Pola Hirsch Street Food- PLACUSZKI Z CUKINII Z PESTO, PIECZONYM BURACZKIEM I CHIPSAMI Z SZYNKI

Pola Hirsch Street Food- PLACUSZKI Z CUKINII Z PESTO, PIECZONYM BURACZKIEM I CHIPSAMI Z SZYNKI
Pola Hirsch Street Food- PLACUSZKI Z CUKINII Z PESTO, PIECZONYM BURACZKIEM I CHIPSAMI Z SZYNKI

Składniki:

2 większe cukinie 1 łyżka posiekanego koperku 2 jajka 5-6 łyżek mąki 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła kozi ser dojrzewający świeży tymianek Cukinię ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Mieszamy z jajkami, posiekanym koperkiem, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąką, solą i pieprzem. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia wszystkich składników. Formujemy w rękach placuszki, smażymy na maśle z obu stron. Podajemy z twarożkiem oraz świeżym tymiankiem.

Buraczki: buraki do pieczenia cytryna syrop klonowy/miód oliwa z oliwek sól, pieprz Gotujemy buraki w osolonej wodzie z oliwą. Następnie obieramy i kroimy na cienkie plastry. Zalewamy ½ szklanki oliwy z ½ szklanki syropu klonowego, dodajemy cytrynę, sól i pieprz. Pieczemy około 25minut w temp. 180 stopni.

Pesto z rukoli: 1 opakowanie rukoli 150 ml oliwy 2/3 szklanki orzeszków pinii lub słonecznika 1-2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól Do blendera wkładamy pestki i rozdrabniamy, czosnek, wkładamy rukolę,miód i oliwę. Blendujemy z orzeszkami pinii na jednolitą masę.

Dip czosnkowy: 100 ml jogurtu typu greckiego 1 ząbek czosnku sól

Chipsy z szynki: szynka parmeńska, szwarcwaldzka lub serrano Usmażyć na suchej patelni plasterki szynki. Końcowy efekt: Wszystkie składniku układamy na talerzu: placuszki z cukinii przykrywamy kozim serem, następnie pesto, burak, przykrywamy kolejnym placuszkiem z cukinii. Obok chipsy z szynki parmeńskiej i dip czosnkowy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości