Franek Lorenc
Asiette czekoladowe
Ciasto:
- 200 g migdałów
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
- masło do smarowania blachy
- 200 g czekolady gorzkiej
Mus czekoladowy:
- 3 jajka
- 200 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 125 ml śmietanki 36%
Sos czekoladowy z chili:
- 100 g czekolady gorzkiej, 50 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
- śmietanka 36%
- chili 5 g
Sos owocowy:
- maliny,
- jeżyny,
- 50 g cukru
Dodatki:
- borówki, mięta, cukier puder, kwiaty jadalne
Ciasto: podgrzej czekoladę z masłem do rozpuszczenia składników. W oddzielnej misce zmiel cukier z migdałami na sypko. Jajka rozbij i wybełtaj. Następnie zmieszaj je z suchymi składnikami. Czekoladę zostaw do uzyskania temp. 50 stopni. Połącz suche składniki z mokrymi. Piekarnik nagrzej do 210 stopni, blachę wysmaruj masłem, wlej ciasto, następnie piecz 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez następne 25 minut.
Mus: Rozpuść czekoladę z masłem. Jajka rozdziel na białko i żółtko. Żółtka zmiksuj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Śmietankę ubij na sztywno. Czekoladę z masłem doprowadź do 50 stopni, dodaj żółtka z cukrem. Dodaj połowę ubitej śmietany i mieszaj, aby rozrzedzić masę. Następnie mieszając już ręcznie, dodaj wolnymi ruchami pozostałą część ubitej śmietany. Białka podziel na 3 porcje, dodawaj po jednej porcji, wolno mieszając. Mus przelej do słoiczka i włóż do lodówki.
Sos z chili: czekoladę rozpuść, dolej śmietanki, na samym końcu dodaj masło do zagęszczenia. Dodaj chili i poczekaj, aż masa lekko ostygnie.
Sos owocowy: Podgrzej jeżyny i maliny z cukrem, przecedź przez sito, żeby nie było ziarenek. Następnie sos wlej na czystą patelnię i zredukuj do pożądanej konsystencji.
Sos z chili przelej do kokilki. Pokrój kawałek ciasta i wyłóż na talerz. Zrób łezkę z sosu owocowego, na łezkę wyłóż borówki, maliny. Ciasto posyp cukrem pudrem. Po ostygnięciu musu czekoladowego, wyłóż go na talerz. Deser udekoruj listkami mięty oraz kwiatami i dodatkami wg uznania.
Anastazja Staniszewska
Czekoladowy wulkan z pyłem wulkanicznym i malinową lawą
- 6 jajek
- 265 g cukru
- 200 g mąki
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 200 g masła
Mus:
- maliny
- cukier
- woda
Kruszonka:
- masło
- cukier
- mąka pszenna
Ubij całe jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę. W osobnej misce w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, połącz obie masy, mieszając. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia. NIE KRÓJ OD RAZU PO UPIECZENIU.
Kruszonka: zagnieć razem masło, cukier i mąkę do uzyskania kruszonki. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie na bokach brązowa.
Mus: do rondelka wsyp maliny, dodaj trochę cukru do smaku, dodaj troszeczkę wody. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy i przetrzyj przez sito.
Wyjmij kruszonkę z piekarnika, zblenduj, ale nie na drobny piasek, tylko na większe kawałeczki.
Wlej mus na talerz, obok ostrożnie podaj ostygnięte brownie i posyp wszystko kruszonką.
Natalka Tokarska
Rolada biszkoptowo-czekoladowa z malinami i sosem z czekolady i chili
- 5 jajek
- 150 g cukru drobnego
- 150 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka oleju
- 3 płaskie łyżki kakao
- 50 g startej gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- maliny, jeżyny
- 100 g białej czekolady
- 2 malutkie papryczki chili,
- 100 ml śmietanki 30%
Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj do nich cukier, a jak się połączą, to dodawaj po 1 żółtku. W osobnej misce połącz mąkę, czekoladę startą, kakao i proszek do pieczenia. Jak masa się ubije, zmniejsz obroty, dodawaj stopniowo mąkę i resztę składników. Ciasto wylej na blachę piekarnikową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra – dół i piecz od 12 do 15 minut. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę 30%, szybko rozmieszaj. Posiekaj bardzo drobno 1 papryczkę chili i dodaj ją do białej czekolady.
Schłodzoną śmietankę i mascarpone przelej do miksera, miksuj, dodaj cukier puder, szybko rozmieszaj. Rozdziel krem na pół, do jednej części dodaj łyżkę kakao i odrobinkę startej czekolady, zamieszaj. Włóż kremy na ok. 10 minut do lodówki.
Biszkopt po upieczeniu od razu połóż na ścierkę i zwiń w rulon. Zostaw do wystygnięcia. Następnie rozłóż biszkopt ze ściereczki, smaruj kremami na zmianę do pokrycia całego biszkoptu. Na kremie poukładaj maliny i jeżyny. Zwiń znowu i wstaw na chwilę do lodówki.
Roladę podawaj z kremem z białej czekolady.
Maja Godlewska
Deser a la Maja
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki mąki
- dwa jajka
- łyżka kakao
- łyżkę margaryny
- szklanka mleka,
Składniki na krem:
- 2 łyżki cukru pudru
- dwie marakuje
- jedna paczka malin
- pół mascarpone
Do dekoracji:
- mleczna czekolada
- dragon fruit, karambola i jadalne kwiaty.
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, margarynę rozpuść na patelni i dodaj do miski. Dodaj dwa jajka i kakao, miksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na patelni naleśnikowej, dwie-trzy minuty z każdej strony, aż będą zarumienione.
Krem: do miski wsyp cukier puder, pół serka mascarpone ubij mikserem. Zmiksuj maliny, przelej przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Zmiksowane maliny i miąższ z marakuj dodaj do masy z mascarpone. Na talerzu połóż jeden naleśnik, na niego nałóż krem, następnie kolejny naleśnik i krem. Tę czynność powtarzaj, aż powstanie torcik. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Torcik dekoruj płynną czekoladą i egzotycznymi owocami.
KAROLINKA DOWNAR
Muffinki czekoladowe
- Olej z pestek winogron ½ szklanki
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- Szklanka mleka
- Czekolada mleczna
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Granat
- Mięta
Sos:
- 1 łyżka masła
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Ubij dwa jajka z cukrem. Dodaj olej i mleko. Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną mleczną czekoladę, mąkę, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. To wszystko wymieszaj łyżką. Później przesyp do ubitych jajek. Wszystko miksuj ze sobą. Wyłóż do foremek i włóż do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni.
Łyżkę masła rozpuść na dosyć dużym ogniu. Dodaj gorzką czekoladę, najlepiej jak najmniejsze kawałki, żeby szybko się roztopiła. Obierz granat i wybierz najładniejsze listki mięty. Sprawdź, czy babeczki nie są surowe.
Na talerz wyłóż babeczki, polej sosem czekoladowym. Posyp nasionami granatu i udekoruj miętą.
AMELKA KOWALCZYK
Czekoladowo-porzeczkowy pucharek
- 2 śmietany 30%
- 1 opakowanie mascarpone
- dwa opakowania porzeczek
- 1 Czekolada mleczna
- cukier puder
- 5 jajek
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną masę i dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Zdejmij misę z miksera i dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Wszystko powoli wymieszaj łyżką, żeby napowietrzyć miksturę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Włóż do piekarnika na 35 minut w 180 stopniach.
Na patelnię wyłóż porzeczki z cukrem i mieszaj, aż powstanie konfitura.
Ubij na sztywno dwie śmietanki i dodaj jedno opakowanie mascarpone i cukier puder. Rozdziel masę na dwie części. Do jednej wlej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, a do drugiej wsyp porzeczki i zmiksuj. Włóż masy do lodówki i gdy biszkopt się upiecze, rozdziel go na pojedyncze kawałki.
