LODY
Natalka Tokarska
Lody o smaku mango, w panierce z orzechów i z polewą czekoladowo – kokosową
-1 mango
-150 ml śmietanki 36%
-150 ml mleka
-4 żółtka
-4 łyżki cukru
-garść orzechów włoskich, nerkowca i migdałów
-1 jajko
-mąka pszenna ok 4 łyżek
-wiórki kokosowe ok 100 g
-czekolada mleczna pół tabliczki
-truskawki, papaja
-ciekły azot
- olej
Śmietankę i mleko zagotować, ale żeby nie było za gorące, bo się zważy. Żółtka z cukrem ubić i przelać mleko ze śmietanką do żółtek i dalej miksować. Mango obrać i pokroić w kosteczkę i zblendować. Przelać mango do bazy do lodów i zmiksować i powoli wlewać azot, ciągle miksując. Lody włożyć do zamrażarki, przygotować polewę z czekolady – najpierw trzeba ją rozpuścić w kąpieli wodnej i dosypać wiórki kokosowe. Nałożyć polewę na talerz i udekorować owocami.
Orzechy zmielić, roztrzepać jajko, mąkę przesypać do miseczki. Z lodów uformować kulkę, obtoczyć w mące, jajku i zmielonych orzechach.
Olej wlać do połowy garnka i zagotować go tak, żeby miał 220 stopni. Obtoczoną kulkę włożyć na olej na ok 7 sekund.
Kulkę wyjąć i nałożyć na talerz ,podawać z sosem czekoladowym.
Julka Misiak
Lody cynamonowe w chrupiącej panierce orzechowo – czekoladowej z polewą karmelową
2 łyżki cynamonu
-ciekły azot
-miseczka chrupek czekoladowych np. Nesquick
-paczka orzechów włoskich
-6 jajek
-150 ml mleka
-150 ml śmietanki 30%
-2 duże łyżki cukru
-1 tabliczka czekolady karmelowej
-50 ml śmietanki 30% do polewy
-olej
-mąka
-kawałek jabłka
- cynamon do posypania
Lody: śmietankę i mleko podgrzej, ale nie zagotuj; 4 żółtka utrzyj z cukrem, zmieszaj wszystko na bazę do lodów, dodaj 2 łyżki cynamonu i wymieszaj na gładką masę. Na górze może się utworzyć piana, ale nie przejmuj się tym. Wlej połowę masy do maszyny ubijającej śmietanę, włącz na najmniejsze obroty i po troszeczku z przerwami dodawaj ciekły azot.
Panierka: przygotuj 3 miski, do jednej wsyp mąkę, do drugiej roztrzepane 2 jajka, a do trzeciej sproszkowane chrupki czekoladowe razem z orzechami zmielonymi
Polewa: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę karmelową, dodaj do niej resztę śmietanki, powstanie karmel, gdy będzie gładka masa, będzie można polać kulkę
Olej zagotuj w garnku do 220 stopni C, podczas gotowania oleju, uformuj z lodów kulkę, resztę ciekłego azotu wlej do miski i uformowaną kulkę ostrożnie włóż łyżką do azotu, żeby się zamroziła. Ostrożnie to zrób i bardzo szybko wyjmij. Kulkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, następnie w panierce i tak po raz drugi. Gotową kulkę połóż na dziurawą łyżkę i ostrożnie włóż do garnka z olejem, po kilku sekundach, gdy kulka zbrązowieje i się zarumieni, wyciągnij z łyżką.
Talerz pokrop sosem karmelowym, wyłóż kulkę, udekoruj kawałkiem jabłka i cynamonem, gotowe .
Olek Multan
Lody czekoladowe z chili i sosem z borówek i malin
-4 żółtka
-250 ml śmietanki kremówki
-250 ml mleka tłustego
-80 g czekolady mocno gorzkiej
-1 papryczka chili
-ciekły azot
-mąka ryżowa
-wiórki kokosowe
-2 jajka
-olej rzepakowy
sos: 50 g malin, 50 g borówek, owoce do dekoracji
Śmietankę i mleko podgrzej, żeby było ciepłe, ale nie gorące. Utrzyj żółtka z cukrem i hartuj je śmietanką i mlekiem. Podgrzej je tak, aby cukier się rozpuścił. Dodaj czekoladę i drobno posiekane chili. Całość przelej do robota kuchennego lub do miski. Dolewaj powoli ciekły azot i później w większej ilości dolewaj azot i szybko mieszaj, dolewaj azot, aż baza do lodów zamieni się w lody o gęstej konsystencji. Jeżeli nie masz czasu zamrozić lodów w zamrażarce, dolej azotu i energicznie mieszaj. Uformuj kulkę z lodów, mąkę i wiórki kokosowe wymieszaj, potem kulkę obtocz w mące z wiórkami, jajku i jeszcze raz w mące. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 220 stopni. Obtoczoną kulkę lodów zalej ciekłym azotem, żeby się dobrze zamroziła, następnie ostrożnie wrzuć do garnka z olejem i smaż do momentu, aż się zarumienią. Do garnka wrzuć borówki i maliny, podlej wodą i czekaj, aż się zredukują, następnie zmiksuj na gęsty sos.
Na talerz daj sos, następnie lody, ozdób świeżymi owocami lub miętą, gotowe.