Przepisy z III odcinka - Kuchnie świata

Robert Makłowicz
Robert Makłowicz

1. Jagoda Łaganowska – Chorwacja

Polędwica z dorsza z grillowanymi warzywami

  • 200 g polędwicy z dorsza
    • pół bakłażana
      • pół papryki
        • pomidor
          • oliwa
            • sól, pieprz
              • tymianek, bazylia
                • olej lub masło klarowane

                  Na patelni grillowej z oliwą smażymy pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone w plasterki bakłażana i pomidora do zarumienienia i do lekkiej miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.

                  Na zwykłą rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym wykładamy dorsza i smażymy z dwóch stron do lekkiego przypieczenia. Po kilku minutach smażenia dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy tymiankiem, bazylią i masełkujemy dorsza.

                  Na talerz wykładamy dorsza, obok warzywa grillowane i dorsza doprawiamy solą i pieprzem.

                  Sok arbuzowy

                  • arbuz, mięta

                    Z połowy średniego arbuza wyjąć miąższ, wyciągnąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do blendera, zblendować, następnie przelać przez sitko. Przelać do szklanki, ozdobić listkami mięty i podawać z daniem głównym J

                    2. Staś Zawłocki - Grecja

                    Mussaka po stasińsku

                    • mąka 150 g
                      • pół kostki masła
                        • jedno żółtko
                          • szczypta soli
                            • szpinak paczka-200 g
                              • ser halloumi 100 g
                                • kapary
                                  • czosnek
                                    • oliwa z oliwek
                                      • 2 ogórki
                                        • 2 pomidory
                                          • pół kostki sera feta-100 g
                                            • pół cukinii
                                              • pół bakłażana
                                                • bazylia, rozmaryn

                                                  Robimy ciasto kruche: mąkę, żółtko, masło i szczyptę soli zagniatamy, wyrabiamy ciasto, wkładamy do lodówki na 20 minut. W międzyczasie robimy nadzienie: w blenderze mielimy szpinak z 5 kaparami, ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem do smaku. Wkładamy do lodówki.

                                                  Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i przekładamy do tortownicy. Kroimy cukinię i bakłażana w plasterki, rozkładamy na blaszce z papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut. Tortownicę z ciastem również wtedy pieczemy przez 5 minut. Po 5 minutach bierzemy bakłażana i cukinię, wyciągamy tortownicę. Na dno tortownicy dajemy plastry bakłażana, na to nakładamy nadzienie, następna warstwa to plastry cukinii, kolejny raz nadzienie i na górę posypujemy starty ser halloumi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy jeszcze 10 minut.

                                                  Kroimy ogórki, pomidory, ser feta i cukinię w kostkę. Wkładamy do miski, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

                                                  Na talerz kładziemy sałatkę w ringu, ściągamy ring. Kładziemy ¼ mussaki na talerz, wokół polewamy nadzieniem. Dekorujemy bazylią i rozmarynem.

                                                  3. Lena Świętońska – Francja

                                                  Żabie udka, puree z kasztanów, pieczona cukinia, sos pieczarkowy

                                                  • 4 żabie udka
                                                    • słodka papryka
                                                      • gałka muszkatołowa
                                                        • sól, pieprz
                                                          • oliwa z oliwek
                                                            • cukinia
                                                              • kasztany gotowane
                                                                • śmietana 18%
                                                                  • pieczarki
                                                                    • masło
                                                                      • czosnek
                                                                        • białe wino

                                                                          Marynata:

                                                                          • słodka papryka,
                                                                            • gałka muszkatołowa,
                                                                              • sól,
                                                                                • pieprz,
                                                                                  • oliwa z oliwek

                                                                                    Żabie udka marynujemy w zmieszanych składnikach na marynatę przez około 15-20 minut.

                                                                                    W międzyczasie kroimy cukinię na cienkie plastry, odkładamy.

                                                                                    Kasztany jadalne zalewamy 40 ml śmietanki 18%, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy.

                                                                                    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jak żabie udka się zamarynują, pieczemy je na blaszce razem z cukinią przez ok. 15-20 minut.

                                                                                    Obieramy, kroimy ok. 5 pieczarek w kostkę. Smażymy je na patelni z masłem i ząbkiem czosnku, dolewamy śmietanki 18% 100 ml, dusimy pieczarki w śmietanie, dolewamy troszkę wina białego, odparowujemy, doprawiamy sól, pieprz, smażymy jeszcze chwilę wszystko razem. Potem sos przecedzamy przez sitko.

                                                                                    Talerz skrapiamy sosem pieczarkowym, kładziemy żabie udka w rządku, do ringu nakładamy puree kasztanowe, ściągamy ring. Na brzegu talerza w rzędzie kładziemy cukinię.

                                                                                    4. Oliwia Piech – Wietnam

                                                                                    Makaron ryżowy, z kurczakiem i sosem

                                                                                    • pierś z kurczaka
                                                                                      • pieprz, sól
                                                                                        • słodka papryka
                                                                                          • oregano
                                                                                            • olej
                                                                                              • makaron ryżowy
                                                                                                • sok z połowy limonki
                                                                                                  • curry
                                                                                                    • kurkuma
                                                                                                      • śmietanka 18%
                                                                                                        • marchewka
                                                                                                          • pasta curry
                                                                                                            • pasta z tamaryndowca
                                                                                                              • majeranek
                                                                                                                • natka pietruszki
                                                                                                                  • trawa cytrynowa

                                                                                                                    Kroimy pierś z kurczaka w kosteczkę, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem, dorzucamy pokrojoną w paski marchewkę. Smażymy wszystko, doprawiamy majerankiem, curry, kurkumą i oregano. W osobnym garnku łączymy pastę curry i pastę z tamaryndowca, dodajemy sok z limonki, trawę cytrynową, doprawiamy solą, pieprzem, zagęszczamy śmietanką 18% ok. 50 ml, redukujemy. Sos dolewamy do patelni z kurczakiem, mieszamy, łączymy wszystko razem.

                                                                                                                    Do gotującej się wody w osobnym garnku wrzucamy makaron ryżowy, gotujemy 5-6 minut. Odcedzamy, płuczemy pod zimna wodą, wrzucamy do kurczaka z sosem, nakładamy na talerz, dekorujemy natką pietruszki.

                                                                                                                    5. Lena Góra – Kolumbia

                                                                                                                    Morze awokadowe

                                                                                                                    • awokado
                                                                                                                      • cebula żółta
                                                                                                                        • 3 krewetki
                                                                                                                          • 3 kalmary małe
                                                                                                                            • jeden duży banan
                                                                                                                              • papaja
                                                                                                                                • sól, pieprz, cukier
                                                                                                                                  • ostra papryka mielona
                                                                                                                                    • oliwa, olej

                                                                                                                                      Pasta z awokado: wyjmujemy pestkę z awokado, miąższ przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w małą kosteczkę cebulę, dokładnie mieszamy. oprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

                                                                                                                                      Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy oczyszczone krewetki i kalmary, ostrą paprykę oraz ćwiartkę pokrojonej w kostkę papai. Smażymy parę minut.

                                                                                                                                      Banana obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, smażymy.

                                                                                                                                      Na talerz przekładamy bananki, krewetki, kalmary i papaję. Pastę z awokado nakładamy do skórek z awokado, przekładamy na talerz.

                                                                                                                                      1. 6. Dominik Kołodziej – Hiszpania

                                                                                                                                        Kalmary w towarzystwie gazpacho

                                                                                                                                        • 3 pomidory
                                                                                                                                          • połowa dużego ogórka
                                                                                                                                            • papryka
                                                                                                                                              • łyżka soli
                                                                                                                                                • cebula
                                                                                                                                                  • ocet winny
                                                                                                                                                    • cukier
                                                                                                                                                      • świeża bazylia
                                                                                                                                                        • kalmary
                                                                                                                                                          • chorizo
                                                                                                                                                            • sól, pieprz

                                                                                                                                                              Warzywa kroimy w kostkę, pomidora w ćwiartki, solimy, odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie wszystko blendujemy z oliwą i octem winnym. Dodajemy 1,5 łyżeczki cukru i doprawiamy świeżą bazylią, miksujemy jeszcze raz. Przelewamy do głębokiego talerza, ale ¼ zostawiamy (będzie służyć do sosu).

