Składniki:
Ogórek świeży
jabłko
papryka czerwona i żółta
pomidor
cukinia
ośmiornica 2 macki
3 małe kalmary
1 jajko
gruszka
mięta świeża
wywar: seler, marchewka, por, cytryna, woda
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Sporządzamy wywar warzywny: do wrzącej wody wrzucamy pora, marchewkę, cytryna i selery, gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu, dodajemy 2 macki z ośmiornicy, gotujemy około 40 minut, do uzyskania miękkości.
Podczas gotowania, robimy sałatkę: kroimy w kostkę papryki, cukinię (wcześniej podsmażoną na patelni na oleju), ogórka, pomidora. Przyprawiamy.
Następnie robimy mus: blendujemy drugą połowę ogórka, gruszka i mięte, wstawiamy mus do lodówki, wyciągamy dopiero przed podaniem.
Jajko wbijamy do ringa na rozgrzanej olejem patelni, smażymy, aż białko się zetnie, wykładamy na talerz. Następnie tniemy kalmary na kółeczka, a potem w paseczki, wrzucamy do bułki tartej i smażymy na głębokim oleju, aż bułka będzie chrupiąca i brązowa.
Wszystko później wykładamy na talerz według uznania, np. sałatkę kładziemy w kółko (pomocny będzie ring), na to kładziemy ośmiorniczkę, smarujemy ją leciutko musem, wokół sałatki robimy musem koło i robimy kreskę z musu na skos talerza, kładziemy jajko na kresce z musu, a na jajko kładziemy kalmary, gotowe! Smacznego