- 1. Mateusz Książko
Burger
Brioszka:
- 480 g mąki
- 2 jaja
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka nagrzanego do 36 stopni
- cukier
- 170 g masła
- 1 żółtko
- biały sezam
100 ml mleka wymieszać z drożdżami, dodać cukier i trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie sypkie (poza cukrem) składniki przesiać przez sitko. Wymieszać z zaczynem, wbijać po jednym jajku, następnie wlać rozpuszczone masło i wszystko zagnieść. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie uformować z ciasta kulki na bułki do burgera i znowu zostawić do wyrośnięcia. Nasmarować żółtkiem i posypać białym sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec, aż bułki będą mieć złoty kolor.
Marynata z cebulą i zieloną papryką
- czerwone wino
- papryka zielona
- cebula czerwona
- ocet ryżowy
- sos rybny
Składniki ciekłe wymieszać, dołożyć do nich posiekaną w kostkę paprykę i cebulę, zostawić na 40 minut.
Mięso
- mięso z łopatki wołowej
- cebula
- sól, pieprz
Mięso zmielić, doprawić cebulą, solą i pieprzem. Włożyć do ringu i przełożyć na rozgrzaną patelnię grillową. Smażyć do uzyskania pożądanego wysmażenia mięsa.
Sos
- pomidorki koktajlowe w syropie
- jogurt grecki
- oliwa z orzechów włoskich
- wino czerwone
Wszystkie składniki wymieszać i zblendować.
Dodatki:
- ser cheddar
- sałata
- roszponka
- cukinia
- brukselka
Bułkę przekroić na pół, posmarować na dole sosem, nałożyć ser cheddar, mięso, cukinię, sałatę, roszponkę, marynowaną cebulę i paprykę. Brukselkę opalić palnikiem, nałożyć na resztę dodatków, zakryć drugą połową bułki. Burgera ozdobić natką pietruszki.
- 2. Natalka Tokarska
Fish and chips
- filet z dorsza
- sól, pieprz
- rozmaryn
- płatki kukurydziane
- mąka
- 2 jajka
- łyżka masła
Filet z dorsza doprawić, jajka rozbełtać. Płatki kukurydziane rozgnieść i wymieszać z łyżką mąki. Filet obtoczyć w jajku, potem w płatkach. Obsmażyć filet na patelni na maśle na złoty kolor. Rybę przełożyć na blachę, posypać świeżym rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.
Frytki
- 2 bataty
- sól, pieprz
- olej
Bataty obrać, pokroić na frytki, doprawić solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok. 8 minut. Następnie upieczone frytki smażyć w oleju na złoty kolor.
Sos czosnkowy
- ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól
Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać ze śmietaną i doprawić solą.
- 3. Wiktor Przysiężny
Hot dog
Kiełbaska
- mięso wołowe 100 g, mięso wieprzowe 100 g
- majeranek
- sól, pieprz
- papryka
- czosnek 2 ząbki
- jelito
- woda
- rozmaryn
Bułka
- mleko 300 ml
- mąka 0,5 kg
- 2 łyżki cukru
- pół łyżki soli
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- jajko
Dodatki:
- czerwona cebula
- czerwone wino 60 ml
- pomidor
- ogórek konserwowy
- musztarda 2 łyżki
- miód 2 łyżki
Mleko podgrzane do temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut. Mięso mielimy, dodajemy przyprawy wszystkie oprócz rozmarynu i wyrabiamy. Wstawiamy na gaz garnek z wodą, dodajemy do niego 5 gałązek rozmarynu i soli do smaku. Jelito płuczemy z zewnątrz i w środku, nakładamy je na maszynę wcześniej wysmarowaną olejem. Wrzucamy mięso do maszyny i czekamy, do momentu aż zacznie wychodzić. Wiążemy supeł na jelicie i wyciskamy mięso tak, aby powstała kiełbasa. Na końcu kiełbasy także wiążemy supeł.
Zaczyn wyciągamy z pieca, mieszamy z mąką, solą, jajkiem i masłem, ugniatamy na ciasto, aby się nie lepiło do rąk. Formujemy bułki do hot doga. Pieczemy 23 minuty w temp. 210 stopni. Kiełbasę wrzucamy do gotującej się wody. Kroimy cebulę w piórka, podsmażamy na oleju, dodajemy łyżkę cukru, karmelizujemy ją i zalewamy czerwonym winem. Odparowujemy wino i odstawiamy z gazu. Kroimy pomidora i ogórka w plastry. Musztardę z miodem mieszamy w miseczce, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Bułkę przekrawamy na pół, ale nie do końca. Dajemy do środka pomidora, ogórka, sos, kiełbasę i konfiturę cebulową, hot dog gotowy J
- 4. Sonia Rudolf
Zielona zapiekanka
- mleko 300 ml
- mąka 0,5 kg
- 2 łyżki cukru
- pół łyżki soli
- 50 g masła
- 25 g drożdży
- jajko
Zaczyn: Mleko w temp. 33 stopnie mieszamy z drożdżami, dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do piekarnika na 40 stopni na 15 minut.
