Nikola Stępień1. Ryż z warzywami-ryż 1,5 opakowania-papryka słodka-sól, pierz-papryka żółta i czerwona-szpinak-liście młodego buraka, kwiaty jadalneWstaw wodę na ryż i dodaj do niej słodką paprykę, aby woda uzyskała kolor przyprawy. W międzyczasie pokrój papryki w kostkę. Daj pokrojoną paprykę na suchą patelnię, dodaj szpinak i liście buraka. Jak woda zacznie się gotować, wsyp ryż i gotuj do miękkości. Jak ryż się ugotuje, odlej wodę, dodaj go na patelnię z warzywami i na ogniu duś wszystko ok minutę, żeby ryż nasiąknął warzywami. Danie gotowe, przełóż je do pudełka, udekoruj kwiatami.2. NaleśnikiCiasto:-jajko-mąka żytnia szklanka-mleko ok 100 ml-olej-sólDo miski wbij jajko, dodaj mąkę i mleko,szczyptę soli, wymieszaj i smaż naleśniki na patelni.Farsz:-Szpinak-ser kozi-oliwaSzpinak podsmaż na patelni z bardzo małą ilością oliwy, smaż, żeby się zredukował. Ostudź go, nałóż na naleśniki ser kozi, na niego szpinak, zawiń naleśniki, jak się nie będą trzymać, to „podklej” serem kozim3. Musli-Płatki owsiane szklanka-borówki, maliny, jeżyny, truskawki, banan-miód-mięta-mlekoBorówki, maliny, i jeżyny zblenduj, dodaj łyżeczkę mleka, zblenduj jeszcze raz. Płatki owsiane daj do miski, zalej je zblendowanymi owocami, wymieszaj. Pokrój banana w plasterki, dodaj go do płatków. Owsiankę przełóż do pudełka, dodaj miód i resztę owoców, gotoweMichalina Powolna1. Faszerowane naleśnikiCiasto:-200 g mąki żytniej-jajko-5 ml oleju-szczypta soli-250 ml mlekaŁączymy wszystkie składniki i mieszamy, smażymy naleśniki na patelniFarsz:-twaróg-rzodkiewka-sól, pieprz-papryka-świeży ogórekTwaróg łączymy z pokrojoną w kostkę rzodkiewką, doprawiamy, ogórek i paprykę kroimy w słupkiNaleśniki faszerujemy twarogiem, układamy warzywa i zwijamy w rulon, kroimy na pół, odkrawamy końcówki, gotowe2. Ciasteczka owsiane-200 g płatków owsianych-2 łyżki masła orzechowego-2 łyżki miodu-banan, truskawka- mlekoPłatki wsypujemy do miski, dodajemy masło orzechowe, miód, pokrojone w talarki banany i pokrojoną w kostkę truskawkę, wszystko mieszamy. Formujemy ciasteczka i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Wyjmujemy i gotoweTwarożek z rzodkiewką, jak wyżej – wkładamy do pudełka do osobnej przegródkiOlek Multan1. Pieczona pierś z kurczaka w ziołach na ratatui-tymianek-rozmaryn-majeranek-papryka słodka-sól,pieprz-liść laurowy-pierś z kurczakaPierś z kurczaka zamarynuj w tymianku, rozmarynie, majeranku, papryce słodkiej, soli i pieprzu. Włóż na folię aluminiową, połóż na kurczaka liść laurowy i zawiń. Nastaw piekarnik na 190 stopni i piecz 26 minut.-cukinia-bakłażan-papryka czerwona-pomidor-cebula-czosnek-dymka-oliwaRatatui: cukinię, bakłażana, paprykę czerwoną, pomidora, cebulę i czosnek i dymkę pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż chwilę na oliwie tak, aby się zarumieniła. Następnie dodaj resztę składników i zalej trochę wodą. Gotuj, aż warzywa zmiękną. Kurczaka pokrój na grubsze plasterki. Do pudełka daj ratatui, a na to kurczaka2. Sałatka z warzywami z dymką i serem-roszponka-rukola-pomidor-papryka czerwona-dymka-ser fetaRoszponkę, rukolę włóż do miski, pokrój pomidora w ćwiartki, a paprykę czerwoną w większą kostkę. Dodaj pokrojoną dymkę, ułóż do pudełka, a na to daj 3-4 kostki sera np. feta3. Gruszka gotowana w syropie z cukrem i goździkami i polewą czekoladową-gruszka-cukier-gozdzik-czekolada gorzkaGruszkę obierz i przekrój wzdłuż na pół, wydrąż nasiona. Zagotuj wodę, dodaj cukru do smaku i najlepiej 1 goździka. Gotuj gruszkę do miękkości. Pokrój gruszkę na większe kawałki, włóż do pudełka i polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.Janek Sowiński1. Czarny ryż z krewetkami i grillowanymi warzywami-czarny ryż-krewetki-sól,pieprz-oliwa z oliwek-papryka czerwona-cukinia-szparagiUgotuj torebkę czarnego ryżu w osolonej wodzie. Zamarynuj 4 krewetki w soli, pieprzu i oliwie z oliwek. Odstaw. Pokrój paprykę w słupki, cukinię w talarki. Obierz szparagi 4 i je zblanszuj. Następnie daj szparagi do zimnej wody. Warzywa usmaż na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Na tej samej patelni usmaż krewetki. Danie włóż do pudełka2. Ciasteczka-200 g płatków owsianych-2 jajka-100 ml rozpuszczonego masła- 2 łyżki mąki pszennejSuche produkty połączyć z masłem,jajkami i wymieszać. Uformować ciasteczka i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut. Wyciągamy i gotowe