Przepisy z I odcinka: Mięsna kraina jaskiniowców

MasterChef Junior
MasterChef Junior

Amelka Jadczyk

Polędwiczki za murem buraczanym

  • 1 burak
  • 4 pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • polędwiczka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • masło
  • jajko
  • bułka tarta

Obranego buraka wrzuć do gotującej się wody, gotuj go do miękkości, wyciągnij. Następnie zetrzyj na tarce i dopraw. Polędwiczki pokrój na nie za grube plastry i obtocz w rozbełtanym jajku, potem otocz w bułce tartej z przyprawami wg uznania (papryka, czosnek, sól, pieprz). Usmaż polędwiczkę na roztopionym maśle. Pieczarki pokrój w paski, cebulkę w kostkę, smaż cebulę i pieczarki na maśle, dodaj rozgniecione 2 ząbki czosnku, smaż.

Na talerz na środku wyłóż polędwiczki, na to pieczarki z cebulką, obok połóż buraczki, z których zrób „mur”.

Olga Siwek

Jeleń w dyniowym lesie

  • Comber z jelenia
  • dynia
  • żurawinowa konfitura
  • jałowiec, kolorowy pieprz
  • tymianek, majeranek
  • masło
  • wino białe pół szklanki
  • czosnek 1 ząbek
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Obierz dynię, pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do zagotowanej, posolonej wody, gotuj do miękkości, odcedź, zblenduj i dodaj gałkę muszkatołową. W moździerzu zmiel jałowiec, tymianek, majeranek i kolorowy pieprz. Natrzyj comber z jelenia oliwą z oliwek i przyprawami z moździerza. Obsmaż na patelni z dwóch stron, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz ok. 10 minut. Do rondelka nałóż konfiturę żurawinową, zalej winem, dodaj ząbek czosnku i poczekaj, aż alkohol wyparuje.

Na talerz wyłóż pokrojony w grube plastry comber, puree z dyni w kształcie łezki, z sosu żurawinowego zrób kleksa.

Mateusz Książko

Kaczka z żurawiną z puree z dyni

  • 2 piersi z kaczki
  • oregano suszone, rozmaryn suszony
  • masło 30 g
  • sól, pieprz
  • ziemniak
  • dynia
  • marchewka
  • 100 g żurawiny
  • kwiaty ozdobne z liśćmi
  • cebula szalotka, cebula czerwona
  • oliwa z oliwek
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • por
  • 10 ml białego wina
  • czosnek

Pierś z kaczki umyj, powycinaj odstające części. Ponacinaj skórę kaczki, włóż na zimną patelnię od strony skóry, smaż z obu stron na wolnym ogniu do złotego koloru.

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w plastry i wrzuć do garnka z solą i pieprzem. Gotuj do miękkości. Całą dynię włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 32 minuty. Warzywa odsącz z wody, zlenduj. Dynię wyjmij z piekarnika, weź jej 1/10 część i zblenduj z warzywami. Puree przełóż do worka cukierniczego. Pokrój por i szalotkę, wrzuć do garnka, dodaj żurawinę, czerwone wino, zalej odrobiną wody, dodaj trochę marchwi, czosnek, suszony rozmaryn, włóż do tego kaczkę, dodaj masło i duś do uzyskania różowego środka. Gotuj wodę z białym wytrawnym winem, dolej oliwę z oliwek, włóż do tego cebulę czerwoną pokrojoną w plastry, gotuj 3 minuty. Kaczkę wyłóż na talerz, puree wyciśnij przez rękaw cukierniczy, ozdób kwiatami jadalnymi z liśćmi, posyp duszonymi warzywami. Wyłóż cebulę. Danie ozdób pietruszką.

Kuba Paliś

Los Burritos

  • Cebula
  • czosnek
  • mięso wołowe lub wieprzowe
  • kukurydza
  • fasola czerwona
  • pomidory w puszce
  • przecier pomidorowy
  • oregano
  • sól, pieprz
  • papryka słodka, ostra, wędzona
  • papryczka chili
  • papryka
  • ser żółty

Cebulę z czosnkiem przysmaż, dodaj mięso, dopraw wszystkimi przyprawami, dodaj przecier oraz pomidory, pod koniec smażenia dodaj fasolę i kukurydzę.

Tortilla:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • szczypta soli

Zagnieć ciasto, wałkuj, smaż na patelni grillowej bez oleju do zarumienienia.

Tortille nafaszeruj i zawiń. Na wierzch daj przecier pomidorowy, posyp serem – zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Wyłóż na talerz i ozdób bazylią.

Maja Ftara

Comber z jagnięciny ze szpinakiem baby i rodzynkami

  • Comber z jagnięciny
  • szpinak baby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół garści rodzynek
  • masło - pół kostki
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • czerwone wino Porto
  • bazylia

Dwie porcje combru po dwie kości wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwią. Z każdej strony podsmażasz po 3-4 minuty, aż zobaczysz, że mięso jest dobre. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni, wsadzasz blaszkę z mięsem, na mięso kładziesz odrobinę masła. W piekarniku siedzi 10-15 minut, trzeba sprawdzać, czy mięso jest miękkie. W tym czasie przygotowujesz szpinak baby. Na rozgrzaną patelnię, na oliwę, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek i podsmażasz do zrumienienia. Następnie dodajesz szpinak baby, smażysz dalej, do miękkości. Następnie dolewasz czerwone wino, mieszasz. Dodajesz rodzynki, mieszasz wszystko. Na talerzu w ringach na środku dajesz szpinak, na to nakładasz combry ułożone na krzyż.

Mikołaj Paliś

Udka z kurczaka z ananasem i sosem bbq

  • 6 udek z kurczaka
  • pieprz, sól
  • słodka papryka, wędzona papryka
  • olej

Sos:

  • cebula
  • pomidory w puszce
  • melasa
  • koncentrat pomidorowy
  • suszone śliwki

Wszystko zmiksować i mamy sos.

  • Pomarańcza
  • ananas
  • syrop z agawy

Przysmaż udka na oleju na patelni. Na osobnej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pomidory w puszce, następnie dodaj 2 słoiczki koncentratu pomidorowego. Następnie dodaj melasę oraz suszone śliwki. Wszystko z patelni przelej do garnka i gotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Z pomarańczy wyciśnij sok, a ananasa pokrój w kostkę.

Przelej wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego, na to wyłóż udka, sok z pomarańczy, ananasa i syrop z agawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piecz 15 minut.

Następnie danie przełóż na talerz i… smacznego! J

Iza Łodyga

Schabowe po meksykańsku

  • schab
  • czerwona cebula
  • limonka
  • oliwa z oliwek
  • duży pomidor
  • olej rzepakowy
  • 1 chili
  • szczypta przyprawy chili
  • szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • pół łyżeczki oregano
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 3 jajka
  • passata pomidorowa
  • zielona pietruszka
  • szczypta soli

Salsa – cebulę i pomidory pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: pietruszkę, chili, szczyptę ostrej i słodkiej papryki. Wszystko wymieszaj. Pokrój mięso na cienkie kawałki i rozbij. Do miseczki wbij dwa jajka, do drugiej miski wsyp bułkę tartą, szczyptę chili, szczyptę papryki słodkiej i oregano. Zamocz kotlet w jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i połóż kotlet. Smaż 3 minuty z każdej strony. Nalej odrobinę passaty do miseczki i dopraw solą. Sosem z passaty przystrój talerz, wysyp odrobinę kukurydzy i ułóż usmażone mięso.

Tosia Barcicka

Roladki z indyka

  • dwa filety z indyka
  • kolendra
  • suszone pomidory
  • mozzarella
  • olej
  • sól, pieprz
  • groszek zielony
  • cebula
  • woda
  • śmietanka 18%
  • szynka parmeńska
  • szalotka

Indyka pokrój na cieńsze filety, rozbij go. Mozzarellę i pomidory pokrój w słupki. Zrób pesto z oleju: łyżeczka oleju, szczypta soli i pieprzu – wymieszaj i nałóż na filety. Filety zawiń w roladki, obwiń szynką parmeńską i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj roladki olejem z suszonych pomidorów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż roladki na 40 minut.

Puree z groszku: drobno pokrojoną szalotkę smaż na suchej patelni przez dwie minuty, następnie dodaj 100 gram groszku, smaż przez kolejne dwie minuty, dodaj 50 ml wody i smaż przez dwie minuty. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz i zblenduj. Wyciągnij indyka, powstały sos z indyka przełóż na patelnię, dodaj zblendowany groszek, smaż i stopniowo dolewaj śmietankę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie wyłóż na talerz i danie gotowe. Smacznego!

Kacper Wiśniewski

Królik w sosie śmietanowo grzybowym

  • królik
  • słodka papryka, ostra papryka, mielona papryka chili, papryka słodka wędzona
  • tymianek
  • czosnek granulowany
  • sos sojowy
  • pieprz ziołowy
  • ziemniaki
  • masło
  • mleko
  • cebula
  • marchewka
  • czosnek
  • olej
  • bulion grzybowy (namoczone, a później ugotowane grzyby: borowiki, maślaki, podgrzybki)

Kawałki królika posól, natrzyj papryką i czosnkiem granulowanym. Królika połóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż, aż mięso z wierzchu będzie usmażone, czyli będzie koloru białego. Zalej całego królika wodą, dodaj bulion grzybowy i dodaj łyżkę sosu sojowego. Podczas gotowania dopraw papryką ostrą i papryką wędzoną, trochę czosnku granulowanego i tymianku, dodaj wcześniej podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Do sosu dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotuj, aż będzie miękkie, czyli około godziny.

Puree: ugotuj ziemniaki, dodaj mleko, masło i ubij ubijaczką, żeby powstała gładka masa.

Na talerz wyłóż puree, kawałki królika i sos.

podziel się:

Pozostałe wiadomości