TARTY
Janek Zatorski
Tarta z owocami, ganache czekoladowym i musem malinowym
Składniki:
Ciasto kruche:
-300 gram mąki
-200 gram masła
-100 gram cukru (może być puder)
-2 żółtka
Ganach czekoladowy:
-ok.100 gram czekolady mlecznej i gorzkiej
-garść orzechów ziemnych
- cukier
Mus malinowy:
-garść malin
-ok.50 gram mascarpone
- trochę cukru
Do ozdoby: borówki, maliny, czerwona porzeczka, kwiaty jadalne
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę wsyp do robota. Masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki wraz z cukrem i żółtkami. Wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite i będzie się rwało. Gotowe ciasto wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na niezbyt cienkie. Małą foremką zrób kształt tej formy w cieście i wyłóż nim foremkę. Rozwałkuj formę z ciastem , aby ranty foremki zrobią się równe. Widelcem zrób dziury w cieście i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.15-20 minut ,aż ciasto stanie się twarde i kruche i lekko zarumienione.
Ganache czekoladowy: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej do uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Wsyp cukier na patelnię, jak zacznie się rumienić wrzuć orzechy do cukru , aż zaczną się karmelizować. Gdy orzechy całe zamoczą się w karmelu ,odsącz je na ręczniku papierowym. Na koniec wymieszaj je z czekoladą
Mus malinowy: Przełóż mascarpone do miseczki, zblenduj maliny, wymieszaj je z mascarpone , na koniec dodaj cukru.
Na środku CZYSTEGO talerza ułóż tartaletkę z ganachem czekoladowym, obok ułóż maliny ,borówki i porzeczkę, posyp resztą orzechów, udekoruj miętą i kwiatami.
PS: Mus malinowy ułóż oddzielnie na talerzu.
Janek Sowiński
Tartaletka z białą czekoladą i sosem owocowym
Ciasto kruche:
-300 gram mąki
-200 gram masła
-100 gram cukru (może być puder)
-2 żółtka
-1 tabliczka białej czekolady
-3 łyżki śmietany 30 %
-1 smoczy owoc i 100 gr malin
-Kilka malin do ozdoby
Sposób wykonania:
Ciasto: Mąkę wsyp do robota. Masło pokrój na kawałki, dodaj do mąki wraz z cukrem i żółtkami. Wymieszaj ciasto, aż zrobi się jednolite i będzie się rwało. Gotowe ciasto wyłóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na niezbyt cienkie. Małą foremką zrób kształt tej formy w cieście i wyłóż nim foremkę. Rozwałkuj formę z ciastem , aby ranty foremki zrobią się równe. Widelcem zrób dziury w cieście i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok.15-20 minut ,aż ciasto stanie się twarde i kruche i lekko zarumienione.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę i wymieszaj. Wlej rozpuszczona czekoladę ze śmietana na wystudzoną tartaletkę .
Sos
Zmiksuj smoczy owoc z malinami. Podawaj obok tartaletki.
Ułóż maliny na białej czekoladzie.
Lenka Król
Leśna tarta
-300 g mąki
-200 g masła
-100 g cukru
-7 jajek
-jeżyny, maliny, porzeczki czerwone
-żelatyna
-cukier puder
Z mąki, masła, z 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy, wałkujemy. Bierzemy foremki do tartaletek i wykładamy je ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 16-17 minut, wyciągamy, aż ciasto będzie złociste.
Nadzienie: 5 białek, 3 łyżeczki cukru pudru, owoce, żelatyna
Najpierw ubijamy pianę z 5 białek, dodajemy żelatynę, następnie dodajemy 3 łyżeczki cukru pudru i zmiksowane owoce. To wszystko dokładnie mieszamy.
