Pizza: Zofia Zaborowska i Kaja Dudek

170117MIS032.JPG
170117MIS032.JPG

Składniki na pizzę

1 kg mąki pszennej 350 g wody (ciepłej) 200 g mleka 20 g cukru 20 g drożdży świeżych 30 g soli 30 g oliwy

Dodatki : szpinak (świeży), czosnek, rukola, suszone pomidory, serek mascarpone, mozzarella

Sos: 1 passata pomidorowa, oregano, sól, pieprz, cukier, bazylia

Przygotowanie:

Mleko i wodę podgrzewamy tak aby nie była za goraca. Dodajemy drożdże, cukier i mieszamy z składnikami płynnymi. Dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dolewamy oliwę i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy dodatki. Szpinak lekko blanszujemy z czosnkiem na maśle, tak aby nie zmniejszył swojej objętości. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Smarujemy wymieszanym wcześniej sosem. Posypujemy mozzarellą i dodajemy szpinak, suszone pomidory i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 min w temp. 220 C. Na koniec posypujemy rukolą i oregano. Na górę układamy mascarpone.

Soki :

1) Miszelowy:

Garść szpinaku (świeżego)

1 gruszka

Sok z 1 cytryny

2 łyżeczki miodu

Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.

2) Starmachowy :

Ok. 6 dużych truskawek

Sok z 1 limonki

½ mango

Garść melisy

1-2 łyżeczki miodu

Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.

3) Gesslerowy :

Sok z 1 pomarańczy

1 morela

Opakowanie malin

Sok z ½ cytryny

Wszystko blendujemy i przekładamy do szklanek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości