1. Jagoda Łaganowska – Chorwacja
Polędwica z dorsza z grillowanymi warzywami
- 200 g polędwicy z dorsza
- pół bakłażana
- pół papryki
- pomidor
- oliwa
- sól, pieprz
- tymianek, bazylia
- olej lub masło klarowane
Na patelni grillowej z oliwą smażymy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w plasterki bakłażana i pomidora do zarumienienia i do lekkiej miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Na zwykłą rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wykładamy dorsza i smażymy z dwóch stron do lekkiego przypieczenia. Po kilku minutach smażenia dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy tymiankiem, bazylią i masełkujemy dorsza.
Na talerz wykładamy dorsza, obok warzywa grillowane i dorsza doprawiamy solą i pieprzem.
Sok arbuzowy
- arbuz, mięta
Z połowy średniego arbuza wyjąć miąższ, wyciągnąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, zblendować, następnie przelać przez sitko. Przelać do szklanki, ozdobić listkami mięty i podawać z daniem głównym J
2. Staś Zawłocki - Grecja
Mussaka po stasińsku
- mąka 150 g
- pół kostki masła
- jedno żółtko
- szczypta soli
- szpinak paczka-200 g
- ser halloumi 100 g
- kapary
- czosnek
- oliwa z oliwek
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- pół kostki sera feta-100 g
- pół cukinii
- pół bakłażana
- bazylia, rozmaryn
Robimy ciasto kruche: mąkę, żółtko, masło i szczyptę soli zagniatamy, wyrabiamy ciasto, wkładamy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie robimy nadzienie: w blenderze mielimy szpinak z 5 kaparami, ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem do smaku. Wkładamy do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do tortownicy. Kroimy cukinię i bakłażana w plasterki, rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Tortownicę z ciastem również wtedy pieczemy przez 5 minut. Po 5 minutach bierzemy bakłażana i cukinię, wyciągamy tortownicę. Na dno tortownicy dajemy plastry bakłażana, na to nakładamy nadzienie, następna warstwa to plastry cukinii, kolejny raz nadzienie i na górę posypujemy starty ser halloumi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Kroimy ogórki, pomidory, ser feta i cukinię w kostkę. Wkładamy do miski, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz kładziemy sałatkę w ringu, ściągamy ring. Kładziemy ¼ mussaki na talerz, wokół polewamy nadzieniem. Dekorujemy bazylią i rozmarynem.
3. Lena Świętońska – Francja
Żabie udka, puree z kasztanów, pieczona cukinia, sos pieczarkowy
- 4 żabie udka
- słodka papryka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- cukinia
- kasztany gotowane
- śmietana 18%
- pieczarki
- masło
- czosnek
- białe wino
Marynata:
- słodka papryka,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek
Żabie udka marynujemy w zmieszanych składnikach na marynatę przez około 15-20 minut.
W międzyczasie kroimy cukinię na cienkie plastry, odkładamy.
Kasztany jadalne zalewamy 40 ml śmietanki 18%, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jak żabie udka się zamarynują, pieczemy je na blaszce razem z cukinią przez ok. 15-20 minut.
Obieramy, kroimy ok. 5 pieczarek w kostkę. Smażymy je na patelni z masłem i ząbkiem czosnku, dolewamy śmietanki 18% 100 ml, dusimy pieczarki w śmietanie, dolewamy troszkę wina białego, odparowujemy, doprawiamy sól, pieprz, smażymy jeszcze chwilę wszystko razem. Potem sos przecedzamy przez sitko.
Talerz skrapiamy sosem pieczarkowym, kładziemy żabie udka w rządku, do ringu nakładamy puree kasztanowe, ściągamy ring. Na brzegu talerza w rzędzie kładziemy cukinię.
4. Oliwia Piech – Wietnam
Makaron ryżowy, z kurczakiem i sosem
- pierś z kurczaka
- pieprz, sól
- słodka papryka
- oregano
- olej
- makaron ryżowy
- sok z połowy limonki
- curry
- kurkuma
- śmietanka 18%
- marchewka
- pasta curry
- pasta z tamaryndowca
- majeranek
- natka pietruszki
- trawa cytrynowa
Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem, dorzucamy pokrojoną w paski marchewkę. Smażymy wszystko, doprawiamy majerankiem, curry, kurkumą i oregano. W osobnym garnku łączymy pastę curry i pastę z tamaryndowca, dodajemy sok z limonki, trawę cytrynową, doprawiamy solą, pieprzem, zagęszczamy śmietanką 18% ok. 50 ml, redukujemy. Sos dolewamy do patelni z kurczakiem, mieszamy, łączymy wszystko razem.
Do gotującej się wody w osobnym garnku wrzucamy makaron ryżowy, gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy, płuczemy pod zimna wodą, wrzucamy do kurczaka z sosem, nakładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.
5. Lena Góra – Kolumbia
Morze awokadowe
- awokado
- cebula żółta
- 3 krewetki
- 3 kalmary małe
- jeden duży banan
- papaja
- sól, pieprz, cukier
- ostra papryka mielona
- oliwa, olej
Pasta z awokado: wyjmujemy pestkę z awokado, miąższ przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dokładnie mieszamy. oprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy oczyszczone krewetki i kalmary, ostrą paprykę oraz ćwiartkę pokrojonej w kostkę papai. Smażymy parę minut.
Banana obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy.
Na talerz przekładamy bananki, krewetki, kalmary i papaję. Pastę z awokado nakładamy do skórek z awokado, przekładamy na talerz.
- 6. Dominik Kołodziej – Hiszpania
Kalmary w towarzystwie gazpacho
- 3 pomidory
- połowa dużego ogórka
- papryka
- łyżka soli
- cebula
- ocet winny
- cukier
- świeża bazylia
- kalmary
- chorizo
- sól, pieprz
Warzywa kroimy w kostkę, pomidora w ćwiartki, solimy, odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy z oliwą i octem winnym. Dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i doprawiamy świeżą bazylią, miksujemy jeszcze raz. Przelewamy do głębokiego talerza, ale ¼ zostawiamy (będzie służyć do sosu).
Kalmary czyścimy, kroimy w paseczki, odstawiamy. ¼ papryki smażymy na patelni z oliwą, dodajemy kalmary, smażymy minutę dwie, dodajemy odłożone gazpacho, wszystko dalej smażymy ok. 2 minuty. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo (średni kawałek).
Na osobny talerz wykładamy kalmary w sosie, obok kładziemy kiełbaskę chorizo, ozdabiamy danie bazylią.
7. Lena Bereda – Łabędź – USA
Szybki food – nóżki z kurczaka marynowane w piwie i miodzie, frytki z batatów
Składniki:
- nóżki z kurczaka
- piwo
- łyżka miodu
- świeże zioła
- sól i pieprz
- kapka oliwy z oliwek
- 1 batat
- oregano i majeranek w proszku
- mała ilość piwa
- trochę śmietanki 18%
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka obmyj pod zimną wodą. Zamarynuj je w 4 łyżkach piwa, łyżce miodu, szczypcie soli i pieprzu i w świeżych ziołach. Marynuj 15 – 30 minut, następnie podsmaż je na suchej patelni do zarumienienia, wstaw do pieca nagrzanego na 160°C piec przez około 15 – 30 minut (zależy jaka wielkość nóżki). Batat pokrój na kształt frytek i posyp je majerankiem, oregano i solą, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C i piecz przez około 10 – 15 minut . Można zrobić jeszcze sos piwny wystarczy wymieszać śmietankę i trochę piwa.
Prezentacja:
2 nóżki połóż na czarnym talerzu obok siebie i stos frytek z batatów, polej sosem piwnym.
Naleśniki po mojemu
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 1 i 1\2 szklanki mąki
- pół kostki roztopionego masła (lepiej klarowanego)
- 1 jajko
- trochę masła
- 1 banan
- syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie pięć składników wymienionych od góry wymieszaj mikserem i usmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Jako dodatek zrób banany na masełku (rozpuść trochę masła i wrzuć pokrojone banany.
Prezentacja:
Na naleśniki nałóż banany i zawiń w trójkąt, syrop klonowy nałóż do sosjerki i postaw obok . Życzę Smacznego!
8. Piotrek Sobczak – Japonia
„Sushi – opóźniony lot”
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- cukier
- sól
- glony nori
- łosoś
- sałata strzępiasta
- ogórek świeży
- marchewka
- chili
- sos sojowy
- sok z limonki
- wasabi
- marynowany imbir
Ryż opłukać w wodzie, aby pozbyć się skrobii. Ryż zalać wodą w stosunku 1:1 i gotować ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu – 12 łyżek octu ryżowego, 6 łyżek cukru, 5 małych szczypt soli, całość podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru i soli. Ryż zamoczyć w zalewie. Następnie na macie bambusowej położyć prostokątny płat nori. Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do maty. Umieścić ryż na nori, i rozprowadzić do ¾ powierzchni. Aby ryż się nie przyklejał, ręce należy maczać w miseczce z wodą. Na początku płata umieścić łososia, sałatę strzępiastą oraz ogórek i marchewkę pokrojone w paseczki i odrobinę chili. Zawinąć przy pomocy maty, a następnie ostrym nożem pokroić w krążki. Tak przygotowane sushi to Futo Maki. W podobny sposób należy wykonać California Maki, z tą różnicą, że po ułożeniu ryżu na nori, całość należy przewrócić ryżem do maty. Dalej postępować jak przy Futo Maki.
Sos: do sosu sojowego (4 łyżki) dodać 1,5 łyżeczki soku z limonki i 1,5 łyżeczki cukru; całość dokładnie wymieszać.
Gotowe sushi ułożyć na talerzu w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosu umieszczonego w miseczce. Sushi maczać w sosie. Krążek nie powinien być zanurzony w sosie całą powierzchnią. Krążek należy spożyć w całości.
