Przepisy z V odcinka - Robaki!!!:)

"MasterChef Junior" odcinek 5.
"MasterChef Junior" odcinek 5.

OLEK

Marynowany móżdżek na puree z selera naciowego i sosem leśnym

Składniki:

-1 móżdżek

-2 szczypty tymianku

-szczypta majeranku

-2 szczypty soli

-2 szczypty pieprzu

-pół łyżki masła

-pół szalotki

-1 ząbek czosnku

-1 seler naciowy

-3 plasterki papryczki chilli

-70ml śmietanki 30%

-1/4 szalotki

-50 g jeżyn

-40 g borówek

-natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Do osolonej gotującej się wody wrzucamy seler naciowy. Gotujemy aż będzie miękki. Móżdżek blanszujemy. Smażymy na maśle z dodatkiem szalotki i czosnku. Smażymy aż zmieni kolor na lekko fioletowy. Seler naciowy miksujemy z dodatkiem soli, pieprzu, szalotki i chilli. Na koniec dodajemy śmietanki. Do garnka dodajemy owoce i trochę wody. Gotujemy aż do momentu puszczenia soków przez owoce. Odlewamy trochę wody i miksujemy. Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy.

Michalina Powolna

Klopsiki z podrobów oraz puree z cukinii

Składniki:

- cukinia 1 szt.

- pół papryki czerwonej

- pół cebuli

- garść natki selera

- podroby { serce, żołądki }

- sól – pieprz

- papryka ostra mielona

- masło 20g.

- śmietanka 30%

Przygotowanie:

Cukinie obierz pokrój w grubsze talarki i ugotuj.

Cebulę i paprykę pokrój w kostkę natkę zsiekaj i podsmaż na maśle.

Gotową cukinię dopraw i zblenduj z odrobiną masła.

Podsmażoną cebule, paprykę, natkę zblenduj dopraw solą, pieprzem, papryką dodaj śmietankę.

Podroby zmiel dopraw uformuj w kulki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 – 10 min.

Gotowe.

JAN ZATORSKI:

Owadowe orzeźwienie, czyli sałatka z robakami, chrząszczami i mrówkami z sosem robakowo-mangowym.

Składniki:

-garść rukoli

-kilka robaków

-kilka chrząszczy

-1 mango

-pół szklanki śmietanki 30 %

-pół szklanki mleka kokosowego

-papryczka chilli

-kolendra

-kilka mrówek do dekoracji

-sól,pieprz

-grzybki mun ( suszone)

-łyżka orzeszków pinii i nerkowca

Sposób wykonania:

Sos:

Wlać mleko kokosowe razem ze śmietanką do garnka. Wrzuć robaki do tego oraz zblendowane mango oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Dodaj posiekaną kolendrę. Posól i popieprz do smaku. Sos redukuj. Po redukcji przesiej przez sito by pozbyć się robaków.

Podsmaż na maśle resztę robaków i chrabąszczy.

Resztę mango pokrój w kostkę i podpraż orzeszki nerkowca i pinii wraz z grzybami mun na patelni. Na talerz wyłóż rukolę, na to mango, podsmażone robaki i chrabąszcze i wszystko polej sosem.

Udekoruj kolendrą i mrówkami. Na koniec posyp orzechami.

Nikola Stępień

Sałatka a’la pyszne robaczki

-mango

-rukola

-pomidor

-papryka czerwona

-papryczka chili

-jeżyny 3

-5 borówek

-móżdżek

-garść robaków

-masło

sól,pieprz

Mango, pomidora, papryczkę chili i paprykę pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć do niej na 15 sekund móżdżek. Potem daj go na patelnię z rozpuszczonym masłem i smaż około 3 minut z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.

Sos:

Pokrojone mango, papryki i pomidor wrzuć do miski, dodaj rukolę. Jeżyny, borówki, mango i szczyptę cukru zblenduj na gładką masę.

Do sałatki dodaj robaczki i mózg.

Na talerzu wyłóż sałatkę, polej sosem, ozdób robaczkami, gotowe .

