Lilka Jarocka
Makaron z sosem śmietanowym i łososiem
- filet z łososia
- śmietana 30%
- oliwa z oliwek
- mąka
- jajka
- sól, pieprz
- cebula
- suszony rozmaryn, suszony tymianek
- curry
- ser grana padano
- limonka
- bazylia
Makaron: 2 jajka, 2 żółtka, 200 g mąki, 2 łyżki oliwy z oliwek, zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i dajemy do odpoczynku.
Kroimy cebulę w kostkę, na patelni podsmażamy ją z oliwą z oliwek, zalewamy śmietanką, doprawiamy curry, tymiankiem, rozmarynem oraz solą pieprzem do smaku. Makaron wałkujemy i robimy tagliatelle. Następnie gotujemy je w wodzie z oliwą z oliwek i solą, aż wypłynie na górę. Odcedzamy. Do sosu dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i dolewamy soku z połówki limonki. Redukujemy śmietankę, dodajemy starty ser grana padano.
Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem.
Franek Lorenc
Makaron w sosie śmietanowo-grzybowym z kurczakiem i cukinią
Makaron:
- 200 g mąki
- 2 jajka, 2 żółtka
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
Sos:
- cukinia
- pierś z kurczaka
- śmietanka 30% 50 ml
- śmietanka 18% 50 ml
- pietruszka natka
- prawdziwki
- cebula
- sól, pieprz
Dodatki:
- ser parmezan
- bazylia, pietruszka natka
Wszystkie składniki na makaron łączymy razem i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię, odstawiamy. Sos: cukinię kroimy na mniejsze kawałki, kurczaka kroimy w kostki, prawdziwki kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Gdy wszystko mamy pokrojone, cebulę wrzucamy na patelnię z oliwą z oliwek. Gdy cebula będzie złocista, dodajemy grzyby i czekamy, aż zmniejszą objętość, odstawiamy na bok. Następnie smażymy kurczaka, a gdy będzie podsmażony, odstawiamy.
Ciasto na makaron wyjmujemy z folii, wałkujemy, wycinamy tagliatelle. Obsypujemy sporą ilością mąki, żeby się nie lepiło. Odstawiamy. Cebulę, grzyby i kurczaka grzejemy na oddzielnej patelni, dolewamy obie śmietanki i czekamy, aż się zredukują. Wrzucamy do środka posiekaną pietruszkę i mieszamy, odstawiamy na bok. Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Odcedzamy, mieszamy z sosem. Układamy na talerzu, na górę ścieramy parmezan, posypujemy posiekaną natką pietruszki, układamy liście bazylii. Smacznego!
Natalka Tokarska
Makaron grzybowy z pistacjami i selerem naciowym
Makaron;
- 200 g mąki
- 2 żółtka, 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka oliwy
Sos:
- 1/3 selera naciowego
- szklanka borowików
- garstka pistacji
- 50 ml śmietanki 36%
- sól, pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
- szalotka
- ząbek czosnku
Zagnieść ciasto na makaron ze składników, wyrobiony makaron rozwałkować i zostawić do delikatnego wyschnięcia. W tym czasie robimy sos: na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć i dodać pokrojone grzyby, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wsypać pokrojony seler naciowy i posiekane sprażone pistacje. Dokładnie wszystko wymieszać, zmniejszyć gaz i wlać śmietankę, wymieszać i czekać, aż zgęstnieje, dodać troszeczkę drobno posiekanej natki pietruszki. Makaron pokroić w nieduże prostokąty i zgnieść palcem na środku – zrobić kokardki. Makaron wstawić do osolonej wody i gotować około 3 – 4 minuty. Gotowy odcedzony makaron wrzucić na chwilkę na patelnię do sosu i wyłożyć na talerz. Posypać startym parmezanem oraz podprażonymi pistacjami.
Ola Gądek
Makaron tagliatelle w sosie pomidorowym
- 100 g mąki
- 1 jajko, 1 żółtko
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- seler naciowy
- pomidory
- śmietanka 30%
- orzechy włoskie
- oliwa z oliwek
- cebula szalotka
- migdały
Makaron: 100 g mąki wymieszać z jajkiem, żółtkiem, szczyptą soli i łyżką oliwy, zagnieść. Odłożyć na 10 minut w folii spożywczej w temp. pokojowej. Pomidorki podsmażyć na patelni ze śmietanką 30%, dodać sól. Na osobnej patelni podsmażyć na oliwie cebulę szalotkę, orzechy włoskie i migdały. Następnie połączyć z pomidorami i zblendować. Makaron rozwałkować i wyciąć paski tagliatelle. Makaron gotować w osolonej wodzie, aż wypłynie. Odcedzić. Seler naciowy podsmażyć z orzechami włoskimi.
Na dno talerza dać sos, na to makaron i wszystko posypać orzechami z selerem.
Wiktor Przysiężny
Makaron tagliatelle z sosem kurkowym i polędwicą wołową
- 200 g mąki
- 2 jajka, 2 żółtka
- łyżka oliwy
- szczypta soli
- cebula szalotka
- czosnek
- oliwa
- kurki 200 g
- wino białe 40 ml
- śmietana 30% 80 ml
- sól, pieprz
- parmezan
- natka pietruszki
- kwiatki jadalne
- kawałek polędwicy wołowej
- tymianek świeży, rozmaryn świeży
- masło 80 g
- natka pietruszki
Mąkę, jajka, żółtka, oliwę i sól dajemy do miski, wszystko zagniatamy do gładkiej masy, zawijamy w folię spożywczą i dajemy odpocząć ciastu 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulę i ząbek czosnku na oliwie, dodajemy kurki, odparowujemy wodę, zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol, dodajemy śmietankę 30% i starty parmezan. Makaron wałkujemy i tniemy na tagliatelle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy ok. 3 minuty. Na drugiej patelni smażymy polędwicę na oliwie, podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę, dodajemy zgnieciony czosnek w skórce, kilka gałązek tymianku i trochę rozmarynu. Dodajemy masło i podlewamy polędwicę, aby przesiąkła smakiem masła. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Makaron z sosem wykładamy na talerz, na niego dajemy 4 plastry polędwicy, obok posypujemy parmezanem i ozdabiamy natką pietruszki i kwiatami jadalnymi.
Tosia Barcicka
Kurczako – ośmiornica
- pierś z kurczaka
- 200 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 marchewki
- śmietanka 36%
- bazylia
Pierś z kurczaka smażymy w całości na oliwie na patelni. 200 g mąki, 2 jajka, sól, oliwę zagniatamy na ciasto makaronowe. Makaron wałkujemy, wycinamy paski tagliatelle i gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Marchewki obieramy, kroimy i wrzucamy do garnka z wodą, gotujemy. Jak będą miękkie, to wrzucamy je do malaksera i miksujemy ze śmietanką na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka zdejmujemy z ognia, kroimy w kostkę i dajemy go znowu na patelnię razem z makaronem, chwilkę smażymy wszystko razem. W głębokim talerzu wykładamy makaron z kurczakiem i dekorujemy puree z marchewki i śmietanki.
Kuba Paliś
Tagliatelle z sosem grzybowym
Makaron:
- 200 g mąki
- 2 jajka, 2 żółtka
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Sos:
- pieczarki
- borowiki
- oregano
- bazylia
- śmietana 30%
- kwiaty jadalne
- czosnek
Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Po tym czasie wałkujemy i wycinamy paski tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłynie, odcedzamy. Pokrojone w grubsze plastry pieczarki i borowiki przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem, redukujemy. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, czekamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu dajemy ugotowany makaron i łączymy wszystko przez chwilę. Podajemy na talerzu, ozdabiamy bazylią i kwiatami jadalnymi.
Sonia Rudolf
Makaron z krewetkami
Makaron:
- 100 g mąki
- jajko, żółtko
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Sos:
- garść krewetek
- około 100 ml białego wina
- 50 g masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- pomidorki
Ze składników na makaron zagniatamy ciasto, owijamy w folię i dajemy do odpoczynku na 20 minut. Następnie wałkujemy ciasto na makaron, wycinamy paski na tagliatelle. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia, odcedzamy.
Sos: ząbek czosnku obieramy i wyciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię, zalewamy białym winem i dodajemy masło by się rozpuściło. Dodajemy pokrojone pomidorki, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki, dodajemy krewetki i wszystko smażymy 2 minuty. Makaron podajemy z sosem i krewetkami. Ozdabiamy natką pietruszki.