Przepisy z IX odcinka - Czary mary z batata i kalafiora:)

MasterChef Junior odcinek 9 (25).jpg
MasterChef Junior odcinek 9 (25).jpg

Gaja Suchocka

Sandacz z puree z batata i sosem cytrusowym

  • filet z sandacza-200g
  • jeden duży batat
  • mięta – pęczek
  • sól, pieprz-do smaku
  • 2 cytryny
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • sos rybny-70ml
  • sos sojowy-70ml
  • xantana-1g

Skórkę z sandacza opalić opalarką i zdjąć z fileta. Posolić, popieprzyć i oblać górę sandacza sokiem z jednej cytryny, obsmażyć na suchej patelni do miękkości (ok. 5 minut). Zdjąć. Ugotować batata do miękkości, zblendować go, dodać sól i miętę, zblendować znowu. Do rondelka wcisnąć soki z cytrusów, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, dodać pół łyżeczki xantany, mieszać do zagęszczenia.

Na talerz wyłożyć puree z batata, na to sandacza, polać sosem cytrusowym.

Natalka Tokarska

Sandacz na puree z kalafiora z sosem śmietanowo – pieczarkowym

  • filet z sandacza-200g
  • sól, pieprz-do smaku
  • sok z cytryny
  • masło-200g
  • 1-kalafior
  • mleko kokosowe-200ml
  • liść laurowy, ziele angielskie-do smaku
  • pieczarki-100g
  • śmietana 18%-100ml

Wykroić ładny kawałek fileta, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażyć na maśle do momentu odchodzenia płatków ryby. Zagotować mleko kokosowe, wrzucić kalafiora pokrojonego na różyczki, dodać ziele, liście, sól, pieprz, gotować do miękkości. Zblendować ugotowanego kalafiora, doprawić solą i pieprzem.

Sos: Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

Na talerz nałożyć fileta, puree i polać sosem.

Mateusz Książko

Sandacz z puree z batata i kalafiora, sos

  • sandacz-150-200g
  • oliwa sezamowa-50ml
  • oliwa-50ml
  • olej-50ml
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 limonki
  • sok z 1 pomarańczy

Sandacza zamarynować w płynnych składnikach, zostawić na 8 minut. Wyciągnąć i smażyć na patelni grillowej.

Puree:

  • batat-1szt.
  • kalafior-1szt.
  • sól, pieprz-do smaku
  • woda-200ml
  • wino białe,-100ml
  • śmietanka 36%-50ml
  • mleko-50ml

Batata i kalafiora ugotować w białym winie, wodzie, soli i pieprzu. Przełożyć do blendera, zblendować ze śmietaną i mlekiem.

Sos:

  • sos ostrygowy-30ml
  • olej sezamowy-30ml
  • sok z 1 cytryny, grejpfruta i pomarańczy
  • ocet -10ml
  • wino czerwone-100ml
  • miód-30ml

Wszystkie składniki zblendować razem.

  • kasza kuskus
  • woda
  • sól, pieprz-do smaku

Kaszę zalać wodą do 1 cm, mieszać do wchłonięcia wody, doprawić. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu wg uznania, ozdobić botwinką.

Ola Gądek

Kwaśne bezy

  • maliny-150g
  • 2 cytryny
  • skrobia ziemniaczana-50g
  • mąka pszenna-50g
  • 100g cukier drobny
  • jaja -5szt
  • śmietana 36%-100ml

Maliny przekładamy do garnka ze szklanką wody i trzema łyżkami cukru, gotujemy, aż owoce puszczą sok. Następnie ubijamy 5 białek, podczas ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 135 stopniach przez około 50-60 minut do uzyskania chrupkiej konsystencji.

Wyciskamy sok z 2 cytryn, zagotowujemy. W osobnej misce mieszamy 2 żółtka, 3 łyżki cukru, łyżkę skrobi i łyżkę mąki pszennej, dolewamy sok z cytryny. Gotujemy wszystko na gazie, aż zgęstnieje, jeśli nie chce, to dolewamy śmietanę 36%.

Nadziewamy beziki kremem cytrynowym, polewamy sosem malinowym, ozdabiamy kwiatami.

Sonia Rudolf

Kaszotto z sandaczem i chipsem z szynki parmeńskiej

  • 2 garście kaszy kuskus
  • 15 g masła
  • 200 ml wody
  • sól do smaku
  • garść zielonych szparagów
  • 2 garści groszku zielonego
  • filet z sandacza-150-200g
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • olej-100ml
  • śmietana 12%-150ml
  • garść tymianku
  • szczypta pieprzu
  • cytryna, limonka-po 1 szt.
  • miód-50g

Kuskus gotujemy. W oddzielnym garnku gotujemy groszek i szparagi w osolonej wodzie na al dente . Skórkę sandacza opalamy. Doprawiamy solą. Gdy kasza się ugotuje, dosypujemy gotowane warzywa, masło i doprawiamy solą. Szynkę smażymy na suchej patelni do chrupkości. Na oddzielnej patelni smażymy sandacza na oleju.

Śmietanę mieszamy z tymiankiem, solą, pieprzem, wyciskamy soki z połowy limonki i cytryny, mieszamy. Można doprawić miodem wg uznania.

Na głęboki talerz kładziemy kaszotto, na to rybę, obok chipsa, polewamy sosem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości