Poznajcie przepisy Franka z Wielkiego Finału!

Franek Lorenc
Kosmiczny tatar:
  • polędwica wołowa-150g
  • ogórki-2-3szt.
  • cebula-1szt.
  • kapary mini-5szt.
  • musztarda dijon -50g
  • marynowane grzyby-2-3szt.
  • olej
  • jaja przepiórcze-3-4szt.
  • masło-50g
  • sól gruboziarnista-do smaku
Mięso oczyścić i posiekać na drobne kawałki, a następnie odstawić do lodówki. Ogórki, cebulę i kapary pokroić na drobną kostkę. Musztardę zblendować z grzybami. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jajka przepiórcze usmażyć na patelni z kawałkiem masła. Wyłożyć na talerz i ułożyć wg własnego pomysłu.
Sandacz z plackiem ziemniaczanym, szpinakiem i grzybami.
Placek ziemniaczany:
  • ziemniaki 250g
  • jajko 1
  • mąka 1 łyżka
  • sól
  • cebula-1szt.
  • olej do smażenia
Sandacz:
  • sandacz 2 kawałki (każdy po około 100-120g)
  • kolendra-pół pęczka
  • pieprz, sól-do smaku
  • olej-150ml
Szpinak:
  • szpinak -200g
  • masło -50g
  • woda
  • czosnek-1-2 ząbki
  • sól-do smaku
Grzyby:
  • prawdziwki 200g
  • śmietanka -30%-100ml
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz-do smaku
  • cebula-50g
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut, po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną nakładać na rozgrzany olej przy użyciu łyżki i ringu do formowania placków. Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru i chrupiących brzegów, przewrócić na drugą stronę i smażyć ponownie.
Sandacza zamarynować w oleju, kolendrze soli i pieprzu. Następnie usmażyć na patelni do złocistego koloru.
Masło rozpuścić w garnku, dodać szpinak, doprawić solą i zalać odrobiną wody. Dusić przez 1 minutę.
Grzyby usmażyć z cebulą następnie zalać śmietanką i przyprawić do smaku.
Wszystko ładnie ułożyć na talerzu.
Mus czekoladowy z chrupiącymi ciasteczkami:
Ciasto:
  • soda Oczyszczona 1/3 łyżeczki
  • masło 3/4 kostki
  • mleko 1 łyżka
  • jajko 1
  • mąka 1 i 1/3 szklanki
  • cukier 1/3 szklanki
  • ciemne kakao 1/2 szklanki
Mus:
  • biała czekolada 100 g
  • mascarpone 250 g
  • jogurt naturalny 150 g
  • orzeszki ziemne 200 g
  • dwie szczypty soli
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać razem, uformować i przełożyć na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 min.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić, a następnie dodać mascarpone i jogurt naturalny.
Orzeszki ziemne zmielić z solą na gładką masę tak aby powstało masło orzechowe.