Wszystkie składniki przygotuj i przełóż do pucharka.
HELENA ROGACZ
Mini serniczki czekoladowe z polewą truskawkową
Masa czekoladowa:
- 90g mąki
- 180g cukru
- 100g masła
- 3 jajka
- 140g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Masa serowa:
- 3 jajka
- 700g zmielonego twarogu
- 115g cukru
Polewa:
- 300g truskawek
- 2 łyżeczki cukru
- ½ szklanki zimnej wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka utrzyj z cukrem, potem dodaj masło i zmiksuj wszystko razem. Dodaj przestudzoną roztopioną czekoladę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Rozłóż do foremek.
Kolejne trzy jajka utrzyj z cukrem, dodaj zmielony twaróg, zmieszaj i nałóż na masę czekoladową. Daj do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 40 minut.
Zmiksuj truskawki, dodaj cukier i zmiksuj wszystko razem. Zagrzej na głębokiej patelni, dodaj mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie, wymieszaj, zagotuj chwilę i gotowe.
Na talerz wyłóż trzy serniczki, ozdób owocami (borówkami, truskawkami, malinami). Dodaj miętę i po boku wylej odrobinę sosu.
ŁUCJA JABŁOŃSKA
Mini torcik czekoladowy
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyżka kakao
Konfitura:
- 200g malin
- 2-3 łyżki cukru
Krem czekoladowy:
- 200ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 250g serka mascarpone
- 50g czekolady gorzkiej
- 50g czekolady mlecznej
Poncz:
- ¼ szklanki wody
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżeczka cukru pudru
Do dekoracji:
- Maliny
- Listki mięty
Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach. W miseczce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Powoli przesiewaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki. Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i zostaw do całkowitego ostudzenia.
Przygotuj konfiturę. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko. Później przelej do garnka. Dodaj cukier i zredukuj.
Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone razem z rozpuszczoną czekoladą. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając.
Przygotuj poncz: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Ostudzony biszkopt wyciągnij na deskę i oderwij papier do pieczenia. Wykrój ringiem dwa kółka. Jedno z nich połóż na talerzu i nasącz ponczem. Na to wyłóż wystudzoną konfiturę, krem przełóż do rękawa cukierniczego i na konfiturze zrób rozetki. Przykryj drugim biszkoptem i nasącz go. Zrób rozetki z kremu, a na środku połóż trzy maliny i między nimi listek mięty. Udekoruj talerz konfiturą i miętą.
GAJA SUCHOCKA
Mazurkowa wariacja na trzy ósme
Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 140g masła
- 70g drobnego cukru do wypieków
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 20g kakao
Nadzienie:
- 200ml śmietanki 30%
- 200g czekolady mlecznej
- 200g czekolady białej
Sos:
- Garść malin
- Garść borówek
- Garść wiśni
- Garść jeżyn
- 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 2 czubate łyżeczki cukru
Dekoracja:
- Maliny
- Borówki
- Listki mięty
Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Wygnieć. Połowę ciasta odłóż do drugiej miski i dodaj kakao. Do ciasta maślanego dodaj ok. 20g mąki pszennej, żeby się nie lepiło. Wysmaruj tartaletki masłem i wyłóż do jednej z nich ciasto maślane, a do drugiej ciasto kakaowe. Włóż do zamrażarki na 10 minut, a następnie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie do garnka wlej 100ml śmietanki 30% i dodaj 200g mlecznej czekolady, a do drugiego garnka 100ml śmietanki 30% i 200g białej czekolady.
Wyjmij tartaletki z piekarnika. Białe nadziej mleczną czekoladą, a ciemne białą. Włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie zrób sos, czyli wymieszaj ze sobą na patelni wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Dodaj ją na minutę przed końcem smażenia. Przelej przez sitko i przetrzyj. Sos będzie gotowy.
Tartaletki wyjmij z lodówki, nałóż na nie borówki i maliny. Udekoruj listkami mięty.