Sonia Rudolf
Przystawka - Tatar z wędzonych ryb
Składniki :
- wędzony morszczuk-50g
- wędzona makrela-50g
- wędzony pstrąg-50g
- ogórek konserwowy / korniszony-1-2 szt.
- cebula (1/4)
- jabłko (1/2)
- oliwa z oliwek (2 łyżki)
- oliwa ziołowa(np. olej lniany)
- sól, pieprz kolorowy-do smaku
- olej-300ml
- kasza gryczana-30g
- koperek świeży-pół pęczka
Rybę oddzielić od ości. Filety pokroić bardzo drobno i wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Dodać oliwę i ew. sól / pieprz kolorowy do smaku. Podawać udekorowane koperkiem, oliwą ziołową i popcornem z kaszy gryczanej (kaszę smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilka sekund).
Danie Główne - Perliczka z bobem w ziołach, puree z bobu chipsy z topinamburu.
- bób (400 g)
- 4 piersi z perliczki
- skrzydełka z perliczki (lub z kurczaka) do sosu-1kg
- koperek-pół pęczka
- czosnek-1-2 ząbki
- marchewka-2-3szt.
- ziele angielskie-do smaku
- liść laurowy-do smaku
- świeży majeranek-kilka gałązek
- 200 ml wina
- 200g masła
- olej-300ml
- topinambur-2-3szt.
- śmietana 18%-150ml
- sól, pieprz
Sos drobiowo-winny:
Skrzydełka podsmażyć z marchewką, zalać połową szklanki wody i szklanką wina. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Redukować ok. 20 min. na małym ogniu następnie przecedzić. Przed podaniem dodać zimne masło i rozpuścić. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Bób:
Bób gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Połowę wyjąć, resztę gotować dalej do miękkości (ok. 5 min). Wyjęty wcześniej bób obrać ze skórek, wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle z koperkiem i czosnkiem 2-3 minuty.
Puree z bobu:
Ugotowany bób zblendować z 4 łyżkami śmietany. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić do smaku.
Perliczka:
Piersi z perliczki natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 25 g masła. Wrzucić perliczkę na patelnię i smażyć. Jak się zarumieni dodać 25g masła oraz smażyć z dodatkiem świeżego majeranku, cały czas polewając masłem.
Chipsy z topinamburu:
Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy w głębokim oleju do zarumienienia.
Na talerz nakładamy puree, na puree perliczkę, obok kładziemy smażony bób. Perliczkę delikatnie polewamy sosem i dekorujemy chipsami.
Deser - Tartaletka cytrynowa
Ciasto:
- 125g masła
- 250g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka zimnej wody
- 1 żółtko
Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstało jednolite ciasto. Następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartaletkę i włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach.
Krem:
- 3 jajka
- 1 żółtko
- sok z 2 cytryn
- 200 g cukru
- 150 ml śmietany 36%
Cukier i jajka zmiksować. Dodać sok i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wlać na zapieczony spód, włożyc do piekarnika i piec 20 min w temp 180C.
Lody malinowe:
- 300 g malin
- 100 g cukru
- 50ml śmietany 36%
Odłożyć kilka świeżych malin do dekoracji, pozostałe zagotować z 50 mln wody i 3 łyżkami cukru. Połowę zostawić na sos, z drugiej połowy zrobić lody.
Lody: Dodać łyżkę cukru pudru, 50ml śmietany 36%. Blendować w maszynie, dodając powoli ciekły azot. Schować w zamrażarce do podania.
Sos malinowy: Sos przetrzeć przez sitko.
Orzechy pekan w karmelu:
- orzechy pekan -100g
- masło-50g
- miód-1-2 łyżki
Orzechy wrzucić na roztopione 2 łyżki masła. Polać miodem i delikatnie mieszać, aż się skarmelizują.
Tartę posypać delikatnie cukrem pudrem. Położyć obok kulkę lodów malinowych, udekorować świeżą miętą, sosem malinowym i orzechami pekan.