Przepisy z I odcinka: Czekoladowa kraina śniegu

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Franek Lorenc

Asiette czekoladowe

Ciasto:

  • 200 g migdałów
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • masło do smarowania blachy
  • 200 g czekolady gorzkiej

Mus czekoladowy:

  • 3 jajka
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 125 ml śmietanki 36%

Sos czekoladowy z chili:

  • 100 g czekolady gorzkiej, 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • śmietanka 36%
  • chili 5 g

Sos owocowy:

  • maliny,
  • jeżyny,
  • 50 g cukru

Dodatki:

  • borówki, mięta, cukier puder, kwiaty jadalne

Ciasto: podgrzej czekoladę z masłem do rozpuszczenia składników. W oddzielnej misce zmiel cukier z migdałami na sypko. Jajka rozbij i wybełtaj. Następnie zmieszaj je z suchymi składnikami. Czekoladę zostaw do uzyskania temp. 50 stopni. Połącz suche składniki z mokrymi. Piekarnik nagrzej do 210 stopni, blachę wysmaruj masłem, wlej ciasto, następnie piecz 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez następne 25 minut.

Mus: Rozpuść czekoladę z masłem. Jajka rozdziel na białko i żółtko. Żółtka zmiksuj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Śmietankę ubij na sztywno. Czekoladę z masłem doprowadź do 50 stopni, dodaj żółtka z cukrem. Dodaj połowę ubitej śmietany i mieszaj, aby rozrzedzić masę. Następnie mieszając już ręcznie, dodaj wolnymi ruchami pozostałą część ubitej śmietany. Białka podziel na 3 porcje, dodawaj po jednej porcji, wolno mieszając. Mus przelej do słoiczka i włóż do lodówki.

Sos z chili: czekoladę rozpuść, dolej śmietanki, na samym końcu dodaj masło do zagęszczenia. Dodaj chili i poczekaj, aż masa lekko ostygnie.

Sos owocowy: Podgrzej jeżyny i maliny z cukrem, przecedź przez sito, żeby nie było ziarenek. Następnie sos wlej na czystą patelnię i zredukuj do pożądanej konsystencji.

Sos z chili przelej do kokilki. Pokrój kawałek ciasta i wyłóż na talerz. Zrób łezkę z sosu owocowego, na łezkę wyłóż borówki, maliny. Ciasto posyp cukrem pudrem. Po ostygnięciu musu czekoladowego, wyłóż go na talerz. Deser udekoruj listkami mięty oraz kwiatami i dodatkami wg uznania.

Anastazja Staniszewska

Czekoladowy wulkan z pyłem wulkanicznym i malinową lawą

  • 6 jajek
  • 265 g cukru
  • 200 g mąki
  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • 200 g masła

Mus:

  • maliny
  • cukier
  • woda

Kruszonka:

  • masło
  • cukier
  • mąka pszenna

Ubij całe jajka z cukrem, następnie dodaj mąkę. W osobnej misce w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, połącz obie masy, mieszając. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach przez 25 minut. Odstaw do wystygnięcia. NIE KRÓJ OD RAZU PO UPIECZENIU.

Kruszonka: zagnieć razem masło, cukier i mąkę do uzyskania kruszonki. Piecz w blaszce w piekarniku w 180 stopniach, aż będzie na bokach brązowa.

Mus: do rondelka wsyp maliny, dodaj trochę cukru do smaku, dodaj troszeczkę wody. Zblenduj do uzyskania gładkiej masy i przetrzyj przez sito.

Wyjmij kruszonkę z piekarnika, zblenduj, ale nie na drobny piasek, tylko na większe kawałeczki.

Wlej mus na talerz, obok ostrożnie podaj ostygnięte brownie i posyp wszystko kruszonką.

Natalka Tokarska

Rolada biszkoptowo-czekoladowa z malinami i sosem z czekolady i chili

  • 5 jajek
  • 150 g cukru drobnego
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka oleju
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • maliny, jeżyny
  • 100 g białej czekolady
  • 2 malutkie papryczki chili,
  • 100 ml śmietanki 30%

Oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywno, stopniowo dodawaj do nich cukier, a jak się połączą, to dodawaj po 1 żółtku. W osobnej misce połącz mąkę, czekoladę startą, kakao i proszek do pieczenia. Jak masa się ubije, zmniejsz obroty, dodawaj stopniowo mąkę i resztę składników. Ciasto wylej na blachę piekarnikową, wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika góra – dół i piecz od 12 do 15 minut. W tym czasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę 30%, szybko rozmieszaj. Posiekaj bardzo drobno 1 papryczkę chili i dodaj ją do białej czekolady.

Schłodzoną śmietankę i mascarpone przelej do miksera, miksuj, dodaj cukier puder, szybko rozmieszaj. Rozdziel krem na pół, do jednej części dodaj łyżkę kakao i odrobinkę startej czekolady, zamieszaj. Włóż kremy na ok. 10 minut do lodówki.

Biszkopt po upieczeniu od razu połóż na ścierkę i zwiń w rulon. Zostaw do wystygnięcia. Następnie rozłóż biszkopt ze ściereczki, smaruj kremami na zmianę do pokrycia całego biszkoptu. Na kremie poukładaj maliny i jeżyny. Zwiń znowu i wstaw na chwilę do lodówki.

Roladę podawaj z kremem z białej czekolady.

Maja Godlewska

Deser a la Maja

Składniki na ciasto:

  • dwie szklanki mąki
  • dwa jajka
  • łyżka kakao
  • łyżkę margaryny
  • szklanka mleka,

Składniki na krem:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • dwie marakuje
  • jedna paczka malin
  • pół mascarpone

Do dekoracji:

  • mleczna czekolada
  • dragon fruit, karambola i jadalne kwiaty.

Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, margarynę rozpuść na patelni i dodaj do miski. Dodaj dwa jajka i kakao, miksuj wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Naleśniki smaż na patelni naleśnikowej, dwie-trzy minuty z każdej strony, aż będą zarumienione.

Krem: do miski wsyp cukier puder, pół serka mascarpone ubij mikserem. Zmiksuj maliny, przelej przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Zmiksowane maliny i miąższ z marakuj dodaj do masy z mascarpone. Na talerzu połóż jeden naleśnik, na niego nałóż krem, następnie kolejny naleśnik i krem. Tę czynność powtarzaj, aż powstanie torcik. Rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej. Torcik dekoruj płynną czekoladą i egzotycznymi owocami.

KAROLINKA DOWNAR

Muffinki czekoladowe

  • Olej z pestek winogron ½ szklanki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • Szklanka mleka
  • Czekolada mleczna
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Granat
  • Mięta

Sos:

  • 1 łyżka masła
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady

Ubij dwa jajka z cukrem. Dodaj olej i mleko. Do oddzielnej miski wrzuć posiekaną mleczną czekoladę, mąkę, 2 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. To wszystko wymieszaj łyżką. Później przesyp do ubitych jajek. Wszystko miksuj ze sobą. Wyłóż do foremek i włóż do piekarnika na 15-20 minut na 180 stopni.

Łyżkę masła rozpuść na dosyć dużym ogniu. Dodaj gorzką czekoladę, najlepiej jak najmniejsze kawałki, żeby szybko się roztopiła. Obierz granat i wybierz najładniejsze listki mięty. Sprawdź, czy babeczki nie są surowe.

Na talerz wyłóż babeczki, polej sosem czekoladowym. Posyp nasionami granatu i udekoruj miętą.

AMELKA KOWALCZYK

Czekoladowo-porzeczkowy pucharek

  • 2 śmietany 30%
  • 1 opakowanie mascarpone
  • dwa opakowania porzeczek
  • 1 Czekolada mleczna
  • cukier puder
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Oddziel białka od żółtek, ubij na sztywną masę i dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj żółtka. Zdejmij misę z miksera i dodaj przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Wszystko powoli wymieszaj łyżką, żeby napowietrzyć miksturę. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej masę. Włóż do piekarnika na 35 minut w 180 stopniach.

Na patelnię wyłóż porzeczki z cukrem i mieszaj, aż powstanie konfitura.

Ubij na sztywno dwie śmietanki i dodaj jedno opakowanie mascarpone i cukier puder. Rozdziel masę na dwie części. Do jednej wlej roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę, a do drugiej wsyp porzeczki i zmiksuj. Włóż masy do lodówki i gdy biszkopt się upiecze, rozdziel go na pojedyncze kawałki.

