Tosia Barcicka
Kolory cebuli
- 2 papryki (jedna żółta, druga czerwona)
- 2-3 pieczarki
- cebula
- olej
- karkówka
- bułka tarta
- jajko
- sól, pieprz
Wlej dużo oleju do garnka, pokrój cebulę w paski i wrzuć do nagrzanego oleju. Smaż, aż będzie brązowa. Wyciągnij cebulę, olej zostaw w garnku. Karkówkę zmiel w maszynce do mielenia. Zmieloną karkówkę połącz z bułką tarta, posiekaną i podsmażoną na maśle cebulą i jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki. Smaż na patelni z obu stron do koloru brązowego. Z obu papryk odkrój „czapeczki”. Z czerwonej papryki wyciągnij środek. Żółtą czapeczkę oraz czerwoną paprykę bez czapeczki włóż do oleju, w którym smażona była cebula i smaż do miękkości. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć tam pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smaż, dopóki pieczarki nie będą w kolorze karmelkowym. Wyjmij papryki z oleju, do czerwonej włóż pieczarki i cebulę, przykryj żółtą czapeczką.
Na talerz wyłóż kotleciki i faszerowaną paprykę, a obok chipsy cebulowe.
Natalka Tokarska
Faszerowana cebula ze stekiem na puree z czerwonej cebuli
Farsz:
- 1 duża cebula biała
- sól, pieprz
- oliwa
- papryka
- pomidor
- por
- seler naciowy
- cukinia
- kasza pęczak
- marchewka
Puree:
- 2 czerwone cebule
- śmietanka 36%
- sól, pieprz
- oliwa
Stek:
- kawałek polędwicy wołowej na stek
- tymianek
- masło
- czosnek
- sól, pieprz
Dużą cebulę wydrążyć ze środka, sparzyć w gorącej wodzie, wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec około 20 minut. Posolić i popieprzyć, podlać oliwą.
Ugotować kaszę pęczak w osolonej wodzie przez 15 minut. Na patelnię wsypać pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, por, seler naciowy, cukinię, paprykę, pomidor, warzywa przesmażyć na oliwie. Do warzyw na patelni wsypać ugotowaną kaszę, przesmażyć, doprawić. Nafaszerować upieczoną cebulę.
2 czerwone cebule pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na oliwie, posolić i popieprzyć. Przykryć pokrywką, żeby cebula zmiękła. Zalać śmietanką i zredukować. Przełożyć cebulę do blendera z odrobiną śmietanki, zblendować.
Stek osolić i popieprzyć i włożyć na gorącą patelnię, smażyć po 3 minuty z obu stron, dodać masło, tymianek i czosnek, zmasełkować. Wyjąć stek na papier do odsączenia.
Na talerz wykładamy puree, stek oraz faszerowaną cebulę.
Franek Lorenc
Stek z puree cebulowym, krążkami cebulowymi i salsą
Stek:
- polędwica wołowa
- masło
- pieprz, sól
Puree:
- cebula 100 g
- 150 g ziemniaka
Krążki:
- pół litra oleju
- cebula 3 plastry
- mąka
- jajka
- bułka tarta do panierki
Salsa:
- mango
- czerwona cebula
- pieprz, sól
- papryka ostra
- oliwa ryżowa
Dodatki: listki bazylii
Stek: mięso natrzyj pieprzem i solą z obu stron. Smaż na suchej i rozgrzanej patelni po 1,5 minuty z każdej strony. Dodaj masło i masełkuj mięso. Ściągnij mięso i zawiń w ręcznik papierowy, daj do odpoczynku na min. 5 minut.
Puree: ziemniaki ugotuj, cebulę pokrój w kostkę, smaż na patelni z 5 ml oliwy z oliwek, aż do zarumienienia. Cebulę z ziemniakami zmiel i dopraw solą i pieprzem wg uznania.
Krążki: zagrzej olej do temp. 225 stopni C, wrzuć grube plastry cebuli obtoczone w mące, jajku i bułce tartej i smaż do zarumienienia i chrupkości.
Salsa: mango pokrój w małe kostki, a cebulę w jeszcze mniejsze, dodaj oliwę, sól, pieprz, paprykę ostrą, wymieszaj, odstaw.
Na talerz wyłóż puree z cebuli, na to nałóż 2 krążki cebulowe, obok połóż salsę, a stek połóż z boku puree. Listki bazylii daj na górę potrawy, ozdób wg uznania. Smacznego!
