Składniki:
Łosoś
Sól
Pieprz
Tymianek
Ciasto na makaron:
220 g mąki pszennej typ 450
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta soli
Sos:
200 ml śmietany 30%
Pieprz cayenne
Sól
Pieprz
Tymianek
Pęczek natki pietruszki papryka słodka i ostra w proszku 1 szalotka 1 łyżeczka masła 50 ml wina białego wytrawnego
Przygotowanie: Z podanych na makaron składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż na kilka minut pod przykryciem, aby odpoczęło. Pokrój na tagliatelle lub papardelle i ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Łososia oczyść z łusek, pokrój na medaliony. Przypraw solą, pieprzem i tymiankiem, obsmaż na oliwie z obu stron. Następnie przełóż w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 100 stopni piekarnika.
Szalotkę posiekaj, zeszklij na maśle, zalej winem i odparuj. Wlej śmietanę, przypraw solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz papryką słodką i ostrą. Zagotuj, aż częściowo odparuje. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z sosem, zamieszaj i wyłóż na talerz. Na wierzch podaj łososia. Udekoruj świeżymi ziołami.