Przepisy z 3. odcinka - PIEROGI

"MasterChef Junior" odcinek 3
"MasterChef Junior" odcinek 3

Weronika Studnicka i Mikołaj Cienkosz

Ciasto na pierogi:

-500 g mąki

-125 ml wody

-4 łyżki oliwy z oliwek

-szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody i zostawić do odpoczynku.

Farsz mięsny:

-2 piersi z kaczki

- 1 pierś z kurczaka

Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem.

Farsz owocowy:

-1 mango dojrzałe

-cukier brązowy 100g

-60 ml wody

- 60 g masła

Kroimy mango na kostkę, wsypujemy na patelnię cukier, wodę, mieszamy, kiedy zacznie bulgotać, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wrzucamy mango na ok 5 minut.

Farsz wege:

-1 dynia piżmowa

-sól, pieprz

Kroimy dynię na małe kawałki, obieramy. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, to wrzucamy dynię. Kiedy dynia będzie miękka, odlewamy wodę i blendujemy dynię do uzyskania puree. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, wykrawamy kółka, nakładamy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Dekoracje:

Pierogi z mango – karmel z cukru brązowego

Pierogi z dynią – prażone pestki dyni

Pierogi z mięsem – smażona cebulka

Janek Sowiński i Oskar Leśniewski

Ciasto na pierogi:

-1 kg mąki

-500 ml wody

-2 szczypty soli

-8 łyżek oliwy z oliwek

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody i zostawić do odpoczynku.

Farsz mięsny:

-pierś z kaczki

-boczek

-cebula

- majeranek, sól, pieprz

Mięso z kaczki i boczek zmielić, dodać podsmażoną na maśle i oliwie cebulkę , dopraw solą i pieprzem i majerankiem, wymieszaj.

Farsz na słodko:

-twaróg biały pół kostki

-świeża żurawina garść

-cukier 2 łyżeczki

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w miseczce i dobrze zamieszać

Farsz wege:

-Dynia

-parmezan 100g

-sól, pieprz

- masło

Dynię kroimy w kostkę, smażymy na patelni z masłem i oliwą z oliwek do miękkości. Przekładamy dynię do blendera, dodajemy starty parmezan , sól i pieprz i miksujemy na gładką masę.

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Wszystkie pierogi polewamy rozpuszczonym masłem.

Julka Misiak i Michalina Powolna

Ciasto na pierogi:

-500 g mąki

-250 ml wody

-4 łyżki oliwy z oliwek

- szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 2-3 minuty.

Farsz mięsny:

-pierś z kurczaka

-orzechy włoskie 100g

-sól, pieprz

Mięso mielimy, orzechy mielimy w kołowrotku na konsystencję posypki. Mieszamy mięso z orzechami, doprawiamy solą i pieprzem.

Farsz na słodko:

-pół miski malin(100g)

-pół opakowaniu białego twarogu-100g (wiejskiego)

-cukier 2 łyżki

Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy.

Farsz wege:

-1 brokuł

-opakowanie sera fety

- sól, pieprz

Brokuła gotujemy do miękkości, ser feta kroimy w malutkie kosteczki. Siekamy różyczki brokuła na drobno. Następnie mieszamy wraz z serem feta i przyprawami.

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Pierogi na słodko:

Mus z malin – blendujemy maliny z cukrem, polewamy obok pierogów, posypujemy pierogi cukrem pudrem

Pierogi mięsne:

Orzechy prażone – całe orzechy włoskie bez skorupki smażymy na oliwie, żeby uzyskały chrupkość i lekko ciemny kolor, kładziemy na pierogach i posypujemy całość resztkami pudru orzechowego

Pierogi wege:

Ser feta kroimy w duże kostki, kładziemy na pierożki i polewamy oliwą

Lena Król i Ola Gurba

Ciasto na pierogi:

-500 g mąki

-250 ml wody

-4 łyżki oliwy z oliwek

- szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 10 minut.

Farsz mięsny:

-1 filet z piersi indyka

-1 cebula

-sól, pieprz, majeranek

- 1 jajko

Mięso mielimy, dodajemy podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, dodajemy przyprawy i jajko, wszystko zagniatamy

Farsz na słodko:

-po 100g czereśni i wiśni

- cukier -1łyżka

Mieszamy wydrylowane wiśnie i czereśnie, dosypujemy cukru, a potem delikatnie mieszamy.

Farsz wege:

-duża garść świeżego szpinaku

-pół kubka (100g)podgrzybków

-sól, pieprz

Kroimy drobno szpinak, potem drobno podgrzybki, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy osoloną wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Dodatki:

Pierogi na słodko:

-masło 25 g

-pół szklanki cukru

-pół szklanki śmietanki 30%

Na patelni mieszamy cukier z masłem, aż się będzie brązowy kolor, dodajemy śmietanki i szybko mieszamy.

Nikola Stępień i Janek Zatorski

Ciasto na pierogi:

-500 g mąki

-250 ml wody

-4 łyżki oliwy z oliwek

-szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 10 minut.

Farsz mięsny:

-kostka boczku

-1 cebula

- 5 pieczarek

Kroimy boczek , pieczarki i cebulę w kosteczki, przesmażamy na suchej patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy.

Farsz na słodko:

-1 gruszka

- pół tabliczki gorzkiej czekolady i pół tabliczki mlecznej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy gruszkę w kostkę i smażymy na patelni z cukrem, aż do skarmelizowania. Mieszamy gruszkę z czekolada, gotowe

Farsz wege:

-150gkurek

-pół cukinii

-sól, pieprz

Kurki i cukinię kroimy na średnie kawałki. Wszystko, blendujemy ale nie do końca na gładką masę i doprawiamy

Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy osoloną wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.

Dodatki:

Pierogi mięsne: karmelizowana cebula

Pierogi wege: do dekoracji plasterki pieczarek i kolendra

Pierogi na słodko: śmietana z cukrem

podziel się:

Pozostałe wiadomości