                                                                                                                                                              Kalmary czyścimy, kroimy w paseczki, odstawiamy. ¼ papryki smażymy na patelni z oliwą, dodajemy kalmary, smażymy minutę dwie, dodajemy odłożone gazpacho, wszystko dalej smażymy ok. 2 minuty. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo (średni kawałek).

                                                                                                                                                              Na osobny talerz wykładamy kalmary w sosie, obok kładziemy kiełbaskę chorizo, ozdabiamy danie bazylią.

                                                                                                                                                              7. Lena Bereda – Łabędź – USA

                                                                                                                                                              Szybki food – nóżki z kurczaka marynowane w piwie i miodzie, frytki z batatów

                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                              • nóżki z kurczaka
                                                                                                                                                                • piwo
                                                                                                                                                                  • łyżka miodu
                                                                                                                                                                    • świeże zioła
                                                                                                                                                                      • sól i pieprz
                                                                                                                                                                        • kapka oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                          • 1 batat
                                                                                                                                                                            • oregano i majeranek w proszku
                                                                                                                                                                              • mała ilość piwa
                                                                                                                                                                                • trochę śmietanki 18%

                                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                  Nóżki z kurczaka obmyj pod zimną wodą. Zamarynuj je w 4 łyżkach piwa, łyżce miodu, szczypcie soli i pieprzu i w świeżych ziołach. Marynuj 15 – 30 minut, następnie podsmaż je na suchej patelni do zarumienienia, wstaw do pieca nagrzanego na 160°C piec przez około 15 – 30 minut (zależy jaka wielkość nóżki). Batat pokrój na kształt frytek i posyp je majerankiem, oregano i solą, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200°C i piecz przez około 10 – 15 minut . Można zrobić jeszcze sos piwny wystarczy wymieszać śmietankę i trochę piwa.

                                                                                                                                                                                  Prezentacja:

                                                                                                                                                                                  2 nóżki połóż na czarnym talerzu obok siebie i stos frytek z batatów, polej sosem piwnym.

                                                                                                                                                                                  Naleśniki po mojemu

                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                  • 2 szklanki mleka
                                                                                                                                                                                    • pół szklanki wody
                                                                                                                                                                                      • 1 i 1\2 szklanki mąki
                                                                                                                                                                                        • pół kostki roztopionego masła (lepiej klarowanego)
                                                                                                                                                                                          • 1 jajko
                                                                                                                                                                                            • trochę masła
                                                                                                                                                                                              • 1 banan
                                                                                                                                                                                                • syrop klonowy

                                                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                  Wszystkie pięć składników wymienionych od góry wymieszaj mikserem i usmaż na suchej, rozgrzanej patelni. Jako dodatek zrób banany na masełku (rozpuść trochę masła i wrzuć pokrojone banany.

                                                                                                                                                                                                  Prezentacja:

                                                                                                                                                                                                  Na naleśniki nałóż banany i zawiń w trójkąt, syrop klonowy nałóż do sosjerki i postaw obok . Życzę Smacznego!

                                                                                                                                                                                                  8. Piotrek Sobczak – Japonia

                                                                                                                                                                                                  „Sushi – opóźniony lot”

                                                                                                                                                                                                  • ryż do sushi
                                                                                                                                                                                                    • ocet ryżowy
                                                                                                                                                                                                      • cukier
                                                                                                                                                                                                        • sól
                                                                                                                                                                                                          • glony nori
                                                                                                                                                                                                            • łosoś
                                                                                                                                                                                                              • sałata strzępiasta
                                                                                                                                                                                                                • ogórek świeży
                                                                                                                                                                                                                  • marchewka
                                                                                                                                                                                                                    • chili
                                                                                                                                                                                                                      • sos sojowy
                                                                                                                                                                                                                        • sok z limonki
                                                                                                                                                                                                                          • wasabi
                                                                                                                                                                                                                            • marynowany imbir

                                                                                                                                                                                                                              Ryż opłukać w wodzie, aby pozbyć się skrobii. Ryż zalać wodą w stosunku 1:1 i gotować ok. 20 minut.

