na patelni grillowej z dodatkiem czosnku, oliwy i pietruszki. Szalotkę, seler naciowy i marchewkę podsmażyć na maśle. Po zarumienieniu dodać wcześniej przygotowany bulion i wino. Należy to zredukować. Na koniec dodać łyżkę masła do zagęszczenia i przelać przez sitko. Kaczkę na zimnej patelni obsmażyć od strony skóry, żeby się zarumieniła i tłuszcz się wytopił. Obrócić na drugą stronę, smażyć przez 2-3 minuty. Następnie włożyć do piekarnika na ok. 10 minut. W tym czasie należy smażyć krewetki na oliwie z dwóch stron żeby się lekko zarumieniły. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła, czosnek i pietruszkę. Gdy czas pieczenia kaczki się skończy, zawinąć ją w ręcznik papierowy i odstawić na 5 minut.
Wykładanie na talerz
Kaczkę pokroić na 5 plasterków, pomiędzy plastry włożyć krewetki. Posypać tymiankiem i pietruszką. Obok położyć paprykę. Całość polać sosem. Doprawić solą i pieprzem. Resztę sosu przelać do sosjerki.