Makaron:
200 g mąki
2 jajka
2 żółtka
Szczypta soli
Łyżka oliwy z oliwek
Sól i woda do gotowania makaronu Oddzielamy żółtka od białek, które przekładamy do miseczki. Do żółtek dolewamy oliwę z oliwek i mieszamy, aby składniki się połączyły. Mąkę wsypujemy do robota lub na stolnicę. Dodajemy jajka i żółtka oraz sól, wyrabiamy. Kiedy nasze ciasto jest gotowe owijamy je w folię i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. W tym czasie wstawiamy posoloną wodę na palnik, gotujemy.
Ciasto wałkujemy na 2-milimetrowy placek. Kroimy tak, aby powstały ładne i długie wstążki tagliatelle. Makaron 2-3 minuty gotujemy w garnku, wyjmujemy.
Sos:
Kilka borowików
Kilka kurek
1,5 kubka śmietany 30%
Sól
Pieprz
Papryka słodka
Tymianek
Trochę parmezanu
1 cebula
2 ząbki czosnku
Oliwa do smażenia Kroimy cebulę i czosnek. Nagrzewamy patelnię z oliwą. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę oraz czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką. Odkrawamy kapelusze grzybów i kroimy w dużą kostkę. Śmietanę wlewamy na patelnię i zmniejszamy ogień, aby nam się nie zważyła. Przekładamy grzyby, i dodajemy starty na tarce parmezan i na małym ogniu redukujemy.
Dekoracja:
Garść parmezanu
Listek bazylii
Makaron wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem, na gorę wkładamy liście bazylii.