                                                                                                                                                                                                                              W międzyczasie przygotować zalewę do ryżu – 12 łyżek octu ryżowego, 6 łyżek cukru, 5 małych szczypt soli, całość podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru i soli. Ryż zamoczyć w zalewie. Następnie na macie bambusowej położyć prostokątny płat nori. Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do maty. Umieścić ryż na nori, i rozprowadzić do ¾ powierzchni. Aby ryż się nie przyklejał, ręce należy maczać w miseczce z wodą. Na początku płata umieścić łososia, sałatę strzępiastą oraz ogórek i marchewkę pokrojone w paseczki i odrobinę chili. Zawinąć przy pomocy maty, a następnie ostrym nożem pokroić w krążki. Tak przygotowane sushi to Futo Maki. W podobny sposób należy wykonać California Maki, z tą różnicą, że po ułożeniu ryżu na nori, całość należy przewrócić ryżem do maty. Dalej postępować jak przy Futo Maki.

                                                                                                                                                                                                                              Sos: do sosu sojowego (4 łyżki) dodać 1,5 łyżeczki soku z limonki i 1,5 łyżeczki cukru; całość dokładnie wymieszać.

                                                                                                                                                                                                                              Gotowe sushi ułożyć na talerzu w towarzystwie wasabi, marynowanego imbiru i sosu umieszczonego w miseczce. Sushi maczać w sosie. Krążek nie powinien być zanurzony w sosie całą powierzchnią. Krążek należy spożyć w całości.

                                                                                                                                                                                                                              9. Natalia Biernacka – Gruzja

                                                                                                                                                                                                                              Pierogi Gruzińskie Chinkali

                                                                                                                                                                                                                              Ciasto:

                                                                                                                                                                                                                              • 400g mąki pszennej,
                                                                                                                                                                                                                                • Trochę wody tak ok. 1/2szklanki
                                                                                                                                                                                                                                  • Szczypta soli

                                                                                                                                                                                                                                    Farsz:

                                                                                                                                                                                                                                    • 200g wołowiny,
                                                                                                                                                                                                                                      • 200g wieprzowiny,
                                                                                                                                                                                                                                        • Szczypta majeranku
                                                                                                                                                                                                                                          • Szczypta Soli
                                                                                                                                                                                                                                            • Szczypta Pieprzu
                                                                                                                                                                                                                                              • Bulion warzywny

                                                                                                                                                                                                                                                Do przystrojenia:

                                                                                                                                                                                                                                                • Pęczek natki pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                  • Garść orzechów włoskich

                                                                                                                                                                                                                                                    Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                                                                    Oba mięsa zmielić, dodać sól, pieprz, majeranek oraz bulion.

                                                                                                                                                                                                                                                    Z mąki i ciepłej wody wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować je i wycinać 10-centymetrowe krążki. Na każdy krążek nałożyć nadzienie i zwijać ciasto tak, aby z zakładek utworzyć jakby namiot. Zakładki na górze mocno zlepić i oderwać nadmiar ciasta. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut od chwili wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz.

                                                                                                                                                                                                                                                    Posypać świeżą natką pietruszki i prażonymi orzechami. Chinkali jemy, trzymając do góry nogami za „nóżkę” i odgryzając kawałek podstawy. Najpierw wypijamy bulion, a potem zjadamy resztę.

