OLEK
Marynowany móżdżek na puree z selera naciowego i sosem leśnym
Składniki:
-1 móżdżek
-2 szczypty tymianku
-szczypta majeranku
-2 szczypty soli
-2 szczypty pieprzu
-pół łyżki masła
-pół szalotki
-1 ząbek czosnku
-1 seler naciowy
-3 plasterki papryczki chilli
-70ml śmietanki 30%
-1/4 szalotki
-50 g jeżyn
-40 g borówek
-natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Do osolonej gotującej się wody wrzucamy seler naciowy. Gotujemy aż będzie miękki. Móżdżek blanszujemy. Smażymy na maśle z dodatkiem szalotki i czosnku. Smażymy aż zmieni kolor na lekko fioletowy. Seler naciowy miksujemy z dodatkiem soli, pieprzu, szalotki i chilli. Na koniec dodajemy śmietanki. Do garnka dodajemy owoce i trochę wody. Gotujemy aż do momentu puszczenia soków przez owoce. Odlewamy trochę wody i miksujemy. Wszystko wykładamy na talerz i dekorujemy.
Michalina Powolna
Klopsiki z podrobów oraz puree z cukinii
Składniki:
- cukinia 1 szt.
- pół papryki czerwonej
- pół cebuli
- garść natki selera
- podroby { serce, żołądki }
- sól – pieprz
- papryka ostra mielona
- masło 20g.
- śmietanka 30%
Przygotowanie:
Cukinie obierz pokrój w grubsze talarki i ugotuj.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę natkę zsiekaj i podsmaż na maśle.
Gotową cukinię dopraw i zblenduj z odrobiną masła.
Podsmażoną cebule, paprykę, natkę zblenduj dopraw solą, pieprzem, papryką dodaj śmietankę.
Podroby zmiel dopraw uformuj w kulki i gotuj w osolonej wodzie przez 5 – 10 min.
Gotowe.
JAN ZATORSKI:
Owadowe orzeźwienie, czyli sałatka z robakami, chrząszczami i mrówkami z sosem robakowo-mangowym.
Składniki:
-garść rukoli
-kilka robaków
-kilka chrząszczy
-1 mango
-pół szklanki śmietanki 30 %
-pół szklanki mleka kokosowego
-papryczka chilli
-kolendra
-kilka mrówek do dekoracji
-sól,pieprz
-grzybki mun ( suszone)
-łyżka orzeszków pinii i nerkowca
Sposób wykonania:
Sos:
Wlać mleko kokosowe razem ze śmietanką do garnka. Wrzuć robaki do tego oraz zblendowane mango oraz pokrojoną drobno papryczkę chili. Dodaj posiekaną kolendrę. Posól i popieprz do smaku. Sos redukuj. Po redukcji przesiej przez sito by pozbyć się robaków.
Podsmaż na maśle resztę robaków i chrabąszczy.
Resztę mango pokrój w kostkę i podpraż orzeszki nerkowca i pinii wraz z grzybami mun na patelni. Na talerz wyłóż rukolę, na to mango, podsmażone robaki i chrabąszcze i wszystko polej sosem.
Udekoruj kolendrą i mrówkami. Na koniec posyp orzechami.
Nikola Stępień
Sałatka a’la pyszne robaczki
-mango
-rukola
-pomidor
-papryka czerwona
-papryczka chili
-jeżyny 3
-5 borówek
-móżdżek
-garść robaków
-masło
sól,pieprz
Mango, pomidora, papryczkę chili i paprykę pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, wrzuć do niej na 15 sekund móżdżek. Potem daj go na patelnię z rozpuszczonym masłem i smaż około 3 minut z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.
Sos:
Pokrojone mango, papryki i pomidor wrzuć do miski, dodaj rukolę. Jeżyny, borówki, mango i szczyptę cukru zblenduj na gładką masę.
Do sałatki dodaj robaczki i mózg.
Na talerzu wyłóż sałatkę, polej sosem, ozdób robaczkami, gotowe .