Wiktor Przysiężny
Assiette cebulowe z combrem z królika
- comber z królika
- świeży tymianek, świeża bazylia, natka pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa, olej
- cebula biała 3 szt.
- 2 czerwone cebule
- cukier
- białe wino, czerwone wino
- śmietanka 30%
- masło
- mąka
- jaja
- mleko
Comber z królika marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, tymianku. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, smażymy ją na oliwie, aż będzie złota, następnie dodajemy cukier 2 szczypty, wlewamy czerwone wino, doprawiamy szczyptą soli, trzymamy na gazie, aż powstanie konfitura. 2 białe cebule kroimy w kostkę, smażymy na oliwie, dodajemy białe wino, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietankę 30%, blendujemy i dodajemy zimne masło i drugi raz blendujemy. Jedną białą cebulę kroimy w krążki, mąkę, jajka i mleko mieszamy tak, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe, można dodać troszkę soli. W garnku rozgrzewamy 250 ml oleju. Krążki cebulowe maczamy w cieście naleśnikowym, smażymy w oleju. Jeżeli krążki mają złoty kolor, wyciągamy, wysuszamy. Zamarynowany wcześniej comber smażymy na rozgrzanym oleju, jeżeli z każdej strony ma lekko złoty kolor, wrzucamy na patelnię tymianek, dodajemy masło i roztopionym masłem podlewamy królika, aby przesiąkł smakiem masła.
Na talerzu robimy łezkę z puree, dajemy na to kilka krążków i kilka liści bazylii. Obok dajemy konfiturę, a obok niej pokrojonego na kawałki królika. Na króliku kładziemy natkę pietruszki i gotowe.
Sonia Rudolf
Wariacja cebulowa
- 1 cebula biała
- 50 g masła
- 50 ml śmietanki 18%
- połowa startego jabłka
- sól, pieprz
- oliwa, olej
- białe wino
- 3 pióra cebuli
- pół szklanki bułki tartej
- jajko
- pół szklanki mąki
- comber z królika
- masło
- tymianek świeży
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek i białym winie. Przelewamy do miksera i blendujemy z dodatkiem masła i śmietanki. Dodajemy do tego starte jabłko, doprawiamy solą i pieprzem.
Pióra cebulowe obtaczamy w jajku, następnie mące, znowu w jajku i bułce tartej. Wrzucamy je na rozgrzany olej do 200 stopni i smażymy do zarumienienia.
2 combry wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, smażymy, aż się zarumienią, dodajemy tymianek, masełkujemy królika.
Na talerz wykładamy puree, na to królika, a obok krążki cebulowe.
Kuba Paliś
Kotleciki z puree cebulowym w towarzystwie krążków z cebuli
Puree:
- 2 cebule
- śmietana 30%
- masło
- sól, pieprz
Kotlet mielony:
- cebula
- mięso mielone wieprzowe
- sól, pieprz
- jajko
- bułka tarta
Chipsy: połowa czerwonej cebuli
Krążki cebulowe wrzucamy do garnka z gorącym olejem i smażymy ok. 2 minuty, wyciągamy. Przysmażamy cebulę z olejem, wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól, pieprz, blendujemy. Mięso mielimy, solimy, pieprzymy, dodajemy bułkę tartą i jajko, ugniatamy wszystko, formujemy kotlety i smażymy na patelni na oleju ok. 2 minuty z każdej strony.
Na talerz wykładamy puree, na to kotleciki, a obok chipsy cebulowe.
Ola Gądek
Comber z królika z puree cebulowym
- 1 cebula czerwona, 1 cebula biała
- comber z królika
- białe wino
- ser gorgonzola
- śmietanka 30%
- sól, pieprz
- oliwa
- bazylia, natka pietruszki
- masło
Białą cebulę kroimy i podsmażamy na oliwie na patelni, dolewamy śmietanki i doprawiamy solą, chwilkę redukujemy. Potem wszystko blendujemy.
Pół szklanki białego wina wlewamy do małego garnka, dodajemy 10 g gorgonzoli i grzejemy, aż się roztopi, następnie dajemy połowę białej cebuli pokrojonej w kostkę, dolewamy śmietanki i chwilę dusimy wszystko razem (ok. 2 minuty).
Comber doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie z oliwek, dodajemy tymianek świeży i masło, masełkujemy królika. Na talerz wykładamy królika, puree, sos serowy i ozdabiamy bazylią i natką pietruszki.