Biszkopt:
8 jajek 120g cukru 120g mąki Łyżeczka cukru waniliowego
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Laska wanilii
Sos truskawkowy:
Garść truskawek Łyżka cukru pudru 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Do masy dodać mąkę i mieszać ją ręcznie. Włożyć papier do pieczenia na blachę i wylać masę na biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Do pół szklanki mleka dodać mąki (ziemniaczanej i pszennej) i żółtka. Do gotującego się mleka dodać cukier i wlać przygotowaną masę przez sitko.
Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy truskawki. Jak się zagotują dodać cukier puder i zmiksować blenderem.
Z upieczonego biszkopta wykrawamy dwa kółka i nasączamy je wodą z cytryną. Z reszty biszkopta wyciąć pasek i zwinąć go w rulon.
W mikserze ubijamy masło i dodajemy wystygnięty budyń. W ten sposób powstaje krem budyniowy.
Na biszkopta kładziemy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Cały tort smarujemy kremem budyniowym i na górze kładziemy maliny. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.
Odwijamy rulon z biszkopta, smarujemy dżemem i kremem. Zawijamy w roladę i kładziemy na torcie.