Składniki na pizzę:
1 kg mąki 350 ml wody 200 g mleka 20 g cukru 20 g drożdży 30 g soli 30 g oliwy
Sos: 200 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smakuDodatki: Pieczarki, Szynka parmeńska, Rukola, Papryka, Mandarynka
Przygotowanie:
Mleko i wodę podgrzewamy tak, aby nie była za gorąca. Dodajemy drożdże, cukier i mieszamy z składnikami płynnymi. Dosypujemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Na koniec dolewamy oliwę i sól. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy dodatki. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Smarujemy wymieszanym wcześniej sosem. Posypujemy dodatkami i wkładamy do piekarnika na ok.15-20 min (220 stopni C). Na koniec posypujemy rukolą i cząstkami mandarynki.
Soczki mistrzów:
Starmachowy: mango, ananas, mięta, limonka Geslerowy: ananas, pomarańcza, malina Michelowy: jabłko, truskawka, mięta, limonka