Eklerki i gotowanie wspinaczkowe - zobacz przepisy z 8 odcinka!

Masterchef Junior 7 odcinek 8
Masterchef Junior 7 odcinek 8

Tymek Walko

Ośmiorniczki baby, puree, mus z boczku

  • 10 ośmiorniczek baby
  • kalafior
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 3 pieczarki
  • 2 szalotki
  • śmietanka 30%
  • główka czosnku
  • łyżka ryżu
  • natka pietruszki
  • bób 200g
  • boczek wędzony
  • olej
  • oliwki czarne
  • ocet winny czerwony
  • cukier
  • sól
  • sok z pomarańczy

Kalafiora pokroić w grube plastry na mandolinie. 150ml octu zagotować z taką samą ilością wody, odrobiną cukru i soli. Dorzucić kalafiora, odstawić na 30 minut.

Sześć ośmiorniczek podsmażyć na oliwie. Dodać szalotkę, rozgnieciony czosnek i skórkę z połowy pomarańczy i cytryny. Dorzucić natkę pietruszki. Gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Przecedzić przez sito, dodać odrobinę śmietanki, wymieszać.

Boczek podsmażyć, zalać śmietanką, gotować przez minutę, zblendować i przelać przez sito.

Pół kalafiora ugotować w osolonej wodzie razem z bobem. Bób obrać. Ugotować ryż. Zblendować razem z kalafiorem i bobem, doprawić. Czosnek i pieczarki pokroić w cienkie plastry na mandolinie, usmażyć na głębokim tłuszczu.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić ośmiorniczki, smażyć przez 5 minut.

Sposób podania:

Na talerz wyłożyć łyżkę puree, polać sosem, na sos wyłożyć usmażone ośmiorniczki. Udekorować musem z boczku i pozostałymi składnikami.

Janek Rol – Szkaradziński

Pierś z kaczki z sosem malinowym, puree oraz plackami z cukinii

  • pierś z kaczki
  • 100g malin
  • 50ml czerwonego wina
  • 2 cukinie
  • 2 kopry włoskie
  • 1 jajko
  • olej
  • 80ml śmietanki 30%
  • sól,pieprz
  • mięta
  • cukier
  • 100ml wody
  • 200g masła
  • 150g mąki

Przygotowanie sosu:

Na patelni podsmażyć maliny i dodać łyżeczkę cukru. Do malin dolać wino i zredukować sos, aby pozbyć się alkoholu. Do sosu dolać wodę (50ml) i dodać płaską łyżeczkę mąki i 15ml śmietanki. Doprowadzić do jednolitej konsystencji. Przelać przez sitko i gotowe. :)

Przygotowanie placków cukiniowych:

Jedną cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać jajko i mąkę i wszystko razem wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem według uznania. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażyć do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie puree:

Koper włoski zagotować w 100ml wody i 50ml śmietanki. Cukinię obrać, polać olejem i wstawić do piekarnika na 25 minut w 180°C. Upieczoną cukinię połączyć ze wcześniej zagotowaną śmietanką z koprem i całość zblendować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Puree doprawić do smaku (sól i pieprz).

Przygotowanie kaczki:

Naciąć skórę kaczki, natrzeć solą i pieprzem, położyć skórą do dołu na zimną patelnię i smażyć do momentu aż nabierze złotego koloru po obydwu stronach. Przełożyć do żaroodpornego pojemnika i włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec przez ok. 7 minut. Przed podaniem mięso powinno odpocząć.

Wszystkie składniki dania wyłożyć na talerz według uznania.

Wiktoria Chmielewska

Jeleń na czekoladowej drodze

  • polędwica z jelenia
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 20 ml śmietanki 36%
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 200ml śmietanki 30%
  • obierki z pietruszki
  • 100/200ml oleju słonecznikowego
  • 100/200ml czerwonego wina
  • 1/2 szalotki
  • 100 ml wody
  • 50 g borówki
  • 1/2 jabłka zielonego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 10 borówek
  • sól i pieprz do smaku

Do garnka dać skrawki jelenia, czerwone wino, wodę i szalotkę i gotować około 40 minut,następnie przecedzic i zredukowac o połowę. Do drugiego garnka dać pietruszkę, ziemniaki i śmietankę 36% i zostawić do zmiękczenia warzyw. Rozpuścić czekoladę, dodać zblendowane borówki i gotowy wywar ze skrawek. Rozgrzać olej do 225 stopni Celsjusza, wrzucić do niego obierki z pietruszki i usmażyć na złoty kolor. Zostawić do wysuszenia i posolić. Pietruszkę i ziemniaka blendujemy.

Sałatka: pokroić jabłka w kostkę, a borówki na pół. Sól, pieprz i cukier wymieszać z oliwą i polać owoce.

Polędwicę z jelenia usmażyć na oliwie (przez 2-3 minuty), a następnie bastować z masłem.

Na brązowym talerzu na środku ułożyć w ringu puree z ziemniaka i pietruszki, na puree wyłożyć stek z jelenia, polać sosem naokoło steka. Obok ułożyć sałatkę i chipsy z pietruszki.

Helena Kłobucka

Wiktoriański królik

Puree z białych warzyw i jabłka:

  • 2 pietruszki
  • 1/2 jabłka
  • 1/4 selera
  • mleko
  • sól, pieprz, cukier

Kroimy pietruszkę w kostkę, zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Kroimy seler w wodzie i też gotujemy. Jabłko bez skórki podsmażamy na oleju. Wszystko razem blendujemy i doprawiamy według uznania.Sałatka:

  • 200g bobu
  • 100g zielonego groszku
  • 50g migdały w skórce i bez skórki
  • cytryna
  • sól, pieprz, cukier

Bob z groszkiem gotujemy do miękkości. Bob z posiekanymi orzechami parzymy na oleju na patelni. Dodajemy zielony groszek i skrapiamy cytryną.Bulion/sos:

  • 2 szalotki
  • 1 pietruszka
  • 200 ml wina białego
  • skrawki od królika
  • czosnek
  • sól, pieprz, cukier

Posiekaną szalotkę przesmażamy na oleju z odrobinką cukru. Dodajemy posiekaną pietruszkę i przesmażamy. Dodajemy czosnek. Zalewamy winem. Przysmażamy pozostałe kawałki królika. Wszystko razem redukujemy. Odcedzamy. Bulion/sos gotowy.

Mięso:

  • comber z królika
  • cytryna

Wycinamy błonki z królika. Skrapiamy cytryną. Doprawiamy i smażymy na oleju. Odkładamy do odpoczęcia.

Podanie:Na czarnym talerzu wyciskamy w ringu puree, na nim układamy przekrojony comber z królika. Z boku układamy sałatkę. Posypujemy startą skórką ze sparzonej cytryny. Bulion/ sos podajemy z boku w kubeczku.

Ewa Ziemiańska

Pietruszkowy królik

Składniki:

  • comber z królika
  • 1 jabłko
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 szalotka
  • 1 czosnek
  • mleko
  • olej

Wykonanie:

Z królika odkrawamy część mięsa z kością i smażymy, dajemy do garnka. Na tej samej patelni smażymy pietruszkę, szalotkę i czosnek, dodajemy to do garnka i zalewamy wodą. Doprawiamy pieprzem, solą i ostrą papryką. Gotujemy do otrzymania zredukowanego wywaru.

Pietruszkę kroimy na grube plastry i gotujemy w mleku do miękkości. Ugotowaną pietruszkę doprawiamy i blendujemy na puree.

Jabłko i szalotkę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Doprawiamy sokiem z cytryny.

Kolejną pietruszkę kroimy na plastry i smażymy. Gotowe chipsy pietruszkowe należy posolić.

Comber z królika smażymy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerz wykładamy puree z pietruszki, na nim układamy pietruszkowe chipsy. Wykładamy pokrojone nacięte mięso, na wierzchu układamy jabłka z szalotką i polewamy sosem otrzymanym z wywaru.

Eklerki Urszi!

Eklerki pistacjowe z maliną

Ciasto parzone: 125 g mleka 125 g śmietanki 30% 60 g oleju słonecznikowego 140 g mąki 3 jajkaPiekarnik w trybie góra-dół nagrzej do 250°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub matą. Przygotuj sobie rękaw cukierniczy.

Mleko, śmietankę i olej zagotuj w garnuszku, po czym zestaw z ognia i dodaj przesianą mąkę. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę (powstanie z niej kula o konsystencji pasty, odchodzącej od ścianek i dna). Wyrobione w ten sposób ciasto przełóż do miski, wbijaj do niego jajka (pojedynczo, powoli) i mieszaj mikserem na niskich obrotach aż do połączenia składników.Wstaw blaszkę do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 180°C. Piecz do uzyskania ciemnozłotego koloru.Chrupka: 225g białej czekolady 130g pasty pistacjowej, 15g oleju 137g chrupiących prazynek , Garść zmielonych pistacji

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź na silikonowej macie i pozostaw do zastygnięcia w zamrażarce.Malina: 200g malin mrożonych Pol łyżeczki pektyny Pol łyżeczki cukru pudru Łyżeczka pasty waniliowej Intense z ziarenkami wanilii Bourbon Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/delikatesy/przyprawy-i-pasty/pasty/pasta-waniliowa-z-wanilii-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-wanilii-50g-dr-oetkera.html

Malinę umieść w garnuszku z minimalna ilością wody na dnie aby się nie przypaliła. Pozwól jej się rozmrozić cały czas ja mieszając. Doprowadź do wrzenia po czym zblenduj. Pektyne wymieszaj z cukrem pudrem i wsyp do maliny bardzo energicznie mieszając rózga. Ponownie włącz palnik, dodaj cukier wanilinowy i całość doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Wyłącz palnik.Krem: 400g śmietanki 36% 3 łyżki pasty pistacjowej 2 łyżki cukru pudru 2 x Śmietan-fix Dr.Oetker https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/pieczenie-i-dekorowanie/masy-i-kremy/smietan-fix/smietan-fix-dr-oetkera.htmlŚmiankę ubij ze zmiany fix oraz cukrem pudrem. Następnie delikatnie szpatułka dodaj paste pistacjowa i dokładnie wymieszaj.

Wyłożenie chrupki. Składanie deseru

podziel się:

Pozostałe wiadomości