Sprawdźcie co przygotowali uczestnicy i jurorzy w 9. odcinku!

Masterchef Junior 7 odcinek 9
Masterchef Junior 7 odcinek 9

Janek Rol-Szkaradziński

Kaczor faszerowany

  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g mięsa z indyka
  • 2 mandarynki
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 50g kasza gryczana
  • cała kaczka
  • 2 cebule czerwone
  • 1 cebula biała
  • 80ml czerwonego wina
  • 2 gruszki
  • 6 ziemniaków
  • por (liście )
  • 5 plasterków sera cheddar
  • 5 plasterków boczku
  • 80ml śmietanka 30%
  • 200g masła
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 1marchewka
  • 1 pietruszka
  • 200g żurawiny
  • 200g malin
  • 250g cukru,sól,pieprz

Wywar z kaczki: do garnka z wodą włóż resztki kaczki, mięso z indyka, zielone części pora, korzeń i liście pietruszki, marchewkę, paloną cebulę, curry, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zagotuj. Dodaj wino, masło, śmietankę i limonkę. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Przygotowanie farszu:

Zmiel mięso ze wszystkim składnikami (sok z mandarynki, pomarańcza, jabłko, papryczki, cebula czerwona, czosnek). Ugotuj kaszę. Wymieszaj ze zmielonymi składnikami.

Przygotowanie kaczki:

Oczyść kaczkę. Natrzyj solą i pieprzem, następnie podsmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aby zamknąć pory. Wypełnić farszem aż po brzegi. Włożyć kaczkę do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 185°C na 2,5h. W trakcie pieczenia należy podlewać kaczkę sosem, który z niej wypływa. Po 1,5h obrócić kaczkę do góry nogami.

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki ugotuj. Dodaj około 25 ml śmietanki. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż aż do chrupkości. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj wszystko.

Ziemniaki z pieca:

Całe ziemniaki ze skórką umyj, a następnie ugotuj. Podziel na 4 części. Wyłóż na blachę, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. Włóż do piekarnika na 185 stopni na około 30 minut.

Dżem żurawinowy:

Maliny z żurawiną wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dodaj 100 g cukru i 2 łyżki wody.

Zredukuj na średnim ogniu.

Gruszka skarmelizowana:

Na patelni skarmelizuj cukier, wrzuć pokrojoną gruszkę i smaż do momentu skarmelizowania.

Chipsy z sera cheddar:

Plastry sera wyłóż na suchą patelnię. Czekaj do momentu wysuszenia masy. Odstaw do wystudzenia.

Brokuł i cukinię przysmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz z resztą potraw.

Smacznego!

Wiktoria Chmielewska

Szczęśliwa kaczka w stawie

  • 1 cała kaczka
  • 1 seler korzeń
  • 2 buraki
  • 1 szalotka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • garść majeranku
  • 2 jajka
  • 5 pomarańczy
  • sól do masy solnej
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 3 jabłka
  • 100 g żurawiny
  • 50 ml porto
  • 50g masła
  • 100ml białego wina
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 gałązka natki pietruszki ,sól,pieprz

Ugotuj kaszę al dente. Dodaj do pokrojonych jabłek 2 żółtka , sok z jednej pomarańczy ugotowaną kaszę.Kaczkę natrzyj solą i pieprzem, ostrą papryką i majerankiem. Obsmaż, żeby zamknęła pory. Nafaszeruj kaczkę, dodając Do jabłek i kaszy dodaj buraki, czosnek, pozostałość pomarańczy, marchew i pietruszkę.Wymieszaj i nafaszeruj kaczkę.

Wstaw do pieca rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza.

Przygotuj seler: białko i sól ubij, obłóż masą seler i włóż do pieca nagrzanego do 190 stopni i piecz do miękkości.

Przygotowanie sosu pomarańczowego:

Podsmaż szalotkę, dodaj białego wina i soku z pomarańczy i redukuj, aby alkohol wyparował. Po wyparowaniu dodaj 5 łyżek masła, stopniowo mieszając rózgą.

Jabłka podsmaż na masełku z limonką i cukrem. Na patelnię daj żurawinę i cukier. Gdy żurawina puści soki, rozgnieć i dodaj porto i limonkę.

W czasie pieczenia kaczki podlewaj ją tłuszczem i piecz ok. półtorej godziny.

Weź podłużny talerz, pokrój seler na plastry. Do małych miseczek daj żurawinę, sos beurre blanc i jabłka. Obok połóż kaczkę i warzywa.

Tymek Walko

Kaczka nadziewana wątróbką, z pomarańczami

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 6 wątróbek
  • 30g mięsa mielonego z indyka
  • sól i pieprz
  • świeży majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • pęczek pietruszki
  • żurawina świeża
  • porto
  • cukier
  • jabłko
  • gruszka
  • 1 brokuł
  • 6 pałek z kurczaka
  • wino czerwone wytrawne
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1 marchew
  • tymianek
  • rozmaryn
  • masło
  • bułka tarta
  • pomarańcza
  • koper włoski

Kaczkę natrzeć solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Obsmażyć. Wątróbki posiekać razem z indykiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posiekaną pietruszką. Dodać łyżkę bułki tartej i posiekany czosnek. Nafaszerować kaczkę, związać, obłożyć pokrojonymi ziemniakami i cebulą i piec 2h w 190 stopniach. Pałki z kurczaka podsmażyć, dodać pokrojoną pietruszkę, marchewkę, pora i cebulę. Zalać czerwonym winem, zredukować. Zalać wodą, gotować przez 1h. Zagęścić masłem i śmietanką. Przelać do sosjerki. Koper włoski pokroić, dodać oliwy, soli i pieprzu. Jabłka z gruszkami pokrojone w kostkę skarmelizować na maśle. Pocukrzyć. Żurawinę wsypać do rondla, dodać wodę, porto i cukier, zredukować.

Brokuły pokroić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Dodatki wyłożyć do misek. Kaczkę wyciągnąć z piekarnika. Ziemniaki wyłożyć do miski, a kaczkę na półmisek.

Smacznego ;)

Ewa Ziemiańska

Kaczuszka w jabłuszkach

  • 1 tuszka z kaczki
  • 5 jabłek
  • majeranek
  • sok z cytryny
  • 3 udka z kaczki
  • marchewka
  • cebula
  • pietruszka
  • szalotka
  • czerwona cebula
  • wino czerwone
  • porto ok. 5 łyżek
  • 1 duży batat
  • 1 cukinia
  • 1 szklanka mrożonej żurawiny
  • sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek suszony

Kaczkę na zewnątrz i w środku natrzeć przyprawami. Dwa jabłka pokroić na drobną kosteczkę, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, majeranek, sól i pieprz. Nafaszerować jabłkami i podsmażyć na patelni z jednej i z drugiej strony. Włożyć do piekarnika i obłożyć obranymi warzywami (marchewka, pietruszka, szalotka, cebula, jabłko) na około 2 godziny, co jakiś czas podlewać tłuszczem powstałym z pieczenia kaczki. Po połowie czasu przewrócić kaczkę na drugą stronę.

Sos z wywaru:

Podsmażyć udka z kaczki, włożyć do rondelka. Na tej samej patelni podsmażyć marchewkę, pietruszkę i czerwoną cebulę. Dodać do rondelka i zalać czerwonym winem, gotować, aż się zredukuje. Doprawić ostrą papryką w proszku i dodać kilka plastrów chili i jalapeño. Na końcu przecedzić przez sitko i dodać dwie łyżki tłuszczu z kaczki.

Puree z batatów:

Ugotować pokrojone bataty i zmiksować, doprawić solą i pieprzem.

Sos żurawinowy:

Żurawinę z porto i z cukrem podsmażyć na patelni, aż się zredukuje.

Cukinia:

Poszatkować cukinię na plasterki i przyprawić papryką słodką i ostrą i podsmażyć na patelni.

Jabłuszko:

Jedno jabłko poszatkować na mandolinie w cienkie plasterki i podsmażyć.

Wyłożyć puree z batatów, na to pieczoną kaczkę. Obłożyć usmażonymi plasterkami jabłka i cukinii. Ozdobić sosem żurawinowym i polać kaczkę sosem z wywaru.

Hela Kłobucka

Wpadła jak kaczka w pomarańczę

Kaczka:

  • 1 kaczka
  • 3 pomarańcze,marchew,szalotka,pietruszka,majeranek
  • 1 saszetka kaszy gryczanej
  • Sól, pieprz, majeranek

Ugotować kaszę al dente. Pomarańcze wyfiletowac i zmieszać z posiekanym majerankiem i kaszą. Dodać sól i pieprz.

Kaczkę wymasować solą i pieprzem. Przesmażyć na oleju na rozgrzanej patelni. Napakować do środa farsz.

Na brytfance ułożyć marchewkę, szalotkę, pietruszkę i świeży majeranek.

Kaczkę piec w 190 stopniach przez 2 godziny. W połowie czasu odwrócić i podlewać tłuszczem, który wypłynął z kaczki.

Puree z pietruszki:

  • 3 pietruszki
  • mleko
  • masło
  • sól, pieprz

Pietruszkę drobno posiekać i gotować w mleku do miękkości.

Odcedzić, zblendować z masłem, solą i pieprzem.

Frużelina z pomarańczy:

Pomarańcze wyfiletowac, obsmażyć z cukrem i sokiem z pomarańczy. Dodać do tego żelatynę. Orzechy posiekać i podprażyć. Dodać do frużeliny. Dokładnie wymieszać.

Gruszka na ostro:

  • gruszka
  • ostra papryka
  • masło

Obrać gruszkę, pokroić, posypać ostrą papryką. Gruszki przesmażyć na maśle.

Sos:

  • 3 szalotki
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • czerwone wino
  • masło
  • tłuszcz od pieczenia kaczki
  • sól, pieprz

W rondelku na maśle przesmażyć posiekaną szalotkę, marchewkę i pietruszkę. Zalać czerwonym winem. Pozostawić do redukcji. Przelać sos przez sito. Dodać masło, szybko mieszać. Przelać do rondelka. Powoli dodawać tłuszcz od kaczki. Zagotować. Ponownie dodać masło.

Marchewki:

Do miseczki przełożyć marchewki od pieczenia kaczki.

Figi:

Figi naciąć prawie do końca i włożyć do piekarnika. Piec w 200 stopniach przez 8-10 minut.

Podanie:

Wszystkie dodatki włożyć do oddzielnych miseczek, a kaczkę ozdobić figami. Polać tłuszczem od pieczenia.

Stek w azjatyckim stylu

  • 1 polędwica wołowa
  • Marynata:100ml sake2 ząbki czosnkudon‌iczka kolendry2 łyżki sosu ostrygowego2 łyżki sosu sojowego1 łyżki soku z limonkitermometr do pieczenia

Składniki marynaty wymieszaj w misce i natrzyj nimi polędwicę. Odstaw na 10 minut, po czym obsmaż mięso równomiernie z każdej strony po 3 minuty.Wbij termometr, temperatura powinna wynieść 62 stopnie

  • Posypka :10 grzybków shitake3 ząbki czosnkuzielona papryczka chili2 łyżki soku z limonki2 łyżki oleju do smażeniałyżeczka oleju sezamowegogarść kolendry

Grzybki pokrój w bardzo drobną kostkę i smaż na oleju, aż staną się chrupiące. Dodaj jak najdrobniej pokrojony czosnek oraz chilli i jeszcze chwilę podsmażaj, aż się przyrumieni.Dodaj sok z limonki, olej sezamowy i trochę posiekanej kolendry.

  • sałata rzymska mała 1szt
  • oliwaSałatę przekrój na pół i przesmaż.

Ciasto czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

SKŁADNIKI:

Jak przygotować?

Czekoladę połam na małe kawałki, migdały posiekaj.

W garnku zagotuj wodę, dodaj cukier, cukier waniliowy, gdy woda się zagotuje, ściągnij garnek z ognia. Dodaj czekoladę i masło, poczekaj, aż składniki się rozpuszczą, wymieszaj.

Jajka roztrzep w misce jak na jajecznicę, dodaj mąkę, wymieszaj rózgą lub mikserem.

Cały czas mieszając, wolnym strumieniem wlewaj do jajek czekoladę.

Dodaj migdały, wymieszaj – tym razem łyżką.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę czekoladową.

Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Wiśnie podgrzej z cukrem, odlej sok wymieszaj z łyżką mąki ziemniaczanej, dodaj to do wiśni, zagotuj

Śmietanę ubij z cukrem waniliowym

Ciasto podawaj z bitą śmietaną i wiśniami.

Okoń morski z cykorią w pomarańczach

  • filet z okonia
  • cukier 50 g
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 cykorii
  • 4 pomarańcze
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • pieprz biały
  • 1 limonka
  • 1 masło niesolone
  • mikrozioła
  1. Filetujemy pomarańcze, zostawiamy sok, który później wykorzystamy.
  2. Szalotki i czosnek obieramy.
  3. 5 cykorii kroimy w piórka.
  4. Czosnek siekamy, szalotkę kroimy w drobną kostkę.
  5. Smażymy szalotkę i czosnek na maśle, dodajemy pokrojoną cykorię, odrobinę cukru i sok z pomarańczy. Dusimy, aż do miękkości.
  6. Z pozostałych 5 cykorii obieramy liście i smażymy je na maśle krótko, uważając, żeby ich nie zniszczyć.
  7. Układamy liście cykorii w ringu, dodajemy smażoną szalotkę z czosnkiem, cykorią i sokiem z pomarańczy. Liście zawijamy i pieczemy w 150 stopniach przez 8-10 min.
  8. Filet doprawiamy solą i pieprzem białym, na oliwie od zimnej patelni smażymy filet od strony skóry. W zależności od grubości ryby 8-12 minut. Jeżeli filet jest gruby może trzeba będzie go dopiec 2-3 min. w piekarniku na 170 stopni.
  9. Na patelnię po smażeniu ryby wrzucamy fileciki z pomarańczy, dodajemy odrobinę cukru i sok z połowy limonki. Kiedy zaczyna się gotować, dodajemy 20 g masła, żeby zagęścić, doprawiamy solą.
  10. Mikrozioła doprawiamy oliwą i solą symbolicznie.
  11. Układamy na rybie sos z pomarańczy, mikrozioła, obok cykorię.
podziel się:

Pozostałe wiadomości