Oliwia Dec: Owocowy torcik ślimaka

_WA_9093.CR2Oliwia Dec.jpg
_WA_9093.CR2Oliwia Dec.jpg

Biszkopt:

8 jajek 120g cukru 120g mąki Łyżeczka cukru waniliowego

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Laska wanilii

Sos truskawkowy:

Garść truskawek Łyżka cukru pudru 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Do masy dodać mąkę i mieszać ją ręcznie. Włożyć papier do pieczenia na blachę i wylać masę na biszkopt. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.

Do garnka wlać 1,5 szklanki mleka, zagotować. Do pół szklanki mleka dodać mąki (ziemniaczanej i pszennej) i żółtka. Do gotującego się mleka dodać cukier i wlać przygotowaną masę przez sitko.

Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.

Do garnka nalewamy wodę i wrzucamy truskawki. Jak się zagotują dodać cukier puder i zmiksować blenderem.

Z upieczonego biszkopta wykrawamy dwa kółka i nasączamy je wodą z cytryną. Z reszty biszkopta wyciąć pasek i zwinąć go w rulon.

W mikserze ubijamy masło i dodajemy wystygnięty budyń. W ten sposób powstaje krem budyniowy.

Na biszkopta kładziemy krem i przykrywamy drugim biszkoptem. Cały tort smarujemy kremem budyniowym i na górze kładziemy maliny. Wszystko posypujemy cukrem pudrem.

Odwijamy rulon z biszkopta, smarujemy dżemem i kremem. Zawijamy w roladę i kładziemy na torcie.

podziel się:

Pozostałe wiadomości