Przepisy z VI odcinka - Niebiescy

Image_1024 (35).jpg
Image_1024 (35).jpg

Przystawka

Tatar z kaczki

3,5kg piersi z kaczki

5 doniczek majeranku

300g gorczycy białej

2 l oleju rzepakowego

200 g trawy żubrowej

1,5 kg cebuli czerwonej

2l octu białego winnego

200g musztardy sarepskiej

sok z cytryny

7 jajek

1 kg ziemniaków

2kg cukru

1 kg soli

Przygotowanie:

Oczyszczamy piersi z kaczki ze skóry i błon. Wrzucamy je na 20 minut do miski razem z cukrem i solą, mieszamy, aby całe piersi były pokryte cukrem i solą. Do rondla odmierzamy ocet , cukier i wodę , wstawiamy na gaz i zagotowywujemy, w między czasie kalibrujemy część cebuli na pikle. Zalewamy 1/2 gotowej gorącej zalewy cebulę i wkładamy do lodówki. W pozostałej zalewie gotujemy 4 minuty ziarna gorczycy, aż napuchną i będą przyjemnie strzelać między zębami, odcedzamy i przekładamy do miski. Trawę żubrową tniemy na drobne kawałki i wrzucamy do blendera z olejem nagrzanym do 60 stopni na 7 minut. Gotowy olej przecedzamy przez drobne sito, aby pozbyć się resztek z trawy żubrowej.

Do blendera wbijamy żółtka , musztardę , sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Blendujemy i powoli wlewamy oliwę żubrową aż powstanie nam gesty majonez. Ziemniaki kroimy na mandolinie na dość cienkie chipsy i płuczemy pod bieżącą woda. Rozgrzewamy olej w rondlu do temp. 180 stopni , osuszamy nasze chipsy po czym smażymy je na złoto i przekładamy na tackę wyłożoną papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, doprawiamy solą gdy są jeszcze ciepłe. Wyciągamy nasze piersi z soli i cukru, myjemy pod bieżącą wodą po czym osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy piersi w kostkę na tatar, kroimy cebulę w kostkę, wkładamy wszystko do miski, doprawiamy solą i pieprzem , oliwą i wodą gazowaną , dodajemy gorczycę. Mieszamy wszystko i wykładamy nasz tatar na talerz. Dodajemy nasze pikle , majonez z trawy żubrowej i chipsy ziemniaczane , dekorujemy sporą ilością listków majeranku dla smaku i koloru.

Danie główne

Polędwiczka wieprzowa SV/ rosti/ puree jabłko/ sos żurkowy/ brukselka

7kg polędwiczki

5kg ziemniaków

4kg jabłek

1l cydru

2kg masła

2kg brukselki

2l śmietany 36%

1l zakwasu żurkowego

4 doniczki świeżego majeranku

4 doniczki szczawiku

sok z cytryny

8 jajek

mąka

2 l oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Czyścimy poledwiczkę z błon, doprawiamy solą, wkładamy do worka próżniowego z 3 łyżkami masła klarowanego. Zamykamy próżniowo i gotujemy sous vide przez 1 godzinę w temp.63stopnie.

Trzemy ziemniaki na grubych oczkach doprawiając solą i pieprzem, dodajemy jajka i trochę mąki, aby połączyć nasze ziemniaki.

Obieramy jabłka, kroimy je nieregularnie i wkładamy do rondla z masłem. Zalewamy to cydrem gotując do momentu aż jabłka będą miękkie po czym miksujemy je w blenderze na puree, które po miksowaniu warto jeszcze przetrzeć przez sito. Przygotowujemy sobie wodę z dodatkiem soli i cukru do blanszowania i zagotowywujemy, obieramy brukselkę po czym blanszujemy ją w gotującej się wodzie przez 3-4 minuty, aby dalej były poł twarde i potem od razu wkładamy do wody z lodem. Do rondla dodajemy około 200 ml zakwasu do żurku i śmietankę 36%, zagotowywujemy i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię i smażymy nasze rosti na złoto z obu stron, możemy je powycinać ringiem, aby były ładne i równe. Wyciągamy naszą poledwiczkę z sous vide i smażymy z każdej strony na złoto, na tą samą patelnię dodajemy brukselkę i również smażymy lekko na złoto, dodajemy łyżkę masła i masełkujemy poledwiczkę. Wykładamy na talerz nasze rosti, na nie brukselkę , poledwiczkę pokrojoną w plastry, puree z jabłka i sos z żurku. Dekorujemy świeżym majerankiem.

Deser

Szpajza z sosem czekoladowym z bobem tonka

Spód z orzechów włoskich

1,2kg orzechów włoskich

1,2kg cukru

300g rozpuszczonego masła

Z cukru zrobić karmel, dodać orzechy. Rozsmarować na macie silikonowej. Po ostygnięciu zblendować na gładką masę, dodać masło.

Szpajza

20 jajek

800g cukru pudru

500g cukru drobnego

500 mlsoku z cytryny

25 listków żelatyny

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na kremową, lekką masę. Sok z cytryny podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę, powolnym strumieniem wlewać do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodawać w trzech porcjach do żółtek, za każdym razem delikatnie mieszając.

Sos czekoladowy z bobem tonka

1kg czekolady białej

1 l śmietany

300g masła

8 fasola tonka

Śmietanę zagotować z tonką. Zalać nią czekoladę, wymieszać. Dodać masło, dokładnie zblendować.

Szkło z karmelu

2kg cukru

Z cukru zrobić karmel. Wylać na matę silikonową cienką warstwę. Poczekać do zastygnięcia, połamać na małe kawałki.

Na talerz wykładamy orzechowy spód, następnie dodajemy mus z jajek, polewamy sosem czekoladowym i dekorujemy szkłem z karmelu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości