Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej 350 g wody (ciepłej) 200 g mleka 20 g cukru 20 g drożdży świeżych 30 g soli 30 g oliwy
Mieszamy cukier i ciepłą wodę z mlekiem i drożdżami. Do gotowego zaczynu dodajemy mąkę, w czasie mieszania dodajemy 30 g soli, następnie dodajemy 30 g oliwy. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni celcjusza i wstawiamy ciasto na 10-15 min.
Składniki na sos: Zblendowane pomidory, czosnek, sól, pieprz, bazylia Wszystkie składniki podsmażamy na patelni i odparowujemy nadmiar płynu.
Dodatki: mozarella, rukola, gałka muszkatołowa, pomidorki koktajlowe. Rucolę podsmażamy na maśle z gałką muszkatołową.
Sposób wykonania:
Spód pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy plastry mozarelli, na każdym plasterku mozarelli układamy rucolę, na końcu układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Soki
- Sok na rzeźbę: borówki, maliny, banan, odrobina wody i sok z pomarańczy
- Sok na masę: borówki , maliny, woda, sok z limonki i pomarańczy
- Sok na sylwetkę: truskawki, banan, maliny, borówki, sok z pomarańczy