Na ciasto do fuczek:
mąka pszenna mleko 1 jajko sól i pieprz kminek, cząber 1 miseczka kapusty kiszonej
Na sos pieczarkowy:
Pieczarki śmietanka 30% pieprz i sól natka pietruszki śmietana 18%
Na sos czosnkowy:
2 ząbki czosnku śmietana 18% jogurt naturalny sól i pieprz koperek odrobina cukru boczek wędzony
Sposób przygotowania:
1. z mąki, jajka i mleka sporządź ciasto na wzór ciasta do naleśników, tylko odrobinę gęstsze. Mieszankę zblenduj blenderem, aby nie było grudek. Przypraw solą i pieprzem, kminek i cząber zmiażdż w moździerzu i też dodaj do ciasta. Owiń naczynie w którym jest ciasto folią spożywczą lub przykryj naczynie ścierką. Zostaw na chwile by odpoczęło.
2. zrób sos czosnkowy. Czosnek zmiażdż w wyciskarce do czosnku lub zetrzyj go na tarce. Wrzuć czosnek do miseczki i dolej do niego jogurtu naturalnego, soli, pieprzu i odrobinę cukru. Posiekaj koperek i dorzuć do sosu. Wszystko wymieszaj. UWAGA: nie dodawaj za dużo koperku bo sos zgęstnieje.
3. pieczarki podsmaż ,a następnie podduś na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Pieczarki zalej śmietanka 30% i wymieszaj. Odparuj lekko sos tak aby się lał, a nie stał w miejscu. Pietruszkę posiekaj i dodaj do sosu.
4. usmaż na patelni boczek. Placki ułóż na talerzu ozdób roszpunka i małymi pomidorkami. Na talerzu połóż też kuleczki ziela angielskiego by talerz był ładny. Do sosjerek wlej sos czosnkowy i sos pieczarkowy, połóż na mniejszym talerzu. Tak przygotowane danie posyp skwarkami z boczku.