Przepisy z VI odcinka - Steki mięsne

Steki mięsne - poznajcie przepisy
Steki mięsne - poznajcie przepisy

Oliwia Piech

Stek z dipem pomidorowo – paprykowym i frytkami z dyni

  • dynia
  • olej
  • sól, pieprz
  • stek z antrykotu
  • rozmaryn
  • tymianek
  • masło
  • 2 pomidory
  • pół papryki czerwonej
  • cebula dymka,
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • oliwa

Dynię kroimy w paski, wrzucamy do gotującej się wody. Delikatnie podgotowujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 10-15 minut. Wyciągamy z piekarnika, dodajemy trochę oleju, przyprawiamy solą i pieprzem.

Dip: na rozgrzane masło na patelni wrzucamy pokrojoną dymkę, paprykę w kostkę, pomidory w kostkę, posiekane ząbki czosnku, kawałeczek posiekanej papryczki chili. Smażymy, aż warzywa się rozpadną, pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Stek z antrykotu przyprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni, smażymy z jednej strony. Gdy delikatnie zbrązowieje, obracamy na drugą stronę, dodajemy zimnego masła, rozmaryn oraz tymianek i masełkujemy z obu stron. Dajemy na ściereczkę, żeby odsączyć tłuszcz.

Na talerz wykładamy stek, dip oraz frytki. Ozdabiamy rozmarynem z patelni.

Dominik Kołodziej

Stek z sałatką i dipem jogurtowym oraz frytki z marchewki

  • stek z antrykotu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • kilka łyżek oliwy

Mięso doprawić solą i pieprzem i gałązką rozmarynu, zostawić na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć stek, smażyć z dwóch stron na brązowy kolor. Dodać łyżkę masła i drugą gałązkę rozmarynu i masełkować.

Sałatka:

  • sałata rzymska
  • pomidor,
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • ser feta

Ogórka obrać, pokroić w grubą kostkę. Pomidora pokroić w ósemki. Włożyć do miski, zamieszać, dodać poszatkowaną sałatę, dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki oraz pokrojony w kostkę ser feta. Przed podaniem skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem.

Dip:

  • sól, pieprz
  • śmietana 18%-100 ml
  • sok z połowy cytryny

Wszystkie składniki wymieszać

Frytki:

  • marchew
  • olej
  • sól, pieprz

Marchewkę pokroić na kształt frytek, usmażyć w głębokim oleju do chrupkości - miękkości, doprawić solą i pieprzem po usmażeniu

Na talerz położyć sałatkę, do foremki do sufletów przelać dip, wyłożyć stek i frytki z marchewki.

Kuba Jaworski

Stek z pieczonymi warzywami i sałatka

  • stek z antrykotu
  • cukinia
  • papryka
  • masło
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • oliwa z pestek winogron
  • sałata zielona
  • pomidor
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • połowa główki czosnku
  • limonka

Stek smażyć z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z pestek winogron na patelni wraz z czosnkiem, smażyć 3 minuty z każdej strony. Dodać 2 łyżki zimnego masła oraz gałązkę rozmarynu, masełkować stek z każdej strony ok. 35 sekund.

Sałatka: porwać sałatę, dodać pomidora pokrojonego w kostkę, ser feta też pokrojony w kostkę, skropić oliwą, wycisnąć sok z limonki, doprawić solą, wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wlać oliwę z oliwek, wrzucić paprykę pokrojoną w słupki. Piec w piekarniku w temp 190 stopni przez 6 minut. Po tym czasie dołożyć pokrojoną w plastry cukinię i piec jeszcze 8 minut.

Na talerz wyłożyć steka, dać sałatkę w ringu, ściągnąć ring, wyłożyć pieczone warzywa obok.

Lena Góra

Stek z frytkami z ziemniaka, z marchewki i puree z groszku

  • zielony mrożony groszek
  • śmietanka 12% pół szklanki
  • stek z antrykotu
  • rozmaryn suszony i rozmaryn gałązki
  • sól, pieprz
  • bazylia
  • masło
  • masło klarowane
  • 2 ziemniaki
  • marchewka

Stek kroimy na grubość 3-4 cm, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na drugiej stronie również doprawiamy, wmasowujemy w mięso. Na jedną stronę nakładamy gałązkę rozmarynu.

Puree: groszek gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę, szczyptę soli i pieprzu, blendujemy na gładką masę.

Frytki: ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kształt frytek. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz suszonym rozmarynem. Pieczemy w maszynie Ovi 11 minut (można też w piekarniku) w 160 stopniach.

Na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wrzucamy stek, smażymy z obu stron na brązowy kolor, dodajemy 3 kosteczki masła zwykłego, 2 gałązki rozmarynu i masełkujemy. Zdejmujemy i odsączamy tłuszcz na papierze.

Na talerz wykładamy stek, obok robimy łezkę z puree, wykładamy również frytki. Stek dekorujemy małą gałązką rozmarynu.

Maciek Piechowiak

Stek z puree selerowo – jabłkowym i karmelizowanymi jabłkami i orzeszkami pini

  • opakowanie orzeszków pini
  • stek z antrykotu
  • 4 gałązki rozmarynu
  • garść tymianku
  • pół kostki masła
  • sól morska
  • oliwa z pestek winogron
  • oliwa z oliwek
  • korzeń selera
  • 2 duże jabłka
  • pieprz, sól
  • połowa główki czosnku

Nastawiamy wodę, wrzucamy na gotującą się wodę obranego selera pokrojonego w grubą kostkę. Jabłka kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do garnka z gotującym się selerem jakieś 3-5 minut przed końcem gotowania. Odcedzamy, wkładamy do kielicha blendera, dodajemy 50 g masła, blendujemy na gładką masę.

Prażymy orzeszki pini na suchej patelni, doprawiamy zwykłą solą.

Doprawiamy steka solą morską, pieprzem, rozmarynem z obu stron. Odkładamy na 5 minut. Zdejmujemy rozmaryn. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, rozgrzewamy mocno, wrzucamy steka, smażymy z każdej strony do brązowego koloru. Dodajemy pozostałe masło, gałązkę rozmarynu, tymianek, czosnek i masełkujemy.

Jabłko kroimy w talarki, smażymy na patelni grillowej, aż się skarmelizują.

Na talerzu robimy kleks z puree, kładziemy karmelizowane jabłka, obok stek, ozdabiamy tymiankiem i rozmarynem.

Piotrek Sobczak

Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, masełko café de Paris

  • antrykot
  • sól, pieprz
  • rozmaryn
  • masło klarowane

Wykroić stek. Natrzeć solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i masłem klarowanym. Smażyć z obu stron do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

Puree z ziemniaków

  • ziemniaki
  • mleko
  • masło
  • sól, pieprz

Ugotować ziemniaki do miękkości. Zblendować z mlekiem i masłem. Posolić i dodać pieprz.

Masełko café de Paris

  • masło
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • anchois
  • czosnek

Masło ubić. Dodać natkę pietruszki, tymianek. Dodać drobno pokrojone anchois, posiekany czosnek. Masło schłodzić w zamrażarce.

Stek ułożyć na talerzu. Obok purée z ziemniaków. Na steku położyć odrobinę masła. Całość udekorować gałązką tymianku.

podziel się:

Pozostałe wiadomości