Gaja Suchocka
Sandacz z puree z batata i sosem cytrusowym
- filet z sandacza-200g
- jeden duży batat
- mięta – pęczek
- sól, pieprz-do smaku
- 2 cytryny
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- sos rybny-70ml
- sos sojowy-70ml
- xantana-1g
Skórkę z sandacza opalić opalarką i zdjąć z fileta. Posolić, popieprzyć i oblać górę sandacza sokiem z jednej cytryny, obsmażyć na suchej patelni do miękkości (ok. 5 minut). Zdjąć. Ugotować batata do miękkości, zblendować go, dodać sól i miętę, zblendować znowu. Do rondelka wcisnąć soki z cytrusów, dodać 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki sosu sojowego, dodać pół łyżeczki xantany, mieszać do zagęszczenia.
Na talerz wyłożyć puree z batata, na to sandacza, polać sosem cytrusowym.
Natalka Tokarska
Sandacz na puree z kalafiora z sosem śmietanowo – pieczarkowym
- filet z sandacza-200g
- sól, pieprz-do smaku
- sok z cytryny
- masło-200g
- 1-kalafior
- mleko kokosowe-200ml
- liść laurowy, ziele angielskie-do smaku
- pieczarki-100g
- śmietana 18%-100ml
Wykroić ładny kawałek fileta, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smażyć na maśle do momentu odchodzenia płatków ryby. Zagotować mleko kokosowe, wrzucić kalafiora pokrojonego na różyczki, dodać ziele, liście, sól, pieprz, gotować do miękkości. Zblendować ugotowanego kalafiora, doprawić solą i pieprzem.
Sos: Pieczarki pokroić w plasterki, przesmażyć na maśle, zalać śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
Na talerz nałożyć fileta, puree i polać sosem.
Mateusz Książko
Sandacz z puree z batata i kalafiora, sos
- sandacz-150-200g
- oliwa sezamowa-50ml
- oliwa-50ml
- olej-50ml
- sok z 1 cytryny
- sok z 1 limonki
- sok z 1 pomarańczy
Sandacza zamarynować w płynnych składnikach, zostawić na 8 minut. Wyciągnąć i smażyć na patelni grillowej.
Puree:
- batat-1szt.
- kalafior-1szt.
- sól, pieprz-do smaku
- woda-200ml
- wino białe,-100ml
- śmietanka 36%-50ml
- mleko-50ml
Batata i kalafiora ugotować w białym winie, wodzie, soli i pieprzu. Przełożyć do blendera, zblendować ze śmietaną i mlekiem.
Sos:
- sos ostrygowy-30ml
- olej sezamowy-30ml
- sok z 1 cytryny, grejpfruta i pomarańczy
- ocet -10ml
- wino czerwone-100ml
- miód-30ml
Wszystkie składniki zblendować razem.
- kasza kuskus
- woda
- sól, pieprz-do smaku
Kaszę zalać wodą do 1 cm, mieszać do wchłonięcia wody, doprawić. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu wg uznania, ozdobić botwinką.
Ola Gądek
Kwaśne bezy
- maliny-150g
- 2 cytryny
- skrobia ziemniaczana-50g
- mąka pszenna-50g
- 100g cukier drobny
- jaja -5szt
- śmietana 36%-100ml
Maliny przekładamy do garnka ze szklanką wody i trzema łyżkami cukru, gotujemy, aż owoce puszczą sok. Następnie ubijamy 5 białek, podczas ubijania dodajemy 5 łyżek cukru. Przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 135 stopniach przez około 50-60 minut do uzyskania chrupkiej konsystencji.
Wyciskamy sok z 2 cytryn, zagotowujemy. W osobnej misce mieszamy 2 żółtka, 3 łyżki cukru, łyżkę skrobi i łyżkę mąki pszennej, dolewamy sok z cytryny. Gotujemy wszystko na gazie, aż zgęstnieje, jeśli nie chce, to dolewamy śmietanę 36%.
Nadziewamy beziki kremem cytrynowym, polewamy sosem malinowym, ozdabiamy kwiatami.
Sonia Rudolf
Kaszotto z sandaczem i chipsem z szynki parmeńskiej
- 2 garście kaszy kuskus
- 15 g masła
- 200 ml wody
- sól do smaku
- garść zielonych szparagów
- 2 garści groszku zielonego
- filet z sandacza-150-200g
- 3 plastry szynki parmeńskiej
- olej-100ml
- śmietana 12%-150ml
- garść tymianku
- szczypta pieprzu
- cytryna, limonka-po 1 szt.
- miód-50g
Kuskus gotujemy. W oddzielnym garnku gotujemy groszek i szparagi w osolonej wodzie na al dente . Skórkę sandacza opalamy. Doprawiamy solą. Gdy kasza się ugotuje, dosypujemy gotowane warzywa, masło i doprawiamy solą. Szynkę smażymy na suchej patelni do chrupkości. Na oddzielnej patelni smażymy sandacza na oleju.
Śmietanę mieszamy z tymiankiem, solą, pieprzem, wyciskamy soki z połowy limonki i cytryny, mieszamy. Można doprawić miodem wg uznania.
Na głęboki talerz kładziemy kaszotto, na to rybę, obok chipsa, polewamy sosem.