Składniki na pizzę
1 kg mąki pszennej 350 g wody (ciepłej) 200 g mleka 20 g cukru 20 g drożdży świeżych 30 g soli 30 g oliwy
Dodatki : szpinak (świeży), czosnek, rukola, suszone pomidory, serek mascarpone, mozzarella
Sos: 1 passata pomidorowa, oregano, sól, pieprz, cukier, bazylia
Przygotowanie:
Mleko i wodę podgrzewamy tak aby nie była za goraca. Dodajemy drożdże, cukier i mieszamy z składnikami płynnymi. Dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dolewamy oliwę i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy dodatki. Szpinak lekko blanszujemy z czosnkiem na maśle, tak aby nie zmniejszył swojej objętości. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Smarujemy wymieszanym wcześniej sosem. Posypujemy mozzarellą i dodajemy szpinak, suszone pomidory i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min w temp. 220 C. Na koniec posypujemy rukolą i oregano. Na górę układamy mascarpone.
Soki :
1) Miszelowy:
Garść szpinaku (świeżego)
1 gruszka
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki miodu
Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.
2) Starmachowy :
Ok. 6 dużych truskawek
Sok z 1 limonki
½ mango
Garść melisy
1-2 łyżeczki miodu
Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.
3) Gesslerowy :
Sok z 1 pomarańczy
1 morela
Opakowanie malin
Sok z ½ cytryny
Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.