Julka Misiak
Potrawa z azjatyckiej puszczy
-małe robaczki suszone
-świerszcze suszone
-żuczki suszone
-sos sojowy
-limonka
-oliwa z oliwek
-papryka żółta i czerwona
-pomidory 2
-sól, pieprz, rozmaryn suszony
-papryka słodka w przyprawie
-serduszka indycze 4-5 sztuk
-świeży rozmaryn, natką pietruszki
-korzeń pietruszki
-kilka pomidorków koktajlowych
-szklanka kurek mrożonych
-3 borowiki mrożone
-pół szklanki śmietanki 30%
-bazylia świeża
-masło
- cebula czerwona
Najpierw robimy gulasz: pomidory i papryki siekamy w kostkę i przekładamy do miski. Od serduszek odcinamy górną warstwę tłuszczu i kroimy na plasterki. Cebulkę siekamy i dodajemy do warzyw. Wszystkie warzywa i siekane serduszka wrzucamy do garnka i gotujemy bez wody przez ok 10 minut na dużym ogniu, aż serduszka będą miękkie i powstanie gulasz. Podczas gotowania gulaszu dodajemy do niego soli, pieprzu, rozmarynu, troszkę natki pietruszki i paprykę w przyprawie.
Grzyby: kroimy wszystkie grzyby. Pamiętamy o tym, że nie mogą być posiekane na miazgę, muszą zachować swój kształt. Wrzucamy grzyby na patelnię i dodajemy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy śmietanka zlepi się z grzybami, mieszamy masę z małymi robaczkami i szczyptą rozmarynu.
Marynata: pół miseczki zalewamy sosem sojowym, dodajemy sok z połowy limonki, ubijamy trzepaczką. Dodajemy następnie 2 łyżki oliwy z oliwek i ubijamy ponownie. 3 żuczki wkładamy do marynaty i dodajemy natkę pietruszki i mieszamy patyczkiem żuczki w marynacie. Żuczki stały się błyszczące i posłużą jako jadalna ozdoba.
Na patelni na maśle podsmażamy jeden kawałek korzenia pietruszki obranego ze skórki. Po usmażeniu na tym samym tłuszczu smażymy świerszcze suszone.
Na talerzu kładziemy gulasz, a obok niego grzybki, dekorujemy krańce błyszczącymi żuczkami. Na granicę gulaszu i grzybków sypiemy świerszcze smażone, na krańce talerza też możemy je posypać. Dekorujemy całość kawałkiem pietruszki, plastrem limonki i zieleniną, np. bazylia, rozmaryn, natka pietruszki, gotowe .
Janek Sowiński
Pierś z kaczki z robakami
-pierś z kaczki
-robaki podłużne
-kurki 10szt.
-śmietana 30%
-cebulka
-mleko kokosowe
-masło
-sos sojowy
-kolendra
- oliwa z oliwek
Kaczkę marynujemy w sosie sojowym i pieprzu i odstawiamy na parę minut. Następnie usmażyć pierś na oliwie na patelni skórą do dołu tak przez parę minut. Następnie wstawiamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 5 minut wyjmujemy i zostawiamy do odpoczynku na kilka minut.
Sos: kroimy cebulę w mniejszą kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy pokrojone na pół kurki, smażymy chwilę, następnie zalewamy trochę mlekiem kokosowym i śmietanką, redukujemy, wlewamy łyżkę sosu sojowego, doprawiamy kolendrą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy na małym ogniu.
Kaczkę pokrój w plastry, wyłóż na talerz, polej sosem,posyp robakami, dodaj świeżej kolendry do ozdoby.
Lena Król
Móżdżki według Lenki
-móżdżki
-papryka ostra
-pietruszka
-rukola
-sól, pieprz
-sos sojowy
-oliwa z oliwek
-limonka
-robaki
-orzeszki solone
-cebula
-masło
- pomidorki koktajlowe
Na patelnię dajemy kawałek masła, kroimy cebulkę w paski, dodajemy ją do patelni. Następnie dodajemy móżdżki, smażymy. Kroimy ostrą paprykę i pomidorki w paski. Wkładamy je do miski, dodajemy rukolę, mieszamy. Dodajemy do tego robaki i orzeszki.
Sos: 4 łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy z oliwek, pół soku z limonki, wszystko mieszamy ze sobą
Następnie sos dodajemy do sałatki i mieszamy.
Na talerzu wykładamy móżdżki, sałatkę. Dekorujemy pokrojona papryką na kształt kwiatków. Gotowe
Helenka Korwek
Inwazja robaków
-żołądki ,
-paczka jeżyn
-kawałek papryczki chili
-kawałek imbiru
-4 łyżki cukru
-10 strączków groszku
-oliwa z oliwek
-majeranek, tymianek
-cukinia
-pietruszka
-sól, pieprz do smaku
-opcjonalnie robaki suszone
- cytryna
Żołądek smażymy na patelni na maśle klarowanym po 5 minut z każdej strony. Jeżyny smażymy na maśle klarowanym z odrobiną soku z cytryny, trochę cukru, z kawałkiem papryczki chili. Smażymy, aż się jeżyny rozpadną. Wtedy je blendujemy. Marynujemy cukinię w oliwie z oliwek, soli, pieprzu i tymianku, majeranku. W międzyczasie na patelni na maśle klarowanym karmelizujemy strączki groszku. Jak się skarmelizują, to na patelni grillowej, grillujemy cukinię.
Wszystko wykładamy na talerz i ozdabiamy robakami.
Kuba Nowak
Grasica z puree z pora i sosem z owoców leśnych
-grasica 200g
-2 białe części pora
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-duża garść jeżyn
-duża garść borówek
-szklanka mleka kokosowego
-ząbek czosnku
-garść orzeszków ziemnych
-gałązka świeżej mięty
-półtorej łyżki mąki pszennej
-2 szklanki wody
-gałązka rozmarynu
-plasterek imbiru
Umyć i pokroić pora (tylko białą część) na drobne kawałki wrzucić na zimna i pokropiona oliwą patelnie i dusić przez 5 min. dolać do duszącego się pora wodę i gotować jeszcze przez 12 min .w tym czasie Grasice i imbir wrzucić do gotującej się wody na około minutę .wyjąć i osuszyć . Pora zblendowac, przyprawić solą i pieprzem.
Na rozgrzaną oliwą patelnie kładziemy czosnek, rozmaryn, i chwilę później grasicę. Smażymy przez 3 minuty.
SOS:
Borówki i jeżyny umyć i zblendować z miętą i połową mleka kokosowego i orzeszkami. Uzyskany mus przelać na patelnię dodać resztę mleka kokosowego i gotować przez 7 minut.
Na talerzu układamy puree z pora, na tym grasicę, obok sos. Do dekoracji możemy użyć orzechów i świeżych owoców.
Paulinka Foremny
Era Robali – mózg podany z sosem kurkowym,
karmelizowanymi marchewkami i robalami
Składniki:
- mózg ok.200g
- kurki 20 sztuk
- śmietanka 30% ok 150 ml
- marchewki 1 szt. (pokrojona w słupki)
- cukier (do skarmelizowania)
- garść robaków przygotowanych do spożycia
- pietruszka świeża
- cebula 1 szt.
- sól
- pieprz
-papryczka chilli
Wykonanie:
Mózg blanszujemy. Odcinamy błonki i oczyszczamy. Smażymy z poćwiartowaną cebulą. Następnie doprawiamy.
Kolejny krok to zrobienie sosu kurkowego. Do garnka wlewamy śmietankę i dodajemy kurki. Doprawiamy. Całość stawiamy na ogniu i gotujemy (ale żeby się nie zagotowało). Karmelizujemy marchewki.
Mózg podajemy z marchewkami, sosem kurkowym, robakami i chili pokrojonym w kostkę.
Natalia Tokarska
Pierogi z serc drobiowych z musem borówkowym i puree z pietruszki a la Natalia
Składniki
-serca drobiowe
-mąka pszenna
-1 jajko , 2 żółtka
-olej
-borówki
-pietruszka
-sól , pieprz
-orzeszki ziemne
- podłużne robaki
Zagniatamy ciasto na pierogi , serca drobiowe obsmażamy na patelni i gotujemy aż będą miękkie następnie mielimy i doprawiamy do smaku lepimy pierożki w kształcie torebek , Gotujemy ok 3-4 minuty aż wypłyną. Z borówek przygotowujemy mus . Pietruszkę gotujemy i przyrządzamy pure . wykładamy na talerz i posypujemy orzeszkami i robakami