9. Natalia Biernacka – Gruzja
Pierogi Gruzińskie Chinkali
Ciasto:
- 400g mąki pszennej,
- Trochę wody tak ok. 1/2szklanki
- Szczypta soli
Farsz:
- 200g wołowiny,
- 200g wieprzowiny,
- Szczypta majeranku
- Szczypta Soli
- Szczypta Pieprzu
- Bulion warzywny
Do przystrojenia:
- Pęczek natki pietruszki
- Garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Oba mięsa zmielić, dodać sól, pieprz, majeranek oraz bulion.
Z mąki i ciepłej wody wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować je i wycinać 10-centymetrowe krążki. Na każdy krążek nałożyć nadzienie i zwijać ciasto tak, aby z zakładek utworzyć jakby namiot. Zakładki na górze mocno zlepić i oderwać nadmiar ciasta. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Posypać świeżą natką pietruszki i prażonymi orzechami. Chinkali jemy, trzymając do góry nogami za „nóżkę” i odgryzając kawałek podstawy. Najpierw wypijamy bulion, a potem zjadamy resztę.
Maciek Piechowiak – Maroko
Kasza kuskus z sosem pomidorowym, dorszem i prażonymi migdałami
Składniki:
- kasza kuskus,
- filet z dorsza,
- oliwa z oliwek,
- 5 pomidorów
- garść natki pietruszki,
- kilka listków mięty,
- świeża bazylia,
- zioła prowansalskie,
- słodka papryka,
- papryka ostra,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę, kaszę kuskus przesypać do miski i zalać zagotowaną woda, odstawić na 5 minut.
Następnie pomidory, pietruszkę, miętę i resztę przypraw zmielić w blenderze, przelać przez sito, aby pozbyć się pestek.
Na patelnię dajemy kaszę kuskus i zalewamy sosem pomidorowym. Chwilę gotujemy.
Rozgrzewamy drugą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i kładziemy filet z dorsza doprawiony solą i pieprzem. Podsmażany przez chwilę z każdej strony, dodajemy masło i masełkujemy rybę.
Siekamy migdały, następnie prażymy je na patelni.
Sposób podania:
Na talerzu rozkładamy w ringu kaszę kuskus, obok kładziemy dorsza, posypujemy migdałami, ozdabiamy bazylią i listkami pietruszki.
Kazik Józefowicz – Węgry
Gulasz węgierski zupowy
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 kiełbasy węgierskie,
- 0,5 kg boczku wędzonego,
- papryka mielona
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy ¾ l wody, doprawiamy i dusimy razem do miękkości.
12.Tosia Dąbek – Meksyk
Nachosy i churrosy
LISTA SKŁADNIKÓW:
Nachosy
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gorącej wody
Przyprawy:
- Duża szczypta soli
- Szczypta ostrej papryki w proszku
- Olej do smażenia
Churrosy
- 50 ml mleka
- 50ml wody
- 80g masła
- 110g mąki pszennej
- 2 jajka
- Duża łyżka cukru
- Olej do smażenia
Dodatki:
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 gorzka czekolada
- ¼ papryczki chili
- 3 łyżki śmietanki 30%
SPOSÓB WYKONANIA:
Nachosy
Wrzucić do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek, wyciąć trójkąty i nakłuć widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.
Churrosy
Roztopić masło z wodą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wbić jajka i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wylewać na rozgrzany olej. Roztopić czekoladę ze śmietanką i chili, przełożyć do miseczki. Wymieszać cukier z cynamonem i przełożyć do miseczki.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Nachosy
Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Posypać przyprawami i ostrożnie wymieszać. Wysypać na czysty talerz.
Churrosy
Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Obok churrosów położyć miseczkę z cukrem i czekoladą.
13.Kuba Jaworski – Tajlandia
Małże w sosie curry
LISTA SKŁADNIKÓW:
Danie:
- 10 Małży
- Ryż
Sos:
- cebula
- Papryka czerwona
- Garstka pietruszki
- Łyżka pasty curry
- Odrobina soli
- ¾ puszki mleka kokosowego
- Ostra papryka
Deser:
- Mango
- Papaja
- Mięta
Dodatki:
- Bazylia
SPOSÓB WYKONANIA:
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę, to samo zrobić z papryką. Wrzucić do garnka razem z łyżką pasty curry i mleczkiem kokosowym. Zanim zaczniemy gotować, dodajemy pietruszkę i sól. Gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Kiedy czas minie, dodajemy małże, które muszą być zamknięte. Gotujemy jeszcze 5 min. Jeżeli małże się nie otworzą, to je wyrzucamy. W osobnym garnku gotujemy ryż.
Deser:
Kroimy mango i papaję w kostkę i wkładamy do miseczki.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Wykładamy ryż na talerz. Na niego wkładamy małże i polewamy sosem, w którym były małże. Kładziemy na małżach bazylie dla dekoracji. Obok wrzucamy do pucharka owoce. Na około dajemy mięte.