                                                                                                                                                                                                                                                    Maciek Piechowiak – Maroko

                                                                                                                                                                                                                                                    Kasza kuskus z sosem pomidorowym, dorszem i prażonymi migdałami

                                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                    • kasza kuskus,
                                                                                                                                                                                                                                                      • filet z dorsza,
                                                                                                                                                                                                                                                        • oliwa z oliwek,
                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 pomidorów
                                                                                                                                                                                                                                                            • garść natki pietruszki,
                                                                                                                                                                                                                                                              • kilka listków mięty,
                                                                                                                                                                                                                                                                • świeża bazylia,
                                                                                                                                                                                                                                                                  • zioła prowansalskie,
                                                                                                                                                                                                                                                                    • słodka papryka,
                                                                                                                                                                                                                                                                      • papryka ostra,
                                                                                                                                                                                                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                          Zagotować wodę, kaszę kuskus przesypać do miski i zalać zagotowaną woda, odstawić na 5 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Następnie pomidory, pietruszkę, miętę i resztę przypraw zmielić w blenderze, przelać przez sito, aby pozbyć się pestek.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Na patelnię dajemy kaszę kuskus i zalewamy sosem pomidorowym. Chwilę gotujemy.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Rozgrzewamy drugą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek i kładziemy filet z dorsza doprawiony solą i pieprzem. Podsmażany przez chwilę z każdej strony, dodajemy masło i masełkujemy rybę.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Siekamy migdały, następnie prażymy je na patelni.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób podania:

                                                                                                                                                                                                                                                                          Na talerzu rozkładamy w ringu kaszę kuskus, obok kładziemy dorsza, posypujemy migdałami, ozdabiamy bazylią i listkami pietruszki.

                                                                                                                                                                                                                                                                          Kazik Józefowicz – Węgry

                                                                                                                                                                                                                                                                          Gulasz węgierski zupowy

                                                                                                                                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 kg łopatki wieprzowej,
                                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 kiełbasy węgierskie,
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 0,5 kg boczku wędzonego,
                                                                                                                                                                                                                                                                                • papryka mielona
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • sól, pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wszystko kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dolewamy ¾ l wody, doprawiamy i dusimy razem do miękkości.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    12.Tosia Dąbek – Meksyk

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Nachosy i churrosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                    LISTA SKŁADNIKÓW:

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Nachosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                    • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ¾ szklanki mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 łyżki oleju
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 szklanka gorącej wody

                                                                                                                                                                                                                                                                                            Przyprawy:

                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Duża szczypta soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Szczypta ostrej papryki w proszku
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Olej do smażenia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Churrosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 50 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 50ml wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 80g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 110g mąki pszennej
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Duża łyżka cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Olej do smażenia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • ¼ szklanki cukru
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka cynamonu
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 1 gorzka czekolada
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • ¼ papryczki chili
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 łyżki śmietanki 30%

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          SPOSÓB WYKONANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Nachosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wrzucić do miski wszystkie składniki i zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek, wyciąć trójkąty i nakłuć widelcem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się lekko zarumienią.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Churrosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Roztopić masło z wodą i mlekiem. Dodać mąkę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wbić jajka i wymieszać na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wylewać na rozgrzany olej. Roztopić czekoladę ze śmietanką i chili, przełożyć do miseczki. Wymieszać cukier z cynamonem i przełożyć do miseczki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          WYKŁADANIE NA TALERZ:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Nachosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Posypać przyprawami i ostrożnie wymieszać. Wysypać na czysty talerz.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Churrosy

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Wyłożyć na talerz i osuszyć papierem. Obok churrosów położyć miseczkę z cukrem i czekoladą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          13.Kuba Jaworski – Tajlandia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Małże w sosie curry

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          LISTA SKŁADNIKÓW:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Danie:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 10 Małży
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Ryż

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • cebula
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Papryka czerwona
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Garstka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Łyżka pasty curry
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Odrobina soli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • ¾ puszki mleka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Ostra papryka

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Deser:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Mango
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Papaja
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Mięta

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Bazylia

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SPOSÓB WYKONANIA:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Sos:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Cebulę pokroić w kostkę, to samo zrobić z papryką. Wrzucić do garnka razem z łyżką pasty curry i mleczkiem kokosowym. Zanim zaczniemy gotować, dodajemy pietruszkę i sól. Gotujemy na małym ogniu przez 2 min. Kiedy czas minie, dodajemy małże, które muszą być zamknięte. Gotujemy jeszcze 5 min. Jeżeli małże się nie otworzą, to je wyrzucamy. W osobnym garnku gotujemy ryż.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Deser:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Kroimy mango i papaję w kostkę i wkładamy do miseczki.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    WYKŁADANIE NA TALERZ:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Wykładamy ryż na talerz. Na niego wkładamy małże i polewamy sosem, w którym były małże. Kładziemy na małżach bazylie dla dekoracji. Obok wrzucamy do pucharka owoce. Na około dajemy mięte.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości