Przepisy z 4 odcinka - Cebulowy powrót do dzieciństwa

Image_1024 (27).jpg
Image_1024 (27).jpg

Tosia Barcicka

Kolory cebuli

  • 2 papryki (jedna żółta, druga czerwona)
  • 2-3 pieczarki
  • cebula
  • olej
  • karkówka
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól, pieprz

Wlej dużo oleju do garnka, pokrój cebulę w paski i wrzuć do nagrzanego oleju. Smaż, aż będzie brązowa. Wyciągnij cebulę, olej zostaw w garnku. Karkówkę zmiel w maszynce do mielenia. Zmieloną karkówkę połącz z bułką tarta, posiekaną i podsmażoną na maśle cebulą i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki. Smaż na patelni z obu stron do koloru brązowego. Z obu papryk odkrój „czapeczki”. Z czerwonej papryki wyciągnij środek. Żółtą czapeczkę oraz czerwoną paprykę bez czapeczki włóż do oleju, w którym smażona była cebula i smaż do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć tam pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smaż, dopóki pieczarki nie będą w kolorze karmelkowym. Wyjmij papryki z oleju, do czerwonej włóż pieczarki i cebulę, przykryj żółtą czapeczką.

Na talerz wyłóż kotleciki i faszerowaną paprykę, a obok chipsy cebulowe.

Natalka Tokarska

Faszerowana cebula ze stekiem na puree z czerwonej cebuli

Farsz:

  • 1 duża cebula biała
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • papryka
  • pomidor
  • por
  • seler naciowy
  • cukinia
  • kasza pęczak
  • marchewka

Puree:

  • 2 czerwone cebule
  • śmietanka 36%
  • sól, pieprz
  • oliwa

Stek:

  • kawałek polędwicy wołowej na stek
  • tymianek
  • masło
  • czosnek
  • sól, pieprz

Dużą cebulę wydrążyć ze środka, sparzyć w gorącej wodzie, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 20 minut. Posolić i popieprzyć, podlać oliwą.

Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelnię wsypać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, por, seler naciowy, cukinię, paprykę, pomidor, warzywa przesmażyć na oliwie. Do warzyw na patelni wsypać ugotowaną kaszę, przesmażyć, doprawić. Nafaszerować upieczoną cebulę.

2 czerwone cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oliwie, posolić i popieprzyć. Przykryć pokrywką, żeby cebula zmiękła. Zalać śmietanką i zredukować. Przełożyć cebulę do blendera z odrobiną śmietanki, zblendować.

Stek osolić i popieprzyć i włożyć na gorącą patelnię, smażyć po 3 minuty z obu stron, dodać masło, tymianek i czosnek, zmasełkować. Wyjąć stek na papier do odsączenia.

Na talerz wykładamy puree, stek oraz faszerowaną cebulę.

Franek Lorenc

Stek z puree cebulowym, krążkami cebulowymi i salsą

Stek:

  • polędwica wołowa
  • masło
  • pieprz, sól

Puree:

  • cebula 100 g
  • 150 g ziemniaka

Krążki:

  • pół litra oleju
  • cebula 3 plastry
  • mąka
  • jajka
  • bułka tarta do panierki

Salsa:

  • mango
  • czerwona cebula
  • pieprz, sól
  • papryka ostra
  • oliwa ryżowa

Dodatki: listki bazylii

Stek: mięso natrzyj pieprzem i solą z obu stron. Smaż na suchej i rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony. Dodaj masło i masełkuj mięso. Ściągnij mięso i zawiń w ręcznik papierowy, daj do odpoczynku na min. 5 minut.

Puree: ziemniaki ugotuj, cebulę pokrój w kostkę, smaż na patelni z 5 ml oliwy z oliwek, aż do zarumienienia. Cebulę z ziemniakami zmiel i dopraw solą i pieprzem wg uznania.

Krążki: zagrzej olej do temp. 225 stopni C, wrzuć grube plastry cebuli obtoczone w mące, jajku i bułce tartej i smaż do zarumienienia i chrupkości.

Salsa: mango pokrój w małe kostki, a cebulę w jeszcze mniejsze, dodaj oliwę, sól, pieprz, paprykę ostrą, wymieszaj, odstaw.

