Przepisy z III odcinka - Kuchnie świata

1. Jagoda Łaganowska – Chorwacja
Polędwica z dorsza z grillowanymi warzywami
  • 200 g polędwicy z dorsza
  • pół bakłażana
  • pół papryki
  • pomidor
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • tymianek, bazylia
  • olej lub masło klarowane
Na patelni grillowej z oliwą smażymy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w plasterki bakłażana i pomidora do zarumienienia i do lekkiej miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
Na zwykłą rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wykładamy dorsza i smażymy z dwóch stron do lekkiego przypieczenia. Po kilku minutach smażenia dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy tymiankiem, bazylią i masełkujemy dorsza.
Na talerz wykładamy dorsza, obok warzywa grillowane i dorsza doprawiamy solą i pieprzem.
Sok arbuzowy
  • arbuz, mięta
Z połowy średniego arbuza wyjąć miąższ, wyciągnąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, zblendować, następnie przelać przez sitko. Przelać do szklanki, ozdobić listkami mięty i podawać z daniem głównym J
2. Staś Zawłocki - Grecja
Mussaka po stasińsku
  • mąka 150 g
  • pół kostki masła
  • jedno żółtko
  • szczypta soli
  • szpinak paczka-200 g
  • ser halloumi 100 g
  • kapary
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • 2 ogórki
  • 2 pomidory
  • pół kostki sera feta-100 g
  • pół cukinii
  • pół bakłażana
  • bazylia, rozmaryn
Robimy ciasto kruche: mąkę, żółtko, masło i szczyptę soli zagniatamy, wyrabiamy ciasto, wkładamy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie robimy nadzienie: w blenderze mielimy szpinak z 5 kaparami, ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem do smaku. Wkładamy do lodówki.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do tortownicy. Kroimy cukinię i bakłażana w plasterki, rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Tortownicę z ciastem również wtedy pieczemy przez 5 minut. Po 5 minutach bierzemy bakłażana i cukinię, wyciągamy tortownicę. Na dno tortownicy dajemy plastry bakłażana, na to nakładamy nadzienie, następna warstwa to plastry cukinii, kolejny raz nadzienie i na górę posypujemy starty ser halloumi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.
Kroimy ogórki, pomidory, ser feta i cukinię w kostkę. Wkładamy do miski, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz kładziemy sałatkę w ringu, ściągamy ring. Kładziemy ¼ mussaki na talerz, wokół polewamy nadzieniem. Dekorujemy bazylią i rozmarynem.
3. Lena Świętońska – Francja
Żabie udka, puree z kasztanów, pieczona cukinia, sos pieczarkowy
  • 4 żabie udka
  • słodka papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • cukinia
  • kasztany gotowane
  • śmietana 18%
  • pieczarki
  • masło
  • czosnek
  • białe wino
Marynata:
  • słodka papryka,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek
Żabie udka marynujemy w zmieszanych składnikach na marynatę przez około 15-20 minut.
W międzyczasie kroimy cukinię na cienkie plastry, odkładamy.
Kasztany jadalne zalewamy 40 ml śmietanki 18%, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jak żabie udka się zamarynują, pieczemy je na blaszce razem z cukinią przez ok. 15-20 minut.
Obieramy, kroimy ok. 5 pieczarek w kostkę. Smażymy je na patelni z masłem i ząbkiem czosnku, dolewamy śmietanki 18% 100 ml, dusimy pieczarki w śmietanie, dolewamy troszkę wina białego, odparowujemy, doprawiamy sól, pieprz, smażymy jeszcze chwilę wszystko razem. Potem sos przecedzamy przez sitko.
Talerz skrapiamy sosem pieczarkowym, kładziemy żabie udka w rządku, do ringu nakładamy puree kasztanowe, ściągamy ring. Na brzegu talerza w rzędzie kładziemy cukinię.
4. Oliwia Piech – Wietnam
Makaron ryżowy, z kurczakiem i sosem
  • pierś z kurczaka
  • pieprz, sól
  • słodka papryka
  • oregano
  • olej
  • makaron ryżowy
  • sok z połowy limonki
  • curry
  • kurkuma
  • śmietanka 18%
  • marchewka
  • pasta curry
  • pasta z tamaryndowca
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • trawa cytrynowa
Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem, dorzucamy pokrojoną w paski marchewkę. Smażymy wszystko, doprawiamy majerankiem, curry, kurkumą i oregano. W osobnym garnku łączymy pastę curry i pastę z tamaryndowca, dodajemy sok z limonki, trawę cytrynową, doprawiamy solą, pieprzem, zagęszczamy śmietanką 18% ok. 50 ml, redukujemy. Sos dolewamy do patelni z kurczakiem, mieszamy, łączymy wszystko razem.
Do gotującej się wody w osobnym garnku wrzucamy makaron ryżowy, gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy, płuczemy pod zimna wodą, wrzucamy do kurczaka z sosem, nakładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.
5. Lena Góra – Kolumbia
Morze awokadowe
  • awokado
  • cebula żółta
  • 3 krewetki
  • 3 kalmary małe
  • jeden duży banan
  • papaja
  • sól, pieprz, cukier
  • ostra papryka mielona
  • oliwa, olej
Pasta z awokado: wyjmujemy pestkę z awokado, miąższ przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dokładnie mieszamy. oprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy oczyszczone krewetki i kalmary, ostrą paprykę oraz ćwiartkę pokrojonej w kostkę papai. Smażymy parę minut.
Banana obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy.
Na talerz przekładamy bananki, krewetki, kalmary i papaję. Pastę z awokado nakładamy do skórek z awokado, przekładamy na talerz.
  1. 16. Dominik Kołodziej – Hiszpania
Kalmary w towarzystwie gazpacho
  • 3 pomidory
  • połowa dużego ogórka
  • papryka
  • łyżka soli
  • cebula
  • ocet winny
  • cukier
  • świeża bazylia
  • kalmary
  • chorizo
  • sól, pieprz
Warzywa kroimy w kostkę, pomidora w ćwiartki, solimy, odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy z oliwą i octem winnym. Dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i doprawiamy świeżą bazylią, miksujemy jeszcze raz. Przelewamy do głębokiego talerza, ale ¼ zostawiamy (będzie służyć do sosu).
Kalmary czyścimy, kroimy w paseczki, odstawiamy. ¼ papryki smażymy na patelni z oliwą, dodajemy kalmary, smażymy minutę dwie, dodajemy odłożone gazpacho, wszystko dalej smażymy ok. 2 minuty. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo (średni kawałek).
Na osobny talerz wykładamy kalmary w sosie, obok kładziemy kiełbaskę chorizo, ozdabiamy danie bazylią.
7. Lena Bereda – Łabędź – USA
Szybki food – nóżki z kurczaka marynowane w piwie i miodzie, frytki z batatów
Składniki:
  • nóżki z kurczaka
  • piwo
  • łyżka miodu
  • świeże zioła
  • sól i pieprz
  • kapka oliwy z oliwek
  • 1 batat
  • oregano i majeranek w proszku
  • mała ilość piwa
  • trochę śmietanki 18%
Przygotowanie:
Nóżki z kurczaka obmyj pod zimną wodą. Zamarynuj je w 4 łyżkach piwa, łyżce miodu, szczypcie soli i pieprzu i w świeżych ziołach. Marynuj 15 – 30 minut, następnie podsmaż je na suchej patelni do zarumienienia, wstaw do pieca nagrzanego na 160°C piec przez około 15 – 30 minut (zależy jaka wielkość nóżki). Batat pokrój na kształt frytek i posyp je majerankiem, oregano i solą, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C i piecz przez około 10 – 15 minut . Można zrobić jeszcze sos piwny wystarczy wymieszać śmietankę i trochę piwa.
Prezentacja:
2 nóżki połóż na czarnym talerzu obok siebie i stos frytek z batatów, polej sosem piwnym.
Naleśniki po mojemu
Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 i 1\2 szklanki mąki
  • pół kostki roztopionego masła (lepiej klarowanego)
  • 1 jajko
  • trochę masła
  • 1 banan
  • syrop klonowy
Przygotowanie:
Wszystkie pięć składników wymienionych od góry wymieszaj mikserem i usmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Jako dodatek zrób banany na masełku (rozpuść trochę masła i wrzuć pokrojone banany.
Prezentacja:
Na naleśniki nałóż banany i zawiń w trójkąt, syrop klonowy nałóż do sosjerki i postaw obok . Życzę Smacznego!
8. Piotrek Sobczak – Japonia
„Sushi – opóźniony lot”
  • ryż do sushi
  • ocet ryżowy
  • cukier
  • sól
  • glony nori
  • łosoś
  • sałata strzępiasta
  • ogórek świeży
  • marchewka
  • chili
  • sos sojowy
  • sok z limonki
  • wasabi
  • marynowany imbir
Ryż opłukać w wodzie, aby pozbyć się skrobii. Ryż zalać wodą w stosunku 1:1 i gotować ok. 20 minut.
W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu – 12 łyżek octu ryżowego, 6 łyżek cukru, 5 małych szczypt soli, całość podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru i soli. Ryż zamoczyć w zalewie. Następnie na macie bambusowej położyć prostokątny płat nori. Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do maty. Umieścić ryż na nori, i rozprowadzić do ¾ powierzchni. Aby ryż się nie przyklejał, ręce należy maczać w miseczce z wodą. Na początku płata umieścić łososia, sałatę strzępiastą oraz ogórek i marchewkę pokrojone w paseczki i odrobinę chili. Zawinąć przy pomocy maty, a następnie ostrym nożem pokroić w krążki. Tak przygotowane sushi to Futo Maki. W podobny sposób należy wykonać California Maki, z tą różnicą, że po ułożeniu ryżu na nori, całość należy przewrócić ryżem do maty. Dalej postępować jak przy Futo Maki.
Sos: do sosu sojowego (4 łyżki) dodać 1,5 łyżeczki soku z limonki i 1,5 łyżeczki cukru; całość dokładnie wymieszać.
Gotowe sushi ułożyć na talerzu w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosu umieszczonego w miseczce. Sushi maczać w sosie. Krążek nie powinien być zanurzony w sosie całą powierzchnią. Krążek należy spożyć w całości.
9. Natalia Biernacka – Gruzja
Pierogi Gruzińskie Chinkali
Ciasto:
  • 400g mąki pszennej,
  • Trochę wody tak ok. 1/2szklanki
  • Szczypta soli
Farsz:
  • 200g wołowiny,
  • 200g wieprzowiny,
  • Szczypta majeranku
  • Szczypta Soli
  • Szczypta Pieprzu
  • Bulion warzywny
Do przystrojenia:
  • Pęczek natki pietruszki
  • Garść orzechów włoskich
Wykonanie:
Oba mięsa zmielić, dodać sól, pieprz, majeranek oraz bulion.
Z mąki i ciepłej wody wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować je i wycinać 10-centymetrowe krążki. Na każdy krążek nałożyć nadzienie i zwijać ciasto tak, aby z zakładek utworzyć jakby namiot. Zakładki na górze mocno zlepić i oderwać nadmiar ciasta. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
Posypać świeżą natką pietruszki i prażonymi orzechami. Chinkali jemy, trzymając do góry nogami za „nóżkę” i odgryzając kawałek podstawy. Najpierw wypijamy bulion, a potem zjadamy resztę.
