Weronika Studnicka i Mikołaj Cienkosz
Ciasto na pierogi:
-500 g mąki
-125 ml wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
-szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody i zostawić do odpoczynku.
Farsz mięsny:
-2 piersi z kaczki
- 1 pierś z kurczaka
Mięso kroimy na mniejsze kawałeczki i mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Doprawiamy sola i pieprzem.
Farsz owocowy:
-1 mango dojrzałe
-cukier brązowy 100g
-60 ml wody
- 60 g masła
Kroimy mango na kostkę, wsypujemy na patelnię cukier, wodę, mieszamy, kiedy zacznie bulgotać, dodajemy masło. Kiedy się rozpuści wrzucamy mango na ok 5 minut.
Farsz wege:
-1 dynia piżmowa
-sól, pieprz
Kroimy dynię na małe kawałki, obieramy. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, to wrzucamy dynię. Kiedy dynia będzie miękka, odlewamy wodę i blendujemy dynię do uzyskania puree. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, wykrawamy kółka, nakładamy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Dekoracje:
Pierogi z mango – karmel z cukru brązowego
Pierogi z dynią – prażone pestki dyni
Pierogi z mięsem – smażona cebulka
Janek Sowiński i Oskar Leśniewski
Ciasto na pierogi:
-1 kg mąki
-500 ml wody
-2 szczypty soli
-8 łyżek oliwy z oliwek
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę wody i zostawić do odpoczynku.
Farsz mięsny:
-pierś z kaczki
-boczek
-cebula
- majeranek, sól, pieprz
Mięso z kaczki i boczek zmielić, dodać podsmażoną na maśle i oliwie cebulkę , dopraw solą i pieprzem i majerankiem, wymieszaj.
Farsz na słodko:
-twaróg biały pół kostki
-świeża żurawina garść
-cukier 2 łyżeczki
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w miseczce i dobrze zamieszać
Farsz wege:
-Dynia
-parmezan 100g
-sól, pieprz
- masło
Dynię kroimy w kostkę, smażymy na patelni z masłem i oliwą z oliwek do miękkości. Przekładamy dynię do blendera, dodajemy starty parmezan , sól i pieprz i miksujemy na gładką masę.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Wszystkie pierogi polewamy rozpuszczonym masłem.
Julka Misiak i Michalina Powolna
Ciasto na pierogi:
-500 g mąki
-250 ml wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 2-3 minuty.
Farsz mięsny:
-pierś z kurczaka
-orzechy włoskie 100g
-sól, pieprz
Mięso mielimy, orzechy mielimy w kołowrotku na konsystencję posypki. Mieszamy mięso z orzechami, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz na słodko:
-pół miski malin(100g)
-pół opakowaniu białego twarogu-100g (wiejskiego)
-cukier 2 łyżki
Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy.
Farsz wege:
-1 brokuł
-opakowanie sera fety
- sól, pieprz
Brokuła gotujemy do miękkości, ser feta kroimy w malutkie kosteczki. Siekamy różyczki brokuła na drobno. Następnie mieszamy wraz z serem feta i przyprawami.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Pierogi na słodko:
Mus z malin – blendujemy maliny z cukrem, polewamy obok pierogów, posypujemy pierogi cukrem pudrem
Pierogi mięsne:
Orzechy prażone – całe orzechy włoskie bez skorupki smażymy na oliwie, żeby uzyskały chrupkość i lekko ciemny kolor, kładziemy na pierogach i posypujemy całość resztkami pudru orzechowego
Pierogi wege:
Ser feta kroimy w duże kostki, kładziemy na pierożki i polewamy oliwą
Lena Król i Ola Gurba
Ciasto na pierogi:
-500 g mąki
-250 ml wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 10 minut.
Farsz mięsny:
-1 filet z piersi indyka
-1 cebula
-sól, pieprz, majeranek
- 1 jajko
Mięso mielimy, dodajemy podsmażoną drobno posiekaną cebulkę, dodajemy przyprawy i jajko, wszystko zagniatamy
Farsz na słodko:
-po 100g czereśni i wiśni
- cukier -1łyżka
Mieszamy wydrylowane wiśnie i czereśnie, dosypujemy cukru, a potem delikatnie mieszamy.
Farsz wege:
-duża garść świeżego szpinaku
-pół kubka (100g)podgrzybków
-sól, pieprz
Kroimy drobno szpinak, potem drobno podgrzybki, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy osoloną wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Dodatki:
Pierogi na słodko:
-masło 25 g
-pół szklanki cukru
-pół szklanki śmietanki 30%
Na patelni mieszamy cukier z masłem, aż się będzie brązowy kolor, dodajemy śmietanki i szybko mieszamy.
Nikola Stępień i Janek Zatorski
Ciasto na pierogi:
-500 g mąki
-250 ml wody
-4 łyżki oliwy z oliwek
-szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy ciasto, w razie potrzeby dodać troszkę mąki i zostawić do odpoczynku na ok 10 minut.
Farsz mięsny:
-kostka boczku
-1 cebula
- 5 pieczarek
Kroimy boczek , pieczarki i cebulę w kosteczki, przesmażamy na suchej patelni, doprawiamy solą i pieprzem, odkładamy.
Farsz na słodko:
-1 gruszka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady i pół tabliczki mlecznej
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy gruszkę w kostkę i smażymy na patelni z cukrem, aż do skarmelizowania. Mieszamy gruszkę z czekolada, gotowe
Farsz wege:
-150gkurek
-pół cukinii
-sól, pieprz
Kurki i cukinię kroimy na średnie kawałki. Wszystko, blendujemy ale nie do końca na gładką masę i doprawiamy
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka za pomocą ringu, kładziemy farsze i lepimy pierogi. W garnku gotujemy osoloną wodę, jak zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi i gotujemy, aż pierogi wypłyną na wierzch.
Dodatki:
Pierogi mięsne: karmelizowana cebula
Pierogi wege: do dekoracji plasterki pieczarek i kolendra
Pierogi na słodko: śmietana z cukrem