Na talerz wyłóż puree z cebuli, na to nałóż 2 krążki cebulowe, obok połóż salsę, a stek połóż z boku puree. Listki bazylii daj na górę potrawy, ozdób wg uznania. Smacznego!

Wiktor Przysiężny

Assiette cebulowe z combrem z królika

  • comber z królika
  • świeży tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa, olej
  • cebula biała 3 szt.
  • 2 czerwone cebule
  • cukier
  • białe wino, czerwone wino
  • śmietanka 30%
  • masło
  • mąka
  • jaja
  • mleko

Comber z królika marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, tymianku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, smażymy ją na oliwie, aż będzie złota, następnie dodajemy cukier 2 szczypty, wlewamy czerwone wino, doprawiamy szczyptą soli, trzymamy na gazie, aż powstanie konfitura. 2 białe cebule kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy białe wino, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę 30%, blendujemy i dodajemy zimne masło i drugi raz blendujemy. Jedną białą cebulę kroimy w krążki, mąkę, jajka i mleko mieszamy tak, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe, można dodać troszkę soli. W garnku rozgrzewamy 250 ml oleju. Krążki cebulowe maczamy w cieście naleśnikowym, smażymy w oleju. Jeżeli krążki mają złoty kolor, wyciągamy, wysuszamy. Zamarynowany wcześniej comber smażymy na rozgrzanym oleju, jeżeli z każdej strony ma lekko złoty kolor, wrzucamy na patelnię tymianek, dodajemy masło i roztopionym masłem podlewamy królika, aby przesiąkł smakiem masła.

Na talerzu robimy łezkę z puree, dajemy na to kilka krążków i kilka liści bazylii. Obok dajemy konfiturę, a obok niej pokrojonego na kawałki królika. Na króliku kładziemy natkę pietruszki i gotowe.

Sonia Rudolf

Wariacja cebulowa

  • 1 cebula biała
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki 18%
  • połowa startego jabłka
  • sól, pieprz
  • oliwa, olej
  • białe wino
  • 3 pióra cebuli
  • pół szklanki bułki tartej
  • jajko
  • pół szklanki mąki
  • comber z królika
  • masło
  • tymianek świeży

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek i białym winie. Przelewamy do miksera i blendujemy z dodatkiem masła i śmietanki. Dodajemy do tego starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem.

Pióra cebulowe obtaczamy w jajku, następnie mące, znowu w jajku i bułce tartej. Wrzucamy je na rozgrzany olej do 200 stopni i smażymy do zarumienienia.

2 combry wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy, aż się zarumienią, dodajemy tymianek, masełkujemy królika.

Na talerz wykładamy puree, na to królika, a obok krążki cebulowe.

Kuba Paliś

Kotleciki z puree cebulowym w towarzystwie krążków z cebuli

Puree:

  • 2 cebule
  • śmietana 30%
  • masło
  • sól, pieprz

Kotlet mielony:

  • cebula
  • mięso mielone wieprzowe
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

Chipsy: połowa czerwonej cebuli

Krążki cebulowe wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy ok. 2 minuty, wyciągamy. Przysmażamy cebulę z olejem, wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól, pieprz, blendujemy. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą i jajko, ugniatamy wszystko, formujemy kotlety i smażymy na patelni na oleju ok. 2 minuty z każdej strony.

Na talerz wykładamy puree, na to kotleciki, a obok chipsy cebulowe.

Ola Gądek

Comber z królika z puree cebulowym

  • 1 cebula czerwona, 1 cebula biała
  • comber z królika
  • białe wino
  • ser gorgonzola
  • śmietanka 30%
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • bazylia, natka pietruszki
  • masło

Białą cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie na patelni, dolewamy śmietanki i doprawiamy solą, chwilkę redukujemy. Potem wszystko blendujemy.

Pół szklanki białego wina wlewamy do małego garnka, dodajemy 10 g gorgonzoli i grzejemy, aż się roztopi, następnie dajemy połowę białej cebuli pokrojonej w kostkę, dolewamy śmietanki i chwilę dusimy wszystko razem (ok. 2 minuty).

Comber doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek świeży i masło, masełkujemy królika. Na talerz wykładamy królika, puree, sos serowy i ozdabiamy bazylią i natką pietruszki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości