Franek Lorenc
Kosmiczny tatar:
- polędwica wołowa-150g
- ogórki-2-3szt.
- cebula-1szt.
- kapary mini-5szt.
- musztarda dijon -50g
- marynowane grzyby-2-3szt.
- olej
- jaja przepiórcze-3-4szt.
- masło-50g
- sól gruboziarnista-do smaku
Mięso oczyścić i posiekać na drobne kawałki, a następnie odstawić do lodówki. Ogórki, cebulę i kapary pokroić na drobną kostkę. Musztardę zblendować z grzybami. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jajka przepiórcze usmażyć na patelni z kawałkiem masła. Wyłożyć na talerz i ułożyć wg własnego pomysłu.
Sandacz z plackiem ziemniaczanym, szpinakiem i grzybami.
Placek ziemniaczany:
- ziemniaki 250g
- jajko 1
- mąka 1 łyżka
- sól
- cebula-1szt.
- olej do smażenia
Sandacz:
- sandacz 2 kawałki (każdy po około 100-120g)
- kolendra-pół pęczka
- pieprz, sól-do smaku
- olej-150ml
Szpinak:
- szpinak -200g
- masło -50g
- woda
- czosnek-1-2 ząbki
- sól-do smaku
Grzyby:
- prawdziwki 200g
- śmietanka -30%-100ml
- 1-2 ząbki czosnku
- sól,pieprz-do smaku
- cebula-50g
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej przy użyciu łyżki i ringu do formowania placków. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru i chrupiących brzegów, przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie.
Sandacza zamarynować w oleju, kolendrze soli i pieprzu. Następnie usmażyć na patelni do złocistego koloru.
Masło rozpuścić w garnku, dodać szpinak, doprawić solą i zalać odrobiną wody. Dusić przez 1 minutę.
Grzyby usmażyć z cebulą następnie zalać śmietanką i przyprawić do smaku.
Wszystko ładnie ułożyć na talerzu.
Mus czekoladowy z chrupiącymi ciasteczkami:
Ciasto:
- soda Oczyszczona 1/3 łyżeczki
- masło 3/4 kostki
- mleko 1 łyżka
- jajko 1
- mąka 1 i 1/3 szklanki
- cukier 1/3 szklanki
- ciemne kakao 1/2 szklanki
Mus:
- biała czekolada 100 g
- mascarpone 250 g
- jogurt naturalny 150 g
- orzeszki ziemne 200 g
- dwie szczypty soli
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, uformować i przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 min.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, a następnie dodać mascarpone i jogurt naturalny.
Orzeszki ziemne zmielić z solą na gładką masę tak aby powstało masło orzechowe.