Wszystkie składniki przygotuj i przełóż do pucharka.

HELENA ROGACZ

Mini serniczki czekoladowe z polewą truskawkową

Masa czekoladowa:

  • 90g mąki
  • 180g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 140g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 700g zmielonego twarogu
  • 115g cukru

Polewa:

  • 300g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, jajka utrzyj z cukrem, potem dodaj masło i zmiksuj wszystko razem. Dodaj przestudzoną roztopioną czekoladę. Dodaj mąkę i wymieszaj. Rozłóż do foremek.

Kolejne trzy jajka utrzyj z cukrem, dodaj zmielony twaróg, zmieszaj i nałóż na masę czekoladową. Daj do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 40 minut.

Zmiksuj truskawki, dodaj cukier i zmiksuj wszystko razem. Zagrzej na głębokiej patelni, dodaj mąkę rozpuszczoną w zimnej wodzie, wymieszaj, zagotuj chwilę i gotowe.

Na talerz wyłóż trzy serniczki, ozdób owocami (borówkami, truskawkami, malinami). Dodaj miętę i po boku wylej odrobinę sosu.

ŁUCJA JABŁOŃSKA

Mini torcik czekoladowy

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyżka kakao

Konfitura:

  • 200g malin
  • 2-3 łyżki cukru

Krem czekoladowy:

  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady mlecznej

Poncz:

  • ¼ szklanki wody
  • Łyżka soku z cytryny
  • Łyżeczka cukru pudru

Do dekoracji:

  • Maliny
  • Listki mięty

Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach. W miseczce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Powoli przesiewaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj za pomocą łopatki. Przelej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij i zostaw do całkowitego ostudzenia.

Przygotuj konfiturę. Maliny zblenduj i przetrzyj przez sitko. Później przelej do garnka. Dodaj cukier i zredukuj.

Przygotuj krem: czekoladę połam na kawałki i roztop w kąpieli wodnej. Odstaw do wystudzenia. Śmietanę ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone razem z rozpuszczoną czekoladą. Stopniowo dodawaj ubitą śmietankę, delikatnie mieszając.

Przygotuj poncz: wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Ostudzony biszkopt wyciągnij na deskę i oderwij papier do pieczenia. Wykrój ringiem dwa kółka. Jedno z nich połóż na talerzu i nasącz ponczem. Na to wyłóż wystudzoną konfiturę, krem przełóż do rękawa cukierniczego i na konfiturze zrób rozetki. Przykryj drugim biszkoptem i nasącz go. Zrób rozetki z kremu, a na środku połóż trzy maliny i między nimi listek mięty. Udekoruj talerz konfiturą i miętą.

GAJA SUCHOCKA

Mazurkowa wariacja na trzy ósme

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 140g masła
  • 70g drobnego cukru do wypieków
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 20g kakao

Nadzienie:

  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g czekolady białej

Sos:

  • Garść malin
  • Garść borówek
  • Garść wiśni
  • Garść jeżyn
  • 1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżeczki cukru

Dekoracja:

  • Maliny
  • Borówki
  • Listki mięty

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Wygnieć. Połowę ciasta odłóż do drugiej miski i dodaj kakao. Do ciasta maślanego dodaj ok. 20g mąki pszennej, żeby się nie lepiło. Wysmaruj tartaletki masłem i wyłóż do jednej z nich ciasto maślane, a do drugiej ciasto kakaowe. Włóż do zamrażarki na 10 minut, a następnie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie do garnka wlej 100ml śmietanki 30% i dodaj 200g mlecznej czekolady, a do drugiego garnka 100ml śmietanki 30% i 200g białej czekolady.

Wyjmij tartaletki z piekarnika. Białe nadziej mleczną czekoladą, a ciemne białą. Włóż do lodówki na 10 minut. W tym czasie zrób sos, czyli wymieszaj ze sobą na patelni wszystkie składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Dodaj ją na minutę przed końcem smażenia. Przelej przez sitko i przetrzyj. Sos będzie gotowy.

Tartaletki wyjmij z lodówki, nałóż na nie borówki i maliny. Udekoruj listkami mięty.

podziel się:

Pozostałe wiadomości