Składniki:
Filet z dorsza z skórą Sól, biały pieprz sok z cytryny do zamarynowania ryby
Purée z selera:
¾ dużego selera
Sól do gotowania (1/2 łyżeczki)
Śmietana 36% (1 łyżeczka w zależności od konsystencji)
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa
Chipsy:
Jarmuż, oliwa, sól
Sos:
1 mango
1 łyżeczka soku z limonki
Szczypta chili
Karmelizowane marchewki:
młode marchewki baby 1 łyżka cukru 1 łyżka masła klarowanego ½ szklanki wody
Przygotowanie: Rybę posolić oraz przyprawić cytryną. Odstawić do zamarynowania. Obrać seler, pokroić na małe kawałki i wrzucić do osolonej wcześniej wody. Gotować do miękkości. Odcedzić, zblendować ze śmietaną i sokiem z cytryny. Doprawić solą i gałka muszkatałową do smaku.
Jarmuż umyć, powycinać łodygi, rozdrobnić na małe kawałeczki, dodać oliwę i sól a następnie wymieszać i piec na papierze do pieczenia w piekarniku w temperaturze 140 C około 15 minut.
Obrać mango, zblendować z sokiem limonki oraz szczyptą chili. Marchewki opłukać, przyciąć końce. Na patelni roztopić masło i dodać cukier. Wrzucić marchewki i karmelizować. Następnie dodać wodę i gotować około 10 minut.
Usmażyć dorsza na maśle klarowanym zaczynając od strony skórki.
Wyłożyć wszystko na talerz i udekorować.