Przepisy z IX odcinka - Czary mary z batata i kalafiora:)

MasterChef Junior odcinek 9 (25).jpg
MasterChef Junior odcinek 9 (25).jpg

Gaja Suchocka

Sandacz z puree z batata i sosem cytrusowym

  • filet z sandacza-200g
    • jeden duży batat
      • mięta – pęczek
        • sól, pieprz-do smaku
          • 2 cytryny
            • 1 limonka
              • 1 pomarańcza
                • sos rybny-70ml
                  • sos sojowy-70ml
                    • xantana-1g

                      Skórkę z sandacza opalić opalarką i zdjąć z fileta. Posolić, popieprzyć i oblać górę sandacza sokiem z jednej cytryny, obsmażyć na suchej patelni do miękkości (ok. 5 minut). Zdjąć. Ugotować batata do miękkości, zblendować go, dodać sól i miętę, zblendować znowu. Do rondelka wcisnąć soki z cytrusów, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, dodać pół łyżeczki xantany, mieszać do zagęszczenia.

                      Na talerz wyłożyć puree z batata, na to sandacza, polać sosem cytrusowym.

                      Natalka Tokarska

                      Sandacz na puree z kalafiora z sosem śmietanowo – pieczarkowym

                      • filet z sandacza-200g
                        • sól, pieprz-do smaku
                          • sok z cytryny
                            • masło-200g
                              • 1-kalafior
                                • mleko kokosowe-200ml
                                  • liść laurowy, ziele angielskie-do smaku
                                    • pieczarki-100g
                                      • śmietana 18%-100ml

                                        Wykroić ładny kawałek fileta, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażyć na maśle do momentu odchodzenia płatków ryby. Zagotować mleko kokosowe, wrzucić kalafiora pokrojonego na różyczki, dodać ziele, liście, sól, pieprz, gotować do miękkości. Zblendować ugotowanego kalafiora, doprawić solą i pieprzem.

                                        Sos: Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

                                        Na talerz nałożyć fileta, puree i polać sosem.

                                        Mateusz Książko

                                        Sandacz z puree z batata i kalafiora, sos

                                        • sandacz-150-200g
                                          • oliwa sezamowa-50ml
                                            • oliwa-50ml
                                              • olej-50ml
                                                • sok z 1 cytryny
                                                  • sok z 1 limonki
                                                    • sok z 1 pomarańczy

                                                      Sandacza zamarynować w płynnych składnikach, zostawić na 8 minut. Wyciągnąć i smażyć na patelni grillowej.

                                                      Puree:

                                                      • batat-1szt.
                                                        • kalafior-1szt.
                                                          • sól, pieprz-do smaku
                                                            • woda-200ml
                                                              • wino białe,-100ml
                                                                • śmietanka 36%-50ml
                                                                  • mleko-50ml

                                                                    Batata i kalafiora ugotować w białym winie, wodzie, soli i pieprzu. Przełożyć do blendera, zblendować ze śmietaną i mlekiem.

                                                                    Sos:

                                                                    • sos ostrygowy-30ml
                                                                      • olej sezamowy-30ml
                                                                        • sok z 1 cytryny, grejpfruta i pomarańczy
                                                                          • ocet -10ml
                                                                            • wino czerwone-100ml
                                                                              • miód-30ml

                                                                                Wszystkie składniki zblendować razem.

                                                                                • kasza kuskus
                                                                                  • woda
                                                                                    • sól, pieprz-do smaku

                                                                                      Kaszę zalać wodą do 1 cm, mieszać do wchłonięcia wody, doprawić. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu wg uznania, ozdobić botwinką.

                                                                                      Ola Gądek

                                                                                      Kwaśne bezy

                                                                                      • maliny-150g
                                                                                        • 2 cytryny
                                                                                          • skrobia ziemniaczana-50g
                                                                                            • mąka pszenna-50g
                                                                                              • 100g cukier drobny
                                                                                                • jaja -5szt
                                                                                                  • śmietana 36%-100ml

                                                                                                    Maliny przekładamy do garnka ze szklanką wody i trzema łyżkami cukru, gotujemy, aż owoce puszczą sok. Następnie ubijamy 5 białek, podczas ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 135 stopniach przez około 50-60 minut do uzyskania chrupkiej konsystencji.

                                                                                                    Wyciskamy sok z 2 cytryn, zagotowujemy. W osobnej misce mieszamy 2 żółtka, 3 łyżki cukru, łyżkę skrobi i łyżkę mąki pszennej, dolewamy sok z cytryny. Gotujemy wszystko na gazie, aż zgęstnieje, jeśli nie chce, to dolewamy śmietanę 36%.

                                                                                                    Nadziewamy beziki kremem cytrynowym, polewamy sosem malinowym, ozdabiamy kwiatami.

                                                                                                    Sonia Rudolf

                                                                                                    Kaszotto z sandaczem i chipsem z szynki parmeńskiej

                                                                                                    • 2 garście kaszy kuskus
                                                                                                      • 15 g masła
                                                                                                        • 200 ml wody
                                                                                                          • sól do smaku
                                                                                                            • garść zielonych szparagów
                                                                                                              • 2 garści groszku zielonego
                                                                                                                • filet z sandacza-150-200g
                                                                                                                  • 3 plastry szynki parmeńskiej
                                                                                                                    • olej-100ml
                                                                                                                      • śmietana 12%-150ml
                                                                                                                        • garść tymianku
                                                                                                                          • szczypta pieprzu
                                                                                                                            • cytryna, limonka-po 1 szt.
                                                                                                                              • miód-50g

                                                                                                                                Kuskus gotujemy. W oddzielnym garnku gotujemy groszek i szparagi w osolonej wodzie na al dente . Skórkę sandacza opalamy. Doprawiamy solą. Gdy kasza się ugotuje, dosypujemy gotowane warzywa, masło i doprawiamy solą. Szynkę smażymy na suchej patelni do chrupkości. Na oddzielnej patelni smażymy sandacza na oleju.

                                                                                                                                Śmietanę mieszamy z tymiankiem, solą, pieprzem, wyciskamy soki z połowy limonki i cytryny, mieszamy. Można doprawić miodem wg uznania.

                                                                                                                                Na głęboki talerz kładziemy kaszotto, na to rybę, obok chipsa, polewamy sosem.

                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                Pozostałe wiadomości