Przepisy z VII odcinka - Fast Foodowe szaleństwo

MasterChef Junior, odcinek 7
MasterChef Junior, odcinek 7
  1. 1. Mateusz Książko

Burger

Brioszka:

  • 480 g mąki
  • 2 jaja
  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka nagrzanego do 36 stopni
  • cukier
  • 170 g masła
  • 1 żółtko
  • biały sezam

100 ml mleka wymieszać z drożdżami, dodać cukier i trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie (poza cukrem) składniki przesiać przez sitko. Wymieszać z zaczynem, wbijać po jednym jajku, następnie wlać rozpuszczone masło i wszystko zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z ciasta kulki na bułki do burgera i znowu zostawić do wyrośnięcia. Nasmarować żółtkiem i posypać białym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż bułki będą mieć złoty kolor.

Marynata z cebulą i zieloną papryką

  • czerwone wino
  • papryka zielona
  • cebula czerwona
  • ocet ryżowy
  • sos rybny

Składniki ciekłe wymieszać, dołożyć do nich posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, zostawić na 40 minut.

Mięso

  • mięso z łopatki wołowej
  • cebula
  • sól, pieprz

Mięso zmielić, doprawić cebulą, solą i pieprzem. Włożyć do ringu i przełożyć na rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć do uzyskania pożądanego wysmażenia mięsa.

Sos

  • pomidorki koktajlowe w syropie
  • jogurt grecki
  • oliwa z orzechów włoskich
  • wino czerwone

Wszystkie składniki wymieszać i zblendować.

Dodatki:

  • ser cheddar
  • sałata
  • roszponka
  • cukinia
  • brukselka

Bułkę przekroić na pół, posmarować na dole sosem, nałożyć ser cheddar, mięso, cukinię, sałatę, roszponkę, marynowaną cebulę i paprykę. Brukselkę opalić palnikiem, nałożyć na resztę dodatków, zakryć drugą połową bułki. Burgera ozdobić natką pietruszki.

  1. 2. Natalka Tokarska

Fish and chips

  • filet z dorsza
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • płatki kukurydziane
  • mąka
  • 2 jajka
  • łyżka masła

Filet z dorsza doprawić, jajka rozbełtać. Płatki kukurydziane rozgnieść i wymieszać z łyżką mąki. Filet obtoczyć w jajku, potem w płatkach. Obsmażyć filet na patelni na maśle na złoty kolor. Rybę przełożyć na blachę, posypać świeżym rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

Frytki

  • 2 bataty
  • sól, pieprz
  • olej

Bataty obrać, pokroić na frytki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 8 minut. Następnie upieczone frytki smażyć w oleju na złoty kolor.

Sos czosnkowy

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól

Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i doprawić solą.

  1. 3. Wiktor Przysiężny

Hot dog

Kiełbaska

  • mięso wołowe 100 g, mięso wieprzowe 100 g
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka
  • czosnek 2 ząbki
  • jelito
  • woda
  • rozmaryn

Bułka

  • mleko 300 ml
  • mąka 0,5 kg
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki soli
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • jajko

Dodatki:

  • czerwona cebula
  • czerwone wino 60 ml
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • musztarda 2 łyżki
  • miód 2 łyżki

Mleko podgrzane do temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut. Mięso mielimy, dodajemy przyprawy wszystkie oprócz rozmarynu i wyrabiamy. Wstawiamy na gaz garnek z wodą, dodajemy do niego 5 gałązek rozmarynu i soli do smaku. Jelito płuczemy z zewnątrz i w środku, nakładamy je na maszynę wcześniej wysmarowaną olejem. Wrzucamy mięso do maszyny i czekamy, do momentu aż zacznie wychodzić. Wiążemy supeł na jelicie i wyciskamy mięso tak, aby powstała kiełbasa. Na końcu kiełbasy także wiążemy supeł.

Zaczyn wyciągamy z pieca, mieszamy z mąką, solą, jajkiem i masłem, ugniatamy na ciasto, aby się nie lepiło do rąk. Formujemy bułki do hot doga. Pieczemy 23 minuty w temp. 210 stopni. Kiełbasę wrzucamy do gotującej się wody. Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oleju, dodajemy łyżkę cukru, karmelizujemy ją i zalewamy czerwonym winem. Odparowujemy wino i odstawiamy z gazu. Kroimy pomidora i ogórka w plastry. Musztardę z miodem mieszamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.

Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca. Dajemy do środka pomidora, ogórka, sos, kiełbasę i konfiturę cebulową, hot dog gotowy J

  1. 4. Sonia Rudolf

Zielona zapiekanka

  • mleko 300 ml
  • mąka 0,5 kg
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki soli
  • 50 g masła
  • 25 g drożdży
  • jajko

Zaczyn: Mleko w temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut.

Pesto:

  • 2 garście bazylii świeżej
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • łyżeczka oliwy z oliwek.

Wszystko blendujemy.

Grillowana cukinia:

  • pół cukinii startej wzdłuż
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Cukinię grillujemy na oliwie, solimy. Zostawiamy pod przykrywką do podania.

Smażone szparagi:

  • garść szparagów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku

Szparagi smażymy na oliwie, solimy i zostawiamy pod przykrywką do podania.

Dip:

  • ząbek czosnku
  • szczypta tymianku suszonego
  • 2 łyżki szczypiorku krojonego
  • śmietana 12% 2 łyżki
  • 15 g twarogu półtłustego
  • mozzarella
  • roszponka

Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, doprawiamy, wszystko mieszamy i dip gotowy. Wkładamy do lodówki do podania.

Gdy zaczyn odpocznie dosypujemy mąkę, rozpuszczone masło i jajko, zagniatamy. Zostawiamy pod ściereczką na 7-10 minut. Potem formujemy rulon bardziej płaski na górze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy 23 minuty. Gdy bagietka będzie upieczona, nakładamy pesto, na to pokrojoną mozzarellę, kładziemy grillowaną cukinię i szparagi. Wkładamy do pieca na 3 minuty (200 stopni). Gdy zapiekanka się zapiecze, wyciągamy ją z piekarnika, polewamy dipem i posypujemy roszponką.

  1. 5. Franek Lorenc

Pizza a la żołądź

Ciasto:

  • 700 g mąki
  • 250 ml wody
  • 20 g drożdży
  • 3 -5 łyżek oliwy
  • 15 g cukru

Sos pomidorowy:

  • pomidorki koktajlowe 5
  • 2 pomidory malinowe
  • tymianek, majeranek
  • sól

Sos jogurtowy:

  • jogurt 12% 200 g
  • tymianek, majeranek
  • sól, pieprz
  • czosnek 2 ząbki

Dodatki do pizzy:

  • pomidorki koktajlowe
  • rukola
  • parmezan
  • szynka parmeńska
  • mozzarella

Drożdże mieszamy z wodą o temp. nie większej, niż 36 stopni. Dodajemy cukier, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Wymieszane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do nie więcej niż 35 stopni do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odstawiamy na bok.

Sos pomidorowy:

Pomidory gotujemy z przyprawami do zredukowania się, następnie mielimy.

Sos jogurtowy:

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, mieszamy.

Ciasto na pizzę wałkujemy, nakładamy sos pomidorowy, na to mozzarellę, szynkę parmeńską. Pieczemy w 260 stopniach 5-8 minut. Gdy pizzę wyjmiemy, nakładamy pomidorki koktajlowe, rukolę oraz parmezan. SMACZNEGO : )

  1. 6. Arnold Kulmagambetow

Kebab

Naleśnik:

  • mąka
  • woda
  • sól

Wsypujemy mąkę do miski, dolewamy trochę wody, mieszamy. W przypadku złej konsystencji, dodajemy jeszcze trochę wody albo mąki (ma być konsystencja ciasta naleśnikowego), solimy. Rozgrzewamy suchą patelnię, wylewamy ciasto na patelnię, robiąc grubszy naleśnik. Smażymy z obu stron do zarumienienia.

Wołowina:

  • antrykot
  • sól, pieprz
  • olej

Antrykot kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, solimy, pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zbrązowienia mięsa.

Dodatki:

  • cebula czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • korniszony
  • kapusta
  • sałata rzymska
  • oliwki
  • ocet winny czerwony
  • cukier

Cebulę zalewamy octem winnym czerwonym i 2 łyżkami cukru, zostawiamy na min. 5 minut. Pomidorki kroimy w ćwiartki, korniszony w talarki, kapustę i sałatę kroimy w piórka. Oliwki pozostawiamy całe.

Sos czosnkowy:

  • śmietana 18%
  • czosnek
  • koperek
  • sól, pieprz

Do śmietany wyciskamy czosnek, dosypujemy koperku, doprawiamy solą i pieprzem.

Sos keczupowy:

  • pomidory
  • sól, pieprz

Pomidory nacinamy w krzyż, wrzucamy do gotującej się wody na minutę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy. Kroimy, smażymy, ciągle mieszając, żeby zredukować wodę. Następnie blendujemy w malakserze. Przelewamy do garnka, jeszcze chwilę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito

Składamy kebab i serwujemy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości