Poznajcie przepisy Sonii z Wielkiego Finału!

Image_1024 (29).jpg
Image_1024 (29).jpg

Sonia Rudolf

Przystawka - Tatar z wędzonych ryb

Składniki :

  • wędzony morszczuk-50g
  • wędzona makrela-50g
  • wędzony pstrąg-50g
  • ogórek konserwowy / korniszony-1-2 szt.
  • cebula (1/4)
  • jabłko (1/2)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • oliwa ziołowa(np. olej lniany)
  • sól, pieprz kolorowy-do smaku
  • olej-300ml
  • kasza gryczana-30g
  • koperek świeży-pół pęczka

Rybę oddzielić od ości. Filety pokroić bardzo drobno i wymieszać z posiekaną drobno cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Dodać oliwę i ew. sól / pieprz kolorowy do smaku. Podawać udekorowane koperkiem, oliwą ziołową i popcornem z kaszy gryczanej (kaszę smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 180-190 stopni przez kilka sekund).

Danie Główne - Perliczka z bobem w ziołach, puree z bobu chipsy z topinamburu.

  • bób (400 g)
  • 4 piersi z perliczki
  • skrzydełka z perliczki (lub z kurczaka) do sosu-1kg
  • koperek-pół pęczka
  • czosnek-1-2 ząbki
  • marchewka-2-3szt.
  • ziele angielskie-do smaku
  • liść laurowy-do smaku
  • świeży majeranek-kilka gałązek
  • 200 ml wina
  • 200g masła
  • olej-300ml
  • topinambur-2-3szt.
  • śmietana 18%-150ml
  • sól, pieprz

Sos drobiowo-winny:

Skrzydełka podsmażyć z marchewką, zalać połową szklanki wody i szklanką wina. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Redukować ok. 20 min. na małym ogniu następnie przecedzić. Przed podaniem dodać zimne masło i rozpuścić. Doprawić do smaku solą, pieprzem.

Bób:

Bób gotować w osolonej wodzie 4 minuty. Połowę wyjąć, resztę gotować dalej do miękkości (ok. 5 min). Wyjęty wcześniej bób obrać ze skórek, wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle z koperkiem i czosnkiem 2-3 minuty.

Puree z bobu:

Ugotowany bób zblendować z 4 łyżkami śmietany. Na koniec dodać łyżkę masła i doprawić do smaku.

Perliczka:

Piersi z perliczki natrzeć solą. Na patelni rozgrzać 25 g masła. Wrzucić perliczkę na patelnię i smażyć. Jak się zarumieni dodać 25g masła oraz smażyć z dodatkiem świeżego majeranku, cały czas polewając masłem.

Chipsy z topinamburu:

Topinambur kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy w głębokim oleju do zarumienienia.

Na talerz nakładamy puree, na puree perliczkę, obok kładziemy smażony bób. Perliczkę delikatnie polewamy sosem i dekorujemy chipsami.

Deser - Tartaletka cytrynowa

Ciasto:

  • 125g masła
  • 250g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki zagnieść tak, aby powstało jednolite ciasto. Następnie wyłożyć ciastem foremkę na tartaletkę i włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut w 180 stopniach.

Krem:

  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • sok z 2 cytryn
  • 200 g cukru
  • 150 ml śmietany 36%

Cukier i jajka zmiksować. Dodać sok i ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać i wlać na zapieczony spód, włożyc do piekarnika i piec 20 min w temp 180C.

Lody malinowe:

  • 300 g malin
  • 100 g cukru
  • 50ml śmietany 36%

Odłożyć kilka świeżych malin do dekoracji, pozostałe zagotować z 50 mln wody i 3 łyżkami cukru. Połowę zostawić na sos, z drugiej połowy zrobić lody.

Lody: Dodać łyżkę cukru pudru, 50ml śmietany 36%. Blendować w maszynie, dodając powoli ciekły azot. Schować w zamrażarce do podania.

Sos malinowy: Sos przetrzeć przez sitko.

Orzechy pekan w karmelu:

  • orzechy pekan -100g
  • masło-50g
  • miód-1-2 łyżki

Orzechy wrzucić na roztopione 2 łyżki masła. Polać miodem i delikatnie mieszać, aż się skarmelizują.

Tartę posypać delikatnie cukrem pudrem. Położyć obok kulkę lodów malinowych, udekorować świeżą miętą, sosem malinowym i orzechami pekan.

podziel się:

Pozostałe wiadomości