Przepisy z III odcinka - Uwaga! Ośmiornica!

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Kuba Paliś

Ośmiornica z chutney z mango i puree ziemniaczano – marchewkowo – jabłkowym

Wywar:

  • ośmiornica
  • marchewka
  • por
  • cebula szalotka
  • sól, pieprz

Puree:

  • marchewka
  • jabłko
  • 2 ziemniaki
  • sól, pieprz

Chutney:

  • mango
  • chili
  • sól, pieprz
  • por
  • bazylia
  • szalotka
  • imbir
  • oliwa z oliwek
  • cukier

Do garnka wrzucamy warzywa na wywar, doprawiamy. Ośmiornicy odkrawamy głowę, macki dzielimy, wrzucamy do wywaru, gotujemy ok. 40-50 minut.

Do rondla wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną szalotkę, jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone mango, posiekaną bazylię, dodajemy imbir, pokrojonego pora, doprawiamy świeżym chili, solą, pieprzem i odrobiną cukru, mieszamy do uzyskania konsystencji przypominającej dżem.

Obieramy marchewkę, jabłko, ziemniaki. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie blendujemy je wraz z podsmażonym jabłkiem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem

Na talerz w ringu dajemy chutney, ozdabiamy papryczką chili zieloną, obok kładziemy puree i ośmiorniczkę. Dekorujemy świeżą bazylią.

Maja Leonard

Ośmiornica z makaronem

  • ośmiornica
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • 3 jajka
  • mąka
  • sól, pieprz
  • cukier
  • szpinak
  • oliwa

Ośmiornicę wkładamy do garnka z wodą, gotujemy około godziny. Kroimy czerwoną cebulę na małe kosteczki, dajemy ją na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodajemy 2 posiekane ząbki czosnku, smażymy, dodajemy szpinak, doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru, mieszamy, smażymy. Następnie wszystko z patelni blendujemy. I tak powstaje sos.

Ciasto: do miski wsypujemy mąkę, 3 jajka całe, oliwę, mieszamy. Zagniatamy ciasto ręką, wałkujemy, wycinamy paski. Gotujemy w wodzie z solą i oliwą, aż wypłynie na wierzch, odcedzamy.

Na talerz kładziemy makaron, na niego ośmiornicę i polewamy sosem

Deser miodowo-migdałowo-czekoladowy

  • czekolada biała, czekolada mleczna
  • migdały
  • masło
  • miód
  • śmietanka 30%

Migdały prażymy na maśle na patelni. Do słoiczka nalewamy miodu. Następnie topimy białą czekoladę i mleczną ze śmietanką w kąpieli wodnej. Do słoiczka na miód wsypujemy prażone migdały, wlewamy czekoladę, znowu polewamy miodem, dajemy migdały i na górę znowu czekoladę, jeszcze trochę miodu i na to jeszcze trochę czekolady. Na to trochę prażonych migdałów i na samym szczycie kładziemy miętę.

Karolina Downar

Ośmiornica z sałatką z rukoli

  • ośmiornica 3 macki
  • pół kostki masła
  • połowa pora
  • jedno jabłko
  • szczypta tymianku
  • 4 marchewki
  • sól, pieprz
  • rukola
  • oliwa z oliwek
  • miód
  • papryka żółta
  • parmezan

Gotujemy wodę, wrzucamy do niej pokrojone w plastry 2 marchewki, ¼ pora, solimy, odrobinę pieprzymy, gotujemy. Z ośmiornicy wycinamy macki wg uznania, wrzucamy do zagotowanej wody z warzywami i gotujemy przez 45 minut. Sprawdzamy po tym czasie, jak nóż łatwo wychodzi, to znak, że ośmiornica jest gotowa.

Sos: kroimy marchewki na plastry, dajemy je do piekarnika na 5 minut i pieczemy w 180 stopniach. Wyciągamy po 5 minutach, dajemy je na patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodajemy pokrojonego w cienkie kawałeczki pora, smażymy, aż warzywa będą lekko zarumienione. Na oddzielnej patelni roztapiamy pół kostki masła, dodajemy 2 łyżki miodu, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, tymianku. Dodajemy połowę opakowania parmezanu pokrojonego w kostki. Jak parmezan się lekko rozpuści, wyciągamy łyżką wszystkie grudki serowe, mieszamy i sos gotowy.

Do sosu wrzucamy wcześniej zrobione warzywa. Połowę papryki kroimy w plastry, wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ją i dodajemy do sosu.

Jabłko kroimy w kostkę i wrzucamy je na patelnię, posypujemy szczyptą soli i szczyptą pieprzu, jak jabłko zmięknie i lekko się zarumieni, wrzucamy je do sosu, mieszamy wszystko razem.

Ugotowaną ośmiornicę kroimy w kostkę.

Na głęboki talerz wrzucamy rukolę, na nią dajemy ośmiornicę, polewamy sosem z warzywami, lekko mieszamy, gotowe

Wiktor Przysiężny

Ośmiornica z chutney z mango i ośmiornica z kawiorem bakłażanowym

  • 4 macki ośmiornicy
  • por
  • 3 marchewki małe
  • imbir
  • goździki, anyż
  • sól, pieprz
  • cebula
  • woda
  • 3 pomidory duże
  • 2 małe bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mango
  • cebula szalotka
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • trawa cytrynowa
  • miód
  • bazylia, kolendra
  • limonka

Zagotowujemy wywar z pora, marchewki, imbiru, goździków, anyżu, cebuli. Do zagotowanego wywaru wrzucamy macki ośmiornicy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Do piekarnika wkładamy nacięty w kostkę, popieprzony i posolony oraz polany oliwą bakłażan, po 10 minutach pieczenia dodajemy pomidory z naciętym krzyżykiem od spodu. Po 15 minutach zakrywamy to folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 minut.

Mango obieramy ze skórki, kroimy w małe kosteczki. Smażymy cebulę szalotkę pokrojoną w kostkę na oliwie, dodajemy mango, skrapiamy to lekko limonką, wlewamy łyżkę miodu, dodajemy pokrojony w kosteczkę imbir, doprawiamy pieprzem w ziarnach, dodajemy trawę cytrynową obitą tępą stroną noża. Dodajemy posiekaną kolendrę, wszystko chwilę podsmażamy. Co 15-20 minut sprawdzamy twardość ośmiornicy. Jeżeli odchodzi łatwo od noża, to jest gotowa. Upieczony bakłażan z pomidorem wyciągamy z piekarnika, wybieramy miąższ z bakłażana i obieramy pomidora ze skórki. Siekamy bakłażana z pomidorem, podsmażamy na oliwie i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko mieszamy. Ugotowaną ośmiornicę wykładamy na papier do odsączenia. Podsmażamy ją lekko z dwóch stron na patelni.

Kawior bakłażanowy wykładamy na talerzu w ringu i obok dajemy ośmiornicę. Polewamy wszystko oliwą bazyliową. Chutney z mango układamy w górkę łyżką, obok dajemy ośmiornicę i polewamy oliwą.

Sonia Rudolf

Ośmiornica w moim wykonaniu

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1,5 pomidora
  • świeża bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 macki ośmiornicy
  • paczka zielonych szparagów
  • 30 g masła
  • oliwa z oliwek

Wywar:

  • litr wody
  • 1 marchewka
  • pół pora
  • pół cebuli
  • sól i pieprz do smaku

Litr wody zagotowujemy w dużym garnku, później dodajemy marchewkę, pora i cebulę. Do tego wrzucamy ośmiornicę i gotujemy przez 50 min. Następnie kroimy bakłażany na pół, smarujemy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i wstawiamy do pieca na ok. 20-30 min w temperaturze 170 stopni. Po 15 minutach dodajemy obok bakłażanów pomidory i zostawiamy w piecu. W międzyczasie odcinamy końce szparagów i później smażymy je na maśle z czosnkiem do zarumienienia się. Gdy bakłażany będą gotowe, wyjmujemy miąższ, a pomidory obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka z czosnkiem. Do tego garnka dodajemy miąższ, podgrzewamy i rozgniatamy wszystko na małe kawałeczki. Wyjmujemy ośmiornicę i kładziemy ją na patelnię aż się zarumieni. Wszystko podajemy na talerz i dekorujemy bazylią.

Lilka Jarocka

Egzotyczna ośmiornica

Składniki:

  • ośmiornica
  • mango
  • papryczka chilli
  • 50 ml białego wina
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • pęczek tymianku
  • sól, pieprz mielony
  • pieprz kolorowy w ziarnach
  • 1 szalotka
  • sałata
  • ocet ryżowy

Do dużego garnka nalewamy wodę. W międzyczasie ośmiornicy odkrawamy głowę i potrzebną ilość ramion. Później kroimy marchewkę i pora w kosteczkę i wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy tam też liście laurowe, ziele angielskie, tymianek, sól i pieprz do smaku. Następnie wkładamy do wody macki ośmiornicy. Woda w tym czasie musi być gorąca, ale nie wrząca. Kroimy szalotkę w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka z oliwą i podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy pokrojone mango. Później zalewamy wszystko w rondelku delikatnie octem ryżowym i wrzucamy trochę tymianku, pieprzu kolorowego i dodajemy odrobinę startej chili. Zostawiamy na ogniu przez 5-10 minut i blendujemy. Po 30 minutach należy sprawdzić, czy ośmiornica jest gotowa. Na talerzu wykładamy puree z mango i na nie kładziemy ośmiorniczki. Przystrajamy sałatą.

Tosia Barcicka

Ciach blum

Składniki:

  • parmezan
  • bazylia
  • ośmiornica
  • 2 pomidory
  • 2 bakłażany
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • oliwa z oliwek
  • marchewka
  • por
  • cebula
  • sól i pieprz

Na blasze układamy pomidory. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół i w środku nacinamy je w szachownicę, przyprawiamy je, polewamy oliwą z oliwek i wkładamy razem z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-30 minut. Nastawiamy litr wody, dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę i por. Gdy woda się zagotuje, dodajemy ramiona ośmiornicy i trzymamy na palniku przez 40 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy ośmiornica jest gotowa. Mąkę, jajka i oliwę miksujemy w robocie kuchennym do wyrobienia ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 10 minut. Blachę z pomidorami i bakłażanami wyciągamy z piekarnika. Z bakłażanów wyciągamy miąższ, a pomidory obieramy ze skórki. Wszystko kroimy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy do blendera, przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i robimy makaron w stylu tagliatelle. W osobnym garnku do zagotowanej i posolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy aż do wypłynięcia. Gdy ośmiornica jest gotowa, odcedzamy ją, kroimy ramiona na mniejsze kawałki. Sos z bakłażanów i pomidorów wykładamy na spód talerza, następnie nakładamy makaron, a na niego ośmiornicę. Talerz ozdabiamy po bokach według uznania.

podziel się:

Pozostałe wiadomości