Kinga Oleś
Tarta z kremem patissiere
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 300g mąki pszennej typ 450-500
-150g zimnego masła
-15g cukru kryształ
-2 żółtka
Krem:
-250 ml mleka
-2 łyżki cukru waniliowego
- 1 laska wanilii
-30g cukru
-3 żółtka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-30g masła
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
Mąkę, masło i cukier ugniatamy razem ręcznie ( możemy też to zrobić w robocie kuchennym). Następnie gdy składniki się połączą dodajemy żółtka. Czekamy aż powstanie gładka masa. Formujemy ciasto w kulkę, i rozwałkowujemy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do foremek. Następnie foremki z ciastem wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20min cały czas sprawdzając. Po tym czasie wyciągamy tarty z piekarnika.
KREM
Mleko, cukier waniliowy, laskę wanilii i połowę cukru mieszamy razem w garnku i podgrzewamy aby mleko było lekko wrzące. Mieszamy w osobnej misce żółtka, połowę cukru, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy te składniki na gładką masę i dodajemy do lekko wrzącego mleka. Cały czas mieszamy w garnku na średnim ogniu cały czas mieszając aż stanie się gęsta masa. Wtedy dodajemy masło cały czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Do tarty wkładamy krem i przystrajamy borówkami i kiwi. Możemy dodać jadalne kwiaty. I tarta gotowa!
SMACZNEGO!
Ola Ozimek
Magiczne eklerki z kremem Patisierre
Składniki na ciasto eklerkowe:
-250 ml wody
-125g masła
-200g mąki
-3-4 jajka
Składniki na krem patisierre:
-Laska wanilii
-20g cukru waniliowego
-2-3 łyżki cukru drobnego kryształu
-200ml mleka
-3-4-5 żółtek
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
CIASTO:
Gotujemy wodę z masłem do momentu gdy masło się rozpuści. Gdy to się stanie dodajemy mąkę. Mieszamy do momentu gdy ciasto nie będzie miało wyglądu purée. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie letnie, dodajemy jajka, powoli i po kolei. Następnie dajemy do rękawa cukierniczego i wkładamy ciasto na blachę. Uprzednio rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy ciasto i pieczemy ok. 30 min.
KREM:
Mleko, cukier waniliowy i laskę wanilii mieszamy jednocześnie gotując. W tym czasie mieszamy ze sobą cukier, żółtka i mąkę. Dodajemy to do mleka i mieszamy. Gdy zgęstnieje dajemy krem do eklerka, w obojętnie jaki sposób. To akurat kwestia gustu. I eklerek zrobiony!
Janek Sowiński
Gruszka Pięknej Helleny
Składniki
-2 twarde gruszki
-Sok z 1 cytryny
-2 laski wanilii
-700 ml wody
-4 łyżki cukru
-5 goździków
-100g gorzkiej czekolady
Lody
-2 jajka
-250 ml śmietany kremówki
-2 laski wanilii
-150 gr cukru pudru
Przepis na lody.
W trzech osobnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę , żółtka na kogel-mogel i białka na sztywną pianę. Do żółtek dodać cukier puder i wydrążoną laskę wanilii. Ubić na puch. Do żółtek dodać ubite białka i kremówkę . Delikatnie wymieszać łyżką. Całość przełożyć do naczynia i zamrozić przez 4 godziny , delikatnie mieszając od czasu do czasu.
W garnku podgrzać wodę. Dodać do wody laskę wanilii, cukier ,sok z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Gruszki obrać ze skórki , przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do gotującej wody. Gotować gruszki w syropie , na małym ogniu przez około 20 min. Ugotowane gruszki odstawić do ostudzenia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Chłodne gruszki ustawić na talerzu i polać czekoladą. Podawać z kulka lodów waniliowych.
Paulina Foremny BUCHE DE NOEL
Ciasto:
-4 jaja
-4 łyżki cukru
-½ szklanki mąki pszennej
-2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-Maliny,
-Borówki
-Jeżyny
-Kwiatki jadalne
-Orzechy pistacjowe
-Zielone listki, laski cynamonu
-Suszona żurawina
-Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto;
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dalej ubijając dodajemy cukier, po chwili żółtka, a na koniec powoli wsypujemy przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Biszkopt wylewamy na blaszkę wyłożona na papier do pieczenia. Równo go rozsmarowujemy, tak aby zajął całą powierzchnię dużej blaszki z piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 12 minut. Od razu po upieczeniu gorący biszkopt zawijamy z papierem w kształt rolady. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
-250 g serka mascarpone
-50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady gorzkiej
-100 ml śmietany 30% ubitej
-1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubijamy na sztywno, tak żeby nie zrobiło się masło, Do śmietanki dodajemy cukier puder, wcześniej rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Studzimy. Do śmietany dodajemy stopniowo czekoladę. Chłodzimy.
