Piotr Puszkarz: „DalekoWschodnia inspiracja”

_WA_8471.CR2Piotr Puszkarz.jpg
_WA_8471.CR2Piotr Puszkarz.jpg

Składniki:

2 piersi z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki sosu sojowego)

200 g ryżu

1 łyżeczka posiekanego imbiru

1 łyżeczka tajskiego curry

1 papryka (dowolny kolor)

1 limonka

ananas

mleczko kokosowe

1 marchewka

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka gałązek kolendry sól, pieprz

Wykonanie:

Pokroić kurczaka drobną kosteczkę. Przygotować miseczkę ze wymieszanymi składnikami marynaty, włożyć mięso i zamarynować. W tym czasie pokroić i zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać czosnek. Mięso dać na patelnie i dodawać: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę tajskiego curry, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i ananas. Zagotować osoloną wodę na ryż i gotować go przez 15 minut. Do smażącego się kurczaka dolać mleczko kokosowe oraz dodać startą skórkę z limonki. Nałożyć na talerz ryż, a obok kurczaka i sos. Udekorować kolendrą.

podziel się:

Pozostałe wiadomości