Norbert Borowski - Owoce morza z jajkiem i surówką

Norbert Borowski.jpg
Norbert Borowski.jpg

Składniki:

Ogórek świeży jabłko papryka czerwona i żółta pomidor cukinia ośmiornica 2 macki 3 małe kalmary 1 jajko gruszka mięta świeża wywar: seler, marchewka, por, cytryna, woda sól, pieprz olej do smażeniaPrzygotowanie:

Sporządzamy wywar warzywny: do wrzącej wody wrzucamy pora, marchewkę, cytryna i selery, gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy 2 macki z ośmiornicy, gotujemy około 40 minut, do uzyskania miękkości. Podczas gotowania, robimy sałatkę: kroimy w kostkę papryki, cukinię (wcześniej podsmażoną na patelni na oleju), ogórka, pomidora. Przyprawiamy. Następnie robimy mus: blendujemy drugą połowę ogórka, gruszka i mięte, wstawiamy mus do lodówki, wyciągamy dopiero przed podaniem.

Jajko wbijamy do ringa na rozgrzanej olejem patelni, smażymy, aż białko się zetnie, wykładamy na talerz. Następnie tniemy kalmary na kółeczka, a potem w paseczki, wrzucamy do bułki tartej i smażymy na głębokim oleju, aż bułka będzie chrupiąca i brązowa.

Wszystko później wykładamy na talerz według uznania, np. sałatkę kładziemy w kółko (pomocny będzie ring), na to kładziemy ośmiorniczkę, smarujemy ją leciutko musem, wokół sałatki robimy musem koło i robimy kreskę z musu na skos talerza, kładziemy jajko na kresce z musu, a na jajko kładziemy kalmary, gotowe! Smacznego

podziel się:

Pozostałe wiadomości