Oliwia Gudell: Łosoś w sosie śmietanowo-winnym z makaronem

_WA_8890.CR2Oliwia Gudeli.jpg
_WA_8890.CR2Oliwia Gudeli.jpg

Składniki:

Łosoś

Sól

Pieprz

Tymianek

Ciasto na makaron:

220 g mąki pszennej typ 450

2 jajka

2 żółtka

1 łyżka oliwy z oliwek

Szczypta soli

Sos:

200 ml śmietany 30%

Pieprz cayenne

Sól

Pieprz

Tymianek

Pęczek natki pietruszki papryka słodka i ostra w proszku 1 szalotka 1 łyżeczka masła 50 ml wina białego wytrawnego

Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż na kilka minut pod przykryciem, aby odpoczęło. Pokrój na tagliatelle lub papardelle i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Łososia oczyść z łusek, pokrój na medaliony. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż na oliwie z obu stron. Następnie przełóż w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 100 stopni piekarnika.

Szalotkę posiekaj, zeszklij na maśle, zalej winem i odparuj. Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz papryką słodką i ostrą. Zagotuj, aż częściowo odparuje. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z sosem, zamieszaj i wyłóż na talerz. Na wierzch podaj łososia. Udekoruj świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości