Patryk Piskorz: Kruche migdały z kremem z białej czekolady

Patryk Piskorz: Kruche migdały z kremem z białej czekolady
Patryk Piskorz: Kruche migdały z kremem z białej czekolady

Kruche migdały z kremem z białej czekolady

Składniki ciastka: 125 g cukru 125 g migdałów w płatkach 1 łyżka mąki 2 jajka

Składniki na krem z białej czekolady: 100 g białej czekolady 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 36% 1/2 laski wanilii

Składniki na mus: 100 g malin 50 g cukru

Do dekoracji będziemy używać kratki z ciemnej czekolady, malin, borówek i mięty

Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i formujemy z niej kratkę i kółko (wylewamy na papier do pieczenia lub folię – pozostawiamy do zastygnięcia). Przy użyciu robota kuchennego ubijamy jajka z cukrem, a następnie dodajemy mąkę. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy migdały i mieszamy wszystko łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy okrągłe płaskie ciastka – pieczemy w piekarniku 8-10 minut. Ciastka powinny uzyskać złoty kolor. Do pozostałej roztopionej czekolady dodajemy serek mascarpone, śmietanę i laskę wanilii - dokładnie miksujemy i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wkładamy maliny z cukrem i gotujemy, od czasu do czasu mieszając do chwili uzyskania jednolitego musu, wtedy przecieramy przez sito. Upieczone ciasta migdałowe układamy na talerzu i przekładamy na przemian z kremem. Ozdabiamy według uznania owocami i listkami mięty oraz musem z malin.

podziel się:

Pozostałe wiadomości