Piotr Rojsza: Polędwiczki wieprzowe i purée z batata

_WA_8515.CR2Piotr Rojsza.jpg
_WA_8515.CR2Piotr Rojsza.jpg

Składniki: 1 batat 1 polędwica wieprzowa przyprawy: czosnek granulowany, curry, oregano, bazylia, sól, pieprz oliwa z oliwek bułka tarta 2 jajka 1 czubata łyżka masła

Przygotowanie: Z oliwy, oregano, bazylii, soli i pieprzu przygotowujemy marynatę. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Wkładamy do marynaty i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Batata obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jajko rozbijamy na talerzyk i roztrzepujemy widelcem. Na drugi talerzyk wsypujemy bułkę tartą, curry i czosnek granulowany. Polędwiczkę moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni, wykładamy polędwiczkę i smażymy, aż będą złociste (ok. 10 minut Ugotowanego batata tłuczemy na konsystencje puree i dodajemy czubatą łyżkę masła i bazylię i oregano. W ringu układamy purée z batata na talerzu, następnie dokładamy polędwiczki. Talerz można posypać suszona bazylią lub świeżą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości