Olivia Tomaszewska: Makaron tagiatelle z sosem śmietanowo -grzybowym

_WA_8651.dngOliwia Tomaszewska.jpg
_WA_8651.dngOliwia Tomaszewska.jpg

Makaron:

200 g mąki

2 jajka

2 żółtka

Szczypta soli

Łyżka oliwy z oliwek

Sól i woda do gotowania makaronu Oddzielamy żółtka od białek, które przekładamy do miseczki. Do żółtek dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy, aby składniki się połączyły. Mąkę wsypujemy do robota lub na stolnicę. Dodajemy jajka i żółtka oraz sól, wyrabiamy. Kiedy nasze ciasto jest gotowe owijamy je w folię i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. W tym czasie wstawiamy posoloną wodę na palnik, gotujemy.

Ciasto wałkujemy na 2-milimetrowy placek. Kroimy tak, aby powstały ładne i długie wstążki tagliatelle. Makaron 2-3 minuty gotujemy w garnku, wyjmujemy.

Sos:

Kilka borowików

Kilka kurek

1,5 kubka śmietany 30%

Sól

Pieprz

Papryka słodka

Tymianek

Trochę parmezanu

1 cebula

2 ząbki czosnku

Oliwa do smażenia Kroimy cebulę i czosnek. Nagrzewamy patelnię z oliwą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Odkrawamy kapelusze grzybów i kroimy w dużą kostkę. Śmietanę wlewamy na patelnię i zmniejszamy ogień, aby nam się nie zważyła. Przekładamy grzyby, i dodajemy starty na tarce parmezan i na małym ogniu redukujemy.

Dekoracja:

Garść parmezanu

Listek bazylii

Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem, na gorę wkładamy liście bazylii.

podziel się:

Pozostałe wiadomości