Składniki:
2 piersi z kaczki garść świeżych owoców leśnych (spora) około 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 łyżeczki masła klarowanego 4 łyżki oliwy z oliwek płatki migdałów 1 łyżka miodu garść rukoli 3 lub 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz papryka słodka cząber rozmaryn pieprz kolorowy imbir
Wykonanie:
Skórę piersi natnij w kratkę. Następnie przełóż do miski, w której przygotujesz marynatę. Dodaj sól, pieprz, paprykę słodką, cząber, rozmaryn (gałązki lub nie) oraz miód. Odłóż na bok.
Kiedy kaczka się marynuje, przygotuj sos. Wlej wino na patelnię. Poczekaj aż część odparuje. Dodaj owoce i rozgnieć. Następnie zredukuj. Delikatnie posól. Następnie dodaj szczyptę imbiru i pieprzu kolorowego. Poczekaj, aż składniki się połączą. Przez sito przelej sos.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię włóż kaczkę od strony skóry. Smaż przez 10 minut, od drugiej 3-4. Na płaską blaszkę przełóż piersi, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie stopień wysmażenia to medium. Zawiń w folię i odstaw na 10 minut. Pokrój w cienkie plastry.
Migdały wsyp na rozgrzaną patelnię i praż z masłem klarowanym. Powinny być lekko przyrumienione.
Umyj rukolę i podaj na talerz. Lekko oprzyj o nią kaczkę. Zrób „łezkę” z sosu. Wszystko posyp migdałami.