ŻÓŁCI
Filet z łososia z krewetkami, wywarem z owoców morza oraz pure z kopru włoskiego z zasmażaną papryką, pomidorami i korzeniem pietruszki . Żółci: Julka-Janek
Składniki:
- filet z łososia ok.180gram
- 10 krewetek
- 2 langustynki
- śmietanka 18% albo 30%
-pół kostki masła
-sól
-pieprz
-1 koper włoski
-oliwa z oliwek
-sos teriyaki
- pół papryki ostrej
- natka pietruszki
-rozmaryn
-czosnek
-pomidor
-cytryna
-limonka
-cebula
-papryka słodka
-majeranek
-wino białe
-koperek
-pietruszka
Sposób wykonania:
Wywar:
Obierz langustynki i krewetki. Skorupy i ogony wrzuć do garnka i gotuj na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Potem dolej śmietany i jeszcze przez chwilę gotuj. Przecedź przez sito. Można jeszcze doprawić do smaku.
Łosoś:
Łososia zamarynuj w sosie teriyaki, soli i pieprzu przez 15 min. Następnie piecz w piekarniku w temp 190 stopni przez 15 min.
Krewetki:
Krewetki obierz i usmaż na maśle z posiekaną papryką , pomidorem, cebulką, rozmarynem, przyprawami według własnego uznania i odrobiną białego wina.
Puree:
Górną część kopru włoskiego posiekaj i gotuj przez 10 min w gorącej wodzie. Odcedź i zblenduj z solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż łososia, puree i krewetki. Na brzegu talerza wyłóż warzywa z krewetek. Pokrop wywarem z krewetek wokół łososia. Udekoruj całość cytryną i limonką oraz pietruszką.
Niebiescy- Olek i Helenka
Homar na puree pietruszkowym i sałatce z mango
Składniki:
-Homar
-por
-cebula
-natka pietruszki
-mango
-korzeń pietruszki
-limetka
-sól, pieprz
-mleko
-tabasco
-masło
- oliwa z oliwek.
Do garnka wlej wodę i dodaj pora, cebulę najlepiej przypaloną, natkę pietruszki, sok z limetki oraz sól i pieprz. Po zagotowaniu wody wrzuć homara i gotuj aż do zaczerwienienia się homara. Po ugotowaniu homara przełóż go do zimnej wody. Korzeń pietruszki pokrój w kostkę i gotuj w mleku aż do miękkości. Następnie zblenduj i dodaj soli i pieprzu oraz odrobiny tabasco. Cebulę i mango pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę na maśle i oliwie. Po zarumienieniu się cebuli dodaj mango. Wymieszaj i dopraw solę i pieprzem oraz tabasco. Homara przekrój wzdłuż na pół. Mięso z ogona delikatnie wyjmij. Skorupę z ogona odetnij od reszty i umyj, następnie wysusz i włóż tam mięso homara. Puree, sałatkę z mango oraz homara wyłóż na talerz.
ZIELONI – Paulinka i Kuba
Tuńczyk z puree z kalafiora i wanilii, sos grzybowy, chips i kruszonka z kalafiora.
Składniki:
-Filet z tuńczyka
-Kalafior
-100g borowików
-200 ml śmietanki 30%
-Oliwa z oliwek
-Przyprawy (tymianek, rozmaryn, bazylia, majeranek)
-Masło
-Sos teriyaki
-3 łyżki wina białego
-Sól, pieprz
-Świeże zioła
-Mleko
-2 laski wanilii
-3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania :
Kalafiora kroimy na 2 równe części. Jedną połówkę kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i zalewamy mlekiem, aby przykryło kalafiora. Wyciągamy ziarenka wanilii z lasek i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości (około 20 minut).
Następnie marynujemy tuńczyka w oliwie i ziołach. Marynatę odstawiamy na 10 minut.
