Przepisy z V odcinka - Tarty

"MasterChef Junior" odcinek 5.
"MasterChef Junior" odcinek 5.

TARTY

Janek Zatorski

Tarta z owocami, ganache czekoladowym i musem malinowym

Składniki:

Ciasto kruche:

-300 gram mąki

-200 gram masła

-100 gram cukru (może być puder)

-2 żółtka

Ganach czekoladowy:

-ok.100 gram czekolady mlecznej i gorzkiej

-garść orzechów ziemnych

- cukier

Mus malinowy:

-garść malin

-ok.50 gram mascarpone

- trochę cukru

Do ozdoby: borówki, maliny, czerwona porzeczka, kwiaty jadalne

Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wsyp do robota. Masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki wraz z cukrem i żółtkami. Wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite i będzie się rwało. Gotowe ciasto wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na niezbyt cienkie. Małą foremką zrób kształt tej formy w cieście i wyłóż nim foremkę. Rozwałkuj formę z ciastem , aby ranty foremki zrobią się równe. Widelcem zrób dziury w cieście i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.15-20 minut ,aż ciasto stanie się twarde i kruche i lekko zarumienione.

Ganache czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Wsyp cukier na patelnię, jak zacznie się rumienić wrzuć orzechy do cukru , aż zaczną się karmelizować. Gdy orzechy całe zamoczą się w karmelu ,odsącz je na ręczniku papierowym. Na koniec wymieszaj je z czekoladą

Mus malinowy: Przełóż mascarpone do miseczki, zblenduj maliny, wymieszaj je z mascarpone , na koniec dodaj cukru.

Na środku CZYSTEGO talerza ułóż tartaletkę z ganachem czekoladowym, obok ułóż maliny ,borówki i porzeczkę, posyp resztą orzechów, udekoruj miętą i kwiatami.

PS: Mus malinowy ułóż oddzielnie na talerzu.

Janek Sowiński

Tartaletka z białą czekoladą i sosem owocowym

Ciasto kruche:

-300 gram mąki

-200 gram masła

-100 gram cukru (może być puder)

-2 żółtka

-1 tabliczka białej czekolady

-3 łyżki śmietany 30 %

-1 smoczy owoc i 100 gr malin

-Kilka malin do ozdoby

Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wsyp do robota. Masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki wraz z cukrem i żółtkami. Wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite i będzie się rwało. Gotowe ciasto wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na niezbyt cienkie. Małą foremką zrób kształt tej formy w cieście i wyłóż nim foremkę. Rozwałkuj formę z ciastem , aby ranty foremki zrobią się równe. Widelcem zrób dziury w cieście i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.15-20 minut ,aż ciasto stanie się twarde i kruche i lekko zarumienione.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj. Wlej rozpuszczona czekoladę ze śmietana na wystudzoną tartaletkę .

Sos

Zmiksuj smoczy owoc z malinami. Podawaj obok tartaletki.

Ułóż maliny na białej czekoladzie.

Lenka Król

Leśna tarta

-300 g mąki

-200 g masła

-100 g cukru

-7 jajek

-jeżyny, maliny, porzeczki czerwone

-żelatyna

-cukier puder

Z mąki, masła, z 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy, wałkujemy. Bierzemy foremki do tartaletek i wykładamy je ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 16-17 minut, wyciągamy, aż ciasto będzie złociste.

Nadzienie: 5 białek, 3 łyżeczki cukru pudru, owoce, żelatyna

Najpierw ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy żelatynę, następnie dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i zmiksowane owoce. To wszystko dokładnie mieszamy.

Jak tartaletki będą gotowe, to wkładamy je do lodówki, żeby delikatnie ostygły, następnie wyciągamy tartaletki i nakładamy nadzienie

Na talerz wykładamy tartaletki i ozdabiamy kwiatkami jadalnymi i świeżymi owocami

Michalina Powolna

Tarta z kremem śmietanowo – truskawkowym

-300 g mąki

-200 g masła

-100 g cukru

-2 żółtka

-500 ml kremówki 36%

-6 łyżki cukru pudru

-truskawki 200g

-borówki 200g

-czekolada mleczna

-mascarpone 200g

- świeża mięta

Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy, wałkujemy. Bierzemy foremki do tartaletek i wykładamy je ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut, wyciągamy, aż ciasto będzie złociste.

Krem: śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, dodajemy pod koniec ubijania 3 łyżki mascarpone. Jak mamy gotową śmietankę, to dodajemy zblendowane truskawki i mieszamy.

Do przestudzonych tart szprycujemy krem, na górę nakładamy świeże borówki, posypujemy cukrem pudrem oraz czekoladą. Do ozdoby używamy mięty, borówek i startej czekolady.

Helenka Korwek

Tarta świąteczna

-300 g mąki

-200 g masła,

-100 g cukru

-2 żółtka

-szklanka mleka

-laska wanilii

-cukier waniliowy

-cynamon

-aromat waniliowy i aromat pomarańczowy

-1 jabłko małe

-truskawki do ozdoby

-chałwa do ozdoby

-mąka ziemniaczana 2 łyżki ,mąka pszenna 2 łyżki

- cukier 50 g

Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy. Ciasto cienko nakładamy do foremki do tart. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie robimy krem patissierre - gotujemy szklankę mleka z laską wanilii, a w innej misce ubijamy żółtka z cukrem waniliowym, mąkami, cukrem i aromatami. Jak tarta się upiecze, to nakładamy na nią krem patisiere, cienkie plasterki jabłek i posypujemy cynamonem i kruszonką – ścieramy troszkę ciasta na tarce.

Na środku talerza kładziemy tartę, na około truskawki z chałwą, posypujemy cynamonem dookoła.

Kuba Nowak

Tarta czekoladowa z owocami leśnymi

-300 g mąki

-200 g masła

-100 g cukru

-2 żółtka

-100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady białej

-śmietanka 30% 100 ml

-szklanka malin,szklanka porzeczek

-1 limonka

-mascarpone 400 g

Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy. Ciasto cienko nakładamy do foremki do tart. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z serkiem mascarpone, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Połowę malin i połowę porzeczek blendujemy i przepuszczamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Na upieczone i ostudzone tartaletki nakładamy pół łyżki soku z owoców i rozcieramy go równomiernie na całą powierzchnię tarty. Nakładamy krem i wykładamy na to pozostałe świeże owoce. Talerz dekorujemy posypując go cukrem pudrem, tartę też, dekorujemy także miętą.

Nikola Stępień

Tarta z owocami, czekoladą i owocowo-czekoladową

-300 g mąki

-100 g masła

-200 g cukru

-2 jajka

Wyrabiamy ciasto; łączymy składniki i wałkujemy, wkładamy do foremek. Pieczemy ok 16 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

-borówki

-jeżyny

-jagody

-czarna porzeczka

-cukier

-czekolada mleczna

-śmietana 36%

1 masa:Zblenduj garść borówek, 8 jeżyn, 3 garści jagód i garść czarnej porzeczki i trochę cukru.

2 masa; zagotuj wodę, do miski daj połamaną czekoladę mleczną, rozpuść ją w kąpieli wodnej,

dodaj śmietankę 36%, dodaj wodę, żeby powstała płynna masa, ale nie za bardzo.

3 masa; dodaj masę pierwszą do drugiej

Wyjmij z piekarnika tarty, do każdej nałóż inna masę, ozdób owocami

podziel się:

Pozostałe wiadomości