Julka Misiak

Potrawa z azjatyckiej puszczy

-małe robaczki suszone

-świerszcze suszone

-żuczki suszone

-sos sojowy

-limonka

-oliwa z oliwek

-papryka żółta i czerwona

-pomidory 2

-sól, pieprz, rozmaryn suszony

-papryka słodka w przyprawie

-serduszka indycze 4-5 sztuk

-świeży rozmaryn, natką pietruszki

-korzeń pietruszki

-kilka pomidorków koktajlowych

-szklanka kurek mrożonych

-3 borowiki mrożone

-pół szklanki śmietanki 30%

-bazylia świeża

-masło

- cebula czerwona

Najpierw robimy gulasz: pomidory i papryki siekamy w kostkę i przekładamy do miski. Od serduszek odcinamy górną warstwę tłuszczu i kroimy na plasterki. Cebulkę siekamy i dodajemy do warzyw. Wszystkie warzywa i siekane serduszka wrzucamy do garnka i gotujemy bez wody przez ok 10 minut na dużym ogniu, aż serduszka będą miękkie i powstanie gulasz. Podczas gotowania gulaszu dodajemy do niego soli, pieprzu, rozmarynu, troszkę natki pietruszki i paprykę w przyprawie.

Grzyby: kroimy wszystkie grzyby. Pamiętamy o tym, że nie mogą być posiekane na miazgę, muszą zachować swój kształt. Wrzucamy grzyby na patelnię i dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy śmietanka zlepi się z grzybami, mieszamy masę z małymi robaczkami i szczyptą rozmarynu.

Marynata: pół miseczki zalewamy sosem sojowym, dodajemy sok z połowy limonki, ubijamy trzepaczką. Dodajemy następnie 2 łyżki oliwy z oliwek i ubijamy ponownie. 3 żuczki wkładamy do marynaty i dodajemy natkę pietruszki i mieszamy patyczkiem żuczki w marynacie. Żuczki stały się błyszczące i posłużą jako jadalna ozdoba.

Na patelni na maśle podsmażamy jeden kawałek korzenia pietruszki obranego ze skórki. Po usmażeniu na tym samym tłuszczu smażymy świerszcze suszone.

Na talerzu kładziemy gulasz, a obok niego grzybki, dekorujemy krańce błyszczącymi żuczkami. Na granicę gulaszu i grzybków sypiemy świerszcze smażone, na krańce talerza też możemy je posypać. Dekorujemy całość kawałkiem pietruszki, plastrem limonki i zieleniną, np. bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, gotowe .

Janek Sowiński

Pierś z kaczki z robakami

-pierś z kaczki

-robaki podłużne

-kurki 10szt.

-śmietana 30%

-cebulka

-mleko kokosowe

-masło

-sos sojowy

-kolendra

- oliwa z oliwek

Kaczkę marynujemy w sosie sojowym i pieprzu i odstawiamy na parę minut. Następnie usmażyć pierś na oliwie na patelni skórą do dołu tak przez parę minut. Następnie wstawiamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 5 minut wyjmujemy i zostawiamy do odpoczynku na kilka minut.

Sos: kroimy cebulę w mniejszą kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone na pół kurki, smażymy chwilę, następnie zalewamy trochę mlekiem kokosowym i śmietanką, redukujemy, wlewamy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy kolendrą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu.

Kaczkę pokrój w plastry, wyłóż na talerz, polej sosem,posyp robakami, dodaj świeżej kolendry do ozdoby.

Lena Król

Móżdżki według Lenki

-móżdżki

-papryka ostra

-pietruszka

-rukola

-sól, pieprz

-sos sojowy

-oliwa z oliwek

-limonka

-robaki

-orzeszki solone

-cebula

-masło

- pomidorki koktajlowe

Na patelnię dajemy kawałek masła, kroimy cebulkę w paski, dodajemy ją do patelni. Następnie dodajemy móżdżki, smażymy. Kroimy ostrą paprykę i pomidorki w paski. Wkładamy je do miski, dodajemy rukolę, mieszamy. Dodajemy do tego robaki i orzeszki.

Sos: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, pół soku z limonki, wszystko mieszamy ze sobą

Następnie sos dodajemy do sałatki i mieszamy.

Na talerzu wykładamy móżdżki, sałatkę. Dekorujemy pokrojona papryką na kształt kwiatków. Gotowe

Helenka Korwek

Inwazja robaków

-żołądki ,

-paczka jeżyn

-kawałek papryczki chili

-kawałek imbiru

-4 łyżki cukru

-10 strączków groszku

-oliwa z oliwek

-majeranek, tymianek

-cukinia

-pietruszka

-sól, pieprz do smaku

-opcjonalnie robaki suszone

- cytryna

Żołądek smażymy na patelni na maśle klarowanym po 5 minut z każdej strony. Jeżyny smażymy na maśle klarowanym z odrobiną soku z cytryny, trochę cukru, z kawałkiem papryczki chili. Smażymy, aż się jeżyny rozpadną. Wtedy je blendujemy. Marynujemy cukinię w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i tymianku, majeranku. W międzyczasie na patelni na maśle klarowanym karmelizujemy strączki groszku. Jak się skarmelizują, to na patelni grillowej, grillujemy cukinię.

Wszystko wykładamy na talerz i ozdabiamy robakami.

Kuba Nowak

Grasica z puree z pora i sosem z owoców leśnych

-grasica 200g

-2 białe części pora

-szczypta soli

-szczypta pieprzu

-duża garść jeżyn

-duża garść borówek

-szklanka mleka kokosowego

-ząbek czosnku

-garść orzeszków ziemnych

-gałązka świeżej mięty

-półtorej łyżki mąki pszennej

-2 szklanki wody

-gałązka rozmarynu

-plasterek imbiru

Umyć i pokroić pora (tylko białą część) na drobne kawałki wrzucić na zimna i pokropiona oliwą patelnie i dusić przez 5 min. dolać do duszącego się pora wodę i gotować jeszcze przez 12 min .w tym czasie Grasice i imbir wrzucić do gotującej się wody na około minutę .wyjąć i osuszyć . Pora zblendowac, przyprawić solą i pieprzem.

Na rozgrzaną oliwą patelnie kładziemy czosnek, rozmaryn, i chwilę później grasicę. Smażymy przez 3 minuty.

SOS:

Borówki i jeżyny umyć i zblendować z miętą i połową mleka kokosowego i orzeszkami. Uzyskany mus przelać na patelnię dodać resztę mleka kokosowego i gotować przez 7 minut.

Na talerzu układamy puree z pora, na tym grasicę, obok sos. Do dekoracji możemy użyć orzechów i świeżych owoców.

Paulinka Foremny

Era Robali – mózg podany z sosem kurkowym,

karmelizowanymi marchewkami i robalami

Składniki:

- mózg ok.200g

- kurki 20 sztuk

- śmietanka 30% ok 150 ml

- marchewki 1 szt. (pokrojona w słupki)

- cukier (do skarmelizowania)

- garść robaków przygotowanych do spożycia

- pietruszka świeża

- cebula 1 szt.

- sól

- pieprz

-papryczka chilli

Wykonanie:

Mózg blanszujemy. Odcinamy błonki i oczyszczamy. Smażymy z poćwiartowaną cebulą. Następnie doprawiamy.

Kolejny krok to zrobienie sosu kurkowego. Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy kurki. Doprawiamy. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy (ale żeby się nie zagotowało). Karmelizujemy marchewki.

Mózg podajemy z marchewkami, sosem kurkowym, robakami i chili pokrojonym w kostkę.

Natalia Tokarska

Pierogi z serc drobiowych z musem borówkowym i puree z pietruszki a la Natalia

Składniki

-serca drobiowe

-mąka pszenna

-1 jajko , 2 żółtka

-olej

-borówki

-pietruszka

-sól , pieprz

-orzeszki ziemne

- podłużne robaki

Zagniatamy ciasto na pierogi , serca drobiowe obsmażamy na patelni i gotujemy aż będą miękkie następnie mielimy i doprawiamy do smaku lepimy pierożki w kształcie torebek , Gotujemy ok 3-4 minuty aż wypłyną. Z borówek przygotowujemy mus . Pietruszkę gotujemy i przyrządzamy pure . wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami i robakami

podziel się:

Pozostałe wiadomości