Przepisy z II odcinka - ryby!

"MasterChef Junior" odcinek 2
"MasterChef Junior" odcinek 2

Ola Gurba

Polowanie na ogniste krewetki

-Krewetki duże 300 gram

-Czosnek 3 ząbki

-Cebula 1 sztuka

-Masło 3 łyżki

-Mango 1 sztuka

-Oliwa z oliwek 3 łyżki

-Sok z cytryny 1 łyżka

-Orzechy nerkowca 1 łyżka

-Papryczka chilli 1/2 sztuki

-Kolendra szczypta

-Natka pietruszki posiekana szczypta

-Śmietana 30% 150 ml

-Granat ¼ sztuki

-Sól, pieprz szczypta

-Szpinak 1 garść

-Roszponka 1 garść

-Płatki żółtych kwiatków do dekoracji

Sos:

Mango obieramy, wyjmujemy pestkę, kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek do miękkości. Całość przelać do miseczki, dodać sok z cytryny, orzechy nerkowca, papryczkę, śmietankę oraz sól i pieprz. Całość zblendować.

Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek i krewetki. Podsmażać na małym ogniu około 4 min. Dodać sos z mango i chwilę smażyć do wchłonięcia.

Na talerz wyłożyć krewetki z sosem i przykryć szpinakiem z roszponką. Całość posypać granatem i udekorować płatkami kwiatków.

Paulina Duszyńska

Karaibski łosoś w aksamitnym sosie z salsą pełną słońca

-200 g filetu z łososia ze skórą

-½ łyżeczki kurkumy

-½ łyżeczki ostrej papryki

-2 łyżeczki oleju roślinnego

SOS

-1 łyżeczka oleju roślinnego

-½ papryczki chili

-2 cm obranego imbiru

-1 cebula szalotka

-½ łyżeczki kurkumy

-Sok z 1 pomarańczy

-½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

-1 łyżeczka miodu

SALSA

-1 dojrzałe mango

-1 dojrzałe awokado

-½ cebuli szalotki

-Sok z 1 limonki

-1 łyżeczka cukru trzcinowego

-1 łyżka oliwy

-Kilka plasterków chili

-Świeże listki kolendry

Wykonanie:

Łososia umyć, osuszyć, przekroić na 2 kawałki, posolić, natrzeć kurkumą i papryką, posmarować olejem. Odstawić. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C

Mango, awokado, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wszystko skropić sokiem z limonki, dodać cukier trzcinowy, oliwę i listki z kolendry. Wymieszać. Odstawić

Łososia obsmażyć na oleju po 1 min z każdej strony. Kawałki łososia zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok 10-15 min.

Cebulę i chili drobno posiekać i podsmażyć w garnuszku na oleju, stopniowo dodawać starty imbir, kurkumę. Sok z pomarańczy wymieszać z mąką ziemniaczaną i miodem i dodać do garnuszka z cebulą, gotować ok. 1 min.

Łososia polać sosem i podawać z salsą.

Zosia Rogacz – Pstrąg w cytrusowym jeziorze

Składniki:

-Filety z pstrąga - 2 sztuki

-Czosnek – 2 ząbki

-Masło – 20-30g

-Pomarańcza – 1 sztuka

-Cytryna – 1 sztuka

-Natka pietruszki – 3 gałązki

-Sól morska

-Świeżo mielony pieprz

-Tłuszcz do posmarowania formy

-Sałata do przyozdobienia talerza

Sposób przygotowania:

Myjemy filety pod bieżącą wodą. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne i wkładamy do niego filety. Pomarańczę i cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plasterki z drugiej wyciskamy sok. Filety doprawiamy solą i pieprzem , polewamy je sokiem i układamy na niej plasterki. Myjemy pietruszkę, siekamy ją i posypujemy po rybie. Przeciskamy czosnek przez praskę i również posypujemy. Pieczemy przez 12 min w temperaturze 180°C . Po upieczeniu wlewamy sok do rondelka i redukujemy, aby utworzył się sos ( po prostu zgęstnieje ). Stroimy talerz według własnej koncepcji i wykładamy na niego pstrąga. Nasze danie jest gotowe. Smacznego!

Janek Zatorski

Łosoś w czarnym sezamie z chutney z mango z mango i kaszą jaglaną

Składniki:

-1 filet z łososia ze skórką, każdy po ok. 150g

-1 łyżka sosu sojowego

-1 łyżka soku z cytryny lub limonki

-½ łyżki miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego

-4 łyżki czarnego sezamu

-Sól gruboziarnista i czarny pieprz

-½ łyżeczki cukru trzcinowego lub białego

-1 mango

-4 łyżki białego wina

-1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego

-1 łyżka soku z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

ŁOSOŚ:

Filety z łososia opłukać , osuszyć, doprawić solą oraz pieprzem, zamarynować na min. 15 minut w sosie sojowym, soku z cytryny i miodzie lub syropie. Włożyć skórką do góry do małego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec przez 15 minut. Po upieczeniu zdjąć skórkę i zamiast niej posypać łososia sezamem.

Chutney z mango:

Mango obrać i pokroić w kostkę, jeśli część miąższu się rozpadła, poszarpała, można go zmiksować blenderem na mus. Wszystko włożyć do garnka, dodać białe wino, ocet, sok z cytryny, miód i szczyptę soli. Zagotować , gotować przez około 4-5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przemieszać. Na koniec dodać papryczkę chili.

Kasza jaglana;

Do niedużego garnka wsypać kaszę i wypłukać, wylać wodę z płukania a wlać świeżą wodę lub bulion w ilości 300ml . Doprawić solą , świeżo zmielonym pieprzem, doda oliwę i sok z cytryny. Przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez 13 minut aż kasza wchłonie całą wodę ale nie będzie rozgotowana

Łososia z posypką sezamową podawać z chutney z mango, z kaszą jaglaną i sałatą z miodowym winegretem.

Mikołaj Cienkosz

„Egzotyczny stek z tuńczyka z nutą fantazji”

Składniki:

-Stek z tuńczyka (o grubości 3cm)

-2 krewetki tygrysie

-3-4 szparagi

-1 Ząbek czosnku

-Oliwa

-Sok z cytryny

-Sól

-Pieprz

-Kostka masła

Salsa z mango:

-1 Dojrzałe mango

-1 Papryka długa słodka pimento

-1 Papryczka chili

-½ Czerwonej cebuli

-Sok z ½ limonki

-½ Pęczka kolendry

-Dodatkowo ring do ułożenia salsy (Opcjonalnie)

Wykonanie:

Marynujemy tuńczyka w oliwie, soli, pieprzu i soku z cytryny.

Marynujemy krewetki w oliwie, soli, pieprzu, soku z cytryny i rozgniecionym ząbku czosnku.

Składniki na salsę kroimy w drobną kostkę (mango, ¼ papryczki chili i papryka pimento, ½ czerwonej cebuli), dodajemy posiekaną kolendrę i sok z połowy limonki.

Krewetki smażymy na patelni z rozgniecionym czosnkiem (czosnek z marynaty jest bardziej aromatyczny i można z nim smażyć) do uzyskania złotego koloru (ok. 2 minut) z każdej strony pilnując przy tym aby czosnek się nie spalił i zdejmując go w odpowiednim momencie. Gdy czosnek się spali krewetki nie będą już takie dobre.

Szparagi wrzucamy do wrzątku na około 30 sekund. Po ugotowaniu wkładamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Szparagi smażymy do chrupkości, ale aby nie były twarde (mniej więcej 1-2 minuty).

Tuńczyka smażymy (nie trzeba tłuszczu, gdyż w marynacie jest oliwa ale można dodać trochę) od 2 do 2,5 minuty, aby z zewnątrz był usmażony a w środku nie do końca (środek musi mieć różowy kolor).

Nakładamy salsę formując w średniej wielkości ringu na nią układamy szparagi , na nich kładziemy tuńczyka, a na steku układamy 2 krewetki. Ściągamy ring z salsy. Gotowe!

Natalia Konikowska

W ogródku Natalii.

Przegrzebki na puree z zielonego groszku z sosem z granatu

Składniki:

- 3 przegrzebki

-Sól pieprz, cukier

-Oliwa z oliwek lub masło klarowane

-200g Mrożony groszek

-Masło

-2 łyżki Śmietanki 30%

-1 granat

-5 łyżek soku z cytryny lub limonki

-4 zielone szparagi

Wykonanie:

Oczyścić przegrzebki i je osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na oliwie z oliwek 70sekund z każdej strony. Groszek wrzucić do osolonej gorącej wody gotować 5-6 minut. Pózniej przelewamy zimną wodą a następnie włożyć do blendera dodać masło i śmietankę 30% i zmiksować na puree. W garnku ugotować kuleczki granatu i dodać sok z cytryny lub limonki i cukier do smaku.

Na talerz wyłożyć puree położyć przegrzebki i obok udekorować sosem z granatu.

Malwina Surmacz

Łosoś teriyaki z sosem z mango i sałatką

Składniki:

-2 filety z łososia po ok. 150 g

-4 łyżki sosu sojowego

-1 i pół łyżki syropu klonowego

-Pół łyżki soku z limonki

-2 łyżeczki startego imbiru

-1 ząbek czosnku

-1 mango

-1 łyżka octu ryżowego

-1 łyżka soku z limonki

-2 łyżeczki syropu klonowego

-2 łyżeczki startego imbiru

-1 łyżeczka oliwy

-Pół cytryny

-2 łyżki oliwy z oliwek

-1 łyżka miodu

-Roszponka

-Pomidorki koktajlowe

PRZYGOTOWANIE

Robimy sos teriyaki. Mieszamy sos sojowy, syrop klonowy, sok z limonki, imbir, czosnek,. Do tego sosu wkładamy filety z łososia. To wszystko wkładamy do lodówki na 20 min. W tym czasie robimy sos mango miksujemy miąższ z mango z octem, sokiem z limonki, syrop klonowy, imbir i oliwę. Miksujemy wszystko w blenderze i gotujemy przez ok.4 min aż do zagęszczenia. Teraz przygotujemy sos winegret. Dodajemy sok z cytryny do tego dodajemy miód i oliwę z oliwek. Teraz przyszedł czas na zrobienie sałatki. Do roszponki dodajemy pomidorki koktajlowe i polewamy sosem winegret. I tak otrzymamy przepysznego łososia (:

Roksana Bywalec

Pstrąg po stryszawsku

-2 pstrągi

-natka pietruszki zielona

-masło

-pieprz

-przyprawa do ryb

-cytryna

-sól

-granat

-cukier

-limonka

-seler

-ziemniaki

- olej

Najpierw pstrągi myjemy, potem bierzemy miseczkę i mieszamy w niej masło z posiekaną natką pietruszki. Cytrynę kroimy na plasterki, potem przekrawamy pstrąga i wkładamy do niego plasterki cytryny, przyprawiamy pstrąga solą, dodajemy do środka ryby masło z natką pietruszki. Potem pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy około pół godziny (czas pieczenie zależy od wielkości pstrąga). Obieramy ziemniaka, kroimy na kształt frytek i smażymy je na oleju na patelni, aż do rumianego koloru.

Sos: przecinamy granat na pół, wygrzebujemy pestki, wkładamy je do rondelka, dodajemy sok z limonki i 1 łyżkę cukru, gotujemy ok 5 minut. Następnie miksujemy i mamy gotowy sos.

Seler przecinamy na pół, obieramy, trzemy na tarce na małych oczkach.

Na talerz wykładamy pstrąga, polewamy sosem, kładziemy obok frytki oraz selera, gotowe, smacznego .

Maja Kuczyńska

KREWETKI DIABLO TAŃCZĄ SALSĘ Z MANGO

-Krewetko średnie – 15 szt

-Papryczka chilli (zmielona przyprawa) – 1 łyż

-Kurkuma – 1 łyż

-Kolendra zmielona - ½ łyż

-Sól

-Mąka pszeniczna – 2 łyż

-Mąka kukurydziana – 2 łyż

-Mąka z ciecierzycy – 2 łyz

-Woda zimna – 1 łyż

-Olej słonecznikowy – 1 szkl

Ze wszystkich składników przyrządzamy ciasto zanurzamy w nim krewetki i smażymy na oleju (na głębokim oleju).

Salsa

-1 mango,

-1 papryczka chilli,

-1 cebula czerwona,

-1 mała czerwona papryka,

-Sok z 1 limonki,

-Oliwa,

-Sól, pieprz

-granat

-mieszanka sałat

Przygotowujemy salsę. Mango obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czerwona paprykę myjemy i kroimy w drobna kostkę, chilli w plasterki. Wszystkie składniki dajemy do miski, polewamy sokiem z limonki, oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.

Na talerz wykładamy sałaty, na to krewetki i salsę

Rotti

-150 g mąki pszenicznej

-55 ml wody

Mieszamy składniki, wałkujemy ciasto na placek i wycinamy krążkiem małe placuszki smażymy na patelni bez tłuszczu po obu stronach.

Sos śmietanowo-czosnkowy

-Śmietana

-Pieprz

-Czosnek

Mieszamy śmietanę z pokrojonym drobno czosnkiem, dodajemy pieprz.

Lena Król

Łosoś z morza mango

Składniki:

Łosoś i marynata

-200 g filetu z łososia

-4 łyżki sosu sojowego

-1 ząbek czosnku

-1 łyżeczka startego imbiru

-1 łyżka octu winnego białego

-1 łyżka cukru brązowego

-1 limonka

Mus mango

-dojrzałe mango

-1 łyżka oliwy z oliwek

-1 łyżeczka startego imbiru

-pół limonki

-sól, pieprz

-1 łyżka octu winnego białego

Wykonanie;

Marynata do łososia

Wszystkie składniki wymieszać i polać filet z łososia odstawić na 15 min.

Mango obrać ,dodać resztę składników ,zmiksować i przelać wszystko do garnka i gotować około 4 minuty.

Sałatka :

-Roszponka

-pomidorki koktajlowe

-awokado

-4 łyżki oliwy z oliwek

-1 łyżka octy winnego

-Sól

-pieprz

Roszponkę wymieszać z pokrojonym awokado i pomidorkami skropić oliwą i octem doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na talerz obok wylać mus z mango a na niego upieczonego w 180 stopniach łososia.

podziel się:

Pozostałe wiadomości