Przepisy z II odcinka - Król Pomiodor!

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Drugą część odcinka zdominowały pomidory, które nierozerwalnie kojarzą się z kuchnią włoską. Poznajcie przepisy i pomysły jakie zaserwowali jurorom młodzi kucharze!

1. Lena Świętońska

Ryż z kurczakiem i warzywami w pomidorowym sosie

  • 2 pomidory
    • 3 pomidorki koktajlowe
      • cukinia
        • pierś z kurczaka
          • zielone szparagi
            • papryka zielona
              • masło
                • oregano, tymianek
                  • sól, pieprz
                    • 250 g ryżu
                      • mozzarella, parmezan
                        • suszone pomidory

                          Gotujemy ryż pod przykryciem do al dente. W międzyczasie kroimy pomidory na ćwiartki, smażymy na maśle ze szklanką wody na patelni do lekkiego zarumienienia. Następnie przerzucamy pomidory do kielicha blendera, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i pieprzem do smaku, wszystko razem blendujemy. Sos przecedzamy przez sitko i odkładamy na bok. Kroimy ¼ cukinii na malutkie kosteczki, paprykę też w kosteczki. Odcinamy końcówki szparagów, obieramy je i gotujemy szparagi w osolonej wodzie ok. 10 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, dodajemy kurczaka i warzywa, przesmażamy wszystko razem. Dodajemy sos do reszty składników na patelni, doprawiamy oregano, tymiankiem, solą i pieprzem, smażymy jeszcze wszystko chwilę. Dodajemy ¾ kulki mozzarelli. Odcedzamy ryż i dodajemy na patelnię, wszystko mieszamy, dodajemy ugotowane szparagi, mieszamy dalej i gotujemy.

                          Na talerz kładziemy ring, do niego nakładamy danie z patelni, ściągamy ring. Dekorujemy danie bazylią i suszonymi pomidorami. Na danie ścieramy trochę parmezanu.

                          2. Zosia Marczak

                          Pizza neapolitańska

                          • 100 g mąki
                            • woda 20-30 ml
                              • drożdże -10 g
                                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                  • mozzarella
                                    • przecier pomidorowy
                                      • suszona bazylia bądź oregano

                                        Do miksera wsypujemy mąkę i dolewamy wodę, lekko mieszamy, dodajemy oliwę i drożdże, wszystko wyrabiamy na ciasto. Ciasto odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia.

                                        Sos: butelka przecieru pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżka suszonej bazylii albo oregano. Wszystkie składniki na sos dajemy na patelnię, podgrzewamy, redukujemy do konsystencji sosu.

                                        Ciasto wałkujemy i formujemy kółka na pizzę. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i plasterki mozzarelli. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

                                        Upieczoną pizzę serwujemy na talerzu

                                        Krewetki

                                        • krewetki-5szt.
                                          • natka pietruszki-pęczek
                                            • oliwa
                                              • czosnek-ząbek
                                                • sól, pieprz

                                                  Obieramy 5 krewetek. Na patelnię wlewamy oliwę, podgrzewamy, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki i jeden ząbek czosnku też posiekany. Wrzucamy krewetki, doprawiamy i smażymy, aż krewetki będą pomarańczowe z każdej strony.

                                                  Krewetki serwujemy na talerzu obok pizzy. Można jeszcze serwować je z sosem pomidorowym z pizzy.

                                                  Staś Zawłocki

                                                  Ciaparito, czyli pizza z kremem pomidorowym

                                                  • Kostka drożdży
                                                    • woda 250 ml
                                                      • 250 g mąki
                                                        • oliwa z oliwek
                                                          • pomidory malinowe 4 sztuki
                                                            • zwykłe pomidory 5 sztuk
                                                              • bazylia
                                                                • czosnek
                                                                  • kapary
                                                                    • papryczka chili
                                                                      • papryczka słodka
                                                                        • boczek-50g
                                                                          • ser mozzarella
                                                                            • ser parmezan
                                                                              • ser żółty

                                                                                Zagotowujemy drożdże z wodą, wrzucamy do robota kuchennego, dodajemy mąkę i oliwę, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do odpoczęcia na 5 minut. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, skrapiamy oliwą i posypujemy mąką. Zwykłe pomidory kroimy na ćwiartki i smażymy na oliwie na patelni. Gdy nabiorą koloru i troszkę wyparuje z nich woda, wkładamy do blendera, dodajemy cały ząbek czosnku, wszystko blendujemy na konsystencję sosu.

                                                                                Ciasto wałkujemy na kształt koła, na „krawędzie” nakładamy ser żółty i sklejamy końcówki (robimy po prostu ser w rantach). Smarujemy ciasto sosem, wykładamy na blaszkę i pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika, dajemy kolejną warstwę sosu, dorzucamy dodatki: boczek, kapary, paprykę słodką, mozzarellę i posypujemy parmezanem. Pieczemy jeszcze 10-15 minut.

                                                                                Krem: na patelni smażymy pokrojone w ćwiartki pomidory malinowe, dodajemy sól, pieprz i papryczkę chili. Gdy się podsmażą, wrzucamy do blendera i mielimy, dodajemy ząbek czosnku, sól, pieprz, oliwę do smaku

                                                                                Upieczoną pizzę wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii. Sos lejemy wokół pizzy. Krem wlewamy do głębokiego naczynia, dodajemy listek bazylii, posypujemy startym parmezanem. Serwujemy razem z pizzą.

                                                                                1. 4. Natalia Biernacka

                                                                                  Stek z pomidorową wariacją

                                                                                  • Rozmaryn
                                                                                    • pomidory koktajlowe 4
                                                                                      • 2 zwykłe pomidory
                                                                                        • kostka masła
                                                                                          • szalotka
                                                                                            • ¼ papryczki chili
                                                                                              • limonka
                                                                                                • sól, pieprz
                                                                                                  • cukier
                                                                                                    • masło klarowane
                                                                                                      • kawałek polędwicy wołowej-około 150 - 200g
                                                                                                        • ząbek czosnku
                                                                                                          • rukola
                                                                                                            • parmezan

                                                                                                              2 pomidory, szalotkę i papryczkę chili kroimy w małą kosteczkę, przekładamy do miseczki, wlewamy sok z połowy limonki, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru, mieszamy wszystko dajemy na patelnię z ¼ kostki masła, przesmażamy wszystko kilka minut. Znowu przekładamy do miseczki, zakrywamy folią, odstawiamy.

                                                                                                              Masło klarowane rozgrzewamy na patelni, nakładamy stek z polędwicy, smażymy z obu stron przez parę minut. Dodajemy pęczek rozmarynu, ząbek czosnku i ćwiartki pomidorków koktajlowych, dodajemy masło i masełkujemy przez parę minut.

                                                                                                              Sos z miseczki przekładamy na talerz, na sos kładziemy steka, ozdabiamy limonką i podpieczonymi w piekarniku pomidorkami koktajlowymi. Talerz ozdabiamy rukolą i startym włoskim serem.

                                                                                                              5. Maciek Piechowiak

                                                                                                              Makaron z sosem pomidorowym i krewetkami

                                                                                                              Makaron:

                                                                                                              • 2 jajka, 2 żółtka
                                                                                                                • 250 g mąki
                                                                                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                    Wszystko zagniatamy na ciasto, odstawiamy na 15-20 minut.

                                                                                                                    Sos pomidorowy:

                                                                                                                    • krewetki
                                                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                                                        • sól, pieprz
                                                                                                                          • passata pomidorowa
                                                                                                                            • zioła prowansalskie
                                                                                                                              • bazylia

                                                                                                                                Obieramy i czyścimy 4-5 krewetek. Podsmażamy je na oliwie z dodatkiem soli, jak się troszkę zarumienią, dolewamy do nich ¼ butelki passaty pomidorowej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyjmujemy krewetki, do sosu dolewamy trochę wody i redukujemy.

                                                                                                                                Ciasto wałkujemy na średnią grubość, wycinamy paski tagliatelle. Posypujemy mąką (powinno trochę jeszcze poleżeć przed gotowaniem). Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 4 minuty.

                                                                                                                                Wykładamy na głęboki talerz makaron, polewamy sosem, kładziemy na to krewetki, ozdabiamy listkami bazylii .

                                                                                                                                6. Marysia Żebrowska

                                                                                                                                Włoski krem pomidorowy

                                                                                                                                • 2 duże pomidory
                                                                                                                                  • masło
                                                                                                                                    • bazylia, oregano,
                                                                                                                                      • świeża bazylia
                                                                                                                                        • sól, pieprz

                                                                                                                                          Pomidory kroimy w kostkę, smażymy je na maśle na patelni, dodajemy świeżą bazylię, jak ktoś lubi, to też oregano, sól, pieprz, mieszamy, gotujemy. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Przelewamy na talerz, podajemy z listkiem bazylii.

                                                                                                                                          7. Lena Bereda – Łabędź

                                                                                                                                          Pomidorowy basen

                                                                                                                                          • 3 pomidory
                                                                                                                                            • masło
                                                                                                                                              • sól, pieprz
                                                                                                                                                • cukier
                                                                                                                                                  • majeranek
                                                                                                                                                    • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                      • 4 krewetki
                                                                                                                                                        • 3 pomidorki koktajlowe
                                                                                                                                                          • świeża natka pietruszki
                                                                                                                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                              • 2 kromki chleba
                                                                                                                                                                • parmezan

                                                                                                                                                                  3 pomidory podsmaż na masełku na średnim ogniu, posól, popieprz, daj majeranek. Gdy pomidorki zmiękną, włóż je do blendera, zblenduj z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oliwy z oliwek i słodką papryką, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wszystko przetrzyj przez sito.

                                                                                                                                                                  Obierz krewetki, usmaż je na masełku z solą, pieprzem i pokrojoną świeżą natką pietruszki. Na tej samej patelni pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, dopraw solą i pieprzem. Kromki chleba pokrój na średnia kostkę, wyłóż na suchą patelnię, posól, smaż chwilę, pod koniec dodaj troszkę masła.

                                                                                                                                                                  Do półmiska wlej krem z pomidorów, na wykałaczkę nabij 4 krewetki i 3 pomidorki koktajlowe, połóż na talerz. Do oddzielnej miseczki włóż mini grzanki. Krem i grzanki posyp startym parmezanem, ozdób świeżą bazylią.

                                                                                                                                                                  8. Jagoda Łaganowska

                                                                                                                                                                  Pizza Mirtillo

                                                                                                                                                                  Składniki

                                                                                                                                                                  Ciasto na pizzę:

                                                                                                                                                                  • 2 szklanki mąki,
                                                                                                                                                                    • 2/3 szklanki letniej wody
                                                                                                                                                                      • 15-20 g drożdży
                                                                                                                                                                        • Szczypta cukru
                                                                                                                                                                          • Pół łyżeczki soli
                                                                                                                                                                            • 2 łyżki oliwy

                                                                                                                                                                              Sos pomidorowy:

                                                                                                                                                                              • Pół szklanki passaty pomidorowej,
                                                                                                                                                                                • Pół drobno pokrojonego pomidora malinowego
                                                                                                                                                                                  • Ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                    • Szczypta soli,
                                                                                                                                                                                      • Szczypta cukru,
                                                                                                                                                                                        • Szczypta pieprzu,
                                                                                                                                                                                          • Szczypta suszonej bazylii lub oregano

                                                                                                                                                                                            Dodatki:

                                                                                                                                                                                            • Ser mozzarella
                                                                                                                                                                                              • Szynka parmeńska
                                                                                                                                                                                                • Kilka pomidorków kokrajlowych
                                                                                                                                                                                                  • Rukola
                                                                                                                                                                                                    • Listki świeżej bazylii do dekoracji

                                                                                                                                                                                                      Wykonanie:

                                                                                                                                                                                                      Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni.

                                                                                                                                                                                                      Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i dokładnie wyrób, aby ciasto było gładkie i pozostaw do wyrośnięcia.

                                                                                                                                                                                                      Połącz składniki sosu ze sobą, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę i wymieszaj.

                                                                                                                                                                                                      Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je, ułóż na blasze, posmaruj sosem pomidorowym oraz wyłóż ser. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozłóż na niej szynkę parmeńską i rukolę. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi oraz świeżymi listkami bazylii.

                                                                                                                                                                                                      9. Jakub Jaworski

                                                                                                                                                                                                      Dorada we włoskich pomidorach

                                                                                                                                                                                                      LISTA SKŁADNIKÓW:

                                                                                                                                                                                                      Ryba:

                                                                                                                                                                                                      • Dorada
                                                                                                                                                                                                        • Odrobina soli
                                                                                                                                                                                                          • Bazylia

                                                                                                                                                                                                            Sos:

                                                                                                                                                                                                            • 2 świeże pomidory
                                                                                                                                                                                                              • 50 g masła
                                                                                                                                                                                                                • 2 szczypty soli
                                                                                                                                                                                                                  • bazylia

                                                                                                                                                                                                                    Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                    • 3 szparagi
                                                                                                                                                                                                                      • Garstka bazylii do dekoracji

                                                                                                                                                                                                                        SPOSÓB WYKONANIA:

                                                                                                                                                                                                                        Sos:

                                                                                                                                                                                                                        Pokroić pomidory, wrzucić na patelnię na rozgrzane masło, dodać sól i poszatkowaną bazylię. Po zdjęciu z ognia zblendować.

                                                                                                                                                                                                                        Ryba:

                                                                                                                                                                                                                        Rybę solimy i lekko podsmażamy na maśle na patelni. Do naczynia żaroodpornego nalewamy sos pomidorowy i kładziemy rybę z patelni. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.

                                                                                                                                                                                                                        Grillujemy szparagi na patelni dodając szczyptę soli.

                                                                                                                                                                                                                        WYKŁADANIE NA TALERZ:

                                                                                                                                                                                                                        Kładziemy rybę na talerzu. Na niej układamy szparagi i polewamy sosem pomidorowym. Dla dekoracji kładziemy kilka listków świeżej bazylii.

                                                                                                                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                                                                                                                        Pozostałe wiadomości