Maciek Piechowiak – Maroko
Kasza kuskus z sosem pomidorowym, dorszem i prażonymi migdałami
Składniki:
  • kasza kuskus,
  • filet z dorsza,
  • oliwa z oliwek,
  • 5 pomidorów
  • garść natki pietruszki,
  • kilka listków mięty,
  • świeża bazylia,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • papryka ostra,
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Zagotować wodę, kaszę kuskus przesypać do miski i zalać zagotowaną woda, odstawić na 5 minut.
Następnie pomidory, pietruszkę, miętę i resztę przypraw zmielić w blenderze, przelać przez sito, aby pozbyć się pestek.
Na patelnię dajemy kaszę kuskus i zalewamy sosem pomidorowym. Chwilę gotujemy.
Rozgrzewamy drugą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i kładziemy filet z dorsza doprawiony solą i pieprzem. Podsmażany przez chwilę z każdej strony, dodajemy masło i masełkujemy rybę.
Siekamy migdały, następnie prażymy je na patelni.
Sposób podania:
Na talerzu rozkładamy w ringu kaszę kuskus, obok kładziemy dorsza, posypujemy migdałami, ozdabiamy bazylią i listkami pietruszki.
Kazik Józefowicz – Węgry
Gulasz węgierski zupowy
Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 kiełbasy węgierskie,
  • 0,5 kg boczku wędzonego,
  • papryka mielona
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy ¾ l wody, doprawiamy i dusimy razem do miękkości.
12.Tosia Dąbek – Meksyk
Nachosy i churrosy
LISTA SKŁADNIKÓW:
Nachosy
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gorącej wody
Przyprawy:
  • Duża szczypta soli
  • Szczypta ostrej papryki w proszku
  • Olej do smażenia
Churrosy
  • 50 ml mleka
  • 50ml wody
  • 80g masła
  • 110g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Duża łyżka cukru
  • Olej do smażenia
Dodatki:
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 gorzka czekolada
  • ¼ papryczki chili
  • 3 łyżki śmietanki 30%
SPOSÓB WYKONANIA:
Nachosy
Wrzucić do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek, wyciąć trójkąty i nakłuć widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.
Churrosy
Roztopić masło z wodą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wbić jajka i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wylewać na rozgrzany olej. Roztopić czekoladę ze śmietanką i chili, przełożyć do miseczki. Wymieszać cukier z cynamonem i przełożyć do miseczki.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Nachosy
Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Posypać przyprawami i ostrożnie wymieszać. Wysypać na czysty talerz.
Churrosy
Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Obok churrosów położyć miseczkę z cukrem i czekoladą.
13.Kuba Jaworski – Tajlandia
Małże w sosie curry
LISTA SKŁADNIKÓW:
Danie:
  • 10 Małży
  • Ryż
Sos:
  • cebula
  • Papryka czerwona
  • Garstka pietruszki
  • Łyżka pasty curry
  • Odrobina soli
  • ¾ puszki mleka kokosowego
  • Ostra papryka
Deser:
  • Mango
  • Papaja
  • Mięta
Dodatki:
  • Bazylia
SPOSÓB WYKONANIA:
Sos:
Cebulę pokroić w kostkę, to samo zrobić z papryką. Wrzucić do garnka razem z łyżką pasty curry i mleczkiem kokosowym. Zanim zaczniemy gotować, dodajemy pietruszkę i sól. Gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Kiedy czas minie, dodajemy małże, które muszą być zamknięte. Gotujemy jeszcze 5 min. Jeżeli małże się nie otworzą, to je wyrzucamy. W osobnym garnku gotujemy ryż.
Deser:
Kroimy mango i papaję w kostkę i wkładamy do miseczki.
WYKŁADANIE NA TALERZ:
Wykładamy ryż na talerz. Na niego wkładamy małże i polewamy sosem, w którym były małże. Kładziemy na małżach bazylie dla dekoracji. Obok wrzucamy do pucharka owoce. Na około dajemy mięte.