Pesto:
- 2 garście bazylii świeżej
- 2 łyżki orzeszków pini
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Wszystko blendujemy.
Grillowana cukinia:
- pół cukinii startej wzdłuż
- łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Cukinię grillujemy na oliwie, solimy. Zostawiamy pod przykrywką do podania.
Smażone szparagi:
- garść szparagów
- łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
Szparagi smażymy na oliwie, solimy i zostawiamy pod przykrywką do podania.
Dip:
- ząbek czosnku
- szczypta tymianku suszonego
- 2 łyżki szczypiorku krojonego
- śmietana 12% 2 łyżki
- 15 g twarogu półtłustego
- mozzarella
- roszponka
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, doprawiamy, wszystko mieszamy i dip gotowy. Wkładamy do lodówki do podania.
Gdy zaczyn odpocznie dosypujemy mąkę, rozpuszczone masło i jajko, zagniatamy. Zostawiamy pod ściereczką na 7-10 minut. Potem formujemy rulon bardziej płaski na górze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni i pieczemy 23 minuty. Gdy bagietka będzie upieczona, nakładamy pesto, na to pokrojoną mozzarellę, kładziemy grillowaną cukinię i szparagi. Wkładamy do pieca na 3 minuty (200 stopni). Gdy zapiekanka się zapiecze, wyciągamy ją z piekarnika, polewamy dipem i posypujemy roszponką.
- 5. Franek Lorenc
Pizza a la żołądź
Ciasto:
- 700 g mąki
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
- 3 -5 łyżek oliwy
- 15 g cukru
Sos pomidorowy:
- pomidorki koktajlowe 5
- 2 pomidory malinowe
- tymianek, majeranek
- sól
Sos jogurtowy:
- jogurt 12% 200 g
- tymianek, majeranek
- sól, pieprz
- czosnek 2 ząbki
Dodatki do pizzy:
- pomidorki koktajlowe
- rukola
- parmezan
- szynka parmeńska
- mozzarella
Drożdże mieszamy z wodą o temp. nie większej, niż 36 stopni. Dodajemy cukier, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 35 stopni. Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Wymieszane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do nie więcej niż 35 stopni do wyrośnięcia. Gdy ciasto urośnie, odstawiamy na bok.
Sos pomidorowy:
Pomidory gotujemy z przyprawami do zredukowania się, następnie mielimy.
Sos jogurtowy:
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty składników, mieszamy.
Ciasto na pizzę wałkujemy, nakładamy sos pomidorowy, na to mozzarellę, szynkę parmeńską. Pieczemy w 260 stopniach 5-8 minut. Gdy pizzę wyjmiemy, nakładamy pomidorki koktajlowe, rukolę oraz parmezan. SMACZNEGO : )
- 6. Arnold Kulmagambetow
Kebab
Naleśnik:
- mąka
- woda
- sól
Wsypujemy mąkę do miski, dolewamy trochę wody, mieszamy. W przypadku złej konsystencji, dodajemy jeszcze trochę wody albo mąki (ma być konsystencja ciasta naleśnikowego), solimy. Rozgrzewamy suchą patelnię, wylewamy ciasto na patelnię, robiąc grubszy naleśnik. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Wołowina:
- antrykot
- sól, pieprz
- olej
Antrykot kroimy na bardzo cieniutkie plasterki, solimy, pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zbrązowienia mięsa.
Dodatki:
- cebula czerwona
- pomidorki koktajlowe
- korniszony
- kapusta
- sałata rzymska
- oliwki
- ocet winny czerwony
- cukier
Cebulę zalewamy octem winnym czerwonym i 2 łyżkami cukru, zostawiamy na min. 5 minut. Pomidorki kroimy w ćwiartki, korniszony w talarki, kapustę i sałatę kroimy w piórka. Oliwki pozostawiamy całe.
Sos czosnkowy:
- śmietana 18%
- czosnek
- koperek
- sól, pieprz
Do śmietany wyciskamy czosnek, dosypujemy koperku, doprawiamy solą i pieprzem.
Sos keczupowy:
- pomidory
- sól, pieprz
Pomidory nacinamy w krzyż, wrzucamy do gotującej się wody na minutę. Wyjmujemy, studzimy, obieramy. Kroimy, smażymy, ciągle mieszając, żeby zredukować wodę. Następnie blendujemy w malakserze. Przelewamy do garnka, jeszcze chwilę podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem. Przecieramy przez sito
Składamy kebab i serwujemy.