Składniki:
2 piersi z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki sosu sojowego)
200 g ryżu
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 łyżeczka tajskiego curry
1 papryka (dowolny kolor)
1 limonka
ananas
mleczko kokosowe
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry sól, pieprz
Wykonanie:
Pokroić kurczaka drobną kosteczkę. Przygotować miseczkę ze wymieszanymi składnikami marynaty, włożyć mięso i zamarynować. W tym czasie pokroić i zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie. Dodać czosnek. Mięso dać na patelnie i dodawać: łyżeczkę imbiru, łyżeczkę tajskiego curry, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę i ananas. Zagotować osoloną wodę na ryż i gotować go przez 15 minut. Do smażącego się kurczaka dolać mleczko kokosowe oraz dodać startą skórkę z limonki. Nałożyć na talerz ryż, a obok kurczaka i sos. Udekorować kolendrą.