Pierś kurczaka z krewetką

13080759_masterchef-junior-sezon-2-odcinek-6-embargo-na-publikacje-dla-prasy-i-internetu-do-20-03-2017_ORIGINAL.jpg
13080759_masterchef-junior-sezon-2-odcinek-6-embargo-na-publikacje-dla-prasy-i-internetu-do-20-03-2017_ORIGINAL.jpg

Pierś kurczaka z krewetką, pue z groszku zielonego, glazurowana marchew baby w curry i miodzie, sos porowo-śmietanowy

Przepis na 2 porcjePurée z groszku:

120 g groszku zielonego (może myć mrożony) sól pieprz ok. 50-100 ml śmietany 30% Groszek ugotuj w śmietanie, przypraw, zblenduj na gładkie purée.Marchew w curry:8 marchewek baby sól pieprz cukier curry do smaku (ok. ½ małej łyżeczki) 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu Marchewki zblanszuj w małej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem curry, cukru i pieprzu. Odcedź i podsmaż na maśle z dodatkiem miodu, aż będzie chrupiąca. W razie potrzeby dopraw.

Sos:½ pora 150 ml śmietany 30% sól, pieprz tymianek Pora opłucz, obierz, pokrój w drobne kawałki, zalej śmietaną i duś z przyprawami pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlej wodą.

Gdy będzie miękki zblenduj i przetrzyj przez sito. W razie potrzeby zredukuj do odpowiedniej konsystencji sosu.

Kurczak i krewetka:2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 krewetki BT sól pieprz oliwa z oliwek 1 łyżka masła świeże zioła do dekoracji Piersi z kurczaka przypraw solą i pieprzem, obsmaż na oliwie, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 6-7 minut, w zależności od wielkości filetów. Krewetkę obierz z pancerza, zachowaj czyste mięso, usmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem. Na talerz wyłóż purée z groszku, marchewki, a następnie pierś z kurczaka. Udekoruj krewetką i sosem oraz listkami świeżych ziół.

podziel się:

Pozostałe wiadomości