Janek Rol-Szkaradziński
Kaczor faszerowany
- 2 papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 250g mięsa z indyka
- 2 mandarynki
- 1 jabłko
- 1 pomarańcza
- 50g kasza gryczana
- cała kaczka
- 2 cebule czerwone
- 1 cebula biała
- 80ml czerwonego wina
- 2 gruszki
- 6 ziemniaków
- por (liście )
- 5 plasterków sera cheddar
- 5 plasterków boczku
- 80ml śmietanka 30%
- 200g masła
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1marchewka
- 1 pietruszka
- 200g żurawiny
- 200g malin
- 250g cukru,sól,pieprz
Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przygotowanie farszu:
Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.
Przygotowanie kaczki:
Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.
Ziemniaki z pieca:
Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.
Dżem żurawinowy:
Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.
Zredukuj na średnim ogniu.
Gruszka skarmelizowana:
Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.
Chipsy z sera cheddar:
Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.
Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.
Smacznego!
Wiktoria Chmielewska
Szczęśliwa kaczka w stawie
- 1 cała kaczka
- 1 seler korzeń
- 2 buraki
- 1 szalotka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- garść majeranku
- 2 jajka
- 5 pomarańczy
- sól do masy solnej
- 2 torebki kaszy gryczanej
- 3 jabłka
- 100 g żurawiny
- 50 ml porto
- 50g masła
- 100ml białego wina
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła
- 2 gałązki tymianku
- 1 gałązka natki pietruszki ,sól,pieprz
Ugotuj kaszę al dente. Dodaj do pokrojonych jabłek 2 żółtka , sok z jednej pomarańczy ugotowaną kaszę.Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, ostrą papryką i majerankiem. Obsmaż, żeby zamknęła pory. Nafaszeruj kaczkę, dodając Do jabłek i kaszy dodaj buraki, czosnek, pozostałość pomarańczy, marchew i pietruszkę.Wymieszaj i nafaszeruj kaczkę.
Wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.
Przygotuj seler: białko i sól ubij, obłóż masą seler i włóż do pieca nagrzanego do 190 stopni i piecz do miękkości.
Przygotowanie sosu pomarańczowego:
Podsmaż szalotkę, dodaj białego wina i soku z pomarańczy i redukuj, aby alkohol wyparował. Po wyparowaniu dodaj 5 łyżek masła, stopniowo mieszając rózgą.
Jabłka podsmaż na masełku z limonką i cukrem. Na patelnię daj żurawinę i cukier. Gdy żurawina puści soki, rozgnieć i dodaj porto i limonkę.
W czasie pieczenia kaczki podlewaj ją tłuszczem i piecz ok. półtorej godziny.
Weź podłużny talerz, pokrój seler na plastry. Do małych miseczek daj żurawinę, sos beurre blanc i jabłka. Obok połóż kaczkę i warzywa.
Tymek Walko
Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami
Składniki:
- 1 kaczka
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 6 wątróbek
- 30g mięsa mielonego z indyka
- sól i pieprz
- świeży majeranek
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- pęczek pietruszki
- żurawina świeża
- porto
- cukier
- jabłko
- gruszka
- 1 brokuł
- 6 pałek z kurczaka
- wino czerwone wytrawne
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1 marchew
- tymianek
- rozmaryn
- masło
- bułka tarta
- pomarańcza
- koper włoski
Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.
Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.
Smacznego ;)
Ewa Ziemiańska
Kaczuszka w jabłuszkach
- 1 tuszka z kaczki
- 5 jabłek
- majeranek
- sok z cytryny
- 3 udka z kaczki
- marchewka
- cebula
- pietruszka
- szalotka
- czerwona cebula
- wino czerwone
- porto ok. 5 łyżek
- 1 duży batat
- 1 cukinia
- 1 szklanka mrożonej żurawiny
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek suszony
Kaczkę na zewnątrz i w środku natrzeć przyprawami. Dwa jabłka pokroić na drobną kosteczkę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, majeranek, sól i pieprz. Nafaszerować jabłkami i podsmażyć na patelni z jednej i z drugiej strony. Włożyć do piekarnika i obłożyć obranymi warzywami (marchewka, pietruszka, szalotka, cebula, jabłko) na około 2 godziny, co jakiś czas podlewać tłuszczem powstałym z pieczenia kaczki. Po połowie czasu przewrócić kaczkę na drugą stronę.
Sos z wywaru:
Podsmażyć udka z kaczki, włożyć do rondelka. Na tej samej patelni podsmażyć marchewkę, pietruszkę i czerwoną cebulę. Dodać do rondelka i zalać czerwonym winem, gotować, aż się zredukuje. Doprawić ostrą papryką w proszku i dodać kilka plastrów chili i jalapeño. Na końcu przecedzić przez sitko i dodać dwie łyżki tłuszczu z kaczki.
Puree z batatów:
Ugotować pokrojone bataty i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.
Sos żurawinowy:
Żurawinę z porto i z cukrem podsmażyć na patelni, aż się zredukuje.
Cukinia:
Poszatkować cukinię na plasterki i przyprawić papryką słodką i ostrą i podsmażyć na patelni.
Jabłuszko:
Jedno jabłko poszatkować na mandolinie w cienkie plasterki i podsmażyć.
Wyłożyć puree z batatów, na to pieczoną kaczkę. Obłożyć usmażonymi plasterkami jabłka i cukinii. Ozdobić sosem żurawinowym i polać kaczkę sosem z wywaru.
Hela Kłobucka
Wpadła jak kaczka w pomarańczę
Kaczka:
- 1 kaczka
- 3 pomarańcze,marchew,szalotka,pietruszka,majeranek
- 1 saszetka kaszy gryczanej
- Sól, pieprz, majeranek
Ugotować kaszę al dente. Pomarańcze wyfiletowac i zmieszać z posiekanym majerankiem i kaszą. Dodać sól i pieprz.
Kaczkę wymasować solą i pieprzem. Przesmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Napakować do środa farsz.
Na brytfance ułożyć marchewkę, szalotkę, pietruszkę i świeży majeranek.
Kaczkę piec w 190 stopniach przez 2 godziny. W połowie czasu odwrócić i podlewać tłuszczem, który wypłynął z kaczki.
Puree z pietruszki:
- 3 pietruszki
- mleko
- masło
- sól, pieprz
Pietruszkę drobno posiekać i gotować w mleku do miękkości.
Odcedzić, zblendować z masłem, solą i pieprzem.
Frużelina z pomarańczy:
- 2 pomarańcze
- orzechy włoskie
- 1/6 listka żelatyny Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/zelatyna/zelatyna-w-listkach-dr-oetkera.html
- brązowy cukier
Pomarańcze wyfiletowac, obsmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodać do tego żelatynę. Orzechy posiekać i podprażyć. Dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać.
Gruszka na ostro:
- gruszka
- ostra papryka
- masło
Obrać gruszkę, pokroić, posypać ostrą papryką. Gruszki przesmażyć na maśle.
Sos:
- 3 szalotki
- 1 marchewka
- 2 pietruszki
- czerwone wino
- masło
- tłuszcz od pieczenia kaczki
- sól, pieprz
W rondelku na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę, marchewkę i pietruszkę. Zalać czerwonym winem. Pozostawić do redukcji. Przelać sos przez sito. Dodać masło, szybko mieszać. Przelać do rondelka. Powoli dodawać tłuszcz od kaczki. Zagotować. Ponownie dodać masło.
Marchewki:
Do miseczki przełożyć marchewki od pieczenia kaczki.
Figi:
Figi naciąć prawie do końca i włożyć do piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 8-10 minut.
Podanie:
Wszystkie dodatki włożyć do oddzielnych miseczek, a kaczkę ozdobić figami. Polać tłuszczem od pieczenia.
Stek w azjatyckim stylu
- 1 polędwica wołowa
- Marynata:100ml sake2 ząbki czosnkudoniczka kolendry2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżki soku z limonkitermometr do pieczenia
Składniki marynaty wymieszaj w misce i natrzyj nimi polędwicę. Odstaw na 10 minut, po czym obsmaż mięso równomiernie z każdej strony po 3 minuty.Wbij termometr, temperatura powinna wynieść 62 stopnie
- Posypka :10 grzybków shitake3 ząbki czosnkuzielona papryczka chili2 łyżki soku z limonki2 łyżki oleju do smażeniałyżeczka oleju sezamowegogarść kolendry
Grzybki pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż na oleju, aż staną się chrupiące. Dodaj jak najdrobniej pokrojony czosnek oraz chilli i jeszcze chwilę podsmażaj, aż się przyrumieni.Dodaj sok z limonki, olej sezamowy i trochę posiekanej kolendry.
- sałata rzymska mała 1szt
- oliwaSałatę przekrój na pół i przesmaż.
Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną
SKŁADNIKI:
- 140 g masła
- 125 g gorzkiej czekolady
- 120 g drobnego cukru
- 40 g mąki
- 50 ml wody
- 1 garść migdałów bez skórki
- 1 łyżka cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/maki-i-cukry/cukier-z-wanilia-bourbon-dr-oetkera.html
- 2 małe jajka
- szczypta soli
- 200g mrożonych wiśni
- cukier (3-4 łyżki)
- mąka ziemniaczana (1-2 łyżki)
- śmietana 36% 1 opakowanie
- całe opakowanie (12g) cukru z Wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami waniliiDr.Oetkerhttps://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/dodatki-do-pieczenia/maki-i-cukry/cukier-z-wanilia-bourbon-dr-oetkera.html
- cukier puder 2-3 łyżki
- świeża mięta/ kwiaty jadalne
Jak przygotować?
Czekoladę połam na małe kawałki, migdały posiekaj.
W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.
Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.
Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.
Dodaj migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.
Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Wiśnie podgrzej z cukrem, odlej sok wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj to do wiśni, zagotuj
Śmietanę ubij z cukrem waniliowym
Ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami.
Okoń morski z cykorią w pomarańczach
- filet z okonia
- cukier 50 g
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 10 cykorii
- 4 pomarańcze
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- pieprz biały
- 1 limonka
- 1 masło niesolone
- mikrozioła
- Filetujemy pomarańcze, zostawiamy sok, który później wykorzystamy.
- Szalotki i czosnek obieramy.
- 5 cykorii kroimy w piórka.
- Czosnek siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę.
- Smażymy szalotkę i czosnek na maśle, dodajemy pokrojoną cykorię, odrobinę cukru i sok z pomarańczy. Dusimy, aż do miękkości.
- Z pozostałych 5 cykorii obieramy liście i smażymy je na maśle krótko, uważając, żeby ich nie zniszczyć.
- Układamy liście cykorii w ringu, dodajemy smażoną szalotkę z czosnkiem, cykorią i sokiem z pomarańczy. Liście zawijamy i pieczemy w 150 stopniach przez 8-10 min.
- Filet doprawiamy solą i pieprzem białym, na oliwie od zimnej patelni smażymy filet od strony skóry. W zależności od grubości ryby 8-12 minut. Jeżeli filet jest gruby może trzeba będzie go dopiec 2-3 min. w piekarniku na 170 stopni.
- Na patelnię po smażeniu ryby wrzucamy fileciki z pomarańczy, dodajemy odrobinę cukru i sok z połowy limonki. Kiedy zaczyna się gotować, dodajemy 20 g masła, żeby zagęścić, doprawiamy solą.
- Mikrozioła doprawiamy oliwą i solą symbolicznie.
- Układamy na rybie sos z pomarańczy, mikrozioła, obok cykorię.