Amelka Jadczyk
Polędwiczki za murem buraczanym
- 1 burak
- 4 pieczarki
- cebula
- czosnek
- polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz
- papryka ostra i słodka
- masło
- jajko
- bułka tarta
Obranego buraka wrzuć do gotującej się wody, gotuj go do miękkości, wyciągnij. Następnie zetrzyj na tarce i dopraw. Polędwiczki pokrój na nie za grube plastry i obtocz w rozbełtanym jajku, potem otocz w bułce tartej z przyprawami wg uznania (papryka, czosnek, sól, pieprz). Usmaż polędwiczkę na roztopionym maśle. Pieczarki pokrój w paski, cebulkę w kostkę, smaż cebulę i pieczarki na maśle, dodaj rozgniecione 2 ząbki czosnku, smaż.
Na talerz na środku wyłóż polędwiczki, na to pieczarki z cebulką, obok połóż buraczki, z których zrób „mur”.
Olga Siwek
Jeleń w dyniowym lesie
- Comber z jelenia
- dynia
- żurawinowa konfitura
- jałowiec, kolorowy pieprz
- tymianek, majeranek
- masło
- wino białe pół szklanki
- czosnek 1 ząbek
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Obierz dynię, pokrój na małe kawałeczki, wrzuć do zagotowanej, posolonej wody, gotuj do miękkości, odcedź, zblenduj i dodaj gałkę muszkatołową. W moździerzu zmiel jałowiec, tymianek, majeranek i kolorowy pieprz. Natrzyj comber z jelenia oliwą z oliwek i przyprawami z moździerza. Obsmaż na patelni z dwóch stron, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz ok. 10 minut. Do rondelka nałóż konfiturę żurawinową, zalej winem, dodaj ząbek czosnku i poczekaj, aż alkohol wyparuje.
Na talerz wyłóż pokrojony w grube plastry comber, puree z dyni w kształcie łezki, z sosu żurawinowego zrób kleksa.
Mateusz Książko
Kaczka z żurawiną z puree z dyni
- 2 piersi z kaczki
- oregano suszone, rozmaryn suszony
- masło 30 g
- sól, pieprz
- ziemniak
- dynia
- marchewka
- 100 g żurawiny
- kwiaty ozdobne z liśćmi
- cebula szalotka, cebula czerwona
- oliwa z oliwek
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- por
- 10 ml białego wina
- czosnek
Pierś z kaczki umyj, powycinaj odstające części. Ponacinaj skórę kaczki, włóż na zimną patelnię od strony skóry, smaż z obu stron na wolnym ogniu do złotego koloru.
Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w plastry i wrzuć do garnka z solą i pieprzem. Gotuj do miękkości. Całą dynię włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza, piecz przez 32 minuty. Warzywa odsącz z wody, zlenduj. Dynię wyjmij z piekarnika, weź jej 1/10 część i zblenduj z warzywami. Puree przełóż do worka cukierniczego. Pokrój por i szalotkę, wrzuć do garnka, dodaj żurawinę, czerwone wino, zalej odrobiną wody, dodaj trochę marchwi, czosnek, suszony rozmaryn, włóż do tego kaczkę, dodaj masło i duś do uzyskania różowego środka. Gotuj wodę z białym wytrawnym winem, dolej oliwę z oliwek, włóż do tego cebulę czerwoną pokrojoną w plastry, gotuj 3 minuty. Kaczkę wyłóż na talerz, puree wyciśnij przez rękaw cukierniczy, ozdób kwiatami jadalnymi z liśćmi, posyp duszonymi warzywami. Wyłóż cebulę. Danie ozdób pietruszką.
Kuba Paliś
Los Burritos
- Cebula
- czosnek
- mięso wołowe lub wieprzowe
- kukurydza
- fasola czerwona
- pomidory w puszce
- przecier pomidorowy
- oregano
- sól, pieprz
- papryka słodka, ostra, wędzona
- papryczka chili
- papryka
- ser żółty
Cebulę z czosnkiem przysmaż, dodaj mięso, dopraw wszystkimi przyprawami, dodaj przecier oraz pomidory, pod koniec smażenia dodaj fasolę i kukurydzę.
Tortilla:
- szklanka mąki
- 2 łyżki oleju lub masła
- szczypta soli
Zagnieć ciasto, wałkuj, smaż na patelni grillowej bez oleju do zarumienienia.
Tortille nafaszeruj i zawiń. Na wierzch daj przecier pomidorowy, posyp serem – zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Wyłóż na talerz i ozdób bazylią.
Maja Ftara
Comber z jagnięciny ze szpinakiem baby i rodzynkami
- Comber z jagnięciny
- szpinak baby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- pół garści rodzynek
- masło - pół kostki
- gałązka świeżego rozmarynu
- sól, pieprz
- czerwone wino Porto
- bazylia
Dwie porcje combru po dwie kości wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwią. Z każdej strony podsmażasz po 3-4 minuty, aż zobaczysz, że mięso jest dobre. Do rozgrzanego piekarnika 200 stopni, wsadzasz blaszkę z mięsem, na mięso kładziesz odrobinę masła. W piekarniku siedzi 10-15 minut, trzeba sprawdzać, czy mięso jest miękkie. W tym czasie przygotowujesz szpinak baby. Na rozgrzaną patelnię, na oliwę, dodaj cebulę i drobno pokrojony czosnek i podsmażasz do zrumienienia. Następnie dodajesz szpinak baby, smażysz dalej, do miękkości. Następnie dolewasz czerwone wino, mieszasz. Dodajesz rodzynki, mieszasz wszystko. Na talerzu w ringach na środku dajesz szpinak, na to nakładasz combry ułożone na krzyż.
Mikołaj Paliś
Udka z kurczaka z ananasem i sosem bbq
- 6 udek z kurczaka
- pieprz, sól
- słodka papryka, wędzona papryka
- olej
Sos:
- cebula
- pomidory w puszce
- melasa
- koncentrat pomidorowy
- suszone śliwki
Wszystko zmiksować i mamy sos.
- Pomarańcza
- ananas
- syrop z agawy
Przysmaż udka na oleju na patelni. Na osobnej patelni smaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pomidory w puszce, następnie dodaj 2 słoiczki koncentratu pomidorowego. Następnie dodaj melasę oraz suszone śliwki. Wszystko z patelni przelej do garnka i gotuj, a następnie zmiksuj blenderem. Z pomarańczy wyciśnij sok, a ananasa pokrój w kostkę.
Przelej wszystko z patelni do naczynia żaroodpornego, na to wyłóż udka, sok z pomarańczy, ananasa i syrop z agawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, piecz 15 minut.
Następnie danie przełóż na talerz i… smacznego! J
Iza Łodyga
Schabowe po meksykańsku
- schab
- czerwona cebula
- limonka
- oliwa z oliwek
- duży pomidor
- olej rzepakowy
- 1 chili
- szczypta przyprawy chili
- szczypta papryki ostrej i słodkiej
- pół łyżeczki oregano
- 8 łyżek bułki tartej
- 3 jajka
- passata pomidorowa
- zielona pietruszka
- szczypta soli
Salsa – cebulę i pomidory pokrój w kostkę, dodaj przyprawy: pietruszkę, chili, szczyptę ostrej i słodkiej papryki. Wszystko wymieszaj. Pokrój mięso na cienkie kawałki i rozbij. Do miseczki wbij dwa jajka, do drugiej miski wsyp bułkę tartą, szczyptę chili, szczyptę papryki słodkiej i oregano. Zamocz kotlet w jajku, a potem obtocz w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i połóż kotlet. Smaż 3 minuty z każdej strony. Nalej odrobinę passaty do miseczki i dopraw solą. Sosem z passaty przystrój talerz, wysyp odrobinę kukurydzy i ułóż usmażone mięso.
Tosia Barcicka
Roladki z indyka
- dwa filety z indyka
- kolendra
- suszone pomidory
- mozzarella
- olej
- sól, pieprz
- groszek zielony
- cebula
- woda
- śmietanka 18%
- szynka parmeńska
- szalotka
Indyka pokrój na cieńsze filety, rozbij go. Mozzarellę i pomidory pokrój w słupki. Zrób pesto z oleju: łyżeczka oleju, szczypta soli i pieprzu – wymieszaj i nałóż na filety. Filety zawiń w roladki, obwiń szynką parmeńską i włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj roladki olejem z suszonych pomidorów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż roladki na 40 minut.
Puree z groszku: drobno pokrojoną szalotkę smaż na suchej patelni przez dwie minuty, następnie dodaj 100 gram groszku, smaż przez kolejne dwie minuty, dodaj 50 ml wody i smaż przez dwie minuty. Poczekaj, aż ostygnie i przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz i zblenduj. Wyciągnij indyka, powstały sos z indyka przełóż na patelnię, dodaj zblendowany groszek, smaż i stopniowo dolewaj śmietankę. Smaż wszystko przez 5 minut. Następnie wyłóż na talerz i danie gotowe. Smacznego!
Kacper Wiśniewski
Królik w sosie śmietanowo grzybowym
- królik
- słodka papryka, ostra papryka, mielona papryka chili, papryka słodka wędzona
- tymianek
- czosnek granulowany
- sos sojowy
- pieprz ziołowy
- ziemniaki
- masło
- mleko
- cebula
- marchewka
- czosnek
- olej
- bulion grzybowy (namoczone, a później ugotowane grzyby: borowiki, maślaki, podgrzybki)
Kawałki królika posól, natrzyj papryką i czosnkiem granulowanym. Królika połóż na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż, aż mięso z wierzchu będzie usmażone, czyli będzie koloru białego. Zalej całego królika wodą, dodaj bulion grzybowy i dodaj łyżkę sosu sojowego. Podczas gotowania dopraw papryką ostrą i papryką wędzoną, trochę czosnku granulowanego i tymianku, dodaj wcześniej podsmażoną cebulkę z wyciśniętym czosnkiem. Do sosu dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotuj, aż będzie miękkie, czyli około godziny.
Puree: ugotuj ziemniaki, dodaj mleko, masło i ubij ubijaczką, żeby powstała gładka masa.
Na talerz wyłóż puree, kawałki królika i sos.