Jak tartaletki będą gotowe, to wkładamy je do lodówki, żeby delikatnie ostygły, następnie wyciągamy tartaletki i nakładamy nadzienie
Na talerz wykładamy tartaletki i ozdabiamy kwiatkami jadalnymi i świeżymi owocami
Michalina Powolna
Tarta z kremem śmietanowo – truskawkowym
-300 g mąki
-200 g masła
-100 g cukru
-2 żółtka
-500 ml kremówki 36%
-6 łyżki cukru pudru
-truskawki 200g
-borówki 200g
-czekolada mleczna
-mascarpone 200g
- świeża mięta
Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy, wałkujemy. Bierzemy foremki do tartaletek i wykładamy je ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut, wyciągamy, aż ciasto będzie złociste.
Krem: śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru, dodajemy pod koniec ubijania 3 łyżki mascarpone. Jak mamy gotową śmietankę, to dodajemy zblendowane truskawki i mieszamy.
Do przestudzonych tart szprycujemy krem, na górę nakładamy świeże borówki, posypujemy cukrem pudrem oraz czekoladą. Do ozdoby używamy mięty, borówek i startej czekolady.
Helenka Korwek
Tarta świąteczna
-300 g mąki
-200 g masła,
-100 g cukru
-2 żółtka
-szklanka mleka
-laska wanilii
-cukier waniliowy
-cynamon
-aromat waniliowy i aromat pomarańczowy
-1 jabłko małe
-truskawki do ozdoby
-chałwa do ozdoby
-mąka ziemniaczana 2 łyżki ,mąka pszenna 2 łyżki
- cukier 50 g
Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy. Ciasto cienko nakładamy do foremki do tart. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W międzyczasie robimy krem patissierre - gotujemy szklankę mleka z laską wanilii, a w innej misce ubijamy żółtka z cukrem waniliowym, mąkami, cukrem i aromatami. Jak tarta się upiecze, to nakładamy na nią krem patisiere, cienkie plasterki jabłek i posypujemy cynamonem i kruszonką – ścieramy troszkę ciasta na tarce.
Na środku talerza kładziemy tartę, na około truskawki z chałwą, posypujemy cynamonem dookoła.
Kuba Nowak
Tarta czekoladowa z owocami leśnymi
-300 g mąki
-200 g masła
-100 g cukru
-2 żółtka
-100 g czekolady mlecznej i 100 g czekolady białej
-śmietanka 30% 100 ml
-szklanka malin,szklanka porzeczek
-1 limonka
-mascarpone 400 g
Z mąki, masła, 2 żółtek i cukru robimy ciasto, zagniatamy. Ciasto cienko nakładamy do foremki do tart. Pieczemy 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Roztapiamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z serkiem mascarpone, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Połowę malin i połowę porzeczek blendujemy i przepuszczamy przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
Na upieczone i ostudzone tartaletki nakładamy pół łyżki soku z owoców i rozcieramy go równomiernie na całą powierzchnię tarty. Nakładamy krem i wykładamy na to pozostałe świeże owoce. Talerz dekorujemy posypując go cukrem pudrem, tartę też, dekorujemy także miętą.
Nikola Stępień
Tarta z owocami, czekoladą i owocowo-czekoladową
-300 g mąki
-100 g masła
-200 g cukru
-2 jajka
Wyrabiamy ciasto; łączymy składniki i wałkujemy, wkładamy do foremek. Pieczemy ok 16 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
-borówki
-jeżyny
-jagody
-czarna porzeczka
-cukier
-czekolada mleczna
-śmietana 36%
1 masa:Zblenduj garść borówek, 8 jeżyn, 3 garści jagód i garść czarnej porzeczki i trochę cukru.
2 masa; zagotuj wodę, do miski daj połamaną czekoladę mleczną, rozpuść ją w kąpieli wodnej,
dodaj śmietankę 36%, dodaj wodę, żeby powstała płynna masa, ale nie za bardzo.
3 masa; dodaj masę pierwszą do drugiej
Wyjmij z piekarnika tarty, do każdej nałóż inna masę, ozdób owocami