Helenka Korwek
Ravioli z płynnym żółtkiem i farszem z riccotty i szpinaku
Ciasto na makaron
-300 g mąki
-3 jajka
-łyżka oliwy z oliwek
-3 łyżki wody
-sól do smaku
Farsz
-serek riccotta 150g
-150 g parmezanu
- 3 żółtka
-sól i pieprz do smaku
-1 szalotka
Sos szałwiowy
-1/4 kostki masła
-5 listków szałwii
-sól do smaku
Wymieszaj wszystkie składniki do makaronu zawiń w folie i odstaw do odpoczęcia. W tym czasie zajmij się farszem;szalotkę podsmaż na maśle i oliwie z oliwek do momentu zaszklenia gdy szalotka się zaszkli dodaj szpinak i podsmaż. W misce zmieszaj serek ricotta i parmezan dodaj szpinak i sól.
Potem rozwałkuj ciasto na makaron i wytnij z niego kółka. Rękawem cukierniczym nałóż farsz do środka tworząc stożek. Do środka stożka wbij żółtko i zamknij drugim kółkiem z ciasta . Gotuj w zagotowanej i posolonej wodzie przez 3 min. W tym czasie zrób sos . Na patelnie daj masło i szałwię .Jak się sklaruje dodaj trochę wody z gotowania ravioli. Gdy ravioli się ugotuje to wyjmij na talerz polej sosem i posyp startym parmezanem. Można ozdobić świeżymi listkami szałwii.
Nikola Stępień
Placuszki z cukinii z salsą z awokado
Składniki:
-cukinia
-mąka 90 g
-jajko
-olej
-pomidor
-awokado
-czerwona cebula
-migdały
-pistacje
-kolendra zielona
-kukurydza
-limonka
Sposób przygotowania:
Zetrzeć cukinię na tarce, dodać mąkę i jajko. Porządnie wymieszać. Odstawić na 15 minut.
Pokroić pomidor, awokado i czerwoną cebulę, wymieszać w misce. Migdały uprażyć na patelni i dodać. Dodać 2 łyżki soku z limonki.
Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką placki i smażyć kilka minut, aż zrobią się złociste.
W moździerzu rozbić pistacje, migdały i kolendrę razem z łyżeczką soku z limonki. Starannie wymieszać.
Placki odsączyć z tłuszczu na papierze. Następnie wyłożyć na talerz, przyozdobić salsą i udekorować pastą z pistacji i z migdałów.
Kuba Andruchewicz
Frytki warzywne z dwoma sosami
Składniki:
-800 g buraków, tyle samo marchewki i batatów
-1 łyżeczka soli gruboziarnistej
-1 szczypta pieprzu
-3 łyżki oliwy z oliwek
Warzywa myjemy, kroimy w słupki, nie trzeba obierać, wystarczy dobrze umyć. Oprószamy solą i pieprzem i mieszamy z oliwą. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego na 220 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Sos zielony meksykański:
-1 pomidor
-1 dojrzałe awokado
-1 czerwona cebula
-1 mały ząbek czosnku
-1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
-1 szczypta soli
-1 szczypta pieprzu
-Sok z 1 dużej limonki
Z pomidora usuwamy skórę i nasiona, kroimy w drobne kawałki, Awokado obieramy ze skóry i kroimy, siekamy drobno cebulę i czosnek. Dodajemy natkę pietruszki lub kolendry. Sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy z sokiem z limonki.
Sos biały bałkański:
-1 mały ząbek czosnku
-100 g ogórka zielonego
-250 g jogurtu typu greckiego
-2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
-1 szczypta soli
-1 szczypta pieprzu
-1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich
Czosnek drobno siekamy. Ogórek zielony obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszkamy razem z jogurtem, szczypiorkiem i przyprawami. Na koniec posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
Frytki podajemy z sosami.
Zosia Taran Cukiniowe wieżyczki i łódeczki nadziewane kaszą i warzywami
Składniki:
-2 łyżki oliwy z oliwek
-100g kaszy gryczanej
-1 cebula czerwona
-1 żółta papryka
-Kilka pieczarek
-150g kukurydzy z puszki
-3 cukinie
-2 pomidory
-1 pęczek świeżej natki pietruszki
-Ser dobry do zapiekania
-Świeża bazylia
-Świeże oregano
-Sól, pieprz, słodka i ostra papryka zmielona,
Cukinie podgotowujemy przez około 5 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni Celsjusza (tryb góra i dół). Po ugotowaniu cukinii odkrawamy końce. Dwie cukinie przekrawamy na pół (wzdłuż), a pozostałą jedną kroimy w grube krążki. Następnie w krążkach wydrążamy miąższ tak, aby zostało go trochę na ściankach i na spodzie. Połówki wydrążamy po środku tak aby powstały mini łódeczki.
Kaszę gotujemy. Pomidory, pieczarki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Zioła szatkujemy. Odcedzamy kaszę i wszystko razem mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na wysokiej patelni. Wsypujemy wymieszane składniki i chwilę podsmażamy.
Gotowy farsz nakładamy łyżką do wydrążonych cukinii. Na wierzch sypiemy starty na tarce na dużych oczkach ser. Gotowe cukinie wkładamy do piekarnika i pieczemy dopóki ser się roztopi.
SMACZNEGO!!!
Michał Lis
Mio viaggio Italiano
Ciasto:
-jajka 2
-mąka – 200 g
-oliwa – łyżka oliwy
-sól – szczypta
Na początku daję 100 g mąki na jedno jajko ( w zależności od ilości ciasta jakie chcemy mieć mnożymy tą ilość ). Rozbijamy jajka, do jajek dodajemy olej, lekko mieszamy. Jajka dodajemy do mąki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i w stawiamy do lodówki. W tym robimy farsz.
Farsz:
-Pomidory suszone
-Świeża bazylia
-Ser ricotta
-Sól
-Pieprz
Pomidory odsączamy z oliwy, kroimy, bazylie siekamy mieszamy z serkiem ricotta doprawiamy solą i pieprzem.
Po 20 minuta wałkujemy ciasto bardzo cienko. Wykrawamy kółka szklanką, na kółko nakładamy farsz i zakrywamy drugim. Zagniatamy brzegi widelczykiem. Ravioli gotujemy ok 2 minut w osolonej wodzie.
Sos:
-Szalotka – 1 sztuka
-Czosnek -2 ząbki
-Szpinak – garść
-Śmietana 36 – ok 100 ml.
-parmezan
Na łyżce oliwy podgrzewamy pokrojoną szalotkę, dodajemy posiekane ząbki czosnku, przysmażamy, dodajemy szpinak jak zwiędnie dodajemy śmietankę powoli i czekamy aż sos zgęstnieje. Doprawiamy tylko solą i pieprzem.
Danie posypujemy tartym parmezanem
Weronika Studnicka Ptysie z guacamole i musem z mango
Składniki:
Ptysie
-200g mąki
-250ml wody
-125g masła
-Szczypta soli
-3 - 4 jajka
Guacamole
-2 dojrzałe awokado
-5 pomidorków koktajlowych
-Odrobina pieprzu cayenne
-Sól
-Pieprz
-limonka
-Pół mango
-Czerwona cebula
Przygotowanie:
Do garnka z gotującą się wodą dodać masło, sól poczekać aż się roztopi. Następnie dodać mąkę i mieszać aż powstanie piękna żółta kulka. Lekko ostudzić stopniowo dodawać jajka do miksującego się ciasta. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i przygotować blachę (wyłożoną papierem do pieczenia).
Wyłożyć ciasto na blachę i piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut. W czasie pieczenia przygotować guacamole .Obrać awokado i rozgnieść widelcem. Wycisnąć pół limonki. Pokroić w drobną kostkę pomidorki, i odrobinę cebulki. Dodać sól, pieprz zwykły i pieprz cayenne do smaku. Zblendować mango. Podawać wg własnego uznania. Smacznego!!!
Łukasz Panic
Tarta wiele warta
Składniki:
Ciasto
-250g maki
-125g masła
-1 żółtko
-50ml wody
Farsz
-Szpinak 400g
-Ser feta Pół opakowania
-2 ząbki czosnku
Polewa
-100ml śmietanki
-2 jajka
-Ser feta pół opakowanie
-ser tarty ok 50 100g
ser a’la sos
-zielony ser
-gorgonzola
-Śmietanka
-feta
Do dekoracji
5 jadalnych kwiatów
20 30 płatków jadalnych kwiatów
-Oscypek
Przygotowanie:
Mąka, masło wyrobić, dodać jedno żółtko i wodę - wszystkie składniki dobrze wyrobić i wyłożyć do foremki. Zapiec w piekarniku ok 190 stopni i w tym czasie wykonać farsz.
Farsz:
Smażymy szpinak na patelni do miękkości, dodajemy zblanszowany czosnek (przeciśnięty lub posiekany)
Śmietankę z jajkami mieszamy wraz z fetą i żółtym startym serem
Farsz nakładamy na tartę i polewamy polewą serową
Pieczemy do złotego koloru polewy
Ser a’la sos
Dodajemy sery ze śmietanką wszystko dajemy by uzyskać kremową konsystencje
Dekoracje
Tartę dajemy na środek i dekorujemy serem a’la sos a wokół dajemy kwiaty i płatki
Zosia Gazda
Zupa Harira
-1 mała marchewka
-1 cebula
-2 litry wody
-1 puszka krojonych pomidorów
- szklanka passaty pomidorowej
-2 łyżeczki kuminu
-1 łyżeczka papryki ostrej
-1 łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka imbiru
-½ łyżeczki nasion kolendry
-½- szklanka zielonej soczewicy
-1 szklanka ciecierzycy z puszki
-Olej do smażenia
-Daktyle i limonka do podania
Przygotowanie:
Marchewkę i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na dnie garnka rozgrzej olej. Dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy. Podsmaż to pięć minut.
Dodaj pomidory w puszce i passatę. Gotuj kolejne 5 minut.
Dodaj wodę i soczewicę. Jak woda się zagotuje to gotuj przez 20 – 30 minut.
Nalej na talerz i podawaj z daktylami i limonką.
Olga Bosak Trendy lunch Składniki:
- Jedna szklanka puree z dyni (dynie obrać piec w piekarniku przez ok. 30 min w 180 stopniu , następnie zblendować ze śmietaną 18%.
- Szczypta gałki muszkatołowej.
- Posiekana pietruszka.
- Mleko ok. 100ml
- Woda ok. 250ml
- Bułka tarta do obtoczenia.
- Olej rośliny bądź oliwa z oliwek.
- Jedno jajko.
- Jeden kalafior.
- 2 op. Śmietany 18%.
Składniki na frytki ze słodkich ziemniaków (batatów).
- Bataty ok. 5 sztuk
- Sól morska (do smaku).
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Gałązki świeżych ziół (np. tymianek oregano).
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni , obierz i pokrój dynię, następnie wsadź ją do pieca i piecz przez ok. 30 min. (do miękkości). Obierz i pokrój bataty nasmaruj oliwą z oliwek i oprósz ziołami. Gotuj kalafiora w wodzie i mleku do miękkości. Następnie wstaw frytki do piekarnika i piecz przez ok. 17-20 min. Żeby były jeszcze troszeczkę twarde. Zblenduj dynie ze śmietaną dodaj zioła i jajko. Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek do złotego koloru. Zblenduj kalafiora ze śmietaną na gładka masę, przelej do rękawa cukierniczego i wyciśnij na talerzu.
Sposób podania: - Świeże zioła.
- Kwiatki jadalne.
Julka Raszka
Szakszuka
Składniki, na porcję dla 3 osób po 2 jajka:
- 6 jajek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 1 opakowanie pomidorów krojonych w puszcze
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Paprykę i szczypiorek umyć i posiekać drobniutko. Pozostałe warzywa również umyć i pokroić w kostkę, Na patelni podgrzać delikatnie oliwę z oliwek, dodać kumin i kurkumę i chwilę podsmażyć. Dodać cebulkę, smażyć około 2 minut, aż się lekko zeszkli, zamieszać, a następnie dodać czosnek i po chwili seler naciowy oraz chilli. Mieszać od czasu do czasu i dusić wszystko na patelni około 5 minut. W kolejnym etapie dodać paprykę, po 3-4 minutach cukinię, a następnie po kolejnych 5 minutach dodać puszkę z krojonymi pomidorami oraz cukier. Przykryć przykrywką i dusić pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zdjąć przykrywkę, dodać do smaku sól i pieprz. Zrobić wgłębienie delikatnie w sosie i wbijać tam kolejno jajka. Jedno wgłębienie, jedno jajko. Posolić i popieprzyć jajka, posypać po wierzchu szczypiorkiem i przykryć przykrywką na kolejne co najmniej 4 minuty. Czas duszenia jajek zależy od tego jak bardzo ścięte jajka się lubi. TIP: My lubimy rozlewające się żółtka, więc zwykle 4 minuty wystarczają, ale jak ktoś lubi dobrze ścięte trzeba dusić nieco dłużej. Po uduszeniu zdejmujemy patelnię z ognia, przekładamy jajka na talerz i smacznego