Patryk Piskorz : Dorsz z warzywniaka

_WA_8857.dng Patryk Piskorz.jpg
_WA_8857.dng Patryk Piskorz.jpg

Składniki:

Filet z dorsza z skórą Sól, biały pieprz sok z cytryny do zamarynowania ryby

Purée z selera:

¾ dużego selera

Sól do gotowania (1/2 łyżeczki)

Śmietana 36% (1 łyżeczka w zależności od konsystencji)

Sok z cytryny – 1 łyżeczka

Gałka muszkatołowa

Chipsy:

Jarmuż, oliwa, sól

Sos:

1 mango

1 łyżeczka soku z limonki

Szczypta chili

Karmelizowane marchewki:

młode marchewki baby 1 łyżka cukru 1 łyżka masła klarowanego ½ szklanki wody

Przygotowanie: Rybę posolić oraz przyprawić cytryną. Odstawić do zamarynowania. Obrać seler, pokroić na małe kawałki i wrzucić do osolonej wcześniej wody. Gotować do miękkości. Odcedzić, zblendować ze śmietaną i sokiem z cytryny. Doprawić solą i gałka muszkatałową do smaku.

Jarmuż umyć, powycinać łodygi, rozdrobnić na małe kawałeczki, dodać oliwę i sól a następnie wymieszać i piec na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 140 C około 15 minut.

Obrać mango, zblendować z sokiem limonki oraz szczyptą chili. Marchewki opłukać, przyciąć końce. Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wrzucić marchewki i karmelizować. Następnie dodać wodę i gotować około 10 minut.

Usmażyć dorsza na maśle klarowanym zaczynając od strony skórki.

Wyłożyć wszystko na talerz i udekorować.

podziel się:

Pozostałe wiadomości