Przepisy z 4 odcinka - Wielkie makaronowe szaleństwo:)

Image_1024 (38).jpg
Image_1024 (38).jpg

Lilka Jarocka

Makaron z sosem śmietanowym i łososiem

  • filet z łososia
  • śmietana 30%
  • oliwa z oliwek
  • mąka
  • jajka
  • sól, pieprz
  • cebula
  • suszony rozmaryn, suszony tymianek
  • curry
  • ser grana padano
  • limonka
  • bazylia

Makaron: 2 jajka, 2 żółtka, 200 g mąki, 2 łyżki oliwy z oliwek, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i dajemy do odpoczynku.

Kroimy cebulę w kostkę, na patelni podsmażamy ją z oliwą z oliwek, zalewamy śmietanką, doprawiamy curry, tymiankiem, rozmarynem oraz solą pieprzem do smaku. Makaron wałkujemy i robimy tagliatelle. Następnie gotujemy je w wodzie z oliwą z oliwek i solą, aż wypłynie na górę. Odcedzamy. Do sosu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i dolewamy soku z połówki limonki. Redukujemy śmietankę, dodajemy starty ser grana padano.

Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem.

Franek Lorenc

Makaron w sosie śmietanowo-grzybowym z kurczakiem i cukinią

Makaron:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka, 2 żółtka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól

Sos:

  • cukinia
  • pierś z kurczaka
  • śmietanka 30% 50 ml
  • śmietanka 18% 50 ml
  • pietruszka natka
  • prawdziwki
  • cebula
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • ser parmezan
  • bazylia, pietruszka natka

Wszystkie składniki na makaron łączymy razem i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy. Sos: cukinię kroimy na mniejsze kawałki, kurczaka kroimy w kostki, prawdziwki kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Gdy wszystko mamy pokrojone, cebulę wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Gdy cebula będzie złocista, dodajemy grzyby i czekamy, aż zmniejszą objętość, odstawiamy na bok. Następnie smażymy kurczaka, a gdy będzie podsmażony, odstawiamy.

Ciasto na makaron wyjmujemy z folii, wałkujemy, wycinamy tagliatelle. Obsypujemy sporą ilością mąki, żeby się nie lepiło. Odstawiamy. Cebulę, grzyby i kurczaka grzejemy na oddzielnej patelni, dolewamy obie śmietanki i czekamy, aż się zredukują. Wrzucamy do środka posiekaną pietruszkę i mieszamy, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Odcedzamy, mieszamy z sosem. Układamy na talerzu, na górę ścieramy parmezan, posypujemy posiekaną natką pietruszki, układamy liście bazylii. Smacznego!

Natalka Tokarska

Makaron grzybowy z pistacjami i selerem naciowym

Makaron;

  • 200 g mąki
  • 2 żółtka, 2 jajka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy

Sos:

  • 1/3 selera naciowego
  • szklanka borowików
  • garstka pistacji
  • 50 ml śmietanki 36%
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • szalotka
  • ząbek czosnku

Zagnieść ciasto na makaron ze składników, wyrobiony makaron rozwałkować i zostawić do delikatnego wyschnięcia. W tym czasie robimy sos: na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć i dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać pokrojony seler naciowy i posiekane sprażone pistacje. Dokładnie wszystko wymieszać, zmniejszyć gaz i wlać śmietankę, wymieszać i czekać, aż zgęstnieje, dodać troszeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Makaron pokroić w nieduże prostokąty i zgnieść palcem na środku – zrobić kokardki. Makaron wstawić do osolonej wody i gotować około 3 – 4 minuty. Gotowy odcedzony makaron wrzucić na chwilkę na patelnię do sosu i wyłożyć na talerz. Posypać startym parmezanem oraz podprażonymi pistacjami.

Ola Gądek

Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym

  • 100 g mąki
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • seler naciowy
  • pomidory
  • śmietanka 30%
  • orzechy włoskie
  • oliwa z oliwek
  • cebula szalotka
  • migdały

Makaron: 100 g mąki wymieszać z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i łyżką oliwy, zagnieść. Odłożyć na 10 minut w folii spożywczej w temp. pokojowej. Pomidorki podsmażyć na patelni ze śmietanką 30%, dodać sól. Na osobnej patelni podsmażyć na oliwie cebulę szalotkę, orzechy włoskie i migdały. Następnie połączyć z pomidorami i zblendować. Makaron rozwałkować i wyciąć paski tagliatelle. Makaron gotować w osolonej wodzie, aż wypłynie. Odcedzić. Seler naciowy podsmażyć z orzechami włoskimi.

Na dno talerza dać sos, na to makaron i wszystko posypać orzechami z selerem.

Wiktor Przysiężny

Makaron tagliatelle z sosem kurkowym i polędwicą wołową

  • 200 g mąki
  • 2 jajka, 2 żółtka
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • cebula szalotka
  • czosnek
  • oliwa
  • kurki 200 g
  • wino białe 40 ml
  • śmietana 30% 80 ml
  • sól, pieprz
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • kwiatki jadalne
  • kawałek polędwicy wołowej
  • tymianek świeży, rozmaryn świeży
  • masło 80 g
  • natka pietruszki

Mąkę, jajka, żółtka, oliwę i sól dajemy do miski, wszystko zagniatamy do gładkiej masy, zawijamy w folię spożywczą i dajemy odpocząć ciastu 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulę i ząbek czosnku na oliwie, dodajemy kurki, odparowujemy wodę, zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol, dodajemy śmietankę 30% i starty parmezan. Makaron wałkujemy i tniemy na tagliatelle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy ok. 3 minuty. Na drugiej patelni smażymy polędwicę na oliwie, podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę, dodajemy zgnieciony czosnek w skórce, kilka gałązek tymianku i trochę rozmarynu. Dodajemy masło i podlewamy polędwicę, aby przesiąkła smakiem masła. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Makaron z sosem wykładamy na talerz, na niego dajemy 4 plastry polędwicy, obok posypujemy parmezanem i ozdabiamy natką pietruszki i kwiatami jadalnymi.

Tosia Barcicka

Kurczako – ośmiornica

  • pierś z kurczaka
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 marchewki
  • śmietanka 36%
  • bazylia

Pierś z kurczaka smażymy w całości na oliwie na patelni. 200 g mąki, 2 jajka, sól, oliwę zagniatamy na ciasto makaronowe. Makaron wałkujemy, wycinamy paski tagliatelle i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchewki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy. Jak będą miękkie, to wrzucamy je do malaksera i miksujemy ze śmietanką na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.

Pierś z kurczaka zdejmujemy z ognia, kroimy w kostkę i dajemy go znowu na patelnię razem z makaronem, chwilkę smażymy wszystko razem. W głębokim talerzu wykładamy makaron z kurczakiem i dekorujemy puree z marchewki i śmietanki.

Kuba Paliś

Tagliatelle z sosem grzybowym

Makaron:

  • 200 g mąki
  • 2 jajka, 2 żółtka
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Sos:

  • pieczarki
  • borowiki
  • oregano
  • bazylia
  • śmietana 30%
  • kwiaty jadalne
  • czosnek

Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy paski tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłynie, odcedzamy. Pokrojone w grubsze plastry pieczarki i borowiki przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, czekamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu dajemy ugotowany makaron i łączymy wszystko przez chwilę. Podajemy na talerzu, ozdabiamy bazylią i kwiatami jadalnymi.

Sonia Rudolf

Makaron z krewetkami

Makaron:

  • 100 g mąki
  • jajko, żółtko
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Sos:

  • garść krewetek
  • około 100 ml białego wina
  • 50 g masła
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • pomidorki

Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Następnie wałkujemy ciasto na makaron, wycinamy paski na tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzamy.

Sos: ząbek czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię, zalewamy białym winem i dodajemy masło by się rozpuściło. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy krewetki i wszystko smażymy 2 minuty. Makaron podajemy z sosem i krewetkami. Ozdabiamy natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości