Pizza Bruttiwo
Składniki:
1 kg mąki 350 ml wody 200 ml mleka 20 g cukru 20 g drożdży 30 g soli 30 g oliwy
Dodatki: pieczarki, szynka, kukurydza, paprykaSos: przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, oregano, ¼ marchwii
Przygotowanie:
Mleko i wodę podgrzać tak aby nie była za gorąca. Drożdże, cukier mieszamy z podgrzanym mlekiem i wodą i zostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Dodaj mąkę kiedy wszystko się wymiesza resztę składników. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos i dodatki. Do przecieru dodać startą marchew, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wszystko razem podgrzać z oliwą i szczyptą cukru dodać oregano.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Smarujemy wystudzonym delikatnie wcześniej sosem. Posypujemy dodatkami, układamy ser na brzegu pizzy i zwijamy w rulon. Wkładamy do piekarnika na ok.15-20 min w 220 C.
Soczki Bruna i Iwo
Ania: truskawki, maliny, mango, papaya, smoczy owoc, maracuja, limonka, woda Michel: borówki, mięta, melisa, ananas, mango, jeżyny, smoczy owoc, woda Mateusz: banan, cytryna, pomarańcza, smoczy owoc, mango, maliny, woda