Smażona pierś z kaczki
Składniki: 2 filety z kaczki kilka listków świeżej szałwii 1 młoda cukinia młode marchewki – kilka sztuk 2 łyżki płatków migdałów 1 szalotka 1 szklanka czerwonego wina śmietana 30% 1 nieduży por oliwa z oliwek sól, pieprz, majeranek słodka papryka, rozmaryn, chili
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Kaczkę nacinamy w kratkę od strony skóry, dokładnie nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, posiekaną szałwią i polewamy oliwą. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy kaczkę od strony skóry 7-10minut, od strony mięsa 2-3 minuty. Potem kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku przez 8-10 minut. Marchewkę kroimy w słupki, a cukinię w plasterki. Cukinię doprawiamy odrobina oliwy, słodką papryką, solą, pieprzem. Warzywa grillujemy. Pora kroimy w paseczki, doprawiamy solą i chili, a następnie smażymy na maśle. Na patelnię po smażeniu kaczki wkładamy posiekaną szalotkę, kiedy się zeszkli zalewamy czerwonym winem. Redukujemy i przyprawiamy do smaku rozmarynem, sola i pieprzem. Po zagotowaniu i ponownym zredukowaniu dodajemy śmietanką. Dokładnie mieszamy. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na bok, aby odpoczęła - przez 10 minut. Na suchej patelni prażymy migdały. Wszystkie składniki wykładamy na talerz.