Polewa;
-100 g czekolady mlecznej
-100 g czekolady gorzkiej
-100 ml śmietany 30%
-20 g masła
Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę – chwilę mieszamy aż się rozpuści. Na końcu dodajemy miękkie masło. Odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowanie
1.Roladę rozwijamy, smarujemy zimną masą (wyrównujemy po same brzegi) dodajemy do środka maliny i delikatnie zawijamy odkładamy na ok.30 minut do lodówki.
2.Zimną roladę polewamy gęstniejąca polewą, resztę zostawiamy. Następnie widelcem dekorujemy – robimy ozdobne paski na roladzie.
3. Obcinamy po ukosie nierówny początek i koniec ciasta. Przykładamy je do boku rolady tworząc odciętą gałąź. W podobny sposób robimy mniejsza gałąź przyklejając ja do górnej części rolady. Pozostałą polewą wypełniamy luki w złączeniach. Gotową roladę wkładamy do lodówki aż dokładnie zgęstnieje.
4. Dekorujemy według własnego uznania J
Julia Misiak Clafoutis z borówkami
Składniki:
- 500 g borówek
- 125 g mąki
- 100 g cukru
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- masło do wysmarowania formy
- kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Borówki wymieszaj z połową cukru i odstaw.
Ubij jajka widelcem na jajecznicę. Do jajek dodawaj stopniowo cukier, mąkę, mleko, sól.
Owoce przełóż do okrągłej ceramicznej formy, wysmarowanej masłem i dodaj masę.
Zapiekaj 35 minut w 180-ciu stopniach. Udekoruj miętą i cukrem.
Tymoteusz Bąk Tarta a’la wiosenne lato
Składniki:
Ciasto:
-300 g mąki pszennej typ 550
-200 g masła
-100 g cukru
-2 żółtka
Krem:
-2 opakowania (ok 200 g) mascarpone
-100 g malin
-3 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie – można więcej wg smaku)
Sos:
-100 g truskawek
-100 ml śmietanki 30%
-2 łyżki mascarpone
-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie do smaku)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Mąkę z masłem i cukrem oraz żółtkami mieszamy aż powstanie kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok 10 min.
W tym czasie robimy krem mascarpone dajemy do miski z malinami trzepiemy trzepaczką i dodajemy cukier aż będzie lekko różowe.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i podsypujemy blat mąką , ciasto dzielimy na trzy i jedną z trzech części lekko rozwałkowujemy.
Rozwałkowaną część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy do odpowiedniej grubości (ok 0,5 cm).
Na foremkę do tartaletki wkładamy rozwałkowane ciasto, wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 22 min
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z foremek.
Tarty napełniamy wcześniej wykonanym kremem.
Sos:
Truskawki wkładamy do pojemnika i miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę, mascarpone i cukier – blendujemy na gładką masę do uzyskania konsystencji sosu.
Całość wykładamy na talerz i przyozdabiamy.
Pola Piotrowska
Babeczki Coco au Miel
Składniki:
-1 łyżka miodu
-310 g mleka
-2 jajka
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-70 g mąki
-125 g cukru
-230 g wiórków kokosowych
-1 łyżka cukru waniliowego
Sos waniliowy:
-1 laska wanilii
-125 g mleka
-125 g śmietanki kremówki 30%
-55 g cukru
-3 żółtka
Sos malinowo-truskawkowy:
-100 g malin
-5 truskawek
Przygotowanie:
Mleko i miód zagotowujemy, odstawiamy. Do miski dodajemy: wiórki, mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, miksujemy, dodajemy zagotowane mleko z miodem i znów miksujemy. Piekarnik nastawiamy na 200 C. Formę wykładamy papilotkami i wlewamy ciasto. Masa powinna być lekko płynna. Wkładamy do piekarnika na ok. 25 min, 200 C góra/dół, a blachę dajemy na najniższy stopień. W czasie pieczenia robimy sosy. Mleko z śmietanka, połową cukru i laską wanilii (wyciągami nasionka, a łuski zostają) zagotowujemy. Do miski dajemy żółtka i drugą połowę cukru, miksujemy. Żółtka z cukrem dajemy do rondelka z laską wanilii, itp. Gotujemy i uważamy aby sos się nie ściął. Maliny i truskawki myjemy i zagotowujemy. Maliny i truskawki dajemy do blendera i blendujemy. Sos od razu będzie słodki kwaskowaty, dlatego nie dodajemy cukru, słodzików, itp.
Olek Multan
Fondant czekoladowy z coulis malinowym i pudrem pistacjowym
Składniki:
-100 g gorzkiej czekolady
-100 g masła + do nasmarowania foremek
-100 g mąki + do posypania foremek
-100 g cukru pudru
-2 jajka
-2 żółtka
-100 g malin (najlepiej świeżych)
-50-70 ml wina białego
-10 g cukru
-150 g pistacji
-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka z cukrem pudrem ubijać na jasny kolor. Ostudzoną i rozpuszczoną czekoladę wlewać do żółtek z cukrem jednocześnie mieszając. Następnie dodać mąkę UWAGA! Konsystencja musi być gęsta. Jeżeli masa jest gęsta nie dodajemy już mąki.
Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy masę do foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni na 8-9 minut w zależności od wielkości foremek.
Maliny przekładamy do garnka i podlewamy to winem. Dodajemy do tego cukru i redukujemy sos. Następnie przecedzamy przez sitko. Jeżeli sos jest za bardzo rzadki miksujemy trochę malin bez niczego przecedzamy przez sitko i mieszamy z gotowym coulis malinowym.
Pistacje obieramy jeżeli nie są prażone to je prażymy. Miksujemy na puder i dodajemy cukier.
Na koniec wykładamy ładnie na talerz
Filip Łączka
Orzechowa kreacja z czekoladowo-pomarańczowym wnętrzem i musem prosto z lasu
Ciasto:
-300 mąki pszennej,
-125 g masła,
-25 g orzechów włoskich,
-75 g cukru,
-Żółtko,
Krem:
-250 ml śmietanki 36%,
-250 g groszków czekoladowych (2/3 gorzkich, 1/3 mlecznych)
-Kilka kropel ekstraktu z wanilii,
-2 pomarańcze,
-Żelatyna.
Mus owocowy:
-100 g malin,
-100 g jagód,
-2 truskawki,
-5 czerwonych porzeczek,
-Kilka kropel ekstraktu z wanilii.
Sól, przybranie (malina, truskawka, dragon fruit), kakao
Zaczynam od starcia skórki z jednej pomarańczy. Wyciskam sok z dwóch pomarańczy i wstawiam do redukcji. W tym czasie przygotowuje ciasto na tartę, wszystkie składniki, poza orzechami włoskimi, wrzucam do miksera najpierw na wolne, później na średnie a na koniec na szybkie obroty. W tym czasie miksuje na miazgę/masło orzechu włoskie i dodaję do wyrabiającego się ciasta. Gotowe ciasto wkładam na 30 min do lodówki. Włączam piekarnik na 180 st.
Przygotowuje mus czekoladowo-pomarańczowy. W kąpieli wodnej rozpuszczam całą czekoladę w kilku łyżkach śmietanki. Dodaje ekstrakt z wanilii. Do zredukowanego soku z pomarańczy dodaję żelatynę. Czekolada i sok pomarańczowy się schładzają. Następnie są połączone.
Rozwałkowuje ciasto na tartę, wkładam do foremki i do piekarnika na 15-20 i piekę na złocisty kolor.
Ubijam śmietankę na sztywno i łącze z zimnym sosem czekoladowo-pomarańczowym.
Upieczoną tarte studzimy i pokrywamy grubo musem.
Posypujemy kakao i dekorujemy owocami.
Owoce do musu miksuję i podaje obok tarty.
Tymoteusz Hoffmann
Fondant czekoladowy z sosem waniliowym i coulis malinowo-porzeczkowym.
Składniki:
Sos waniliowy:
-200 ml śmietany 30%
-laska wanilii
- pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- 5 żółtek
-75g cukru białego
Śmietanę zagotować z wanilią (laskę przekroić i ziarenka włożyć do śmietany) i cukrem waniliowym.
Żółtka utrzeć z cukrem. Delikatnie ostudzić śmietankę. Dolewać śmietankę małym strumieniem do utartych jajek cały czas mieszając.
Masę przelać do rondelka i podgrzać do 50 stopni aż zgęstnieje ok 1,5 min na małym ogniu (uważać aby nie zagotować).
Coulis malinowo-porzeczkowe:
-porzeczki
-maliny
- cukier
Porzeczki z malinami i cukrem zagotować. Zmiksować. Przetrzeć przez sitko.
Fondant:
- 200g czekolady gorzkiej 60% kakao
- 4 jajka
-6-7 łyżek cukru
- 50-60g masła plus dodatkowa ilość do wysmarowania kokilek
- łyżka mąki pszennej
- kakao
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. W osobnej misce utrzeć jajka z cukrem i stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Wystudzić rozpuszczoną czekoladę. Do czekolady stopniowo dodawać jajka cały czas mieszając.
Masę przelać do kokilek wysmarowanych masłem i obsypanych kakao.
Piec w piekarniku ok 8-10 min.
Podawać na gorąco z sosami.