Drugą część kalafiora kroimy na pół. ¼ siekamy na puder, a następną ¼ kroimy w cienkie plastry.
Całość (puder i plastry) smarujemy oliwą i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni. Z plastrów powinny wyjść chipsy.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i smażymy grzyby około 3 minuty, delikatnie przyprawiamy. Po 3 minutach zalewamy winem i śmietanką 30%. Smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu – do uzyskania gęstego sosu.
Ugotowany wcześniej kalafior z wanilią – blendujemy i dodajemy 2 łyżki masła.
Tuńczyka smażymy na oliwie na rozgrzanej wcześniej patelni około 1,5 minuty z każdej strony. Do oleju wrzucamy 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, świeży rozmaryn. Gdy masło się roztopi – polewamy szybkimi ruchami tuńczyka przez 1 minutę. Ściągamy z patelni i odstawiamy do odpoczynku na 5 minut.
Rybę posypujemy kruszonką, podajemy z puree, chipsami z kalafiora i sosem grzybowym.
CZERWONI – Lena i Nikola
Krewetki na bezludnej sałatkowej wyspie
Skałdniki:
- krewetki
- morele
- dragon fruit
- rukola
- oliwa z oliwek
- czosnek
- ostra papryka
- śliwki
- brzoskwinia
- jeżyny
Sposób przygotowania.
Owoce pokrój w średnią kostkę dodaj rukolę i troszkę oliwy z oliwek. Lejemy na patelnię oliwę czosnek ostrą paprykę i krewetki. Trzymamy je na patelni przez 3,4 minuty i kładziemy na sałatkę.
Tatar
Składniki:
- tuńczyk
- łosoś
- sos sojowy
- sól, pieprz, kolendra, pietruszka, papryka czerwona ostra
- papryka chili
Sposób przygotowania:
Pokrój drobno tuńczyka dodaj do niego sól, pieprz, kolendrę i pietruszkę i paprykę czerwoną ostrą. Papryczkę chili pokrój w plastry dodaj paprykę czerwoną ostrą i zioła dobrze wymieszaj. Duś to na ogniu przez około 1 min.
Papryczkę chili dodaj do tatara
Do miski wlej 7 łyżek sosu sojowego, dodaj pieprzu, soli i ostrej papryki i zamarynuj w tym łososia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż łososia zalanego marynatą do pieca na 10-11 minut. Drobno posiekaj i wyłóż na talerz i zrobione.
STRUDLE
Helenka Korwek
Strudel z kurkami i szpinakiem
Ciasto na naleśniki:
-szklanka mąki
-2 jajka
-¾ szklanki mleka
-sól do smaku
-łyżeczka oleju
Wszystkie składniki łączymy, mieszamy, smażymy 4 naleśniki na patelni
Beszamel:
-pół kostki masła
-połowa szklanki mąki
-¾ szklanki mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę, mieszaj, aż się uzyska jednolita masa, następnie dodaj mleko i mieszaj, aż nie będzie grudek, dodaj gałkę, sól, pieprz
-Szklanka kurek
-2 ząbki czosnku
-tłuszcz do smażenia(olej,masło)
-2 garści szpinaku
-sól, pieprz do smaku
-kalafior
Kurki smażymy na patelni z odrobiną masła i oleju z jednym ząbkiem czosnku, doprawiamy solą i pieprzem, jak się podsmażą to dodajemy szpinak, podsmażamy, aż szpinak będzie gotowy.
Naleśniki układamy tak, żeby każdy się dotykał, ale żeby nie nachodziły na siebie bardzo, smarujemy beszamelem, żeby się skleiły, dajemy na nie farsz i bardzo porządnie zwijamy w rulon.
Wkładamy strudel do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 10 minut. W tym czasie podgotowujemy różyczki kalafiora, następnie je kroimy i podsmażamy na patelni na oleju.
Na talerzu wykładamy kawałki strudla, kalafior dajemy dookoła strudla i ozdabiamy wg uznania.
Olek Multan
Strudel z farszem grzybowym
Ciasto na naleśniki:
-mąka
-3 jajka
-szklanka mleka
-sól do smaku, łyżeczka oleju
Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto mikserem, smażymy 2 dosyć grube naleśniki na patelni
Farsz:
-garść grzybów
-pół szalotki
-oliwa z oliwek
-por
-masło
- do dekoracji kwiaty jadalne i parmezan
Szalotkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie, smażymy do zarumienienia, dodajemy grzyby i smażymy, aż będą rumiane.
Beszamel:
-pół kostki masła
-połowa szklanki mąki
-¾ szklanki mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę, mieszaj, aż się uzyska jednolita masa, następnie dodaj mleko i mieszaj, aż nie będzie grudek, dodaj gałkę, sól, pieprz
Pora pokrój w plasterki i rozdziel je, podsmaż na odrobinie oliwy z oliwek, po minucie smażenia, dodaj pół łyżki masła.
Jednego naleśnika nałóż na drugiego tak, żeby kawałek nachodziły na siebie. Rozsmaruj beszamel tak, aby pokrył 2 naleśniki, ale nie do krawędzi. Nałóż farsz grzybowy i rozsmaruj. Zwiń naleśniki w rulon. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Strudel pokrój na większe kawałki, posyp startym parmezanem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz strudel ok 11-12 minut.
Kawałki strudla wyłóż na talerz, na niego nałóż pora, posyp startym parmezanem, udekoruj kwiatami jadalnymi.
Nikola Stępień
Strudel a’la Nikola
Ciasto na naleśniki:
-pół szklanki mąki
-1 jajko
szklanka mleka
-łyżeczka oliwy
Wszystkie składniki łączymy, wyrabiamy ciasto rózgą, smażymy 3 naleśniki na patelni
Farsz:
-8 borowików
- masło
Borowiki pokrój w średnią kostkę i podsmaż na maśle, aż będą gotowe
Beszamel:
-masło(pół kostki)
-1/4 szklanki mąki
-pół szklanki mleka
-sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
-parmezan
Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę, mieszaj, aż się uzyska jednolita masa, następnie dodaj mleko i mieszaj, aż nie będzie grudek, dodaj gałkę, sól, pieprz
Sklej razem 2 naleśniki za pomocą beszamelu, smaruj grubo naleśniki, odcedź grzyby od masła, rozsmaruj na naleśnikach, zawiń w rulon, obetnij boki, zawiń w folię spożywczą, potem w aluminiową, mocno ściśnij folie, rozwiń, pokrój na średniej wielkości kawałki. Posyp kawałki strudla parmezanem. Wyłóż na papier do pieczenia, piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok 8 minut.
Udekoruj talerz świeżymi ziołami, parmezanem i roszponką, wyłóż upieczone strudle na talerz, gotowe
Lena Król
Strudel z owocami
Ciasto:
-200 g mąki
-2 łyżki oleju
-3 jajka
- 150 ml mleka,
Łączymy składniki, miksujemy, smażymy 2 naleśniki na patelni
Farsz:
-jabłka
-gruszki
-oliwa z oliwek
-jajka
Zetrzyj jabłko i gruszkę na tarce, daj na patelnię troszkę oliwy z oliwek, podsmaż jabłko, a potem gruszkę.
Naleśniki układamy na sobie i łączymy żółtkiem z jajka, potem wykładamy na nie farsz owocowy, smarujemy. Zawijamy mocno w rulon. Wkładamy strudel do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, pieczemy ok 10 minut.
Sos:
-jeżyny
-jagody
-cukier
garść jeżyn i jagód smażymy na patelni, aż zrobi się z nich sos, dodajemy cukier łyżkę, mieszamy, aż zgęstnieje
Po upieczeniu kroimy na kawałki, polewamy sosem i ozdabiamy kwiatami jadalnymi